Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iOS 5 Kiosk: Wat is het, hoe werkt het en hoe verberg je het?

Geschreven door
Geplaatst op15 oktober 2011, 12:57 CategorieApple

Inmiddels heeft bijna iedereen die over een iPhone, iPod of iPad beschikt het nieuwe iOS 5 besturingssysteem wel gedownload. Een van de dingen die opvalt is de toevoeging van Kiosk (of in het Engels Newsstand). Simpel gezegd is dit een soort filter voor de App Store die de magazines en kranten in één simpel venster zet. Het is dus geen echte applicatie. Via Kiosk kun je gratis de zogenaamde portals van kranten en magazines downloaden.

Helaas betekent dit niet dat je ook gelijk de nieuwste uitgaven kunt lezen. Binnen elke applicatie van een magazine of krant moet je jezelf abonneren op de uitgaven. Kiosk is dus echt een simpel startpunt of venster om je magazines en kranten te beheren. Wat wel handig is, is dat de nieuwste versies van magazines en kranten waar je op geabonneerd bent automatisch in de Kiosk verschijnen. Voor nu is het vooral Engelstalig leesmateriaal als The New York Times, Total Film Magazine en Elle Magazine UK. De Kiosk functie is beschikbaar op elk iOS 5 apparaat maar de iPad is vanzelfsprekend het handigst als magazine en kranten reader.

Lees ook:
iOS 5: Wat is iMessage en hoe werkt het?
iOS 5 notificaties en berichtencentrum: Hoe werkt het?
iOS 5: Nieuwe Mail functies, iCloud beheer en synchroniseren via Wifi

Hoe werkt iOS 5 Kiosk?

De Kiosk ‘app’ is helemaal leeg wanneer je deze voor het eerst opent.Om applicaties van bladen en kranten de downloaden kun je op de ‘winkel’ knop drukken waarna je direct naar de App Store doorverwezen wordt. Hier zie je een lijst van beschikbare applicaties van grote magazines en kranten. Deze apps zijn gratis te downloaden en verschijnen automatisch in de Kiosk wanneer je ze installeert. Wanneer je een van deze applicaties opent vanuit de Kiosk kun je soms gratis maar meestal tegen betaling recent nieuws en recente uitgaven van een magazine of krant bekijken.

Wat opvallend is (voor iPhone gebruikers), is dat wanneer je via de ‘winkel’ knop naar de App Store doorverwezen wordt je niet direct categorieën als ‘top betaald’, ‘top gratis, en ‘releasedatum’ kunt klikken. Hiervoor moet je onderaan op de Categorieën knop drukken en vanuit hier op de Kiosk categorie klikken. In de volgende sectie vind je een ruimere keuze qua leesmateriaal.

Wanneer de magazines en kranten die je graag leest in de Kiosk staan kun je ze eenvoudig verschuiven en reorganiseren, exact zoals je dat met normale apps zou doen.

Nadelen iOS 5 Kiosk

Het lastige aan de Kiosk functie is dat je niet even door een tijdschrift kunt bladeren en soms niet eens kunt zien wat de exacte inhoudt van een uitgave is. Sommige bladen bieden een sample uitgave, maar het grootste gedeelte van de tijd is het een kwestie van vertrouwen wanneer je een magazine aanschaft. Om hier dan een paar euro voor neer te leggen is een risico.

Een ander nadeel is dat je geen bestaande applicaties, welke niet opgenomen zijn in de Kiosk sectie van de App Store, in de Kiosk ‘map’ kunt zetten. Je zult verschillende applicaties geïnstalleerd hebben van kranten of online readers, maar deze blijven voorlopig dus op hun eigen plek staan. Het was beter geweest wanneer de Kiosk ook daadwerkelijk dé plek was waar al je leesmateriaal samenkomt.

Simpel gezegd is Kiosk gewoon een simpele map of een venster om extra aandacht te vestigen op de magazines en kranten binnen de App Store.

iOS 5 Kiosk verbergen

Wanneer je Kiosk echt niet ziet zitten en liever je eigen applicaties voor het lezen van nieuws en interessante artikelen gebruikt is er een manier om de Kiosk map te verbergen. Simpel gaat het niet aangezien Kiosk een map en geen applicatie is.

Zoek twee applicaties die vlakbij de Kiosk map staan. Selecteer een van deze applicaties en sleep deze in de andere om een map aan te maken. Zodra de animatie van het aanmaken van deze map begint moet je de Kiosk map zo snel mogelijk in deze map proberen te slepen. Meestal lukt het na een paar keer proberen. Op deze manier kun je de Kiosk verstoppen in een andere map.

Er zit wel een klein nadeel aan; Wanneer je in de toekomst op de Kiosk app klikt zal je apparaat hetstarten. Wanneer het apparaat weer opgestart is lijkt de Kiosk niet meer in de map te staan, maar zodra je op de map klikt verschijnt deze weer. Nu kun je Kiosk weer uit de map slepen en gebruiken zoals je dat voorheen deed.

Bronnen: CNET, 52Tiger

 • Delen:

Reacties

 1. Rob
  06 juli, 2012 om 11:55

  LS,

  Ik heb een vraagje over de kiosk op de ipad: Is deze ook te verwijderen of te omzeilen ?
  Op mijn iphone komen bijv AD, Allerhande en Elsevier als solitaire app en icoon te staan en te lezen.
  Zou dit ook graag zo op de ipad instellen.

  vriendelijke groeten,

  Rob

  • Martijn Chel
   06 juli, 2012 om 12:00

   Beste Rob,
   De Kiosk kun je niet verwijderen helaas, maar dus wel verbergen.
   De apps die je van AD en Elsevier etc installeert kun je op dezelfde manier ook op je iPad installeren als het goed is, dat werkt hetzelfde.

 2. Autosleutel
  12 december, 2012 om 9:25

  Je kan de tijdschriften verwijderen door ze ingedrukt te blijven houden en daarna op het kruisje te klikken.

 3. Judith
  25 mei, 2013 om 7:17

  Kan je de tijdschriften in kiosk ook lezen met goodreader?

 4. Peter
  13 juni, 2013 om 8:46

  Vraagje, mijn Kiosk opent in de franse taal? het was gewoon nederlands.
  al het andere is gewoon nederlands.

  is er een menu dat je kan herstellen of veranderen in de nederlandse taal?

 5. Marie-Paule
  27 maart, 2016 om 21:24

  Ik haal mijn krant uit de kiosk en kiosk zelf is ook weg. Waar kan ik deze terugvinden (hij is niet verwijderd).

  Mvg

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.