Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia Tab A100

Geschreven door
Geplaatst op8 oktober 2011, 19:46 CategorieAndroid

Na een weekje werken met de nieuwste tablet van Acer is het tijd om de gedachten en ervaringen op virtueel papier te zetten. Uit de preview en unboxing video bleek al dat het 7 inch schermformaat voor mij het belangrijkste element was om naar te kijken en dat heb ik dan ook uitvoerig gedaan. Daarnaast kijk ik natuurlijk naar de algemene hardware mogelijkheden, de software en de prestaties.

De Acer Iconia Tab A100 is de eerste tablet van Acer in de 7 inch markt die steeds voller en belangrijker begint te worden. Voor mensen die mobiel willen werken met hun apparaat is 7 inch namelijk een stuk idealer dan een 10.1 inch scherm. Maar, niet alleen het formaat van het display maakt of kraakt een tablet. Daar komt natuurlijk veel meer bij kijken. Acer weet in ieder geval de prijs op een aantrekkelijke 299,00 euro te zetten waardoor de drempel voor consumenten lager ligt. Krijg je hier ook kwaliteit voor? Bekijk de review na de break.

Acer Iconia Tab A100: specificaties

Om de Iconia Tab A100 even in het kort op te sommen kijken we naar de belangrijkste specificaties. De tablet lijkt in veel opzichten op zijn grotere broer, de Acer Iconia Tab A500. Het belangrijkste verschil is het formaat. Zo beschikt de A100 over een 7 inch display wat de tablet een stuk mobieler maakt. Het 7 inch display heeft een resolutie van 1.024 bij 600 pixels. De tablet draait op de voor 7 inch (en andere afwijkende formaten) geoptimaliseerde Android 3.2 Honeycomb versie. Verder beschikt de A100 over meerdere aansluitingsmogelijkheden als een microUSB poort, een microHDMI poort en een microSD card slot. Ook heb je de beschikking over een 5 megapixel camera aan de achterzijde en een 2 megapixel camera aan de voorzijde.

De Iconia Tab A100 komt in één variant met 8GB intern opslaggeheugen, een 1GHz dual-core Tegra 2 processor en 512MB 1GB aan RAM geheugen. Je zou dus kunnen zeggen dat de A100 rijkelijk en compleet is uitgerust om als mobiel multimedia apparaat door het leven te gaan. Voor alle specificaties en meer informatie over de A100 kun je terecht op de productpagina.

Acer Iconia Tab A100: preview & uboxing

Hieronder vind je mijn eerste ervaringen met de A100. In de video kijk in naar wat er allemaal bij de tablet meegeleverd wordt, het design en de aansluitingen.

Acer Iconia Tab A100: hardware & design

Design en afmetingen

Het belangrijkste punt van de hardware is het 7 inch schermformaat. Dit maakt de tablet een stuk mobieler dan een 10.1 inch of een 9.x inch tablet. Natuurlijk is het bekijken van een lange film mooier en comfortabeler op een groter display maar als dit een belangrijke functie voor je is kijk je toch al niet snel naar een kleiner formaat tablet. Door de kleinere afmeting en het lichte gewicht is de Iconia Tab A100 is zeer comfortabel in de hand te houden (zowel in landscape and portrait modus). Ideaal voor het snel bekijken van een video, een mailtje typen of iets opzoeken op het internet. De tablet is ook ideaal voor onderweg en zou zelfs nog in menig binnenzak passen.

Het hangt dus echt af van wat je met het apparaat wilt doen. Als de tablet echt een multimedia apparaat voor je is waar je op wilt gamen en films op wilt kijken dan is een 10.1 inch tablet wellicht de betere optie. Maar, als je mobiel wilt zijn, de tablet er zo nu en dan bij wilt pakken, en comfortabel met de tablet in je handpalm iets wilt kunnen lezen dan is een 7 inch tablet het ideale formaat.

Aansluitingen

Zoals in de specificaties reeds aangegeven is de Iconia Tab A100 zeer compleet uitgerust. Het enige wat je wellicht zou kunnen missen is de USB-host functie waarmee je een USB stick of een externe USB harddisk op de tablet zou kunnen aansluiten. Middels de microHDMI aansluiting is de tablet eenvoudig op een HDMI geschikt display aan te sluiten en middels de microSD card reader is het geheugen tot 64GB uit te breiden.

Verder beschikt de A100 aan de onderzijde over een dock-connector om een speciaal docking station of een keyboard dock op de tablet aan te sluiten, een koptelefoon uitgang en een DC connector voor het opladen van de tablet.

De A100 beschikt niet over een 3G module. De Iconia Tab A101 beschikt hier wel over. Dit model zal later op de markt gebracht worden voor een prijs die waarschijnlijk op 399,00 euro zal liggen.

Display

Het display is een van de minder sterke punten van de A100. Wanneer je er recht op kijkt zul niks negatiefs zien, maar de kijkhoeken vallen nogal tegen. Wanneer je schuin op het display kijkt, vooral vanaf de linkerzijde gezien vanuit portait modus, verdwijnt nagenoeg het gehele contrast. Dit is vooral een nadeel wanneer je de tablet horizontaal op een tafel legt en ermee werkt. Ook (zon)licht kan geen vrienden worden met de A100. Reflecties zijn erg irritant en buiten werken in direct zonlicht behoort dan ook waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden.

Geluid

Vergeleken met andere tablets bevat de A100 een redelijk goed geluid. Muziek wordt rijkelijk en dynamisch weergegeven zonder dat het overstuurt. Aan de andere kant het is maximale volume niet erg hoog en ben je vanzelfsprekend beter af met een goede koptelefoon of een mooi setje luidsprekers.

Camera’s

De 5 megapixel camera aan de achterzijde valt positief op. De foto’s en video’s (zie hieronder) die met deze camera worden gemaakt zijn vol met detail, levendige kleuren en een hoog contrast. Ik blijf het nut van een camera op een tablet minimaal vinden, maar bij een 7 inch (mobiele) tablet kan ik me eerder voorstellen dat je zo nu en dan een foto maakt als je de tablet ergens mee naartoe neemt. De camera aan de voorzijde is echt een simpele 2 megapixel camera waar je niet teveel van moet verwachten. Deze moet vooral gebruikt worden voor videogesprekken of een simpele foto van jezelf (met voldoende belichting).

Acer Iconia Tab A100: software

De Acer Iconia Tab A100 werd afgelopen februari al gepresenteerd, maar door problemen met de software (Android Honeycomb) werd de lancering steeds uitgesteld. Android Honeycomb 3.0 en 3.1 zorgden voor problemen met schermformaten die afweken van het standaard 10.1 inch formaat. Toen Google Android 3.2 op de markt bracht, welke speciaal geoptimaliseerd was voor onder andere 7 inch tablets, kon de Iconia Tab A100 eindelijk zijn debuut maken.

Android 3.2 Honeycomb is onaangetast gebleven. Acer heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung, geen eigen skin of schil over het besturingssysteem gelegd. Wel heeft het merk een aantal eigen applicaties toegevoegd aan de tablet. Zo krijg je een zeer handige Acer Plannen applicatie wat een soort dashboard is voor al je belangrijke informatie als e-mails afspraken, activiteiten, notities en recent nieuws. Ook de clear.fi mediaserver is een handige applicatie om toegang te krijgen tot content op DLNA gecertificeerde apparaten binnen je thuisnetwerk. Verder levert Acer applicaties als Docs to Go, SocialJogger en Solitare mee, maar van deze apps zijn betere opties te vinden in de Android Market.

Let overigens wel op het feit dat de A100 beschikt over een opslaggeheugen van “maar” 8GB waardoor je snel tekort kunt komen wanneer je veel films bekijkt, muziek op het apparaat zet en applicaties download. Het fysieke geheugen, dat wat je daadwerkelijk overhoudt met de installatie van Android Honeycomb en andere software van Acer en Android, is zelfs maar iets meer dan 5GB. Zorg er dus voor dat je een microSD card bij de hand hebt.

Acer Iconia Tab A100: prestaties

Wanneer we puur kijken naar de snelheid doet de A100 absoluut niet onder voor menig andere tablet in de markt. Applicaties worden snel geladen, video’s (ook Full HD) worden zonder problemen afgespeeld en touch bediening verloopt vlekkeloos. Het display reageert snel en vloeiend op taps en swipes. Als ik ergens over moet klagen dan is het de vertraging die er zit in het veranderen van de horizontale of verticale schermmodus. Maar, dit is misschien een vertraging van één seconde en iets wat ik tot nu toe nog bij elke Honeycomb tablet gezien heb, zelfs in veel ergere mate.

Qua prestaties is de ervaring met de A100 in ieder geval zeer positief. De combinatie van een mobiel apparaat wat je er gewoon even bij pakt wanneer je snel iets wilt doen, een snel besturingssysteem en een krachtige processor zorgt ervoor dat de tablet er steeds vaker ‘even’ bij pakt.

Acer Iconia Tab A100: batterij

Naast de wat mindere kwaliteit van het display is ook de batterijduur een negatief punt. Hoewel Acer het zelf al aangeeft in de specificaties valt het toch tegen dat de tablet ‘maar’ 4 tot 5 uur meegaat wanneer je er intensief mee werkt. Ik heb een film op repeat gezet en na vier uur en 15 minuten hield de tablet het voor gezien. Bij minder intensief gebruik gaat de A100 minimaal 5 tot 6 uur mee. Wanneer je zo nu en dan je email checkt, even iets opzoekt op het internet of een YouTube video kijkt dan gaat de tablet gemakkelijk 10 uur mee.

Acer Iconia Tab A100: conclusie

Eerder had ik al aangegeven dat bij deze review de mobiliteit voor mij een van de belangrijkste punten was en op dit punt ben ik absoluut niet teleurgesteld. Ik heb de tablet er elke dag vaker en vaker even bij gepakt om even een mailtje te sturen, mijn Facebook status bij te werken of even een video te bekijken. De tablet is erg licht, ligt perfect in de hand (één hand), kan gebruikt worden om eenvoudig met twee duimen snel te typen en kan ook eenvoudig en comfortabel meegenomen worden in je jas of een tas.

Het grootste negatieve punt van de Iconia Tab A100 is het display. Dit valt behoorlijk tegen wanneer je er niet recht voor zit. Daarnaast is het jammer dat de batterij niet erg lang meegaat. Het mindere scherm is zeker een negatief punt maar ik heb het zelf niet als een echte afknapper ervaren. Je moet er rekening mee houden wanneer je buiten loopt en wanneer je de tablet op tafel legt maar een tablet die zo mobiel is hou je toch vooral in de hand.

Vergeleken met andere 7 inch tablets zoals de BlackBerry PlayBook of de HTC Flyer wint de Acer Iconia Tab A100 het naar mijn mening vooral door de lagere prijs. De PlayBook is iets lichter en heeft een beter display, maar verliest het weer wat betreft de prijs en een besturingssysteem wat nog in de kinderschoenen staat. Ook de HTC Flyer heeft een beter display en biedt daarnaast nog stylus input, maar het besturingssysteem is verouderd (Android 2.3) en de prestaties waren nogal matig zoals we zagen in onze review.

Kortom, de Iconia Tab A100 is ideaal als je op zoek bent naar een apparaat dat iets kleiner en minder robuust is dan een 10.1 inch tablet. Maar, zoals gezegd, als je vooral films wilt kijken en games fullscreen wilt spelen dan ben je waarschijnlijk beter af met een groter display.

Minpunten

  • Matig display
  • Minimale batterijduur
  • Maar 8GB aan opslaggeheugen

Pluspunten

  • Zeer mobiel door 7 inch formaat
  • Aantrekkelijke prijs
  • Goede houvast
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.