Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Archos 101 G9

Geschreven door
Geplaatst op20 december 2011, 11:13 CategorieAndroid

Archos heeft al heel wat tablets op de markt gebracht maar tot op heden waren deze uitgerust met een Android besturingssysteem dat geoptimaliseerd was voor smartphones. Met de G9 serie komt hier een einde aan want deze tablets zijn uitgerust met Android 3.2 Honeycomb en aardig wat aantrekkelijke hardware specificaties. Toch blijft Archos een budget prijs vasthouden voor deze serie.

De G9 serie komst in twee verschillende display formaten; 8 inch en 10.1 inch. De serie zijn dan ook respectievelijk de Archos 80 G9 en de Archos 101 G9 serie genaamd. Daarnaast heb je bij beide series de keuze uit een 1GHz processor, een 1.2GHz processor en een 1.5GHz processor. Alsof dat nog niet genoeg is kun je ook kiezen uit een 8GB, 16GB of 250GB (harddisk) opslaggeheugen. In deze review kijken we naar de 10.1 inch variant met een opslaggeheugen van 8GB en een 1GHz processor waarvan de prijs momenteel rond de 270 euro ligt.

Archos 101 G9: specificaties

Dat het hier nog steeds om een budget tablet gaat zie aan het ontbreken van sommige specificaties die je bij de high-end tablets tegenkomt. Zo beschikt de Archos 101 G9 over een 10.1 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels maar ontbreekt hier een speciale displaytechniek als IPS. Daarnaast krijg je ‘maar’ 512MB aan RAM geheugen terwijl 1GB tegenwoordig toch wel standaard is en geen camera aan de achterzijde. Verder beschikt de tablet over een dual-core Texas Instruments OMAP processor, Bluetooth, Wifi en een 720p camera aan de voorzijde. Qua aansluitingen krijg je een redelijk compleet uitgerust apparaat. Zo zien we twee USB aansluitingen terug waarvan een microUSB uitvoering, een miniHDMI uitgang voor verbinding met een extern display en een microSD card reader om het geheugen uit te breiden.

Qua software is de tablet uitgerust met Android 3.2 Honeycomb en hier heeft Archos geen speciale aanpassingen aan gedaan. Naast de standaard applicaties als de Android Market en GMail heeft Archos eigen applicaties toegevoegd voor onder meer het delen van bestanden binnen je thuisnetwerk, het afspelen van verschillende media, en het bedienen van een ander Archos apparaat op afstand.

Archos 101 G9: preview & unboxing

In onderstaande video vind je mijn eerste ervaringen met de Archos 101 G9 tablet.

Archos 101 G9: hardware & design

Design en afmetingen

Wat meteen opvalt aan de tablet is dat het echt een apparaat is om in landscape modus te gebruiken. De beide zeiden, wanneer horizontaal gehouden, zijn dermate breed en dik dat het bijna onmogelijk is de tablet in portrait modus te houden. Wanneer je dit doet voelt het ongemakkelijk aan en heeft de tablet de neiging naar achteren te vallen. Hier zien we ook meteen de belangrijkste functie die Archos aan de tablet toewijst; het weergeven van media. Archos zet de G9 serie echt in de markt als media tablet en gebruik in landscape modus is hiervoor ideaal.

De 101 G9 is niet een van de dunste tablets met een profiel van 12.6mm, maar het gewicht is met 649 gram minder dan de meeste tablets. De tablet ligt goed in de hand en is eenvoudig te bedienen, twee elementen die veel zwaarder wegen. Maar, daarbij moet gezegd worden dat de tablet goedkoop aanvoelt. Je blijft het idee houden dat je te maken hebt met een budget variant, vooral door de goedkope bouw. Het is allemaal plastic, het kraakt en het design ziet er nu niet echt vernieuwend of modern uit.

Aan de achterzijde van de tablet bevindt zich een uitklapbare standaard die je kunt gebruiken om de tablet in een hoek op tafel te zetten. Ook de standaard zelf voelt wat fragiel aan maar de functie is absoluut een handige. Toch is het alleen handig wanneer je een film wilt kijken en de tablet op een tafel zet zonder er aan te komen. Wanneer je namelijk met je vingers de tablet gaat bedienen is de kans groot dat deze achterover valt doordat de standaard helemaal rechts aan de achterzijde geplaatst is.

Aansluitingen

Zoals eerder al aangegeven zit je qua aansluitingen met de Archos 101 g9 serie helemaal goed. Je kunt alle kanten op middels USB aansluitingen, een microSD card reader en een HDMI aansluiting. Aan de achterzijde bevindt zich nog een USB poort waarop je een optionele 3G USB stick van Archos kunt aansluiten. Deze stick kan voorzien worden van een SIM-kaart en dus heb je voor een paar tientjes de beschikking over mobiel internet. Daarnaast kun je de stick ook gebruiken voor een andere PC of laptop.

Een klein nadeel van de aansluitingen is dat het lijkt alsof ze allemaal aan één zijde bij elkaar gepropt zijn om (wellicht) kosten te besparen. Dit vormt een klein nadeel bij de microUSB poort en de microSD card reader. De reader is namelijk direct onder de USB poort geplaatst. Wanneer je de tablet wilt opladen middels deze poort of bestanden uit wilt wisselen met je PC kun je geen microSD card verwisselen, voor zover dat je dat al zou willen natuurlijk. De USB kabel (of connector eigenlijk) blokkeert namelijk de toegang naar de microSD card reader. Normaal gesproken zul je er overigens niet snel last van hebben maar het is een wat vreemde plaatsing.

Note: In onderstaande video review had ik het idee dat de microSD card helemaal niet gebruikt kon worden tijdens het opladen of uitwisselen van bestanden maar dit schijnt niet te kloppen. Je kunt de microSD card simpelweg niet verwijderen of verwisselen.

Display

Het display van de Archos 101 G9 is niks bijzonders, zowel qua kleuren en contrast als qua scherpte en kijkhoeken. De tablet beschikt niet over de zogenaamde IPS techniek voor wijde kijkhoeken en ook de leesbaarheid in zonlicht is vergelijkbaar met andere budget varianten. Bij het afspelen van films en het spelen van games is goed te zien dat het contrast niet te vergelijken is met tablets als de ASUS Eee Pad Transformer of de iPad 2. Er ligt een wat grauwe waas over het display en ook de helderheid had wat beter gekund. Het is absoluut geen slecht display wat dit betreft maar de kwaliteit haalt het niet bij de high-end tablets. De kijkhoeken zijn wel beter dan menig andere 150 of 200 euro kostende budget tablet die ik in mijn handen heb gehad.

Toch zitter er nog twee nadelen aan het display. Het ene nadeel is dat wanneer je op de achterzijde van de tablet drukt of wat druk uitoefent op de zijkanten het scherm last krijgt van lichte vlekken op de punten waar de druk het grootst is. Natuurlijk zul je dit niet dagelijks doen maar het laat wel zien dat Archos de tablet niet van het hoogste kwaliteit display voorzien heeft. Het is zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. Daarnaast zie je een soort extra laag over het display liggen in de vorm van een grid met vierkantjes. Dit valt vooral op in de wat donkere gebieden van het display en lijkt de laag te zijn war de touch bediening mee geregistreerd wordt. Nogmaals, het zijn geen grote nadelen maar hieraan zie je en voel je wel dat je met een budget tablet te maken hebt. Tijdens het kijken van een film valt het grid bijvoorbeeld niet direct op, mits je er niet met je neus bovenop zit.

Geluid

Qua audio presteert de Archos 101 G9 gemiddeld. De luidspreker bevindt zich achter het display, wat nog steeds een wat mindere positie is voor audio die richting de luisteraar zou moeten gaan. Daarbij klinkt de audio hier en daar wat schel, maar daar valt mee te leven. Wat dit betreft is het een gemiddeld presterende tablet.

Camera’s

Om de kosten zo laag mogelijk te houden heeft rchos ervoor gekozen om de camera aan de achterzijde achterwegen te laten. Naar mijn idee een correcte keuze want wie gebruikt deze nou? De gemiddelde tablet-gebruiker zal een paar keer foto’s maken en that’s it. Daarbij beschikt 90 procent van de tablet bezitters over een smartphone met camera waarmee veel eenvoudiger foto’s te maken zijn. De 720p camera aan de voorzijde doet zijn werk naar behoren en is goed geschikt om simpele videogesprekken te voeren.

Archos 101 G9: video review

Archos 101 G9: software

Archos heeft zoals gezegd met de software weinig nieuws gedaan. De tablet draait op Android 3.2 Honeycomb, zonder uiterlijke aanpassingen vanuit Archos. Daarbij heeft de fabrikant wel haar eigen applicaties toegevoegd voor onder meer het weergeven van muziek en video’s en het delen van bestanden binnen je thuisnetwerk. Vooral de Media Server applicatie is zeer handig en eenvoudig om bestanden vanaf een andere PC in het thuisnetwerk of een NAS server af te spelen. De players voor video en audio weergave zijn zeer gebruiksvriendelijk, mooi vormgegeven en werken soepel. Daarbij krijg je een Movie Studio applicaties om simpel een kleine video in elkaar te zetten. Met de systeem monitor applicatie kun je handmatig multitasking in de hand houden en applicaties afsluiten. In tegenstelling tot vele andere budget tablet is de Archos 101 G9 wel voorzien van Android Market toegang en krijg je de Google applicaties als Google Maps en GMail.

Een groot voordeel van de Archos 101 G9 ten opzichte van andere budget tablets, ook die van Archos, is de brede ondersteuning voor verschillende video en audio bestandsformaten. Zo kan de tablet uit de doos omgaan met onder meer MPEG4, H.264, MKV, MOV en AVI videobestanden en met FLAC, MP3, WMA en OGG audiobestanden. Ook ondertitels kunnen zonder problemen door de tablet herkend en weergegeven worden. Nadeel is dat je voor bestandsformaten als MPEG2 en AC3 een extra plugin-pack moet aanschaffen voor 10 euro. Het zijn namelijk bestanden die je kunt tegenkomen wanneer je films of TV series download.

Archos 101 G9: prestaties

Ondanks de 512MB aan werkgeheugen lijkt de Archos 101 G9 redelijk snel en soepel te werken. Zodra je meer dan 7 of 8 applicaties tegelijkertijd draait ga je pas merken dat het geheugen vol gaat lopen. De systeem monitor kan dan gebruikt worden om het aantal applicaties dat open staat te verminderen en de snelheid te behouden.

De browser-ervaring is ook redelijk positief. Hier en daar reageert de browser traag op de touch bediening en het laden van websites kan wat sneller. Wat verder opvalt is dat de Wifi module geen groot bereik heeft. Waar andere apparaten, zoals een iPhone of een Galaxy Tab, voldoende bereik hebben heeft de Archos 101 G9 een zeer slecht bereik. De Wifi verbinding valt dus sneller weg.

Het afspelen van video’s, zowel in Full HD (1080p) als SD resolutie, het spelen van games en het gebruiken van zwaardere applicaties verloopt zonder problemen. De tablet weet zich goed staande te houden en valt te vergelijken met de betere tablets als de ASUS Eee Pad Slider of de Sony Tablet S. Een mooie extra features is de mogelijkheid om video’s in 1080p resolutie op een extern display weer te geven middels de HDMI aansluiting.

Archos 101 G9: batterij

De batterijduur van de Archos 101 G9 is goed te noemen. Wanneer je de tablet redelijk intensief gebruikt met browsen, games en video’s krijg je er ongeveer 7 tot 8 uur uit. Bij minder intensief gebruik kun je gemakkelijk 1 tot 1,5 dag met de tablet doen alvorens hem opnieuw te moeten opladen.

Archos 101 G9: conclusie

Alles bij elkaar genomen blijft het duidelijk dat we met een budget tablet te maken hebben, hoe graag we ook zouden willen dat de prijs van high-end tablets naar beneden gaat. De Archos 101 G9 voelt aan als een budget tablet, presteert wellicht net iets beter dan de gemiddelde budget tablet en heeft een display dat minder is dan de duurdere tablets. Aan de andere kant kunnen we zeggen dat je dit ook terugziet in de prijs. Voor 270 euro krijg je een redelijk compleet uitgerust apparaat met vele mogelijkheden en een rijke ondersteuning van mediabestanden.

Als het gammele design en het mindere display geen te hoge drempels voor je zijn dan is de Archos 101 G9 zeker een goede optie. Je krijgt absoluut meer kwaliteit en mogelijkheden dan budget tablets van 100 tot 200 euro, waarvan natuurlijk Android 3.2 Honeycomb met Android Market toegang het belangrijkste voordeel is. Daarnaast zijn de optionele 3G stick en de brede ondersteuning voor mediabestanden grote pluspunten. Heb je een budget dat je kunt rekken tot 350 of 400 euro, dan is het wellicht verstandig verder te kijken. Er zijn namelijk ook high-end tablets van onder meer ASUS en Samsung die je voor onder de 400 euro kunt krijgen. Deze beschikken wel over een high-end display, een betere bouwkwaliteit, een groter opslaggeheugen en meer werkgeheugen.

Minpunten

 • Bouwkwaliteit is matig
 • Beneden gemiddeld display
 • Zeer brede tablet

Pluspunten

 • Aantrekkelijke prijs
 • Simpele toevoeging van 3G
 • Rijk uitgerust qua aansluitingen en software
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. T.A Blet
  20 december, 2011 om 20:11

  Bedankt.
  Ik heb nog een vraagje.
  Is het nu zo dat je geen sd-card in de port kan hebben wanneer je de usb wilt aansluiten, misschien steekt de sd-card wat uit en past de usb-kabel niet goed.

  Dat je geen sd-card kan plaatsen wanneer de usb-kabel erin zit, dat snap ik.

  • Martijn
   20 december, 2011 om 20:33

   Dat durf ik lastig te zeggen aangezien ik geen microSD card bij te hand had/heb. Dat ga ik nog proberen uit te zoeken. Zoals ik het nu zie, en ook uit andere ervaringen haal, lijkt het alsof de SD card iets uitsteekt. Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat je geen USB kabel aan kunt sluiten.

  • Martijn
   20 december, 2011 om 21:45

   Het komt eigenlijk nergens duidelijk naar voren maar ik lees ervaringen van mensen die zeggen dat het inderdaad tijdens het opladen (of verbinden met PC) geen probleem geeft, tenzij je de de microSD card natuurlijk tijdens de verbinding wilt verwisselen.

 2. beanca
  02 januari, 2012 om 15:20

  Ik vind de archos g9 niet goed opladen,het gaat zo langzaam

 3. Henrie
  08 februari, 2012 om 22:39

  Hoe krijg ik een film afgespeeld die op een sd kaartje staat? In de handleiding hebben ze het over een videobrowser. Die kan ik echter niet vinden. Ik zie de film nergens. Bedankt alvast.

  Henrie

 4. A. van Hengel
  22 februari, 2012 om 13:10

  Ik heb net een archos G9 gekocht maar kan ik de gebruiksaanwijzing niet vinden hoe lang het duurt voor dat het apparaat is opgeladen.
  Graag een reactie.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.