Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Is Microsoft toch te laat met Windows 8 tablets?

Geschreven door
Geplaatst op30 november 2011, 15:41 CategorieBesturingssystemen

We horen al maanden over het nieuwe Windows 8 besturingssysteem van Microsoft en ook zien we zo nu en dan mooie previews verschijnen. Toch heeft Microsoft te lang gewacht en mist nu haar kans op een significant marktaandeel in de tablet markt. Dit zijn althans de uitkomsten van een onderzoek van Forrester Research. Maar, is Microsoft wel te laat en maakt het moment van lancering wel iets uit?

Forrester Research hield begin 2011 een onderzoek waarbij mensen gevraagd werd naar het besturingssysteem dat zij graag op een tablet terug zouden zien. Maar liefst 46 procent koos voor Windows. Dit was zelfs nog voordat Windows 8 aangekondigd werd. Afgelopen kwartaal heeft Forrester een nieuw onderzoek gehouden en dezelfde vraag gesteld aan consumenten. Nu gaf maar 25 procent aan voor Windows te kiezen. Volgens Forrester is het probleem van Microsoft dat het al 18 maanden geleden is dat de eerste iPad gelanceerd werd. Daarnaast zijn er ondertussen al meerdere andere speler toegetreden tot de markt, zoals webOS en QNX. Om te compenseren voor verlies aan consumentenvertrouwen en de trage start zou Microsoft zich volgens Forrester moeten focussen op productiviteit en gaming, beiden sterke punten van Windows tot op heden, een goede vorm van marketing en lage prijzen voor Windows 8 tablets.

Toch is de conclusie van Forrester misschien niet helemaal ‘fair’. Kijkend naar de Amazon Kindle Fire tablet zien we dat een product niet perse de concurrent aan moet gaan met een andere tablet (de iPad). Een product kan op zichzelf staan en een eigen doelgroep of marktsegment creëren. Windows 8 tablets hebben veel te bieden, waarvan we de helft nog niet weten, en met een goede marketingstrategie kan Microsoft deze producten een eigen segment en doelgroep geven.

Microsoft heeft al een grote basis met gebruikers die helemaal afhankelijk zijn van Windows. Het grootste gedeelte hiervan zijn zakelijke gebruikers en bedrijven. Wanneer Windows 8 daadwerkelijk een naadloze integratie met bestaande Windows systemen weet te bieden zal deze doelgroep niet snel twijfelen om voor een ander besturingssysteem te gaan.

Daarnaast maakt naar mijn idee de timing niet zoveel uit. Ja, Microsoft is laat maar is dit een probleem als je een product in de markt zet dat daadwerkelijk onderscheidend en vernieuwend is? De Amazon Kindle Fire was ook ‘laat’ (nog geen 2 maanden oud) en wie hoor je daar over? Deze tablets vliegen als warme broodjes over de toonbank. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de kwaliteit van Windows 8 en hoe hardware fabrikanten de software optimaal weten te laten samenwerken met de hardware. Als Windows 8 faalt is dat niet omdat het laat is maar omdat het een slecht product is.

Dat consumenten, volgens het onderzoek van Forrester, nu Windows niet meer als begeerd besturingssysteem zien wil naar mijn idee niet zoveel zeggen. Wat weet de gemiddelde consument nu al van Windows 8? Weinig waarschijnlijk. Heeft de consument Windows 7 al eens op een tablet gezien? Waarschijnlijk niet. Kortom, er valt nog veel te halen voor Microsoft wanneer alles op de juiste manier ingezet wordt. Marketing, prijs, kwaliteit en vooral openheid en duidelijkheid zullen doen bepalen of men kies voor Windows 8.

 • Delen:

Reacties

 1. tabbie
  01 december, 2011 om 11:33

  Ik neem aan dat het Forrester Research eerder plaats vond dan in 2012. Daarbij heeft Windows 8 nog geen grote basis. Hooguit heeft het in potentie een grote basis. Het gevaar voor Microsoft is dat mensen windows 7 als goed genoeg zien, net zoals XP al jaren als goed genoeg wordt gezien.

  De reden waarom mensen ooit windows mobile op hun telefoon wilde was dat het er het zelfde uitzag als hun desktop. Tegenwoordig gaat dat niet meer op. Mensen zijn allang gewend aan alternativen. Eerst aan symbian maar nog meer met IOS en Android. De kans is op dit moment veel groter dat mensen ISO of Android op hun tablet willen, omdat ze dat kennen van hun mobieltje dan dat ze windows 8 op hun tablet willen omdat ze dat kennen van hun desktop.

  De Amazon Kindle Fire is geen concurrent van een generieke tablet maar een specifieke Amazon content reader en is veel meer een concurrent voor e-readers.

  • Martijn
   01 december, 2011 om 12:05

   Klopt. Was een foutje. Aangepast.
   Windows 8 heeft geen grote basis (kan ook niet) maar Microsoft wel met Windows. Er zijn zoveel gebruikers dat het veel eenvoudiger is deze gebruikers aan je te binden voor Windows 8.
   Daarnaast is de Kindle Fire geen e-reader en geen tablet, daarom zeg ik ook dat ze een eigen segment gecreëerd hebben. Microsoft kan dit met Windows 8 ook. Kortom, wat ik ermee wil zeggen is dat er voldoende kansen voor Windows 8 liggen en dat de timing daar niks mee te maken heeft.

   • tabbie
    01 december, 2011 om 13:42

    Persoonlijk denk ik dat de kindle fire het zo goed doet omdat het de opvolger is van de enorm populaire kindle ereader en dan ook nog meer kan dan zijn voorganger. Wat dat betreft is de kindle fire niet zo zeer een nieuwkomer op de markt maar een uitbreiding of opvolging van het amazon assortiment.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.