Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Een tablet met abonnement: Waar moet je op letten? (deel 1)

Geschreven door
Geplaatst op7 november 2011, 15:22 CategorieNieuws

Er zijn twee mogelijkheden om een tablet met internet data abonnement aan te schaffen. Zo kun je de tablet bij aankoop al met abonnement krijgen maar je kunt er ook voor kiezen om de tablet in eerste instantie los aan te schaffen en later te voorzien van een SIM-kaart met data abonnement. Voordat je de keuze maakt zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Om de keuze makkelijker te maken hebben we in dit artikel alle belangrijke punten onder elkaar gezet.

1. 3G of Wifi?

Eigenlijk is het een overbodige vraag wanneer je al op deze pagina terechtgekomen bent, maar toch is het belangrijk er even stil bij te staan. Heb je echt een data abonnement nodig bij je tablet? Je kunt namelijk met nagenoeg elke tablet ook alles doen middels verbinding met een Wifi netwerk. Als je antwoord op een van onderstaande vragen “ja” is dan is het data abonnement zeker een optie.

 • Werk je vaak buitenshuis op je tablet?
 • Ben je vaak op plaatsen waar geen standaard Wifi verbinding is?
 • Is een continue internetverbinding van zeer groot belang voor je?
 • Moet je 24 uur per dag bereikbaar kunnen zijn op je tablet en mensen willen kunnen bereiken?

Kortom, als je 99 procent van de tijd toegang hebt tot een Wifi netwerk, thuis of op de zaak, dan zal een Wifi-only tablet voldoen. Maar, wil je altijd online kunnen werken dan is een data abonnement aan te raden. Let wel dat wanneer je een Wifi-only tablet koopt je hier later geen data abonnement met SIM-kaart bij aan kunt schaffen. De tablet beschikt immers niet over een 3G module met SIM-kaart gleuf.

Ga je liever toch voor een Wifi-only tablet? Een compleet overzicht van alle populaire tablets en directe links naar alle winkels vind je in ons tablet overzicht.

2. Wil je met de tablet bellen?

Je zou het misschien in eerste instantie niet denken maar er zijn tablet die een GSM functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy Tab en de Samsung Galaxy Note. Deze tablets beschikken over een GSM module (met SIM-kaart slot) waarmee je dus gewoon telefoongesprekken kunt voeren, net als met een smartphone. Wanneer je deze functie wilt gebruiken is het verstandig niet te gaan voor een data abonnement maar een compleet bel-sms-web abonnement. Deze abonnementen vind je onder andere bij Vodafone, T-Mobile, KPN, Hi en Telfort.

Wanneer de GSM functie niet op je tablet zit of je wilt deze niet gebruiken dan kun je gaan voor een data-only abonnement.

3. Prepaid of postpaid abonnement?

Nu je voor jezelf duidelijk hebt dat je een data abonnement voor je tablet wilt komen er een aantal keuzes wat betreft dit abonnement. De eerste keuze is gelijk de meest belangrijke. Wil je een abonnement waarbij je vooraf een een bepaald bedrag naar eigen keuze betaalt (prepaid) of een abonnement waarbij je maandelijks een vast bedrag bepaald voor een bepaalde looptijd (postpaid)?

Het voordeel van een prepaid abonnement is dat je in de meeste gevallen nergens aan vast zit. Je kunt zelf kiezen of je op een bepaald moment een paar euro op je kaart wilt zetten en je betaalt niks wanneer je de dienst niet gebruikt. Nadeel is dus dat je zelf in de gaten moet houden wanneer je internet wilt gebruiken op je tablet en vervolgens moet je de SIM-kaart opladen. Wel geeft dit je goed inzicht in je verbruikt, je betaalt niks wat je niet verbruikt en je hebt alles zelf in de hand.

Een postpaid abonnement is gewoon een abonnement zoals je dit wellicht nu ook al op je smartphone of GSM hebt. Je betaalt elke maand een vast bedrag waarmee je op het internet kunt. Of je er nu veel of weinig gebruik van maakt, je betaalt hetzelfde bedrag per maand. Voordeel is dat je er dus geen omkijken naar hebt en het nadeel is dat je soms meer betaalt dan dat je daadwerkelijk verbruikt.

Verder zitten er verschillen tussen beide abonnementsvormen qua snelheid en datalimiet, maar dit verschilt per provider. Zo zijn prepaid abonnementen vaak uitgerust met een lager datalimiet en een lagere snelheid. Dit kun je het beste per provider vergelijken. Een compleet overzicht van alle postpaid en prepaid pakketten die providers momenteel in Nederland aanbieden vind je op deze pagina.

In deel 2 van dit artikel vind je de laatste vier belangrijke keuzes voor een tablet met abonnement. Lees snel verder!

 • Delen:

Reacties

 1. Jannink P
  10 januari, 2013 om 15:25

  Ik zoek een Tablet liefst met windows 8 met GSM mode zodat ik met mijn sim uit tel, kan gebruiken dus bellen en internetten?

  Vriendelijke groeten Pedro

  • Martijn Chel
   10 januari, 2013 om 15:51

   Ik ben nog geen Windows 8 tablet tegengekomen waar je mee kunt bellen..

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.