Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Tips om de batterij van je Android tablet langer mee te laten gaan

Geschreven door
Geplaatst op10 oktober 2011, 13:09 CategorieAndroid

Met de hogere resolutie displays, de krachtigere nieuw features en steeds ingewikkeldere applicaties gaat de batterij van je tablet steeds minder lang mee. Natuurlijk wordt er hard gewerkt aan processors die minder energie verbruiken en batterijen die langer meegaan maar je kunt zelf ook een hoop doen zodat je tablet het een stuk langer uithoudt. Hieronder vind je een aantal tips om het maximale uit te batterijduur van je Android tablet te halen.

Update oktober 2016: we hebben een compleet nieuw artikel geschreven over het langer mee laten gaan van de accu van je smartphone of tablet, met nog meer tips en adviezen.

Instellingen

1. Kijk wat er momenteel de meeste energie verbruikt. Op je tablet vind je bij de ‘over tablet’ tab in het instellingen menu de knop ‘Accugebruik’. Hier kun je zien welke functie of applicatie momenteel teveel van je batterij gebruikt. Schakel applicaties uit of pas instellingen aan aan de hand van de informatie die je hier ziet. Zo kun je bijvoorbeeld de helderheid van het display, een van de grootste energieverbruikers, verminderen.

2. Check de tab ‘Draadloos en netwerken’. Hier vind je de informatie over het netwerkgebruik van de tablet. Staat Bluetooth aan terwijl je het niet gebruikt? Maak je gebruik van een 3G verbinding terwijl ook Wifi aanstaat? Kortom, kijk goed naar wat je wel en niet nodig hebt en probeer zoveel mogelijk uit te schakelen wat je niet gebruikt.

3. De tab ‘Scherm’ biedt ook een aantal mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kun je de helderheid van het display naar beneden bijstellen, wat veel in het energieverbruik zal schelen. Ook kun je de vensteranimaties, welke natuurlijk niet noodzakelijk zijn, uitschakelen. Daarnaast iet het verstandig om de time-out periode van je display zo kort mogelijk te houden. Wanneer je de tablet niet gebruikt kan deze gemakkelijk binnen 15 of 30 seconden in ‘lock’ modus gaan.

4. In de tab ‘Locatie en beveiliging’ kun je de optie ‘Draadloze netwerken’ het beste uitschakelen wanneer je niet verbonden bent met een netwerk. Het apparaat zal altijd op zoek blijven naar een netwerk, en dus energie verbruiken, wanneer deze optie is ingeschakeld. Ook vind je in deze tab het in- en uitschakelen van GPS-satellieten. Mocht je het niet gebruiken is het aan te raden deze uit te schakelen.

5. In de tab ‘Accounts en synchronisatie’ vind je twee opties om het energieverbruik te verlagen door automatische synchronisatie van gegevens uit te schakelen. Wanneer je alles uitschakelt zullen er geen notificaties van apps verschijnen en wordt er ook niks automatisch vernieuwd. Je kunt er dus voor kiezen om specifieke applicaties geen mogelijkheid meer te bieden gegevens automatisch te laten synchroniseren.

Widgets

6. Verminder het aantal widgets op je homescreens. Deze widget trekken ongemerkt heel wat energie, zeker als de regelmatig gesynchroniseerd moeten worden (denk aan Facebook, Twitter, e-mail, etc.). Bekijk welke widgets je echt nodig hebt en verwijder de de onnodige widgets van je homescreens. Heb je bijvoorbeeld continue een update nodig van hoe het weer op dit moment is?

Trilfunctie en geluiden

7. Sommige tablets maken automatisch gebruik van een trilfunctie bij het opstarten of uitvoeren van bepaalde handelingen. Dit is onnodig energieverbruik en dus beter om uit te schakelen. Hetzelfde geldt voor geluiden tijdens het typen. Een echte toegevoegde waarde heeft het vaak niet en het bespaart je weet dat kleine beetje op je energieverbruik.

Standby

8. Het is een hele simpele misschien, maar wanneer je de tablet even niet gebruikt en weglegt kun je net zo snel even de standby knop indrukken. Hierdoor bespaar je een aantal seconden (afhankelijk van de gekozen time-out periode) aan volledig energieverbruik van het display.

JuiceDefender

9. De laatste tip is een applicatie die je kunt downloaden om het energieverbruik onder controle te houden; JuiceDefender – battery saver. Deze app biedt een groot aantal zeer handige energiebesparende functies. Het is overzichtelijk en kan je uiteindelijk per dag een aantal uur extra energie opleveren. Je hoeft zelf in principe maar één keer wat in te stellen waarna de applicatie automatisch zorgt dat je zo min mogelijk energie verbruikt. Het mooiste is dat de applicatie ook nog eens gratis is. Daarnaast kun je kiezen uit een aantal upgrade pakketten waarmee je nog meer (automatische) controle krijgt over je energieverbruik. Hiervoor betaal je wel een paar euro extra.

Kortom, genoeg tips om even mee aan de slag te gaan en er uiteindelijk voor te zorgen dat je tablet daadwerkelijk de hele dag meegaat zonder hem om de haverklap aan de lader te hoeven hangen. Mocht je zelf nog suggesties hebben voor het besparen van energie op je tablet dan lezen we het natuurlijk graag in een reactie onder dit bericht.

 • Delen:

Reacties

 1. Guido
  18 december, 2012 om 11:35

  Wat is het beste?
  Je tablet aan laten staan of uitzetten tijdens het opladen?

  • Martijn Chel
   18 december, 2012 om 17:24

   Ik denk dat het vrij weinig uitmaakt. Het scherm staat toch uit dus je zult heel weinig verbruiken. Een tablet kan makkelijk continue aanstaan.

 2. Tuncay
  10 maart, 2014 om 13:48

  Hoi Martijn,

  Is het goed voor de accu van de android tablet zoals de Nexus 7 om de accu helemaal leeg te laten lopen of beter om bij halfleeg weer op te laden?

  Alvast bedankt,

  Tuncay

  • Martijn Chel
   10 maart, 2014 om 13:49

   Hoi,
   Dat maakt met de huidige technieken nauwelijks meer uit. Je kunt voor de zekerheid om de zoveel tijd eens te batterij helemaal leeg laten lopen.

 3. Martn
  12 augustus, 2014 om 21:30

  Hallo Martijn,

  Is het okay om de tablet de gehele dag in de standby modus te laten staan?
  Ik heb een Blackberry Playbook, waarvan het opstarten nogal wat tijd vergt.
  Kan de WIFI dan ingeschakeld blijven of gebruikt die toch energie in de standby modus?
  alvast hartelijk dank voor je reactie
  mvg Martin

  • Martijn Chel
   12 augustus, 2014 om 22:18

   Ja hoor, die kun je gewoon aan laten staan. Je kunt in de instellingen per app aangeven of deze continu data mag ophalen. Als je dat uitzet verbruikt de tablet minder energie.

 4. Dave
  12 oktober, 2014 om 22:09

  Hoi Martijn

  Wat is de gemiddelde levensduur dat n Tabled meegaat? Is dat maar n paar jaar of ongeveet hetzelfde als een laptop? Vind dit nergens terug

  Groetjes Dave

  • Martijn Chel
   12 oktober, 2014 om 23:06

   Tja.. dat verschilt nogal. Een tablet van een goed merk, waar je ook voor betaald, kan wel drie jaar meegaan maar de software is dan al snel weer oud. Bij een Android tablet is dit sneller dan bij een Windows of iOS tablet, maar ook weer afhankelijk van de specs en de ondersteuning van de fabrikant. Ik zou zeggen dat een laptop over het algemeen langer meegaat.

 5. rudy
  14 november, 2014 om 6:41

  hallo Martijn ,
  heb een tablet asus nexus 7 , tot donderdag geen probleem met batterijverbruik. plots zie ik dat mijn batterij heel snel leeg loopt. even bekeken en zie dat mijn e-mail(telenet) 52% verbruikt . heb dit nooit gehad . vroeger maximum 15%. wat kan ik hier aan doen ?
  mvg,
  Rudy

 6. rudy
  18 november, 2014 om 7:13

  alléé , aan allen bedankt om NIET te antwoorden , BEDANKT

 7. Jennifer
  30 december, 2014 om 14:06

  Mijn Samsung tablet met typenummer CE0168 laadt niet meer op, ik heb het met verschillende snoertjes geprobeerd maar hij doet niks meer, alles blijft zwart.
  Waar zou het aan kunnen liggen?
  Ik wil het laten nakijken, weet iemand van jullie een zaak in Alphen aan den Rijn eo die dat doet?

 8. rudy boumon
  01 januari, 2016 om 2:38

  Bij mijn lenovo staat te lezen als ik bij accu gaan kijken tablet inactief 46*% dus dat is de reden mij’ tabet zo snel leeg loopt,maar wat is de dan de echte reden?
  Om 12 uur deze middag 100% en nu om 2h37 s,nachts nog 43% en ik heb er niks op gedaan. Dat is niet normaal.wat kan ik doen?

  • laura
   05 oktober, 2016 om 17:00

   Heb je de oplossing al gevonden? Mijn zoontje heeft ook een lenovo tablet en die lijkt ook in standby de accu leeg te trekken. Hij kan er pas op spelen als hij weer is opgeladen naar 20 of 30% Zeer frustrerend! Wie heeft de oplossing?

   • Rudy Boumon
    06 oktober, 2016 om 0:52

    Ik heb de tablet terug gereset en opnieuw ingesteld als nieuwe tablet en nu is de accuduur van mijn Lenovo tab 2 A8 en A7 zeer goed.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.