Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Video: Waarom Windows 8 en tablets nog niet hand in hand gaan

Geschreven door
Geplaatst op18 oktober 2011, 13:14 CategorieBesturingssystemen

Toen Windows 8 vorige maand voor het eerst volledig getoond werd waren de reacties overwegend positief. Ook wij waren zeer onder de indruk van de mogelijkheden, al zaten er nog wat minpuntjes aan de eerste versie. De Metro user interface is het belangrijkste element van Windows 8, vooral wanneer je kijkt naar de bediening met touch apparaten. Toch lijkt Windows 8 nog niet helemaal klaar voor tablets.

Windows 8 moet het eerste besturingssysteem worden dat optimale bediening en werking biedt voor zowel mobiele apparaten (tablets en laptops) als desktops. De website UMPC heeft, net als vele anderen, de developer versie van Windows 8 gedownload en geïnstalleerd op een tablet. In de video die zij hiervan maakten valt op dat Windows 8 nogal wat beperkingen heeft om echt een optimaal besturingssysteem voor tablets te worden.

De resolutie is het eerste probleem. Om applicaties onder de Metro UI van Windows 8 te laten draaien heb je een minimale resolutie van 768 pixels verticaal nodig. Windows 8 werkt wel op apparaten met een lagere resolutie, maar de applicaties niet. Om twee applicaties naast elkaar te laten draaien, een van de features van Windows 8, heb je een horizontale resolutie nodig van 1366 pixels. Kortom, veel tablets (en zelfs laptops) met een lagere resolutie van 1366 bij 768, of 1024 bij 768 wanneer het puur om het draaien van apps gaat, vallen buiten de boot.

Ook de portrait modus is iets waar Windows 8 momenteel niet hand in hand mee gaat. Het lijkt er zelfs op dat Windows 8 de focus vooral legt op werking in landscape modus. Alle applicaties in de developers versie van Windows 8 hebben problemen in de verticale modus. Het schermruimte wordt niet optimaal gebruikt en het wordt gewoon een stuk lastiger met Windows 8 te werken op deze manier. Bekijk onderstaande video voor nog wat extra aandachtspunten zoals de incompatibiliteit met resistieve touchscreens, hogere kosten voor displays en het energieverbruik.

Windows 8 is natuurlijk nog lang niet af en wellicht verandert er nog een hoop aan bovenstaande punten, maar het is belangrijk dat ook de beperkingen op tijd ingeschat worden. De Metro UI biedt in ieder geval een zeer intuïtieve ervaring en kan van Windows 8 een van de grotere besturingssystemen op de markt maken.

 • Delen:

Reacties

 1. AP0c NL
  22 oktober, 2011 om 23:19

  Het is een vroege Alpha versie van windows 8 wat verwacht je dan? Sjonge jonge.

  • Martijn
   23 oktober, 2011 om 1:02

   Dat staat er toch ook. Maar, zoals ik al zei, maakt dat het niet minder interessant om te kijken naar hoe het nu staat. Bovendien is het wel handig dat een developers versie (voor ontwikkelaars van o.a. apps) een juiste portrait modus toont.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.