Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab 10.1

Geschreven door
Geplaatst op19 oktober 2011, 16:49 CategorieAndroid

De Samsung Galaxy Tab 10.1 is de beste Android tablet de ik tot nu toe heb mogen gebruiken. Dit is denk ik het belangrijkste zinnetje uit mijn review dus dacht dat het verstandig zou zijn om er meteen maar mee te beginnen. De Galaxy Tab 10.1 is een van de weinige tablets die met goed fatsoen vergeleken mag worden met de iPad 2 omdat het qua hardware, design en plezier van gebruik het Apple product dicht nadert.

En dat ik niet de enige ben die dit vindt blijkt wel uit de juridische strijd die Apple en Samsung met elkaar voeren, met als belangrijke onderdeel van de inzet de Galaxy Tab 10.1. In deze review zal ik jullie niet teveel vervelen met juridisch gebabbel en andere iPad vergelijkingen. Qua hardware ontlopen de twee elkaar niet veel en het grootste verschil is een blijft Android vs iOS.

Samsung Galaxy Tab 10.1: Hardware

De Galaxy Tab 10.1 is een enorm dunne tablet, een van de dunste (of misschien wel de dunste?) tablet op de markt. Daarnaast is het apparaat ook nog eens heerlijk licht en de combinatie van die twee zaken maakt dat dit voor mij echt aanvoelt als een tablet en niet als een computer met een aanraakscherm (hoi Xoom!). Verder beschikt de tablet over een display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, een dual-core Tegra 2 processor, Android 3.1 Honeycomb met de Samsung TouchWiz schil, 16GB of 32GB aan intern opslaggeheugen, twee camera’s, Wifi, Bluetooth en een 3.5 mm headphonejack. Geen SD slot of HDMI uitgang, iets wat we van de meeste Android tablets toch gewend zijn.

In het kort kan ik verklappen dat ik positief verrast ben door de kwaliteit van de camera’s, zeker als je die vergelijkt met andere tablets camera’s. Ik het filmpje zie je al twee voorbeelden van de filmpjes geschoten met de Tab 10.1 en hieronder zie je toch ook een duidelijk verschil in de kwaliteit van de foto van iPad 2 vs Tab 10.1. Note: Linker is iPad 2, rechter is Galaxy Tab 10.1. De software geeft je een paar mogelijkheden om de led-flash aan of uit te zetten en wat andere basiscontrole knopjes en al met al zijn de camera’s verbazingwekkend bruikbaar. Er is wel een enorme vertraging tussen het drukken op de sluiterknop en het daadwerkelijk maken van de foto maar daar kan rekening mee gehouden worden.

De build-quality van de Samsung Galaxy Tab 10.1 is zeer redelijk. Het plastic voelt niet echt premium aan het gewicht en formaat maken een hoop goed. De review unit die ik in bezit heb heeft echter wel een los hoekje rechtsboven waardoor je hem soms weer op z’n plaats hoort klikken. Persoonlijk bleek voor mij dat twee weken niet genoeg was om te wennen aan de plaats van de aan/uit knop en omdat die nogal makkelijk (lees: licht) in te drukken heb ik in ieder geval de Tab vaak per ongeluk uitgedrukt.

Het scherm is niet van glas maar van een soort plastic, als je de tablet vasthebt en een beetje druk uitoefent (om te voorkomen dat hij uit je hand glijdt) zie je het scherm eronder erop reageren door te gaan ‚golven’, dat is dus wat minder. Daar staat tegenover dat het wel een prachtig mooi helder scherm is je met ruime kijkhoeken alsnog goed de informatie op het scherm kan lezen.

Maar al met al heb ik over de hardware niet veel te klagen, het werkt allemaal prima en voelt redelijk high end aan, de Tab ligt in mijn gevoel zelfs wel lekkerder in de hand dan een iPad 2 omdat de hoeken op een fijnere manier zijn afgerond.

Samsung Galaxy Tab 10.1: Review video

Samsung Galaxy Tab 10.1: Software

De Galaxy Tab 10.1 draait op Android 3.1 Honeycomb en Samsung heeft daaroverheen haar eigen TouchWiz UX interface gelegd. De aanpassingen die Samsung heeft gemaakt zijn niet storend en ik denk zelfs dat ik de Samsung ervaring iets fijner vindt dan een standaard Honeycomb ervaring. Er worden een paar apps geïnstalleerd geleverd op de Tab. Onder andere Pulse nieuwsreader maar ook een eigen sociale media app van Samsung waar je zowel Facebook als Twitter kan koppelen en in widgetvorm kan plaatsten op een van je homescreens. Uiteindelijk moet je het qua apps natuurlijk vooral hebben van de Android market en die is natuurlijk ook gewoon te vinden op het apparaat. Naast de Android Market heeft Samsung kennelijk ook een eigen appstore maar daar moet je wel eerste in de instellingen voor toestaan dat er apps van „niet gecontroleerde bronnen” geïnstalleerd mag worden, een slordigheidje als je het mij vraagt.

Je kan standaard kiezen uit twee verschillende toetsenborden op de de Galaxy Tab 10.1. Als je hem voor het eerst aanzet staat de instelling op het Swype toetsenbord. Dit is een systeem waar je met je vinger over het toetsenbord sleept om op volgorde de letters van je woord te raken, dan laat je los en komt als het goed is het woord tevoorschijn. Ik weet dat er mensen zijn die hier goed mee overweg kunnen maar ik ben daar niet 1 van. Het voelt mij als een soort spelletje en verveelde al snel. Het grootste nadeel van dat toetsenbord is echter dat het lijkt dat je er ook gewoon op kan tikken maar dat er dan een enorme vertraging zit tussen jouw aanrakingen en het verschijnen van de letters op het display. Dit resulteerde er voor mij in dat ik de eerste dag overtuigd was dat de Galaxy Tab 10.1 enorm langzaam was en het toetsenbord onbruikbaar. Maar als je dan overschakelt naar het standaardtoetsenbord krijg je een lekker simpel maar goed bruikbaar toetsenbord waar je na een beetje gewenning vast blind op kan tikken.

In het algemeen kan je zeggen dan Android Honeycomb vooral geschreven is voor gebruik in landscape, en hetzelfde gaat op voor de Galaxy Tab hardware (plaatsing camera, buttons ect.). De twee houden daar dus mooi rekening met elkaar maar doordat er geen split (duimen) toetsenbord beschikbaar is maakt dat het tikken zonder de tablet neer te leggen wel verdraaid lastig, gelukkig kan je alternatieve toetsenborden installeren (kopen) maar standaard had dat er van mij dus wel in mogen zitten.

Samsung Galaxy Tab 10.1: Prestaties

De processor heeft genoeg umphf om de tablet snappy te doen voelen, voor mij gevoel is het de snelste Android tablet tot nu toe.  Scrollen door de verschillende panelen gaat prima en als je een app wilt openen reageert de tablet vrij vlot, als ik het moet schatten zit er gemiddeld 1 seconden tussen het aanraken van het icoontje en openen van de app. Tijdens mijn twee weken gebruik heb ik niet heel vaak gebruik hoeven te maken van de taskmanager om apps te sluiten omdat de Tab langzamer werd, een goede zaak dus. Mocht je wel apps willen sluiten kan kan het je het home icoontje ingedrukt houden om de taksmanager als een soort popup naar voren te brengen.

Samsung Galaxy Tab 10.1: Batterij

De hardware en software maken natuurlijk samen de tablet en om het allemaal draaiende te houden is er stroom nodig. De batterij van de Galaxy Tab 10.1 is prima en heeft het dagelijks goed uitgehouden bij intensief gebruik. Ik denk dat je er zo’n 8 tot 9 uur kan uitpersen, als je meer dan 9 uur per dag je tablet gebruikt is dat denk ik een groter probleem dan een van batterijcapaciteit.

Samsung Galaxy Tab 10.1: Conclusie

De Samsung Galaxy Tab 10.1 is de beste Android tablet de ik tot nu toe heb mogen gebruiken en Honeycomb met de Touchwiz UX is een prima systeem. Alles werkt naar behoren en hoewel er her en der wel eens wat crasht is het niet heel storend. De tablet ligt prima in de hand en ziet er goed uit. Het logo op de voorkant had ik liever niet gezien maar dat is een kleinigheidje. Het grootste nadeel van een Android tablet blijft het aanbod aan apps, al blijven er we in hopen dat het snel beter wordt. Tot die tijd kan je veel apps wel installeren maar zie je dat er door het opschalen van de resolutie details er wollig uitzien.

Sommige Android gebruikers zullen uitbreidingsmogelijkheden missen op deze tablet maar in mijn optiek is dat maar een klein deel van de potentiële markt. De meeste mensen willen gewoon een simpele handige tablet die gewoon werkt. Die mensen moeten dan een iPad 2 kopen, maar als je liever Android wilt dan is dit een van de beste opties.

Minpunten

  • Geen SD slot of HDMI uitgang
  • Matig aanbod van geoptimaliseerde apps
  • Plastic voelt wat goedkoop en fragiel aan

Pluspunten

  • Mooi, licht en dun
  • Prima beeldscherm met goede kijkhoeken
  • Aanpassingen aan Honeycomb zijn goed
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.