Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Column: Budget tablet kopen? Niet doen! Of wel?

Geschreven door
Geplaatst op28 oktober 2011, 19:58 CategorieOpinie

Net als bij elk ander elektronicaproduct krijg je niet lang na de eerste generatie te maken met zogenaamde budget varianten. Producten geproduceerd door B-merken met mindere specificaties maar tegen een prijs die vaak veel aantrekkelijker is. Ook in de tablet markt zien we genoeg budget tablets voorbij komen, van Yarvik en Bart Smit tablets tot een echte Hema tablet. De Consumentenbond heeft een aantal budget varianten aan een review onderworpen en komt met een conclusie die opvallend is.

Zo bekeek de Consumentenbond de Polaroid MPCS700, Yarvik TAB211, Xiron 7″ Tablet, Hema tablet en de Xiron 8″ Tablet. Al deze modellen maken gebruik van een smartphone versie van Android (Android 2.x) en zijn bij de grotere winkelketens in Nederland te koop. Prijzen variëren van 77 euro voor de Polaroid tablet tot 149 euro voor de Xiron 8 inch tablet. Voor een dergelijke prijs hoef je al niet veel te verwachten natuurlijk maar de het testen van deze modellen wordt het zelfs afgeraden om hier je geld aan uit te geven.

Natuurlijk valt als eerste op dat al deze modellen beschikken over Android 2.x. Deze versie van Android is gemaakt voor smartphones en niet voor tablets. Voor tablets heeft Google Android Honeycomb ontwikkeld. Maar, om dit nu als groot nadeel te noemen gaat wat te ver. Dit is een logisch punt waar je op moet inleveren bij een budget tablet en bovendien zijn er ook high-end tablet gelanceerd die over Android 2.x beschikten (denk aan de HTC Flyer).

Het eerste grote negatieve punt wat genoemd wordt is het display. Alle geteste budget tablets beschikken over een display waarvan de resolutie aan de lage kant is en de kijkhoeken niet erg breed zijn. Zo heb je een beeld wat redelijk ok is wanneer je recht boven de tablet zit maar daalt de kwaliteit en zichtbaarheid hard wanneer je vanuit een hoek naar het display kijkt. Daarnaast wordt de batterij als negatief punt genoemd. De betere tablets op de markt moeten minimaal 7 tot 8 uur mee kunnen gaan. De geteste budget tablets kunnen maximaal 3 tot 4 uur meegaan. Ook een minput volgens de Consumentenbond is het plastic gevoel dat de tablets geven. “De vijf tablets voelen aan als plastic speelgoed.”
De bediening wordt kort omschreven als “minder soepel dan de iPad”, wat op zich ook wel logisch is aangezien je daar niet voor betaalt. Laatste punt uit het oordeel van de Consumentenbond is dat de opslagruimte beperkt is. Vele budget tablets bieden maar 4GB of 8GB aan opslagruimte, wat overigens wel weer vaak middels een microSD kaart uitgebreid kan worden.
De conclusie van de Consumentenbond is dan ook: “Vergeet de goedkope tablets uit de reclamekrantjes en spaar door voor een betere.” Maar is dit wel zo? Is het echt een slecht idee om een budget tablet aan te schaffen?

Ik denk van niet. Wanneer je een budget tablet aanschaft moet je jezelf natuurlijk afvragen waardoor de prijs zo laag is en ook is het verstandig je even in te lezen in budget tablets in algemene zin en de betreffende tablet. Maar, alle hierboven genoemde nadelen zijn geen nadelen wanneer je weet dat je een budget variant koopt. Android 2.x is nou eenmaal datgene wat je krijgt en hoeft geen nadeel te zijn. Dat werkt net zo goed op een tablet als op een smartphone. Sommige gebruikers hoeven die gelikte interface van Honeycomb niet. Ook de batterij is iets waar je mee moet leven en iets wat je van te voren kunt verwachten. Nogmaals, daar betaal je voor. Ditzelfde geldt voor de “minder soepele bediening”. Tja.. ik kan zo wel een paar dure tablets opnoemen waarvan de bediening ook niet zo soepel loopt als dat van de iPad. Ook het display is iets wat natuurlijk goedkoper geproduceerd is en dus minder geavanceerd is dan dat van een iPad. Het laatste punt van de opslagruimte is naar mijn mening helemaal geen argument. Je kunt het vaak toch uitbreiden middels een SD kaart? Nou, dat is dan toch goed? Je betaalt niet voor een harddisk van 64GB.

Kortom, je weet wat je koopt met een budget tablet, mits je jezelf even goed laat informeren. Het moet allemaal in perspectief gezien worden. Je hebt dure tablets met een soepele werking en alles wat je wilt, en je hebt goedkope tablets die iets minder geavanceerd zijn en minder soepel werken. Dit betekent niet dat je een budget tablet niet kunt of zou moeten kopen. Het ligt helemaal aan het doel waar je de tablet voor wilt gebruiken. Is het voor de kinderen om ze bezig te houden? Is het om zo nu en dan online te zijn, een e-mail te lezen of even een game te spelen? Voor dit alles kan een budget tablet perfect zijn.

Natuurlijk zitten er rotte appels tussen al die budget tablets (het zijn er veel), maar hier kun je ook rekening mee houden. Wanneer je bijvoorbeeld weet (inlezen dus) dat een tablet beschikt over een resistief touchscreen dan kun je er vanuit gaan dat de bediening van het touchscreen minder soepel zal verlopen. Duurdere modellen beschikken namelijk over een sneller en soepeler werkend capacitief touchscreen. Hier kun je rekening mee houden door bijvoorbeeld een simpele stylus te kopen.

Mijn conclusie is dat budget tablets absoluut geen miskoop hoeven te zijn, mits je jezelf inleest, je verwachtingen goed bijstelt en weet wat je koopt. Wanneer je dit doet kun je ook veel plezier beleven aan een budget tablet.

Ben je op zoek naar een budget tablet? Bekijk dan onze tablet database. Hier vind je budget tablets van onder meer Archos, ViewSonic en Yarvik. Heb jij al een budget tablet? Wat zijn je ervaringen?

 • Delen:

Reacties

 1. tineke
  29 oktober, 2011 om 18:32

  Ik heb een goedkope tablet van Blokker. De Xiron 7. Hij bevalt mij prima. Mijn voorkeur gaat (nog steeds) uit naar een tablet van Samsung (ik heb ook de Samsung Galaxy S smartphone), maar vind die veel te duur. Ik gebruik mijn tablet via wifi (thuis via pc en daarbuiten via mijn mobieltje) om te mailen/internetten en voor het spel wordfeud. Bovendien zet ik mijn foto’s (verkleind) vanaf de computer op het tablet om deze zo op een groter scherm te kunnen laten zien. Ik wilde een E-reader kopen, maar voor diezelfde prijs heb ik dus dit tablet, waarmee ik veel meer kan dan een E-reader. Lees dus ook boeken via het tablet. Enige nadeel van lezen op het tablet is dat je niet goed kunt lezen in de zon, maar goed…. dan ga ik in de schaduw zitten en dat gaat prima. Dus al met al prijs/kwaliteit verhouding vind ik goed.

 2. Arco
  02 december, 2011 om 9:37

  Ik heb de TomTec Excellent8 gekocht. Hij bevalt meer dan goed. Voor dat geld heb je een prettig in de hand liggende 8 inch tablet met een multitouch(2-point) capacitive scherm. Android 2.3 gingerbread draait goed. Spelletjes lopen soepel.
  Mijn reden van aankoop: wat kunnen internetten op de bank via wifi, mails lezen en wat spelletjes spelen. Score voor deze tablet? voor mij 100%, batterijduur? bij alleen spelletjes een uur of 3 a 4, bij alleen internetten? veel langer….
  Ik heb er voor mijn vrouw 1 bijgekocht zodat zij haar kaartspelletjes kan doen terwijl ze op de bank blijft zitten (en zij is een digibeet…)
  Hij valt mij reuze mee. het is absoluut waar voor je geld

 3. sheukel
  02 januari, 2012 om 17:31

  De Consumentenbond wordt blijkbaar betaald door Apple om hun concurrenten slecht te beoordelen. Het afraden van het kopen van budgettablets is helemaal hypocriet.
  Natuurlijk krijg je datgene waarvoor je betaald. Als je dan voor budgettablet slechts een kwart of en derde betaald, lever je op kwaliteit in. Logisch, maar een behoorlijk prijs/kwaliteitsoordeel had ik op zijn plaats gevonden.
  Ik trek de onafhankelijkheid van de Consumentenbond in twijfel

 4. Ben
  08 januari, 2012 om 10:45

  hallo ik ben Ben en heb een week geleden een tablet van Polaroid gekocht bij de kijkshop voor 125 euro ( 10 inch )
  mijn verwachting was niet hoog maar meer voor de fun , ik vind de betere tablets zoals die van Samsung namenlijk ook te duur belachelijk zelfs
  maar goed dit bleek een regelrechte miskoop te zijn :
  het scherm reageert niet goed op de aanrakingen
  beeldkwaliteit laat echt te wensen over
  verliest constant verbinding met mn wifi
  het was gewoon een @#@$%^$%& ding
  maargoed heb m gisteren per ongelijk uit mn handen laten vallen en ja hoor het glas dat erin zit lag in wel 100 stukken
  dus dat was het verhaal van mijn ervaring met een budget tablet
  ik denk dat je beter kunt wachten op een prijsverlaging van een mooie Samsung

  • wikawi
   16 maart, 2012 om 22:08

   uit ervarig zou ik zeggen..nirt kopen, zo een budget romml. men rekend op die vene diye per se zo een ding wil hebben, maat niet kan betalen. en dat zijn er “gelukkig” (voor hun) veeel ! Resistief scherm probleem is wel irritant, maar de wifi is inderdaad een ramp…slecht!

 5. marian
  16 januari, 2012 om 12:09

  Hey ik ben Marian en heb een paar weken terug een tablet van Polariod (9.7″) gekocht. Ik heb vanaf het begin problemen met mijn internetverbinding, mijn wifi verbinding valt constant weg waardoor ik niets kan open. Mijn zoon had een paar maanden eerder een nieuwe laptop gekocht, ook bij hem viel de verbinding regelmatig weg, echter heeft hij hier nu minder last van. Ik lees dat meer mensen een slechte verbinding hebben met hun Polariod tablet! Wat kan ik doen aan deze verbinding?? ligt dit enkel aan de tablet of kan dit ook met mijn wifi te maken hebben?? Alvast bedankt voor uw hulp!

  • wikawi
   16 maart, 2012 om 21:55

   resistief scherm probleem valt wel mee, maar de wifi is inderdaad een ramp…slecht!

 6. Marvin
  06 februari, 2012 om 16:35

  Ik ben het helemaal eens met Martijn. Ik heb al weer enige tijd een Point of View Mobii TEGRA2 budget-tablet met specs die er niet om liegen: capacitief touchscreen, 10″ scherm, 1 GHz dual core tegra2 processor, wifi, bluetooth, USB client en -host, HDMI output en SD kaart. Er is honeycomb voor beschikbaar (zie o.a. tabletroms en modaco websites) en er is zelfs een ICS voor in de maak (maar dat is misschien net weer te veel gevraagd).

  Okay, de kijkhoek van het scherm is matig en de behuizing kraakt en tordeert, er had misschien wat meer geheugen in gemoogd (een grotere SD kaart kan ook helpen) en er zit geen 3G of GPS in (lekker belangrijk – dat kan altijd nog via wifi of bluetooth als het dan toch echt moet).

  Maar voor dagelijks gebruik op de bank is het een super-ding! Ik kijk er regelmatig films op (of via HDMI op den groote TV, super!), speel zo nu en dan een spelletje, surf er mee op ’t net, lees nieuws en boeken, gebruik hem als afstandsbediening voor de squeezebox enz. En dat allemaal voor een prijs waarvoor je nog geen halve iPad of samsung galaxy tablet koopt…

  En ja, het kan natuurlijk nóg goedkoper. Het is maar net wat je wil en hoe veel je bereid bent daar voor te betalen!

 7. Ingrid
  06 mei, 2014 om 8:55

  Ik heb n polaroid mid1028 10,1″ inch tablet met android 4.2 jellybeans.

  Gister via Hbo go film gekeken. Ging perfect. Geluid uit t ding zelf is wel zacht dus beter gebruik je koptelefoon (word er ook bij geleverd).

  Totaal geen problemen met wifi. Werkt perfect.

  Batterij ging met redelijk intensief gebruik (facebook, linkedin, hbo go en youtube) toch zeker 5 a 6 uur mee en als je m tijdens t opladen grbruikt (facebook) duurt t ongeveer 1 uur tot 1,5 dat ie vol is.

  Als je van plan bent veel foto’s te gaan maken moet je deze niet aanschaffen. Met n 0,3 mp camera kun je zelf wel bedenken waarom.

  Maar voor email, facebook, youtube, films, surfen en spelletjes is dit voor 99,95 euro bij blokker naar mijn idee een prima budget tablet.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.