Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Kun je nu al niet kiezen? Deze nieuwe tablets kun je verwachten

Geschreven door
Geplaatst op3 oktober 2011, 17:52 CategorieAndroid

De markt voor tablets is inmiddels aardig volwassen aan het worden en de meeste fabrikanten zijn dan ook toe aan de tweede generatie tablets. Maar, als de eerste generatie niks voor je bracht, komt er dan wellicht iets interessants in de tweede generatie tablets? De komende weken en maanden worden er weer nieuwe exemplaren met betere specificaties verwacht die wellicht aan jouw eisen voldoen.

Kijkend een van de belangrijkste elementen van een tablet, het besturingssysteem, zal er een hoop veranderen. Natuurlijk blijven Android en iOS de boventoon voeren, maar beiden zullen met veranderingen te maken krijgen. Google introduceert binnen niet al te lange tijd het Ice Cream Sandwich besturingssysteem, wat de optimale combinatie van Android voor smartphones en Android voor tablets moet worden, en Apple zal iOS 5.0 introduceren (inmiddels gelanceerd), met een hoop nieuwe features.

De nieuwe Android tablets die de komende weken en maanden gelanceerd zullen worden beschikken dan ook waarschijnlijk over Ice Cream Sandwich, met hier en daar nog een Android Honeycomb exemplaar. Ook zal het merendeel van de huidige Honeycomb tablets een update krijgen naar Ice Cream Sandwich. De iPad wordt logischerwijs voorzien van iOS 5.0 zodra deze gelanceerd wordt en de iPad 3 zal standaard over iOS 5 beschikken. Windows 8 hoeven we waarschijnlijk voorlopig nog niet te verwachten. De geruchten gaan dat we op zijn vroegst in de tweede helft van 2012 de eerste Windows 8 tablets gaan zien. Andere besturingssystemen zullen de komende maanden geen rol van betekenis spelen.

Qua hardware verandert er ook een en ander. Zo zal Android Intel gaan ondersteunen waardoor we Android tablets met een Intel processor kunnen gaan zien, wordt Texas Instruments een grote speler in de Android tabletmarkt, en zal NVIDIA haar Tegra 3 processor lanceren met een snelheid die drie tot vijf keer zo hoog ligt als de huidige Tegra 2 processor. Er is al een Tegra 3 tablet gesignaleerd, maar de Tegra 3 tablet waar wij waarschijnlijk als eerste mee te maken krijgen is de ASUS Eee Pad Transformer Prime.

Ook displays zijn aan veranderingen onderhevig. De pixel dichtheid zal omhoog gaan en de resolutie zal groter worden. Ook komen er meerdere displaytechnieken op de markt die een groter contrast en diepere zwartwaarden moeten bieden. Kijk bijvoorbeeld naar de recentelijk gelanceerde Samsung Galaxy Tab 7.7. Daarnaast gaan er al langere tijd geruchten dat de iPad 3 over een hoge resolutie display zal beschikken, zoals het Retina Display dat we van de iPhone 4 kennen.

Over het display gesproken; de 7 inch markt wordt alsmaar populairder. Fabrikanten beginnen in te zien dat consumenten ook graag mobiel willen blijven, wat perfect kan met een 7 inch tablet. Zo gaat Motorola waarschijnlijk een of twee Xoom Media Edition tablets lanceren (reeds gelanceerd) met een formaat tussen de 7 en 8.2 inch, naast een 10.1 inch opvolger van de huidige Motorola Xoom tablet. Daarnaast heeft Toshiba onlangs een 7 inch versie van haar AT100 tablet aangekondigd.

Het design blijft ook een belangrijke rol spelen. Dun, dunner, dunst is tegenwoordig iets waar je niet meer omheen kunt. Zo lanceerde Toshiba onlangs de (momenteel) dunste 10.1 inch tablet in de vorm van de AT200. Maar, mocht je een unieke feature hebben dan hoeft het helemaal niet zo dun te zijn. Zo heeft ASUS eerder dit jaar haar Padfone uit de doeken gedaan. Deze tablet / smartphone combinatie moet je een alles-in-één pakket bieden voor het mobiele leven. De smartphone kan in de tablet geschoven worden om je zo een groter display te bieden met meer functies en aansluitingsmogelijkheden.

Een tablet die het qua content anders gaat aanpakken is de Amazon Kindle Fire tablet. Dit apparaat wordt voor een aantrekkelijke prijs van 199 dollar in de markt gezet en biedt je eenvoudige toegang tot alle vormen van entertainment die je maar wenst, allemaal via de online winkels van Amazon. Enig nadeel is dat de tablet alleen in de VS gelanceerd zal worden.

Tablets die het ook anders aanpakken en wel in Nederland verkrijgbaar (gaan) zijn, zijn de eerste twee tablets van Sony. De Sony Tablet S moet volgens de fabrikant het middelpunt worden van je thuisnetwerk met onder meer een infrarood zender voor het bedienen van al je apparatuur, PlayStation certificering voor het spelen van Playstation games, en diverse entertainment diensten middels het Sony Entertainment Network. De Tablet P is het op gaming gerichte apparaat van de twee en beschikt over de unieke feature van twee aparte displays. Dit model kan dichtgeklapt worden als een soort brillenkoker en is daardoor zeer mobiel.

Naast de tablets die komen met een of meerder unieke features worden er natuurlijk ook weer een groot aantal tablets gelanceerd die gewoon verbeterd zijn ten opzichte van de eerste generatie. Zo komt Samsung met de Galaxy Tab 7.0 Plus (voorlopig niet in Nederland) als opvolger van de originele Galaxy Tab.

Budget tablet fabrikanten zullen ook meer gaan doen om aan te sluiten bij de features en functies van de grotere merken. Zo komt Archos met twee Android Honeycomb tablets die volledig uitgerust zijn tegen een lage prijs, lanceert ViewSonic interessante nieuwe budget modellen, en brengt Medion de LifeTab Honeycomb tablet op de markt.

Tablets van de eerste generatie, waaronder een aantal “tablet missers” zullen snel ‘verouderd’ zijn en worden dan ook in prijs verlaagd, wat we nu al zien bij bijvoorbeeld de HTC Flyer en de BlackBerry PlayBook.

Kortom, er staat weer een hoop te gebeuren en we weten nog maar de helft. Fabrikanten lijken de tabletmarkt niet zomaar op te geven en komen dan ook weer met interessante producten. Blijf op de hoogte van alle nieuwe tablets en het laatste tablet nieuws via onze Facebook pagina of volg TabletsMagazine op Twitter.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.