Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Sony Tablet S

Geschreven door
Geplaatst op16 oktober 2011, 21:37 CategorieAndroid

Na een weekje met de Sony Tablet S is het tijd om de ervaringen met de tablet op papier te zetten. De eerste tablet poging van Sony heeft de nodige aandacht gehad door het aparte design, maar maakt dit design de verwachtingen ook waar? Verder biedt Sony een aantal unieke extra features op de Tablet S die erg interessant kunnen zijn voor veel consumenten. In deze review bekijken we alle features, functies, software en hardware.

De Sony Tablet S heeft een 9.4 inch scherm wat hem net wat kleiner maakt dan de iPad en net groter maakt dan Samsung’s Galaxy Tab 8.9. Sony heeft wat opvallende aanpassingen aan de Android Honeycomb software gedaan om de tablet-ervaring optimaal te maken, maar gaat daarin niet zover als Samsung met de TouchWiz interface. De Tablet S komt in drie verschillende uitvoeringen; een 16GB Wifi, een 32GB Wifi en een 16GB Wifi + 3G versie. De tablet is te koop voor een prijs vanaf 479,00 euro.

Sony Tablet S: Specificaties

Als we kijken naar de specificaties is de Sony Tablet S en redelijk compleet uitgeruste tablet. Het apparaat beschikt over een 9.4 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels en maakt gebruik van Sony’s eigen TruBlack techniek. Deze techniek moet ervoor zorgen dat het contrast verhoogd wordt en zwart ook echt zwart is. Verder beschikt de Tablet S over Android 3.2 Honeycomb (via update) een microUSB aansluiting, een microSD card reader, een dual-core Tegra 2 processor, 1GB aan RAM geheugen, een 5 megapixel camera aan de achterzijde en een 0.3 megapixel camera aan de voorzijde. Helaas heb je dus geen beschikking over een HDMI aansluiting, maar daarvoor in de plaats krijg je voldoende draadloze streaming mogelijkheden.

Qua draadloze communicatie beschikt de Tablet S over Wifi, optioneel 3G, Bluetooth en DLNA certificering. Middels DLNA kun je verbinding maken met andere DLNA gecertificeerde apparaten binnen je thuisnetwerk en draadloos media streamen. Een aantal unieke features van de Tablet S zijn de infrarood zender voor het bedienen van home cinema apparatuur, de PlayStation certificering voor het spelen van PlayStation games en de mogelijkheid muziek en videomateriaal te downloaden uit de Sony Entertainment Networkonline winkel. De Sony shops zijn overigens nog niet in Nederland gelanceerd.

Sony Tablet S: Preview & unboxing video

Hieronder vind je mijn eerste ervaringen met de Sony Tablet S. In de video kijk in naar wat er allemaal bij de tablet meegeleverd wordt, het design en de aansluitingen.

Zoals je wellicht opgemerkt hebt wijs ik geen speaker aan op het moment dat ik het over de speaker heb. De speakers bevinden zich aan de linker en rechter onderzijde (achterzijde) van de tablet. Wat ik aanwijs is de gleuf om de strap te verbinden. Ook is de genoemde resolutie niet correct.

Sony Tablet S: Hardware en design

Design en afmetingen

Het meest interessante om mee te beginnen is natuurlijk het design van de tablet. Ik heb ondertussen andere reviews en reacties over de Sony Tablet S gelezen en hier viel mij op dat velen de aparte vorm toeschreven aan een betere houvast in landschap modus. Op zich vreemd aangezien dit het zwaartepunt juist achterin (bovenin) de tablet legt. Een opgevouwen magazine vorm moet ervoor zorgen dat de tablet optimaal in één hand ligt, juist in portrait modus. Dit is zeker het geval. Wanneer je een e-book leest of even snel surft op het internet is het inderdaad een optimale houvast en raakt je hand minder snel vermoeid dan bij andere tablets. Maar, in horizontale modus verandert dit snel. De zwaartepunt ligt dan op een, voor mijn gevoel, verkeerde plek. Het maakt de tablet net iets zwaarder dan dat hij daadwerkelijk is. Als het mogelijk zou zijn geweest om de tablet in horizontale modus andersom te kunnen gebruiken was dit naar mijn idee een betere oplossing geweest. Dan ligt het voornaamste gewicht namelijk wel echt in je handen.

Wanneer de tablet op tafel ligt is de hoek die hij maakt minimaal maar zorgt er daadwerkelijk voor dat typen net iets comfortabeler is. Je hebt net iets minder last van weerspiegeling en ook het typen in deze hoek voelt goed aan. Nogmaals, de hoek die de tablet maakt is minimaal maar het verschil is wel degelijk merkbaar. Verder heeft de tablet op de achterzijde een comfortabele grip door de toevoeging van wat kleine bolletjes op het plastic. Wanneer je de tablet snel even meepakt of wat gladde handen hebt is het risico dat de tablet uit je handen glipt wat kleiner.

Het is geen tablet om continue bij je te dragen als bijvoorbeeld de Acer Iconia Tab A100. Het gewicht ligt wat hoger en de afmetingen zorgen ervoor dat je de tablet niet eenvoudig meedraagt in een jas, broek of kleine tas. De Sony Tablet S zie ik meer als een complete entertainment hub die je in huis hebt liggen en laat communiceren met al je andere media-apparaten in huis.

Wat minpuntjes aan het design zijn het plastic gevoel dat de tablet heeft en de matige wegwerking van de USB poort en de microSD card reader. Het klepje dat je moet openen om toegang te krijgen tot deze twee aansluitingen gaat soms lastig open en hangt er wanneer open maar losjes bij. Hier had Sony wel wat meer aandacht aan mogen schenken. Een andere wat minder handige keuze van Sony is de positie van de aan/uit knop. Deze ligt aan de zijkant in een inkeping wat ervoor zorgt dat de knop niet gemakkelijk en snel zichtbaar is. Naast de aan/uit knop liggen de volumeknoppen die nagenoeg hetzelfde aanvoelen. Hierdoor gebeurt het nogal eens dat je meerdere malen op een knop moet drukken voordat je de juiste gevonden hebt.

Een ander punt wat voor mij niet nodig was geweest is het groene LED lampje dat blijft knipperen zodra je een nieuw bericht of een notificatie hebt. Dit lampje is zeer fel en wanneer de tablet ’s nachts in standby stand op je nachtkastje ligt wordt nagenoeg de hele kamer groen verlicht door dat ene lampje. Ook de aansluiting voor de adapter is een apart geval. Het is geen universele adapter en voelt ook niet al te stevig aan. Om de adapter aan te sluiten waren helaas ook een paar pogingen nodig.

Display

Over het display ben ik redelijk tevreden. Het TruBlack filter zorgt absoluut voor een hoog contrast en diepe zwartwaarden wat vooral van pas komt bij het bekijken van films of foto’s. Ook over de scherpte (resolutie) valt niks te klagen. De kijkhoeken zijn redelijk breed, zowel vanaf de onder-en bovenkant als de zijkanten. Het contrast vermindert niet drastisch wanneer je vanuit een hoek naar het display kijkt. Ook is de reactietijd van het display een positief punt. Handelingen worden erg snel opgepakt en uitgevoerd.

Nadeel van het display, en overigens ook het complete frame van de tablet, is dat deze zeer gevoelig is voor vingerafdrukken. Na een paar minuten spelen is heel je scherm vet en staan overal duidelijke vingerafdrukken op.

Geluid

Het geluid van de Sony Tablet S is niet bijzonder, eigenlijk net zo minimaal als dat van de meeste andere tablets. Voor een optimaal geluid blijf ik dan ook aanraden om een koptelefoon op te zetten of wat speakers aan de sluiten.

Camera’s

De 0.3 megapixel camera aan de voorzijde is erg simpel en vooral geschikt om videogesprekken te voeren. De camera aan de achterzijde heeft een 5 megapixel resolutie en kan ook gebruikt worden om HD video’s en foto’s te maken. Foto’s gemaakt met de 5 megapixel camera, zoals de foto’s hieronder, zien er aardig uit, vooral voor snel even een foto tussendoor. Toch moet je van ‘even snel’ niet teveel verwachten. Het duurt het na het indrukken van de knop namelijk erg lang voordat de foto daadwerkelijk gemaakt wordt. Even snel een foto maken is er dus helaas niet bij.

Sony Tablet S: Software

De Sony Tablet S draait op Android 3.2, mits je na aankoop eerst een firmware update doorvoert. Toch is het geen kale versie van Honeycomb. Sony heeft namelijk een aantal wijzigingen doorgevoerd die vooral van visuele aard zijn. Zo vind je op het homescreen aan de linkerbovenzijde een aantal snelkoppelingen die je naar applicaties als de browser en de infrarood afstandsbediening brengen. Dit maak je scherm iets drukken en wellicht iets onoverzichtelijker. Daarnaast zijn er icons midden op het homescreen geplaatst die naar verschillende applicaties als de mediaspeler en de Social Feed Reader verwijzen. Aan de rechterbovenzijde bevindt zich ook nog een Favorites snelkoppeling waarmee je direct naar recente gedownloade of recente bekeken applicaties of media gaat.

Wat direct opvalt is dat Sony haar eigen draai gegeven heeft aan het uiterlijk van de standaard icons. Deze icons zijn nu voorzien van een paars/blauwe gloed en een wit symbool voor de betreffende applicatie. Het valt iets buiten de boot als je naar het Honeycomb systeem in zijn geheel kijkt, maar het is een leuke toevoeging van Sony. Ook in sommige applicaties zelf heeft Sony haar eigen aanpassingen gedaan. Zo zijn er kleine extra features aan de camera toegevoegd.

Het applicatiescherm (hieronder afgebeeld) is compleet opnieuw ontworpen door Sony. Je krijg een witte achtergrond met een complete lijst van alle applicaties. Je hoeft dus niet door verschillende pagina’s te bladeren. De applicaties kun je ordenen op alfabet of van de nieuwste naar de oudste applicatie. Daarnaast kun je applicaties van plek verwisselen door ze ingedrukt te houden en te verplaatsen. Sony heeft ook een zogenaamde Seperator toegevoegd waarmee je losse sectie op de pagina kunt maken om wat overzicht te krijgen.

Standaard applicaties die Sony aan de Tablet S heeft toegevoegd zijn onder andere Crash Bandicoot, Pinball Heroes, Evernote, Remote control, Zinio en de Social Feed Reader. Evernote is een handige applicatie voor notities en reminders, Crash Bandicoot is een leuke game om kennis te maken met de PlayStation mogelijkheden en de remote control biedt de unieke mogelijkheid om je tablet als universele afstandsbediening te gebruiken. Voeg simpelweg aan apparaat toe in de remote control applicatie en je krijgt de layout van een afstandsbediening voorgeschoteld. Deze app werkt zeer eenvoudig en biedt ondersteuning voor nagenoeg alle TV’s, Blu-ray spelers, DVD spelers, receivers en game consoles.

Ook interessant is de DLNA applicatie. Hiermee kun je draadloos bestanden streamen vanaf of naar andere DLNA gecertificeerde apparaten binnen je Wifi thuisnetwerk. Daarnaast kun je middels een handige functie binnen de mediaspeler draadloos muziek, foto’s of video’s “gooien” naar een speler of TV. In één scherm (zie hieronder) zie je het bestand dat je afspeelt en de beschikbare spelers en TV’s binnen je netwerk. Wanneer je het mediabestand vervolgens sleept naar de speler of TV wordt deze automatisch weergegeven.

PlayStation en Sony Entertainment Network diensten

Sony belooft heel wat goeds wanneer het op content voor haar tablets aankomt. Momenteel moet je het doen met de content die vooraf op de tablet geïnstalleerd wordt en content die je elders haalt, maar binnenkort moet Sony een complete bibliotheek bieden waar je films, muziek, TV series en games kunt downloaden. Op de Tablet S krijg je standaard Crash Bandicoot en Pinball als games, maar Sony belooft dat we binnenkort veel meer games kunnen downloaden. Het Sony Entertainment Network voor muziek, films en TV series is in landen als de VS en Australië reeds gelanceerd en zal binnenkort ook in Nederland verschijnen. Wanneer dit gebeurt wordt pas echt duidelijk wat de Sony tablets allemaal te bieden hebben.

Het Sony Entertainment Network, gebaseerd op de Qriocity dienst, bestaat onder meer uit de Video Unlimited, een Reader Store en Music Unlimited diensten waar je muziek, films, e-books en TV series kunt downloaden.

Sony Tablet S: Video review

In onderstaande video kijk ik naar verschillende applicaties van de Tablet S, de aanpassingen die Sony heeft gedaan aan de interface en het uiterlijk van de tablet.

Sony Tablet S: Prestaties

Zoals al eerder aangegeven zijn de prestaties van de tablet redelijk tot goed. Applicaties en handelingen worden snel uitgevoerd, weergave van content is vloeiend en contrastrijk, en extra features als de infrarood afstandsbediening voegen daadwerkelijk iets toe aan de tablet-ervaring. De tablet springt qua snelheid niet uit boven andere tablets maar biedt een stabiele en comfortabele ervaring. Ook het surfen op het internet ligt op hetzelfde niveau als andere high-end Android tablets. Soms is de browser alleen wat traag en kan het inzoomen op tekst of afbeeldingen wat haperen.

Sony Tablet S: Batterij

Een wat minder  positief punt van de Sony Tablet S is de batterij. Deze gaat helaas niet lang genoeg mee. Wanneer je de tablet intensief gebruikt voor videomateriaal, applicaties en games, en daarnaast Wifi aan hebt staan hoef je niet meer dan 3 uur speelplezier te verwachten. Ook lijkt de tablet nog aardig wat energie te verbruiken wanneer deze in stand-by modus staat. Zonder de tablet intensief te gebruiken en hem er zo nu en dan even bij te pakken haal je er ongeveer 7 uur uit.

Sony Tablet S: Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld kunnen we zeggen dat voor de meeste features en functies Sony een van de velen is, maar er zijn een paar belangrijke verschillen ten opzichte van andere tablets die de Tablet S uniek en wellicht geavanceerder maken. De eerste feature is de infrarood zender met de remote control applicatie. Dit is een zeer handige feature die ook daadwerkelijk met elke TV of speler werkt. Daarnaast he je als Sony Tablet S (of Tablet P) gebruiker binnenkort de beschikking over een zeer grote bibliotheek aan muziek, e-books, films, TV series en Playstation games. Het laatste punt is het design, wat voor de een een groot voordeel kan zijn en voor de ander een last. Het ligt maar net aan je gebruik. We moet gezegd worden dat sommige elementen van de hardware wel wat extra aandacht hadden mogen krijgen.

Qua prijs ligt de sony nagenoeg op hetzelfde niveau als de Samsung Galaxy Tab 10.1 en de iPad dus zullen deze extra features het verschil maken. Wanneer Sony daadwerkelijk een zeer groot aanbod qua content en games weet te brengen is de Tablet S serieus het overwegen waard. Qua hardware en software is de tablet goed uitgerust, al missen we de HDMI aansluiting wel. De tablet draait stabiel, is snel en biedt vele mogelijkheden op zowel productie als consumptie niveau. De Sony Tablet S kan, zoals Sony zelf zegt, echt het middelpunt van je entertainment systeem worden. Daarvoor is alles aanwezig en wordt er binnenkort hopelijk nog veel meer gelanceerd.

Minpunten

  • Plastic design voelt wat goedkoop aan
  • De vorm heeft zijn nadelen
  • Geen HDMI aansluiting

Pluspunten

  • Stabiel besturingssysteem, goede prestaties
  • Infrarood zender
  • Sony’s eigen Entertainment Network
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.