Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vergelijking: Verschillen ASUS Transformer en Transformer Prime

Geschreven door
Geplaatst op9 november 2011, 12:23 CategorieAndroid

Nu de ASUS Eee Pad Transformer Prime gepresenteerd is wordt het natuurlijk interessant om het nieuwe model met het oude model te vergelijken. Naast het uiterlijk is er aardig wat verbeterd, waaronder een snellere processor, een betere camera en een langere batterijduur. In dit artikel vind je een overzicht van de specificaties van beide tablets met de voor-en nadelen.

Allereerst kijken we naar de specificaties van beide tablets. In onderstaande tabel vind je de belangrijkste gegevens van zowel de ASUS Eee Pad Transformer als de ASUS Eee Pad Transformer Prime. Zoals je ziet lijkt hier weinig verschil in te zitten. De basisfuncties van beide tablets zijn inderdaad veelal te vergelijken. Het grote verschil wordt gemaakt door een aantal punten die in eerste instantie niet zouden opvallen.

Merk ASUS ASUS
Productnaam Eee Pad Transformer Eee Pad Transformer Prime
Processor – Type NVIDIA Tegra 2 NVIDIA Tegra 3
Processor – Klokfrequentie 1.0GHz 1.5GHz
Werkgeheugen 1GB 1GB
Opslaggeheugen 16GB/32GB 32GB/64GB
Opslagtype Flash Flash
Display 10,1 inch 10,1 inch
Resolutie 1280×800 1280×800
Touchscreen type Capacitief Capacitief
Paneeltechnologie IPS Super IPS+
Multitouch Ja Ja
Besturingssysteem Android 3.2 Honeycomb Android 3.2 Honeycomb
Camera voorzijde 1.2 megapixel 1.2 megapixel
Camera achterzijde 5 megapixel 8 megapixel
Full HD opnamen Nee Ja
Afmetingen – Breedte 27,1 cm 26,3 cm
Afmetingen – Hoogte 17,7 cm 18,1 cm
Afmetingen – Dikte 1,3 cm 0,8 cm
Gewicht 680 gram 586 gram
Batterijduur 16 uur (incl. dock) 18 uur (incl. dock)
Accelerometer Ja Ja
GPS Ja Ja
HDMI Ja Ja
Ethernet Nee Nee
Wifi Ja Ja
Bluetooth Ja Ja
3G (HSDPA/UMTS) Nee Nee
USB 2.0 Ja (in dock) Ja (in dock)
MicroSD card reader Ja Ja
SDcard reader Ja (in dock) Ja (in dock)
Mini-jack 3.5mm 3.5mm

Design

Wat in de tablet niet opvalt maar wat wel een belangrijk verschil is, is het uiterlijk van de Transformer Prime. ASUS heeft namelijk flink gesleuteld aan het design en de invulling van de hardware waardoor de dikte en het gewicht flink afgenomen zijn. Ook is het design richting de Zenbook serie van ASUS getrokken met een moderne en chique uitstraling. De eerste generatie Transformer tablets was verkrijgbaar in een bruine kleur terwijl de Transformer Prime zowel in het goud en zilver/grijs te koop zal zijn.

NVIDIA Tegra 3 processor

Een belangrijk verschil tussen beide tablets zit in de processor. De Transformer Prime maakt namelijk gebruik van een nieuwe, quad-core, processor van NVIDIA. Deze processor moet driemaal betere grafische prestaties bieden en 61 procent zuiniger zijn dan de Tegra 2 processor in de eerste generatie Transformer tablets.

Super IPS+ display

De eerste generatie Transformer tablets had al een goed display met wijde kijkhoeken en een hoge helderheid maar dat was voor ASUS niet voldoende. De Transformer Prime beschikt namelijk over een Super IPS+ display. Dit display moet een hogere helderheid bieden waardoor de leesbaarheid buitenshuis, in daglicht, verbeterd wordt. Volgens ASUS is de helderheid in daglicht 1.5 ze hoog dan bij andere tablets.

Touch

Het touchscreen is een belangrijk onderdeel van een tablet en een positieve ervaring hangt vaak af van de reactiesnelheid van het touchscreen. ASUS heeft de snelheid van het touchscreen in de Transformer Prime verhoogd naar 50ms waar sommige concurrenten blijven steken op 110ms.

Camera

ASUS heeft ook de camera flink wat aandacht gegeven. De resolutie is gestegen van 5 megapixel naar 8 megapixel, maar dat is niet het enige. Zo zegt ASUS betere technieken gebruikt te hebben om het contrast met 30 procent te kunnen verhogen en scherpere foto’s te kunnen maken. Daarnaast is het diafragma vergroot van F2.8 naar F2.4 waardoor er meer scherpte/diepte mogelijk is. Laatste punt is dat je met de Transformer Prime Full HD opnamen kunt maken.

Opslaggeheugen

De eerste generatie Transformer tablets was beschikbaar in een 16GB of 32GB variant, terwijl het nieuwe model alleen in 32GB en 64GB op de markt zal komen. De 16GB versie ontbreekt dus. Daarnaast komt de 32GB variant in combinatie met het keyboard dock terwijl de 64GB variant als losse tablet verkocht zal worden.

Batterijduur

De Transformer stond al bekend om de lange batterijduur maar zelfs dat wordt nu verbeterd. Zo kun je zonder keyboard dock bij gematigd gebruik zo’n 12 uur werken op de tablet. Met het dock aangesloten moet dit uitgebreid worden naar 18 uur. Dit zijn natuurlijk conclusies van ASUS zelf dus we wachten nog even op de eerste reviews.

Video: Alle specificaties en verbeteringen

Prijs

ASUS heeft al aangekondigd de prijs van de huidige Transformer te zullen verlagen en de verwachte prijs van de Transformer Prime ligt waarschijnlijk op 599,00 euro voor zowel de 32GB + dock als de 64GB pad-only variant. Dit moet allemaal nog officieel bevestigd worden.

De volledige specificaties, alle nieuwtjes, de meest recente reviews en alle prijzen vind je op de productpagina van de ASUS Eee Pad Transformer en ASUS Eee Pad Transformer Prime. Hou deze pagina’s ook in de gaten voor de eerste prijzen van de Transformer Prime.

 • Delen:

Reacties

 1. Harold
  28 november, 2011 om 19:30

  Ik mijn TF-101 met dock verkocht met € 125,– verlies om de Prime te kunnen kopen. Wil hem eergisteren al hebben.

  Pppfftt lang wachten tot 6 januari…

 2. Jessica
  10 januari, 2012 om 12:17

  Zecht ?!?! Door wat voor *** is dit stuk geschreven? Sorry maar dit kan ik niet serieus nemen.

  • Martijn
   10 januari, 2012 om 12:29

   En iemand kan geen spelfouten maken? Wil je aub je manier van spreken hier aanpassen, anders verwijderen we de berichten. Mensen maken fouten. Een reactie als deze is niet nodig.

 3. Jessica
  10 januari, 2012 om 13:05

  Inderdaad je hebt gelijk Martijn, excuses voor mijn reactie. Het gaat erom dat als iemand zulke spelfouten maakt je eigenlijk de hele rest van het stuk niet serieus kan nemen. Kloppen dan de prijzen wel? En de typenummers waarover gesproken wordt? Dat bedoel ik met ‘dit kan ik niet serieus nemen’.

  • Martijn
   10 januari, 2012 om 13:14

   Dat snap ik als een tekst volstaat met spelfouten, niet wanneer er 1 of 2 te vinden zijn. We proberen alles te checken, maar soms glipt er een fout door. Daarbij kloppen de cijfers. Deze zijn dubbel gecheckt. We gaan er in ieder geval nog beter op letten.

 4. Klijhoofd
  09 februari, 2012 om 21:56

  Waarom is de 64GB versie niet beschikbaar met dock? En wat is het verschil in gebruik tussen 64GB en 32GB? Ik overweeg dit toestel te kopen, maar de 64GB met dock is voor mij de meest ideale combinatie. Wat raden jullie aan? 32gb kopen of wachten/hopen dat de 64gb ook met dock uitgebracht wordt…

  • Martijn
   09 februari, 2012 om 22:02

   Dat is helaas een keuze van ASUS. Ik denk dat er van dit model geen andere varianten meer komen, dus alleen de 32GB + dock en 64GB tablet-only variant. Je zou kunnen wachten op de Transformer 700 series (zelfde model met nieuw design, betere camera en Full HD display), wellicht dat hier meer varianten van komen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.