Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Motorola lijkt toch een voorkeursbehandeling te krijgen van Google

Geschreven door
Geplaatst op8 september 2011, 11:21 CategorieAndroid

Toen bekend werd dat Google Motorola Mobility over zou nemen gingen we er al stiekem vanuit dat dit niet zonder gevolgen voor de relatie tussen beiden zou zijn. Motorola zou, ondanks dat Google het ontkende, wel degelijk een voorkeursbehandeling krijgen (of houden) wanneer het aankomt op Android. Vandaag zijn er documenten uitgelekt die ook daadwerkelijk tonen dat Google fabrikanten voortrekt.

Nou is voortrekken misschien een groot woord, maar Google geeft fabrikanten die zich aan de richtlijnen van het bedrijf, en dus de software, houden eerder toegang tot deze software en dus de mogelijkheid eerder toe te treden tot de markt met een nieuw product dan de concurrentie. Deze informatie komt uit een document dat Fosspatents heeft ontdekt in de rechtszaak tussen Google en Oracle over het gebruik van Java.

Een belangrijke regel in het document is de volgende;

Lead device concept: Give early access to the software to partners who build and distribute devices to our specification (ie, Motorola and Verizon). They get a non-contractual time to market advantage and in return they align to our standard.

Dit document stamt uit de periode dat Google en Motorola Mobility nog twee aparte bedrijven waren maar toont dat toen Motorola dus al meer privileges had dan andere fabrikanten. Dit zal natuurlijk met de overname van Motorola niet veranderen. Google heeft altijd gezegd dat iedereen (alle fabrikanten) toegang krijgt tot Android zonder eisen aan processors of aanpassingen aan het besturingssysteem. Dit document maakt dus duidelijk dat Google wel degelijk bepaalde fabrikanten een voorkeursbehandeling geeft wanneer ze aan bepaalde eisen voldoen, wat voor irritaties kan zorgen bij concurrerende fabrikanten als Samsung, HTC en LG. In principe kan Google door deze fabrikanten dan gezien worden als directe concurrent in plaats van puur leverancier van software.

Nu is het afwachten hoe Google zich uit deze situatie gaat redden want het is nagenoeg onmogelijk om nu nog te beweren dat Motorola daadwerkelijk dezelfde privileges krijgt als elke andere fabrikant en dat niemand een voorkeursbehandeling krijgt. Natuurlijk kan het zijn dat deze strategie ooit bedacht maar nooit gebruikt is, maar de “concurrerende” fabrikanten zullen dit niet zonder slag of stoot voorbij laten gaan.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.