Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS Eee Pad Slider

Geschreven door
Geplaatst op19 november 2011, 19:28 CategorieAndroid

ASUS doet het aardig goed in de tablet markt. De Eee Pad Transformer is één van de meest populaire Android tablets van dit moment, vooral door de aantrekkelijke prijs, indrukwekkende specificaties en de uitbreidings- en aansluitingsmogelijkheden. Zo is de Transformer uit te breiden met een keyboard dock. Maar, wat als je een ingebouwd keyboard dock wilt hebben? Dan komt de ASUS Eee Pad Slider om de hoek kijken.

ASUS Eee Pad Slider: Specificaties

De Slider lijkt qua specificaties grotendeels gelijk aan de Eee Pad Transformer. Zo beschikt de tablet over Android 3.2 Honeycomb als besturingssysteem (middels een update), een 1GHz Tegra 2 processor, 1GB aan RAM geheugen, HDMI, USB en een microSD card reader. Het display heeft een afmeting van 10.1 inch en een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Op de achterzijde van de tablet bevindt zich een 5 megapixel camera en op de voorzijde een 1.2 megapixel camera.

Het keyboard dock is in de tablet verwerkt waardoor deze nogal wat dikker is met een profiel van 1,8cm. Bedenkt hierbij wel dat de Eee Pad Transformer met keyboard nog een kleine centimeter dikker is en 400 gram meer weegt. Het keyboard kan onder de tablet vandaag geschoven worden waardoor het display in een hoek komt te staan. Dit moet het typen van lange teksten eenvoudiger en gebruiksvriendelijker maken.

De Eee Pad Slider is in Nederland alleen in een 32GB variant gelanceerd, zonder 3G module.

ASUS Eee Pad Slider: Hardware en design

Design en afmetingen

Het meest opvallende is natuurlijk het geïntegreerde keyboard. Dit keyboard maakt de tablet wat dikker en wat zwaarden (960 gram) dan andere tablets maar dan heb je ook toegang tot een volledig fysiek QWERTY toetsenbord. Het is geen tablet die je even in één hand houdt om een boek te lezen of een video te kijken; het is echt een apparaat om productief mee te werken, op een bureau, een tafel of op schoot. Het keyboard komt middels een simpele beweging onder het scherm vandaag geschoven en wipt het scherm omhoog. De hoek waarin het displays vervolgens staat is ideaal voor het typen van teksten. Natuurlijk kan het display gewoon met de vingers bediend worden wanneer het toetsenbord uitgeschoven is. De toetsen van het keyboard zijn groot genoeg om soepel en snel te werken. Toch is het geen volledig toetsenbord. Zo mis je het trackpad en de functietoetsen bovenaan het keyboard. Het optionele keyboard van de Eee Pad Transformer beschikt hier wel over. Een echt nadeel kunnen we het niet noemen aangezien je het niet snel zal missen. Wat betreft het gemis van een trackpad is het even wennen alles via het touchscreen te doen.

Het design is net iets strakker dan dat van de Eee Pad Transformer. De Slider beschikt over afgeronde hoeken, een bruin/grijze achterzijde met een zilveren rand en een zilveren omlijsting. Op de achterzijde bevinden zich ook twee rubberen pootjes (nopjes) om de tablet stabiel op een tafel te leggen. De Eee Pad Slider is naast deze bruine variant ook gelanceerd in een chique witte kleur.

De tablet voelt in zijn geheel stevig aan, ondanks de gebruikte (plastic) materialen.

Aansluitingen en hardware knoppen

Aan de linkerzijde van de tablet (in landscape modus) bevinden zich de aan/uit knop, de volume knoppen en de microSD card reader. Met de positie is niks mis, maar de aan/uit knop had van mij wat duidelijker en wat groter gemogen. Het blijft in bepaalde posities zoeken om de juiste knop snel te vinden. Aan de rechterzijde bevindt zich de USB aansluiting en aan de bovenzijde de connector voor het opladen en de HDMI aansluiting.

De Eee Pad Slider is qua aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden zeer compleet uitgerust.

Gebruik

Zoals is gezegd is het uitschuifbare keyboard vooral bedoeld voor mensen die productief willen kunnen zijn met een tablet. De slider laat zien dat dit absoluut mogelijk is, ondanks de wat grotere afmetingen en het zwaardere gewicht. De slider-mechanisme, wat in geschakeld wordt wanneer je het display aan de achterzijde iets omhoog duwt, werkt soepel en eenvoudig en bovendien staat de tablet zeer stabiel wanneer het keyboard is uitgeschoven. Het is bijna onmogelijk om de tablet achterover te duwen door een juiste verdeling van het gewicht. Zelfs wanneer je de tablet uitgeschoven op je schoot gebruikt tilt deze niet naar achteren en staat deze zeer stabiel.

Qua software verandert er weinig wanneer je het keyboard uitschuift. Android blijft draaien zoals het deed in de on-screen keyboard modus alleen nu met fysiek keyboard. Op het keyboard bevinden zich een aantal fysieke snelkoppeling die we ook op het scherm zelf tegenkomen; de home-knop, de-terug knop en de zoek-functie. Dit maakt het mogelijk de tablet grotendeels te bedienen zonder aanraking van het scherm. ‘Helaas’ beschikt de Slider niet over een trackpad, in tegenstelling tot de Eee Pad Transformer, waardoor je meer met het touchscreen zult moeten werken.

Display

Het display van de Slider maakt gebruik van de IPS techniek voor wijde kijkhoeken en heeft een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. De kijkhoeken zijn dan ook aardig goed. Het scherm heeft wel wat last van weerspiegelingen en het is dan ook niet aan te raden de tablet in direct zonlicht of flink verlichte omgevingen te gebruiken. Het contrast ligt hoog en kleuren worden natuurlijk en dynamisch weergegeven.

Touchscreen

Ook op het touchscreen is nauwelijks iets aan te merken. De bediening verloopt soepel, soms met wat kleine haperingen, en de reactietijd is zeer snel. Het zoomen en scrollen in bijvoorbeeld de browser verloopt zonder problemen en middels een extra on-screen knop kun je nog sneller de onderkant van een pagina bereiken.

Camera’s

De camera’s van de Slider zijn niet speciaal. Voor wie foto’s wil maken kan dit met de 5 megapixel camera op de achterzijde. De gemaakte foto’s missen wat dynamiek en kleuren kunnen uitgewassen overkomen. Video’s missen daarnaast vaak ook wat scherpte. De tablet is wat dit betreft niet slechter of beter dan de meeste andere Android tablets die we tegengekomen zijn.

Geluid

Opvallend aan het design van de slider is dat de luidsprekers in het onderste deel van de tablet (waar ook het keyboard in zit) verwerkt zitten. Wanneer de tablet dichtgeschoven is bevinden de luidsprekers zich onder het display wat de geluidskwaliteit niet ten goede komt. De audio komt hierdoor dof en blikkerig over en het volume moet hoger gezet worden om iets duidelijk verstaanbaar te krijgen. Zodra het keyboard uitgeschoven wordt verdwijnt dit probleem en krijg je een aardig dynamisch geluid, vergelijkbaar met de andere betere tablets, maar mist het wat diepte.

ASUS Eee Pad Slider: Video review

In onderstaande video kijken we naar het design, Android Honeycomb, een aantal interessante applicaties en de prestaties van de ASUS Eee Pad Slider.

ASUS Eee Pad Slider: Software

Naast het feit dat de Slider op Android Honeycomb (inmiddels 3.2) draait en straks een Android 4.0 Ice Cream Sandwich update krijgt heeft ASUS ook wat eigen applicaties toegevoegd. Zo krijg je toegang tot de ASUS MyCloud (1 jaar gratis) waar je bestanden en documenten op kunt slaan, een gratis game in de vorm van Spider Man HD, Polaris Office voor het aanmaken en bewerken van documenten, spreadsheets en presentaties, en de SuperNote applicaties voor het zeer eenvoudig maken van geavanceerde notities. Middels de MyNet applicaties kunnen bestanden binnen je eigen thuisnetwerk uitgewisseld worden.

ASUS Eee Pad Slider: Prestaties

Qua snelheid doet de Slider niet onder voor de meeste high-end tablets in de markt. De software en bediening werkt soepel en vlot, met hier en daar soms een vastloper of een hapering. Toch lijkt dit eerder nog aan de instabiliteit van Android te liggen dan aan gebreken van de Slider zelf. Applicaties starten snel op en ook het tegelijkertijd laten draaien van zwaardere apps levert geen problemen op.

Het grote voordeel van het keyboard is dat multitasking een verademing wordt. Je kunt veel sneller even iets typen, schakelen naar een andere app en doorgaan je typewerk.

Verder is over Android Honeycomb het nodige al geschreven. Zoals gezegd zijn niet alle bugs verdwenen maar Android lijkt steeds dichter in de buurt te komen van een complete en stabiele versie. ASUs heeft qua design en functionaliteit hier en daar een zeer kleine toevoeging gedaan maar verder Android met rust gelaten.

ASUS Eee Pad Slider: Batterij

Wat betreft de batterij presteert de ASUS Eee Pad Slider gemiddeld. Bij intensief gebruik kun je 6 tot 7 uur uit de batterij halen. Wanneer je zo nu en dan je e-mail checkt en wat surft over het internet kun je gemakkelijk een dag lang met de tablet werken zonder deze op te laden.

ASUS Eee Pad Slider: Conclusie

De ASUS Eee Pad Slider is absoluut een interessant apparaat voor iedereen die graag met een fysiek toetsenbord werkt en productief wil zijn. Je kunt zeggen dat het aardig richting een laptop gaat maar toch blijft de Slider binnen de grenzen van een mobiele tablet. Je draagt hem niet mee in je binnenzak maar wel in een kleine tas of rugzak. Onderweg is er middels het uitschuifbare keyboard snel en eenvoudig veel werk te verrichten. Het slider mechanisme zit ook goed in elkaar en voelt stevig aan. Het tegelijkertijd werken met het touchscreen en het keyboard vergt wat training maar als je dit eenmaal onder de knie hebt kun je er zeker voordeel uit halen.

Er zijn wel nadelen te vinden maar de meesten kunnen simpel uitgelegd worden met het doel van het apparaat. Zo is de tablet aan de zware kant en is het ook niet de slankste. De audio is wel echt een negatief punt en had wellicht anders vormgegeven kunnen worden.

Mocht het keyboard voor jouw dus een essentieel element zijn dan ben je bij de Eee Pad Slider aan het juiste adres, zeker ook omdat de Transformer plus keyboard een kleine centimeter dikker en 400 gram zwaarder is. Is het keyboard alleen maar makkelijk voor je en wil je het soms gebruiken dan is de Eee Pad Transformer de beste keuze. Ook kun je dan werken met een tablet zonder keyboard, wat een stuk lichter en dus mobieler is. Qua prijs ligt de Slider wel iets lager dan de goedkoopste Transformer met keyboard dock.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.