Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Samsung wil verbod op iPhone en iPad in Nederland

Geschreven door
Geplaatst op23 september 2011, 17:37 CategorieApple

Nadat Apple Samsung in verschillende landen aangeklaagd heeft en Samsung eigenlijk maar stilletjes toekeek en alles verdedigde is het tijd voor een andere aanpak. Samsung heeft Apple in Nederland aangeklaagd voor inbreuk op patenten met betrekking tot 3G connectiviteit. Samsung wil een direct verbod op het verkopen, verhandelen en importeren van alle 3G producten van Apple, waaronder dus de iPhone en iPad 3G modellen.

Mocht Apple zich niet aan get verbod houden wil Samsung maar liefst 1 miljoen euro per overtreding en voor ieder dagdeel dat de overtreding voortduurt innen. Toch zal het niet geheel makkelijk gaan voor Samsung want de 3G patenten vallen onder een zogenaamde FRAND-regeling. Dit wel zeggen dat iedere fabrikant van deze patenten gebruik mag maken aangezien het een essentieel onderdeel is voor 3G connectiviteit. Samsung moet iedereen tegen een redelijke regeling (schappelijke prijs, eerlijke en niet-discriminerende afspraken) de mogelijkheid bieden te patenten te gebruiken. Apple gebruikt nu dit argument om tot een, voor haar, voordelige oplossing te komen waarbij een “kleine” vergoeding betaald wordt.

Samsung zal het dus nog lastig krijgen om de 3G producten van Apple daadwerkelijk te verbieden in Nederland. Een Nederlandse advocaat van Samsung legt tegenover Webwereld uit waarom Samsung deze stap zet;

Apple is in 2007 ineens op de telefoniemarkt gestapt. Voor die tijd deed het computers en muziekspelers. Ze hebben het heel goed gedaan, maar ze hebben aan niemand licenties gevraagd voor de patenten, die aan de basis liggen van de 3G en UMTS standaard. Samsung heeft meer dan honderd van dergelijke patenten, en een vergoeding hiervoor is redelijk. Die wordt dan ook door iedereen betaald, behalve door Apple.

Eerder probeerde Apple de Samsung Galaxy Tab 10.1 in Nederland te laten verbieden, zonder succes. In Duitsland is de tablet, samen met de Galaxy Tab 7.7 en waarschijnlijk ook de Galaxy Tab 8.9 wel verboden door de rechter.

Komende maandag wordt er samen met beide partijen gekeken naar de FRAND-regeling. Als Apple besluit Samsung voor de patenten te gaan betalen zou een rechtszaak voorkomen kunnen worden. Overigens is het niet alleen Nederland waar Samsung nu terug gaat vechten. Ook in landen als de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Japan en Zuid-Korea gaat Apple deze patenten gebruiken om Apple producten te verbieden. Samsung wil natuurlijk het liefst dat Apple al haar aanklachten laat varen zodat zowel de Samsung producten als de Apple producten overal verkocht kunnen worden.

Kortom, het boek over de strijd tussen Samsung en Apple is nog lang niet uit, we hebben er zojuist weer een hoofdstuk aan toegevoegd zien worden. Maandag mogen we waarschijnlijk weer verder lezen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.