Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nu een tablet kopen of wachten tot volgend jaar?

Geschreven door
Geplaatst op17 november 2011, 15:23 CategorieAndroid

Wat is het beste moment om een tablet te kopen? Deze vraag zien we nogal eens in de reacties of mailbox verschijnen. Vooral nu het eind van het jaar in zicht komt en de feestdagen voor de deur staan gaan veel mensen twijfelen of ze nu een tablet moeten kopen of moeten wachten tot volgend jaar. 2012 zal een hoop nieuwe tablets brengen, dat staat vast, maar moet je daar op wachten? Gaat dit belangrijke verschillen opleveren?

Binnenkort plaatsen we een uitgebreid artikel over wat 2012 ons allemaal zal brengen wat betreft tabets. In dit artikel geven we de belangrijkste zaken aan waarmee je rekening moet houden wanneer je nu de keuze wilt maken om te kopen of te wachten.

Prijs

Een van de belangrijkste punten is natuurlijk de prijs. Producten die al een tijdje op de markt zijn, denk aan bijvoorbeeld de ASUS Eee Pad Transformer en de Acer Iconia Tab A500, zullen de komende weken nog in prijs dalen en zijn al een een stuk gezakt qua prijs (sommige modellen). Daarnaast zullen veel winkels acties opzetten om de tablets voor de feestdagen de deur uit te doen. Je kunt dus redelijk wat geld besparen op een high-end tablet wanneer je deze nu wilt kopen. Aan de andere kant zal de prijs van deze eerste generatie modellen naar mate de tijd vordert alleen maar verder zakken. Nieuwe tablets die eind dit jaar nog en begin volgend jaar gelanceerd gaan worden zullen een prijs hebben die hoger ligt dan de eerste generatie modellen.

Toch is dat laatste punt niet helemaal waar. Android tablets gaan namelijk hard in prijs omlaag, vooral door de grote concurrentie en de verzadiging van de markt. Het zou dus zomaar kunnen dat je volgend jaar nieuwe modellen ziet verschijnen, met betere (of dezelfde) specificaties dan de huidige modellen en een slanker design, voor een prijs die op een lager niveau ligt. Zo komt Acer waarschijnlijk met de Icona Tab A200, een budget tablet met een verwachte prijs van 299,00 euro, welke nagenoeg dezelfde specificaties als de duurdere eerste generatie Iconia Tab A500 heeft. Kortom, qua prijs kun je ook volgend jaar beter af zijn.

Snelheid en design

Twee punten waar in 2012 veel aandacht aan besteed zal worden zijn de snelheid en het design van een tablet. Tablets moeten dunner en mobieler worden maar mogen hierdoor geen snelheid inleveren. Een hogere snelheid betekent ook een betere game-ervaring, een soepelere multitasking functie voor zware apps, en betere graphics voor het bekijken van films. NVIDIA heeft onlangs haar quad-core Tegra 3 processor gelanceerd die een zeer hoge snelheid moet brengen in een krachtige maar ook energiezuinige chip. Deze processor zal in een groot aantal tablets verschijnen, waaronder de ASUS Eee Pad Transformer Prime. Naast NVIDIA komen meer chipfabrikanten met snellere processors voor tablets.

Wil je graag geavanceerde games met mooie graphics spelen op je tablet? Kijk je veel films op je tablet? Of ben jij echt een ‘multitasker’ die altijd een groot aantal apps tegelijkertijd gebruikt? Dan kun je wachten op een tablet van de tweede generatie. Nadeel is dat de prijs van deze modellen in eerste instantie op een premium niveau zal liggen.

Budget tablets

Hierboven is het al even kort aangegeven maar de gemiddelde prijs van tablets zal de komende maanden waarschijnlijk dalen. Dit houdt ook in dat tablets die nu in het budget segment zitten goedkoper zullen worden. Denk hierbij aan de Archos en ViewSonic modellen. De verwachting is dat meer en meer fabrikanten tablets voor twee doelgroepen op de markt gaan brengen. Een voor de consument met een beperkt budget en een voor het premium segment. Zo zal ASUS haar Eee Pad Transformer vanaf begin volgend jaar in de markt zetten als mainstream tablet (net iets boven budget) en de nieuwe Eee Pad Transformer Prime als premium tablet. Acer zal naast de budget Iconia Tab A200 ook high-end modellen lanceren zoals de Iconia Tab A700 (beiden nog niet officieel bevestigd). De keuze voor jou als consument wordt dus wat groter.

Zakelijk gebruik

Een markt die vooral veel groei zal kennen in 2012 is de zakelijke markt voor tablets. Bedrijven kiezen momenteel massaal voor de iPad maar met de lancering van Windows 8, waarschijnlijk half 2012, moeten de Windows tablets qua populariteit flink stijgen. Momenteel zijn er al enkele Windows (7) tablets op de markt maar bedrijven (en consumenten) kiezen hier vaak niet voor omdat Windows 7 totaal niet ingspeeld is op het gebruik in mobiele touchscreen apparaten. De verwachting is dat er een 2012 een groot aantal nieuwe Windows 8 tablets gelanceerd zullen worden. Een groot aantal fabrikanten, waaronder Dell, HP, HTC en Acer, heeft al aangegeven of door laten schemeren Windows 8 tablets in de pijplijn te hebben zitten.

Mocht je dus een tablet zoeken voor zakelijk gebruik of een perfecte integratie met je desktop PC thuis willen hebben – en de iPad is geen optie voor je – dan is het zeker aan te raden te wachten op de eerste Windows 8 tablets. Verwacht overigens geen budget prijzen. Deze modellen zullen in eerste instantie als premium in de markt gezet worden.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is de mogelijke update naar de nieuwste versie van het Android besturingssysteem, mits je voor een Android tablet gaat natuurlijk. Het merendeel van de recent gelanceerde tablets krijgt al zeker een update naar Android 4.0. Toch zijn er een paar uitzonderingen en krijgen niet alle budget tablets deze update. Een compleet overzicht van alle tablets die zeker een Android 4.0 update krijgen vind je op deze pagina. Om toegang te krijgen tot zoveel mogelijk (toekomstige) functies en de beste tablet ervaring te krijgen is het aan te raden hier rekening mee te houden.

Andere factoren

In 2012 zullen we meer trends in de markt voor tablets tegen gaan komen zoals het gebruik van geavanceerde display technieken (AMOLED, Super IPS+, E-Ink plus LCD), een groter aanbod van verschillende displayformaten (van 5 inch tot 12 inch), en meer multimedia toepassingen en draadloze mogelijkheden (infrarood zenders, NFC techniek).

Nu kopen of wachten?

Wat is dus de conclusie? Eigenlijk valt alles hierboven makkelijk op te sommen. Wanneer je niks geeft om de nieuwe technieken en ontwikkelingen die om de hoek staan dan kun je gerust nu voor een tablet gaan. Natuurlijk loop je dan het risico dat de prijzen nog verder omlaag gaan maar dit heb je bij elk elektronicaproduct. De tablet markt is momenteel nog jong en instabiel waardoor de gemiddelde prijs van een tablet over een jaar een stuk lager kan liggen. Vind je de nieuwe ontwikkelingen en technieken interessant en heb je wat geduld dan is het zeker aan te raden de eerste twee maanden van 2012 even af te wachten om te kijken wat de ontwikkelingen binnen markt zijn.

Alle tablets die in Nederland gelanceerd zijn en worden vind je terug in onze Tablet Productgids. Hier kun je overigens ook alle prijzen real-time in de gaten houden.
Succes met de keuze!

 • Delen:

Reacties

 1. Eril
  17 november, 2011 om 16:32

  Ik wacht op de asus transformer prime!

  • tristan
   27 november, 2011 om 17:58

   ja ik ook alleen wel jmmr dat pas in jan 2012 uitkomt

 2. francous
  25 maart, 2012 om 15:41

  ik wacht op samsung tablet 11.6 of tab2 10.1 of note 10.1!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.