Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Rechtbank verbiedt verkoop Galaxy smartphones, tablets toegestaan

Geschreven door
Geplaatst op24 augustus 2011, 15:30 CategorieAndroid

De Nederlandse rechtbank in Den Haag heeft vandaag een vervroegde uitspraak gedaan in de zaak tussen Apple en Samsung. Helaas voor Samsung is de uitspraak niet zo positief uitgevallen. Samsung mag namelijk vanaf half oktober haar Galaxy S, S II en Ace smartphones niet meer verkopen. Ook geldt de uitspraak niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa.

Vreemd genoeg is het verbod niet opgelegd voor modelrechten, auteursrechten en slaafse (stijl)nabootsing, maar voor schending van één patent welke betrekking heeft op de manier waarop men kan scrollen met de vingers in de fotogalerij. Dit was voor de Nederlandse rechter voldoende om de meest populaire smartphones van Samsung uit de schappen te laten halen. De Galaxy Tab 10.1 tablet komt ongeschonden uit de strijd. De schenden van het betreffende patent zou alleen plaatsvinden in Android 2.x en niet in Android 3.x, waarover de Galaxy Tab 10.1 beschikt.

Samsung zou nog onder het verbod kunnen uitkomen door een simpele software-update uit te rollen voor de Galaxy smartphones. Hiermee zou de schending van het patent opgeheven kunnen worden. Wanneer Samsung zich niet aan het vonnis houdt kan ze een boete van 100.000 euro per dag te betalen aan Apple, plus 10.000 euro per verkochte smartphone. Dit gaat in vanaf 13 oktober 2011.

Maar, is de uitspraak wel zo negatief voor Samsung dan? Als het simpel te verhelpen is, de rechter vindt dat het design niet gekopieerd is en de andere patenten ook niet geschonden worden dan zou Apple wel eens de grote verliezer kunnen zijn. Deze uitspraak kan namelijk van grote invloed zijn op rechtszaken tussen beide merken over de rest van de wereld. Kortom, als Samsung snel een update doorvoert is de fabrikant eigenlijk de winnaar van deze rechtszaak.

Eerder meldde de rechtbank dat er op 15 september een vonnis uitgesproken zou worden, maar dit zou door de rechtbank vervroegd zijn aangezien het snel duidelijk was welke aanklachten wel en niet gegrond waren. Het complete vonnis van de rechtbank is hier te lezen.

Update 24/08 16.13: Samsung heeft aangegeven niet te stoppen met de verkoop van de smartphones. Wel zal ze een update doorvoeren zodat alle nieuwe modellen het patent van Apple niet meer zullen schenden.

update 24/08 18.00: Samsung heeft onderstaande officiële reactie gegeven;

De uitspraak van vandaag is een bevestiging dat de Samsung producten uit de Galaxy-serie onderscheidend en innovatief zijn. Voor wat betreft de enige inbreuk die in de uitspraak wordt genoemd, neemt Samsung alle mogelijke maatregelen, waaronder juridische vervolgstappen, om ervoor te zorgen dat de Galaxy smartphones verkrijgbaar blijven voor consumenten in Nederland. Het is niet te verwachten dat deze uitspraak de verkoop beïnvloedt in andere Europese markten.

Samsung heeft een indrukwekkende geschiedenis op het gebied van innovatie in de mobiele sector. Wij gaan daarom door met onze plannen om nieuwe producten en technologieën te introduceren die aan de verwachtingen van consumenten voldoen en deze zullen overtreffen. Daarnaast blijven wij ons inzetten om wereldwijd onze intellectuele eigendomsrechten te verdedigen via juridische procedures.

De rechtbank heeft beslist dat Samsung Electronics Co. Ltd, de moedermaatschappij, geen van de genoemde producten in Nederland mag verkopen. Dit beïnvloedt de verkoopactiviteiten van Samsung Electronics in de rest van Europa niet.
Kijk hier voor directe links naar alle populaire tablets

Kijk hier voor winkels die deze tablet met abonnement aanbieden

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.