Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Gratis Android licentie in gevaar door rechtszaak Google en Oracle

Geschreven door
Geplaatst op19 september 2011, 15:24 CategorieAndroid

Het zal je niet ontgaan zijn; alles draait in de wereld van de elektronica tegenwoordig om patenten. De ene na de andere rechtszaak komt voorbij en fabrikanten betalen elkaar vaak een afgesproken prijs per verkocht apparaat om tot een akkoord te komen. Een belangrijke rechtszaak die al een tijdje aan de gang is, is die tussen Oracle en Google. Oracle heeft namelijk aardig wat overtuigende bewijzen dat Google binnen Android gebruikmaakt van gepatenteerde java oplossingen.

Toch is dit niet zomaar een rechtszaak en zou de uitkomst verregaande gevolgen voor het Android besturingssysteem kunnen hebben. Beide grootheden in de wereld van software en technologie zijn al maande aan het touwtrekken, maar een oplossing lijkt er niet snel te komen. Oracle wil een aanzienlijk bedrag ontvangen wat in de miljarden loopt, in tegenstelling tot een door de rechter gegeven advies van 100 miljoen dollar, en Google wil hier niet aan voldoen. De eis van Oracle is volgens de rechter dermate hoog en disproportioneel dat ze bepaald heeft dat de beleidsbepalers van beide bedrijven gedwongen om de tafel moeten gaan zitten om een fatsoenlijke oplossing te zoeken.

De zeer interessante website met betrekking tot patenten, Fosspatents, heeft de mogelijke oplossingen of schikkingen onder elkaar gezet en vooral één oplossing, een waarschijnlijke zelfs, valt op. Deze schikking zou inhouden dat Google een bepaald bedrag (ergens tussen de 10 en 20 dollar) per Android apparaat moet afstaan aan Oracle om te betalen voor de gebruikte patenten. Dit zou in de miljarden dollars kunnen gaan lopen, wat natuurlijk ergens op terugverdiend moet worden.

Tot op heden vraagt Google geen geld aan hardware fabrikanten voor het gebruik van het Android besturingssysteem. Deze fabrikanten kunnen wel kiezen uit een aantal premium applicaties, zoals GMail, Google Maps en de Android Market, waarvoor betaalt moet worden. Google verdient haar geld hier mee, en door advertenties weer te geven in bepaalde applicaties. Maar, wanneer de schikking tussen Oracle en Google uitmond in een hoge vergoeding per Android (en Chrome) tablet, smartphone en laptop, dan zal dit niet meer voldoende zijn om Android winstgevend te houden. Google zou namelijk maar 10 dollar per verkocht Android apparaat verdienen.

Het resultaat hiervan is dan dat Google waarschijnlijk geld moet gaan vragen voor elke Android licentie die ze geeft aan hardware fabrikanten, zodat zowel de licensee als de licenser de kosten dragen. Als we het dan verder doortrekken moeten ook consumenten hier uiteindelijk voor gaan betalen en worden Android en Chrome OS apparaten duurder. Ook zullen fabrikanten sneller kiezen voor een ander besturingssysteem waar minder of niks voor betaald hoeft te worden – zoals wellicht een eigen besturingssysteem.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.