Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

ASUS Transformer Prime vs Apple iPad 2: Gaming graphics

Geschreven door
Geplaatst op3 december 2011, 12:16 CategorieAndroid

Qua uiterlijk en specificaties weten we inmiddels wel hoe de Transformer Prime en de iPad 2 van elkaar verschillen, maar hoe staat het met de gaming-ervaring? De Transformer Prime zou hier, als we Nvidia mogen geloven, de winst moeten pakken. De chipfabrikant heeft de afgelopen maanden veelvuldig demonstratievideo’s getoond van de gamingkwaliteiten van de quad-core Tegra 3 processor.

Aan de andere kant maakt Apple gebruikt van haar eigen geoptimaliseerde dual-core A5 processor. Op de Transformer Prime tablet, momenteel nog draaiend op Android 3.2 Honeycomb, zijn een aantal demo games geïnstalleerd die geoptimaliseerd zijn en dus de ware kracht en snelheid van de Tegra 3 processor zouden moeten tonen. Twee van deze games, Riptide GP en Shadowgun, zijn ook beschikbaar voor de iPad wat een mooie vergelijking qua grafische prestaties mogelijk maakt.

Slashgear heeft beide tablets in een split-screen video naast elkaar gelegd tijdens het spelen van deze games. De eerste video is de game Riptide GP, met de iPad links en de Transformer Prime rechts. De tweede video, met dezelfde verdeling qua scherm, toont de game Shadowgun. Hierbij moet overigens wel gezegd worden dat Nvidia intensief samengewerkt heeft met de ontwikkelaars van deze games om ze zo indrukwekkend mogelijk te krijgen op een Tegra 3 apparaat.

Als je puur naar de grafische prestaties van de iPad zou kijken lijkt dit nagenoeg perfect. Geen haperingen, mooie effecten en een vloeiende gameplay. De iPad wordt dan ook gezien als een van de betere, zo niet de beste, tablets voor gaming. Toch kan het nog net iets beter wanneer je naar de Transformer Prime kijkt. Er zijn meer geavanceerde details aanwezig, zoals dat van het water dat opvliegt tegen het scherm, de golven en de omgeving waarin de games zich afspelen. Dit alles ook in een zeer vloeiende gameplay. Het zijn de details die eruit springen maar deze maken de game-ervaring wel realistischer en intenser. Dat de iPad 2 het wint op basis van cijfers in de benchmark resultaten wil dus niet alles zeggen.

Daarbij lijkt het dat het display van de Transformer Prime een hogere helderheid en een dynamischer (hoger) contrast heeft dan dat van de iPad 2. Er wordt door de persoon die deze review gemaakt heeft niet gerept over scherminstellingen dus het is lastig in te schatten of de instellingen te vergelijken zijn. Maar, wat we zo op het oog kunnen zien (aannemend dat voor een review de instellingen te vergelijken zijn) is dat de Transformer natuurlijkere kleuren, diepere zwartwaarden en een groter kleurbereik heeft, wat niet onbelangrijk is voor een betere gaming-ervaring. Het Super IPS+ display lijkt zijn werk in ieder geval goed te doen, wat ook al uit de eerste reviews bleek.

Meer informatie, waaronder alle specificaties, over de Eee Pad Transformer Prime vind je op de productpagina.

 • Delen:

Reacties

 1. Erik
  03 december, 2011 om 12:36

  Ziet er weer indrukwekkend uit zoals gewoonlijk:)
  ipad 2 blijft ook een sterk apparaat.
  Toch geef ik de prime mijn voorkeur en ga ik zeker halen!

 2. ferry
  03 december, 2011 om 15:25

  tja het is wel een aparte vergelijking aangezien het verschillende versies van bijvoorbeeld shadowgun zijn… dat water effect kan ook makkelijk op mijn iphone, het zit er gewoon niet in (geen nvidia invloeden geweest waarschijnlijk.) ook die splash effecten, die heeft mijn gamecube ook al… dus het verschil is minimaal, maar het laat wel zien dat beide apparaten tot hetzelfde in staat zijn

  • Martijn
   03 december, 2011 om 15:28

   Ja, het zijn natuurlijk net wat andere versies van de game maar toch ziet de weergave van elementen die er bij beide inzitten (details in omgeving en golven bijvoorbeeld) er net wat strakker uit. Verder kunnen we er natuurlijk wel vanuit gaan dat de ontwikkelaars de iPad versie ook zo optimaal mogelijk neerzetten. Zoals je zegt; qua gameplay zitten ze aardig dicht bij elkaar in de buurt.

 3. Thomas18GT
  04 december, 2011 om 16:13

  Vergelijk een willekeurig nieuw product met eentje van 9 maanden oud en kijk welke er beter is.

  De Asus moet je natuurlijk met de iPad 3 vergelijken, dat scheelt al een stuk minder qua release (waarschijnlijk).

  9 maanden is in de ”tech-wereld” gewoon veel tijd. De Asus zou eigenlijk al een flop zijn als hij slechter was dan de iPad 2.

  • Martijn
   04 december, 2011 om 16:23

   Klopt, maar de iPad is in vele ogen te tablet die men moet verslaan, wat tot op heden nog niet gelukt is. Daarom natuurlijk de vraag of de Tegra 3 processor dit wel ging/gaat verwezenlijken. Er zijn recentelijk ook tablets gelanceerd die bij lange na niet aan de prestaties van de iPad kunnen komen. Het is dus niet zo simpel om te zeggen dat een nieuw product sowieso beter is. Daarnaast is het natuurlijk vanzelfsprekend dat Apple met iets nieuws moet komen om voorop te blijven lopen.

 4. Appie
  25 december, 2011 om 16:35

  Qua hardware Zijn Apple dingen zowat altijd slechter.. maar de software is stukke sneller . Als de Asus transformer IOS had gehad was ie beter geweest dan de ipad 2

 5. Appie
  25 december, 2011 om 16:35

  *software is stukke beter

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.