Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple mag naam iPad in China niet meer gebruiken

Geschreven door
Geplaatst op7 december 2011, 12:28 CategorieApple

De naam iPad is inmiddels bekend over de hele wereld en wordt bijna als synoniem voor het woord tablet gebruikt. Toch is er een bedrijf in China dat hier niet blij mee is. Blijkbaar heeft een bedrijf met de naam Proview al sinds 2000 een trademark recht op de naam, lang voordat Apple de iPad lanceerde. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een rechtszaak die Apple verloren heeft.

Het probleem is ontstaan bij de juridische afdeling van Apple. Men dacht daar namelijk alle rechten op de naam te hebben, maar dit blijkt niet te kloppen. Proview verkocht haar rechten op de naam in 2006 aan een Engels bedrijf dat het weer verkocht aan Apple maar op dat moment was het bedrijf nog niet in het bezig van de Chinese merkrechten. Deze werden later toegewezen en zijn dus nog eigendom van ProView.

De rechter in China heeft bepaald dat Apple inbreuk maakt op het trademark. Proview eist 1.5 miljard dollar aan schadevergoeding voor het gebruik van de naam en wil dat Apple stopt met het verkopen van de tablet onder deze naam. Over deze eis zal de rechter begin volgend jaar een uitspraak doen. Of Apple ook echt de naam zal aanpassen lijkt onwaarschijnlijk, al is China een zeer belangrijke afzetmark voor Apple met nog een hoop groeimogelijkheden. Apple zal er dus alles aan doen om aanwezig te blijven. Apple kan kiezen om een licentieovereenkomst aan te gaan met Proview om zo de naam te kunnen blijven gebruiken, of Apple kan ervoor kiezen om de boete te betalen en een andere naam te kiezen.

Apple heeft inhoudelijk nog niet gereageerd op de rechtszaak maar wel bevestigd dat deze plaatsgevonden heeft.

Bron: Reuters

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.