Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Amazon onthult 199 dollar kostende Kindle Fire tablet

Geschreven door
Geplaatst op28 september 2011, 15:56 CategorieAndroid

Een echte verrassing was het niet meer, maar vandaag heeft Amazon dan toch haar Kindle Fire tablet onthuld. De Fire heeft een display van 7 inch en draait op een volledig aangepast (en onherkenbaar) Android 2.3 besturingssysteem. Ook zoals verwacht is het een ‘opgevoerde’versie van de Kindle e-reader. De prijs ligt wat lager dan we tot nu toe dachten. Voor 199,00 dollar zou de Fire tablet wel eens heel wat aandacht kunnen trekken.

Voor dat geldt moeten natuurlijk wat features ontbreken zoals een ingebouwde camera, een microfoon, een HDMI aansluiting, een microSD card reader en 3G connectiviteit. Wel krijg je Wifi en een periode van 30 dagen om van Amazon’s Prime dienst gebruik te maken. Voor Amazon Prime betaal je normaal gesproken 79 dollar per jaar en krijg je onbeperkte gratis verzending van producten, en toegang tot streaming video’s. Ook is de tablet volledig ingericht op Amazon’s online winkels voor applicaties, muziek, films en e-books.

Verder beschikt de Kindle Fire over een TI OMAP dual-core processor, 8GB aan intern opslaggeheugen, 512MB werkgeheugen, een gewicht van 414 gram, een IPS display met een resolutie van 1.024 bij 600 pixels, Gorilla Glass bescherming, en krijg je toegang tot meer dan 100.000 films en TV series, 17 miljoen liedjes, Kindle books, magazines in full-colour, en de Android Appstore. Alles wat je download wordt gratis opgeslagen middels Amazon Cloud Storage. Wanneer je een e-book of een film verwijdert kun je deze eenvoudig terughalen via Amazon Cloud Storage.

De aangepaste versie van Android, waarin Android nagenoeg niet te herkennen is als zodanig, moet volgens Amazon een frisse en gebruiksvriendelijke user interface bieden.

Opvallend is dat er maar één knop zit op het hele apparaat. Deze dient voor het aan- en uitzetten. Klein nadeel wat er hieruit op kunnen maken is dat je het menu in moet gaan om bijvoorbeeld het geluid zachter te zetten.

Amazon Silk

Voor de Kindle Fire heeft Amazon de Silk browser ontwikkeld. Met deze browser is het mogelijk websites sneller in de browser te laden. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van de ‘cloud’ waarin afbeeldingen e.d. gerenderd worden en cache geheugen opgeslagen wordt. Ook wordt er voor dat een website geladen wordt gekeken of het allemaal niet iets kleiner en dus sneller kan. Een foto van 3MB wordt dan zo klein mogelijk gemaakt en dan pas naar je Kindle gestuurd. Hieronder vind je een video met een uitleg over hoe de browser exact werkt.

De browser werkt als een normale browser maar is alleen een stuk sneller. Een wat beangstigende functie van de browser is dat deze meedenkt in wat je volgende stap op een website zou kunnen zijn. De pagina’s waarvan gedacht wordt dat je deze zou kunnen aanroepen worden van te voren al geladen zodat je hier meteen, zonder vertraging, toegang tot hebt.

De Amazon Kindle Fire zal vanaf 15 november te koop zijn voor 199 dollar. Voorlopig wordt de tablet alleen in Amerika gelanceerd. Het is onduidelijk of Amazon wil uitbreiden naar andere landen.

Kindle voor 79 dollar

Naast de Kindle Fire heeft Amazon ook een nieuwe Kindle e-reader onthuld voor een prijs van maar 79 dollar. Dit model is kleiner dan de Kindle 3 en beschikt niet over een touchscreen en een keyboard. Wel krijg je de standaard knoppen om bijvoorbeeld een pagina om te slaan. Dit model is vanaf vandaag te koop.

Kindle Touch

En ook dat is niet alles want Amazon heeft ook de Kindle Touch gepresenteerd. Deze e-reader heeft geen toetsenbord en werkt puur middels touch bediening. Zo kun je voor het ‘omslaan’ van de pagina de rechterzijde van de pagina aantikken en om terug te gaan naar de vorige pagina tik je de linkerzijde aan. Ook heeft Amazon een X-Ray functie aan de e-reader toegevoegd. Hiermee kun je meer informatie over een bepaald woord opzoeken. Deze informatie komt dan van bijvoorbeeld Wikipedia. De Wikipedia informatie wordt van te voren, samen met het e-book, gedownload dus de grootte van e-books zal wat toenemen.

De Kindle Touch beschikt volgens Amazon over het meest geavanceerde E-Ink display en een zeer lange batterijduur. De prijs? 99 dollar.

Ook wordt er een Kindle Touch 3G gelanceerd met, zoals de naam al zegt, 3G connectiviteit. Dit model zal 149,00 dollar kosten, maar het mooiste is dat je voor die 50 dollar extra levenslange dataverbinding krijgt in meer dan 100 landen, zonder een maandelijks of jaarlijks contract.

Pre-orders voor beide modellen starten vandaag en de e-readers worden in november geleverd. Overigens zijn de genoemde prijzen voor de Kindle en Kindle Touch voor de modellen met ingebouwde advertenties. De reguliere uitvoeringen zijn 30 dollar duurder.

Kan de Kindle Fire concurreren met Android tablets en de iPad?

Of we het een tablet kunnen noemen laten we in het midden maar een aantrekkelijke aanbieding is het zeker. Voor 199,00 dollar krijg je een uitgebreid multimedia entertainment apparaat. En, inderdaad lijkt de Fire nogal op de BlackBerry PlayBook. Het hardware design is nagenoeg van de RIM tablet overgenomen.

Maar, moet Apple bang worden van de Kindle Fire? Of moeten alleen andere Android tablet bang worden? Wat de prijs betreft streeft Amazon iedereen voorbij en toch wordt er niet op heel veel vlakken ingeleverd. Wel moet je kunnen leven met een ‘gesloten’ besturingssysteem waarin je Android niet terug zult herkennen. Wellicht dat andere fabrikanten nog wat kunnen leren van deze prijsstelling. Amazon zet in ieder geval de eerste stap.

Bron: Slashgear, Engadget

 • Delen:

Reacties

 1. Kindle Fire
  04 oktober, 2011 om 14:07

  Komt de Kindle Fire ook in het wit?

  • Martijn
   04 oktober, 2011 om 14:09

   Voor zover we nu weten niet. Momenteel is alleen het zwarte exemplaar te bestellen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.