Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Amazon Kindle Fire versus Apple iPad 2

Geschreven door
Geplaatst op2 oktober 2011, 14:02 CategorieAndroid

Na alle artikelen, video’s en reacties is het natuurlijk logisch dat de Amazon Kindle Fire tablet vergeleken wordt met de meest populaire tablet van dit moment. Volgens velen kan de Amazon Fire tablet daadwerkelijk een iPad killer worden maar welke tablet heeft nog steeds dat beetje extra wanneer je ze naast elkaar legt? Pocket-lint heeft de iPad 2 vergeleken met de Kindle Fire, waarvan je hieronder een samenvatting vindt.

Beide tablets worden op verschillende punten met elkaar vergeleken, zoals de vormfactor, de processor, de batterij, de apps, en het display. Qua vormfactor is het natuurlijk lastig beide modellen met elkaar te vergelijken aangezien ze een 9.7 inch is en de ander 7 inch is. Het gewicht en de afmetingen van de 9.7 inch iPad 2 liggen dus vanzelfsprekend ook hoger. Ook qua processor verschillen beide tablets nauwelijks aangezien beide chips geoptimaliseerd zijn voor de software van het apparaat. De snelheid en de mogelijkheden van de processors komen aardig overeen.

Het eerste punt waar de Kindle iets beter presteert, puur gelet op de technische specs, is het display. De Kindle Fire heeft een kleiner display dan de iPad 2, maar de resolutie is nagenoeg hetzelfde. Hierdoor is de pixel dichtheid van de Kindle Fire groter en kunnen objecten iets scherper weergegeven worden. Beide tablets beschikken over een LCD display met IPS technologie. Ook heeft de Kindle een breedbeeld display terwijl de iPad 2 een 4:3 display heeft. Voor filmkijkers is breedbeeld een voordeel, voor e-book readers soms een nadeel.

De iPad 2 wint het wat de opslagruimte betreft. Je hebt de keuze uit 16GB, 32GB en 64GB modellen, en je kunt Apple’s iCloud (in de nabije toekomst) gebruiken voor de opslag van je content. De Kindle Fire beschikt over ‘maar’ 8GB geheugen en kan gebruik maken van Amazon’s Cloud dienst om materiaal op te slaan en vervolgens te streamen of te downloaden via een Wifi verbinding.

Connectiviteit is een punt waarop de iPad het meestal verliest ten opzichte van andere tablets, maar de Kindle Fire is nog minimaler uitgerust. De iPad 2 is het meest “flexibele” apparaat van de twee op dit moment met onder meer de mogelijkheid om je tablet via HDMI op een TV of projector aan te sluiten en de mogelijkheid om voor 3G te kiezen. Of 3G ooit naar de Kindle Fire komt blijft de vraag, maar wellicht dat draadloze streaming middels een App op je TV, verbonden met je Amazon account, er wel voor gaat zorgen dat je eenvoudig content weer kunt geven. Daarnaast biedt de iPad natuurlik AirPlay waarmee je muziek (en in de toekomst ook video’s) draadloos kunt streamen naar je Hifi systeem.

Het besturingssysteem van de Kindle Fire is gebaseerd op Android 2.3, maar is zo aangepast dat het een eigen OS van Amazon geworden is. Nadeel hiervan is dat het nogal gesloten is en meer een soort media browser waar je toegang krijgt tot al je media content. Je kunt minder kanten op en het zal ook eerder aanvoelen als één grote applicatie waarin je aan het werk bent. Daarnaast komt Amazon met haar Silk browser welke, wanneer deze aanstaat, je internet-ervaring sneller maakt door al je activiteiten via Amazon servers te laten verlopen. De grootste internet winkel ter wereld “ziet” dus alles wat je doet. Je kunt zeggen dat dit ook voor apparaten als de iPhone geldt en dat Android hetzelfde doet, maar is is aan jezelf hoe je hierover denkt.

Qua apps is het duidelijk dat de iPad het nu nog overtuigend wint. De collectie is vele maken groter en bovendien geeft Amazon je alleen maar toegang tot haar eigen Amazon App Store met Android apps. Het aantal applicaties zal zeker groeien, maar Amazon blijft zelf de controle houden over hoe jij je tablet gebruikt en content aan kan schaffen, iets wat Apple ook in mindere mate doet. Apps die interfereren met de manier waarop Amazon content wil verkopen en wil dat jij de tablet gebruikt zal dan ook niet snel verschijnen. De tijd zal het leren of Amazon strict is op het toelaten van applicaties.

De content bibliotheek is het punt waar de Amazon Kindle Fire het wint. Amazon’s diensten op het internet en het aanbod van content is zo groot dat je hier zeker van zult profiteren. Daarnaast krijg je met een Amazon Prime account (79 dollar per jaar) meer dan 10.000 films en TV shows gratis. Ter vergelijking; iTunes bevat zo’n 6.000 video’s waarvan niks interessants gratis weggegeven worden. Ook qua muziek doet Amazon met 17 miljoen MP3 bestanden niet onder voor iTunes. Daarnaast biedt Amazon natuurlijk miljoenen e-books, magazines, kranten, audioboeken, etc. Een nadeel waar we hier gelijk op komen is dat de Kindle Fire alleen bestanden ondersteunt die door de Amazon stores ondersteund worden. De iPad 2 veel ruimer in het accepteren van verschillende bestandsformaten. Je zult dus voor de Kindle Fire zelf spelers moeten vinden die om kunnen gaan met andere bestandsformaten dan die Amazon verkoopt.

Het laatste punt is natuurlijk een belangrijke; de prijs. De Amazon Kindle Fire is te koop voor 199 dollar, wat een stuk minder is dan de goedkoopste 16GB Wifi-only iPad 2. Toch wint de iPad 2 het volgens de vergelijking van Pocket-lint van de Amazon Kindle Fire. De twee ontlopen elkaar weinig en een winnaar of verliezer is er natuurlijk niet echt. Het is een duidelijke vergelijking welke belangrijke punten aangeeft waar jij als koper een beslissing op zou kunnen maken. Sommige features die de iPad meer heeft dan de Kindle Fire heb je wellicht helemaal niet nodig.

Wanneer je puur content wil consumeren in de vorm van films, muziek, magazines en boeken, dan is de Kindle Fire de beste optie. Wil je ook een uitgebreid assortiment aan games spelen, meerdere communicatiemogelijkheden hebben en productief kunnen zijn dan is de iPad 2 wellicht de beste optie. Ach, voorlopig is de keus nog niet zo moeilijk aangezien de Kindle Fire helaas niet op korte termijn naar Nederland zal komen. Je zult de tablet moeten importeren of even een reisje over de oceaan moeten maken.

Voor meer informatie over de Kindle Fire kun je onze podcast beluisteren waarin we de stelling “De Amazon Kindle Fire zal alles veranderen” bespreken of dit artikel lezen.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.