Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google onthult Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Geschreven door
Geplaatst op19 oktober 2011, 9:58 CategorieAndroid

Zoals verwacht heeft Google afgelopen nacht haar nieuwste versie van het Android besturingssysteem onthuld. Android 4.0 Ice Cream Sandwich moet het beste van Android voor smartphones en Android voor tablets samenbrengen in een besturingssysteem met een nieuw design. Naast het design heeft Google aardig wat nieuwe features toegevoegd als Face Unlock, Android Beam, offline werken binnen je GMail en verbeterde notificaties.

Tijdens de presentatie van Android 4.0 ICS in Hong-Kong werd ook de eerste smartphone met het besturingssysteem onthuld in de vorm van de Samsung Galaxy Nexus. Er zijn helaas geen nieuwe tablets getoond en het is ook niet helemaal duidelijk of er bepaalde features alleen voor tablets of alleen voor smartphones beschikbaar kunnen zijn. Voor nu gaan we er vanuit dat de software gelijk is. Hieronder vind je een overzicht van de nieuwe features van Android 4.0.

Android 4.0: Nieuwe gedachte, nieuw design

Een van de dingen die meteen opvallen aan Ice cream Sandwich is het design. Google heeft met de gedachte “Enchant, Simplify en Make my life awesome” het besturingssysteem opnieuw ingericht en opnieuw ontworpen. Zo zien we bijvoorbeeld een nieuw lettertype terug met de naam Roboto en zal de software meer een magazine look & feel krijgen met meer ruimte rondom teksten en meer zogenaamde witte pixels. Het complete systeem moet aantrekkelijker, overzichtelijker en vooral gebruiksvriendelijker worden. Ook worden widgets voortaan in een aparte tab weergegeven, gescheiden van de andere applicaties. Tablets hebben we dus nog niet gezien dus qua preview van het besturingssysteem moeten we het even met onderstaande video doen.

Android 4.0: Face Unlock

Een zeer aantrekkelijke en handige nieuwe feature is Face Unlock. Zoals de naam al zegt wordt het mogelijk om toegang tot je Android toestel te krijgen middels gezichtsherkenning. Tijdens de presentatie vannacht ging het niet helemaal vlekkeloos maar die video van Engadget hieronder toont dat het wel degelijk perfect en vooral snel kan werken.

Android 4.0: Android Beam

Draadloos communiceren is iets waar je tegenwoordig niet meer omheen kan. Android Beam moet ervoor zorgen dat je middels de NFC (Near Field Communications) techniek eenvoudig en draadloos bestanden, contacten, websites en applicaties kunt delen tussen twee Android toestellen. Android Beam is een feature die we al eerder gezien hebben bij andere besturingssystemen. Met webOS is het bijvoorbeeld om middels de Touch-to-share functie simpel bestanden en gegevens uit te wisselen tussen twee webOS apparaten. In onderstaande video wordt de techniek gedemonstreerd.

Android 4.0: People App

Een nieuwe applicaties is de People App; een plek waar al de gegevens en activiteiten van je contactpersonen samengepakt worden, inclusief data van sociale netwerken. Op deze manier moet het nog overzichtelijker worden wat er allemaal qua sociale activiteiten plaatsvindt in jouw directe omgeving.

Gegevens van contactpersonen worden gebundeld in de People-app, waarbij data van sociale-netwerksites is gebundeld. Daarnaast is de weergave van notificaties aangepast, en is het mogelijk om deze individueel te verwijderen. Het toetsenbord zou in ICS sneller moeten reageren, en ingesproken tekst wordt nu tijdens het praten al getoond. Google heeft daarbij de spellingchecker verbeterd. Ook wordt datagebruik per applicatie bijgehouden in de instellingen, waarbij het mogelijk is om een limiet in te stellen. Gebruikers kunnen automatisch een sms’je laten versturen bij het weigeren van een gesprek, die het contactpersoon laat weten waarom de telefoon niet wordt opgenomen.

Android 4.0: Camera

Een applicatie die al bestand maar die compleet vernieuwd is, is de camera applicatie. Natuurlijk moet de camera met ICS sneller gaan werken, de sluitertijd is namelijk in te stellen op 0 seconden. Daarnaast zouden foto’s voortaan altijd scherp moeten zijn middels een eindeloze focus en worden gezichten altijd scherp weergegeven middels gezichtsherkenning. Verder is het mogelijk diverse extra effecten over je foto’s te gooien en je foto’s in te bewerken in een vernieuwde gallery. De camera biedt ook ondersteuning voor time-lapses en panorama foto’s.

Android 4.0: GMail

GMail is iets wat natuurlijk niet kan ontbreken op een Android toestel en met Ice Cream Sandwich is het nu zelf mogelijk om offline door je GMail te bladeren. Zonder verbinding met het internet wordt het mogelijk eerdere emails terug te vinden. Ook de layout is aangepast voor een beter overzicht.

Android 4.0: Kleine aanpassingen

Naast bovenstaande nieuwigheden zijn ook de notificaties zijn gedeeltelijk aangepast, moet het toetsenbord sneller reageren, is de spellingscontrole verbeterd,is het lockscreen aangepast, en moet de browser sneller zijn en een aantal nieuwigheden bevatten als tabs met visuele thumbnails en een offline reading list. Een leuk extraatje is de mogelijkheid een SMS te laten versturen wanneer je een gesprek weigert. Op deze manier weet de andere persoon dat je druk of bezet bent. Een andere feature waar ik (bij reviews) lang op heb gewacht is de mogelijkheid screenshots te maken middels het gebruik van de aan/uit knop.

Het dataverbruik van verschillende applicaties wordt met ICS standaard bijgehouden. Zo krijg je overzichtelijke grafieken te zien met de hoeveelheid data die afzonderlijke apps gebruiken zodat het eenvoudiger wordt je dataverbruik binnen de perken te houden. Je kunt dataverbruik filteren op 2G, 3G en Wifi verbinding en daarnaast krijg je meldingen wanneer je over je zelf ingestelde limiet gaat.

Verder wordt het mogelijk om applicaties die je niet gebruikt te verbergen. Me de “disable apps” optie kun je jouw applicaties overzichtelijk houden en mocht je een verborgen app ooit willen gebruiken is deze gemakkelijk weer terug te halen.

Android 4.0: Hands-on video

Android 4.0: Tablets

Het is helaas nog niet duidelijk welke nieuwe tablets met Android ICS gelanceerd zullen worden maar de meeste tablets, zoals de ASUS Eee Pad Transformer, Sony Tablet S en Samsung Galaxy Tab 10.1, zullen binnen niet al te lange tijd een update naar Android 4.0 kunnen verwachten. Wanneer dit gebeurt is afhankelijk van de aanpassingen die elke fabrikant moet doen, denk bijvoorbeeld aan Samsung’s TouchWiz interface.

Bronnen: Engadget, Android Community

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.