Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Column: Microsoft gaat toch nog een kans maken in de tabletmarkt

Geschreven door
Geplaatst op19 augustus 2011, 12:12 CategorieOpinie

Microsoft presenteerde een aantal weken terug de eerste versie van Windows 8 voor tablets. De eerste indruk was behoorlijk goed, al was er nog weinig wat we echt konden beoordelen. Niet veel later maakte de softwaregigant bekend dat we pas ver in 2012 de eerste producten met het besturingssysteem kunnen verwachten. Ik moet toegeven; mijn eerste gedachte was dat de tabletdroom voor Microsoft daardoor ten einde zou komen. Maar, ik moet mijn mening bijstellen. Microsoft maakt wel degelijk nog kans om groot te worden in de tabletmarkt.

Natuurlijk verschijnt Windows 8 laat, maar kijkend naar wat andere fabrikanten en besturingssystemen momenteel doen hoeft niet té laat te zijn. Apple’s iPad is de onbetwiste nummer één in de tabletmarkt, maar wie volgt? Eigenlijk niemand. Ja, de ASUS Eee Pad Transformer doet het goed en wellicht dat er meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht worden, maar dat was het hoogtepunt wel. webOS kunnen we voorlopig ook vergeten aangezien HP gisteren heeft aangegeven de focus te verleggen naar de zakelijke markt en Google’s Android systeem is qua tablets nog maar net opgestart en veel fabrikanten hebben moeite met de implementatie van Android. Google zou teveel eisen stellen, hardware en software zou vaak compatibiliteitsproblemen geven en fabrikanten zitten in hun maag met de problemen over patenten die we de laatste tijd zien. Honeycomb is jong en Google heeft geen haast om Android optimaal op tablets te laten draaien.

Google heeft al wel aangekondigd te komen met Android Ice Cream Sandwich, wat een geoptimaliseerde combinatie is tussen Android voor smartphones en voor tablets, maar of dit nu de doorbraak van Android als tabletplatform wordt is maar de vraag. Een samensmelting wil niet perse zeggen dat Android tablets hier beter van worden en bovendien is het weer de zoveelste versie van Android waar fabrikanten en consumenten mee moeten gaan werken.

Microsoft heeft dus met Windows 8 nog genoeg ruimte om de nummer twee positie in de markt te grijpen. Als Microsoft een OS op de markt weet te brengen dat nagenoeg perfect ontwikkeld is, waar de kinderziektes uit zijn en waarin de problemen die Android heeft niet te vinden zijn dan zou Windows 8 gemakkelijk het nummer twee platform in de tabletmarkt kunnen worden. Ik verwacht niet dat er binnen nu en een jaar iemand die tweede plaats inneemt en echt een directe concurrent van Apple en iOS wordt. Amazon zou iets kunnen betekenen, maar de geruchten zijn van een volwaardige high-end tablet al afgezwakt naar een uitgeklede tablet met puur Amazon Store functies. Microsoft heeft dus de tijd om Windows 8 echt te optimaliseren.

Tot op heden heeft nog geen enkele fabrikant of of geen enkel OS ervoor kunnen zorgen dat Apple het warm krijgt. Ik zeg niet dat Microsoft hier wel voor kan zorgen, maar met een volwaardig en uitgebalanceerd besturingssysteem is er in ieder geval de kans dat Windows 8 een goede concurrent van iOS wordt. Meerdere fabrikanten, waaronder Dell, Acer en ASUS, hebben al aangegeven open te staan voor Windows 8 of zelfs al plannen te hebben, wat eigenlijk al zegt dat Android het (nog) niet helemaal is. Ik ben in ieder geval benieuwd wat Windows 8 zal gaan bieden en hoe de strijd met Apple aangegaan zal worden.

Wellicht dat Microsoft de strategie van Apple kopieert en met een eigen Windows 8 tablet komt? Hoe schat jij de kansen van Microsoft in? Moet Apple al bang worden?

  • Delen:

Reacties

  1. digimind
    20 augustus, 2011 om 11:28

    Als er 1 bedrijf Apple kan verslaan is dat Microsoft natuurlijk…
    Ik sluit ook niet uit dat zij een goede tweede kunnen worden.
    Soms is laat niet verkeerd en ieder geval beter dan gehaast!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.