Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Wat is het beste formaat voor een tablet? 7 inch of 10 inch?

Geschreven door
Geplaatst op9 december 2011, 14:08 CategorieHardware

Wat is het beste formaat voor een tablet? Het is een discussie die we al vaker in podcasts en reviews gevoerd hebben, maar het is interessant om alle argumenten nu eens onder elkaar te zetten. Laten we eerst stellen dat er natuurlijk geen algemeen beste formaat bestaat. Het gaat hier om het beste formaat voor wat jij met de tablet wilt doen. We zetten de belangrijkste overwegingen onder elkaar, puur kijkend naar het schermformaat en niet de software of andere hardware.

Het kiezen van een bepaald formaat tablet is altijd persoonlijk. Het hangt af van verschillende factoren die onder meer te maken hebben met smaak. Daarover valt simpelweg niet te twisten. Vind je een 7 inch tablet mooier dan een 10 inch tablet? Dan is de keuze vaak snel gemaakt. Toch zijn er een aantal andere zaken waar je rekening mee kunt houden, zoals het gebruik van media, de mobiliteit van een tablet, waar gebruik je de tablet en hoe vaak gebruik je de tablet. We noemen nu overigens wel 7 inch en 10 inch tablets maar dat is puur om het onderscheid te maken. We kunnen het ook over een 7.7 inch tablet en een 10.1 inch tablet hebben.

Deze overwegingen en de conclusies die ik er uit trek zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen met 7 inch en 10 inch tablets. De conclusies kunnen dus per persoon verschillen maar de overweging is er een die je zeker in gedachten moet houden.

Locatie van gebruik

Waar wil je de tablet gaan gebruiken? Op je werk? Thuis? Onderweg? Als je hier het antwoord op weet zul je ook sneller bij het juiste formaat uitkomen. De meeste tablet bezitters gebruiken hun tablet vooral thuis. ’s Avonds na het eten op de bank en voor het slapen gaan zijn momenten dat de tablet het meest gebruikt wordt. Dat betekent dat je de tablet niet overal mee naar toe hoeft te nemen en hem gewoon op een tafel kan laten liggen of in een dock kan zetten. Wil je de tablet meenemen onderweg dan zul je deze onderweg ook kwijt moeten. Past deze in je zak? Moet je de tablet er gemakkelijk even bij kunnen pakken? Dat brengt ons op de mobiliteit van een tablet.

Mobiliteit

Eigenlijk valt dit kopje samen met het voorgaande maar om het duidelijk te maken heb ik het apart gezet. De mobiliteit van een tablet houdt in principe in hoe eenvoudig het is de tablet met je mee te dragen door je dagelijkse werkzaamheden heen. Is het belangrijk de tablet bij je te dragen aangezien je deze voor veel werkzaamheden moet gebruiken? Dan is een lichtere en kleinere tablet vaak de beste keuze. Ligt je tablet vaak op één plek is de mobiliteit dus niet van groot belang? Dan is een 10 inch variant zeker ook een optie. Een 7 inch tablet (of een getal hier in de buurt) is vaak net wat makkelijker mee te dragen in een kleine tas, een binnenzak of een jaszak. Hierdoor kun je snel toegang krijgen tot de informatie die op je tablet staat, zonder dat je een 10.1 inch tablet uit een hoes moet gaan halen die in een grotere tas verstopt zit. Overigens wil dit niet zeggen dat een 7 inch tablet in elke binnenzak of broekzak past. Het blijft een relatief groot apparaat en in een grotere tas zul je het verschil niet merken.

Het gaat ook om het gevoel dat je hebt wanneer je de tablet er even bij pakt. In de reviews die ik tot nu toe gemaakt heb gaven 7 inch exemplaren ook gewoon het gevoel van mobiliteit. Je staat er eerder mee op en loopt ermee rond. Je haalt de tablet eerder even uit je zak of tas wanneer je in de supermarkt staat. Natuurlijk is dit gedeeltelijk persoonlijk maar het feit is dat een verschil van 3 inch toch aardig wat is, naast het gewicht dat (in de meeste gevallen) lager licht.

Films en games

Een argument dat ook vaak voorbij gekomen is, is het bekijken van films en het spelen van games op een tablet. Je zou zeggen dat het bekijken van een film op een 10 inch tablet altijd mooier, beter en groter is, maar dat is niet altijd het geval. Een YouTube video ziet er bijvoorbeeld op een kleiner display vaak beter uit wanneer je deze fullscreen afspeelt. Kijk je de video in de standaard player dan wordt er een groter deel van je scherm gebruikt op een 7 inch tablet dan op een 10 inch tablet. Het kijken van (HD) video’s die op je tablet zelf staan is een ander verhaal. De resolutie van de film is vaak een stuk beter en streaming is geen probleem. Het fullscreen kijken van een film op een 10 inch tablet kan dan een stuk mooier en intenser zijn dan op een 7 inch tablet. Vergelijk het met een 40 inch TV en een 50 inch TV bijvoorbeeld.

Het spelen van games heeft zowel een voordeel als een nadeel op beide formaten. Op een 7 inch tablet zijn games vaak comfortabeler om te spelen in landscape modus aangezien je duimen hier in de meeste gevallen een belangrijke rol spelen. De manier waarop je je handen om de tablet legt is comfortabeler bij een kleiner schermformaat. Aan de andere kant is het scherm logischerwijs wel kleiner. Hier geldt hetzelfde als bij het kijken van films; een groter beeld is vaak een mooiere en intensere game-ervaring.

e-books en magazines

Ook wanneer het op lezen van content aankomt zitten er twee kanten aan het verhaal. Aan de ene kant heb je e-books met een simpele lay-out en vaak puur tekst, en aan de andere kant heb je drukke en volle magazines met een hoop kolommen en veel afbeeldingen. Voor e-books lijkt 7 inch een comfortabeler formaat wanneer je een uur gaat zitten om een boek te lezen. Een 7 inch tablet is vaak comfortabel in één hand te houden wanneer je bijvoorbeeld in bed ligt. Het gewicht, wat meestal lager ligt bij een 7 inch tablet, speelt hierin ook een rol. Na een tijdje kan een zwaardere tablet, in combinatie met een grotere vormfactor, ervoor zorgen dan je armen of handen vermoeid raken. Aan de andere kant is het scherm kleiner dan een 10 inch tablet en kun je dus minder content van een magazine of krant kwijt. De grotere ruimte op het scherm geeft meer mogelijkheden voor een interessante en dynamische lay-out van een pagina.

Surfen op het internet

Het laatste argument voor magazines en kranten geldt eigenlijk ook voor het surfen op het internet. Je hebt meer ruimte op het scherm op creatieve content op een leesbare manier in beeld te brengen. Op een 7 inch tablet moet je eerder inzoomen (en dus weer uitzoomen) op een stuk tekst wat dus meer handelingen vereist tijdens het surfen. Dit geeft een minder plezierige web-ervaring. Een 10 inch tablet vereist vaak alleen scrollen op een pagina.

Productiviteit

Onder productiviteit verstaan we nu even het simpelweg typen van teksten. Dit is een lastige aangezien tablets hier hun eigen oplossing vaak voor hebben. Voor het typen van lange teksten in documenten of e-mails is vaak een 7 inch tablet comfortabeler wanneer je dit met je duimen doet. Aan de andere kant bieden 10 inch tablets ook mogelijkheden om met een normaal toetsenbord te werken. De knoppen van het toetsenbord zijn groter en gemakkelijker te bedienen. Ook kun je tablets tegenwoordig gemakkelijk in een bepaalde positie zetten middels een cover of een simpele standaard, wat het typen nog ergonomischer en gemakkelijker maakt. Als ik zou moeten kiezen zou ik voor het typen van lange teksten, wat je toch vaak op de ‘normale’ manier wilt doen, kiezen voor een 10 inch tablet. Daarbij komt dan wanneer je echt vaak productief wilt zijn middels het typen van teksten dat je dan een keyboard dock bij de tablet aanschaft.

Conclusie

Zoals je merkt is het nog niet zo eenvoudig om een beste keuze qua formaat aan te wijzen. Het is echt afhankelijk van hoe jij de tablet denkt te gaan gebruiken. Ben je vaak onderweg? Is je tablet van belang bij dagelijkse bezigheden? Of zijn e-books jouw favoriete tijdsbesteding? Dan ben je wellicht beter af met een 7 inch tablet. Kijk je veel (HD) films? Gebruik je de tablet vooral thuis? Surf je veel op het internet? Of ben je graag zeer productief? Dan is een 10 inch tablet wellicht de betere keuze.

Het is in ieder geval van belang bovenstaande overwegingen mee te nemen in je beslissing. Ga vooral naar de winkel om de verschillende formaten eens in de hand te houden en zo het verschil echt te merken. Voor mijn behoeften – altijd bij mijn e-mail kunnen, snel onderweg iets kunnen checken, korte teksten kunnen typen en zo nu en dan wat surfen – is momenteel een 7 inch tablet ideaal. Er zijn simpelweg meer scenario’s in mijn ‘dagelijks schema’ waarin een 7 inch tablet comfortabeler is dan een 10 inch variant.

Meer informatie over het maken van de beste keuze qua tablet vind je in onder meer deze artikelen;
Nu een tablet kopen of wachten tot volgend jaar?
Een tablet met abonnement: Waar moet je op letten?
Tablet koopjes voor de kerst: Een overzicht van prijsdalingen

Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Wellicht heb je suggesties voor mensen die nog op zoek zijn of heb je nog een overweging waar andere rekening mee moeten houden bij de keuze van het schermformaat. Laat het in een reactie onderaan dit bericht weten.

 • Delen:

Reacties

 1. inga coucke
  01 mei, 2014 om 9:10

  Ik ben nu reeds drie dagen aan het twijfelen over de maat van een iPad die ik mij wil aanschaffen.

  Mijn eerste keuze is een iPad mini omdat ik hem gewoonweg mooier vind en omdat ik dit model liever in de hand neem. Waarom dan mijn twijfels. Familie en vrienden vertellen mij dat ik op mijn leeftijd ( 58) beter gebaat ben met een groter scherm omdat dan alles duidelijker is. Dus dan maar de iPad air?
  Ik ga hem meestal thuis gebruiken. Ik wil hem wel meenemen op vakantie of om eens een keer foto’s te tonen aan vriendinnen.
  DE belangrijkste reden voor de aanschaf van een tablet is dan ook het bekijken van mijn foto’s…
  Tijdens TV kijken eens surfen op het interet wanneer er een belangrijke verwijzing wordt gegeven..
  Recepten opzoeken en aflezen in de keuken..
  In mijn zetel of tuinbed wat surfen op interenet.
  Wat zou u mij aanraden?

  • Martijn Chel
   01 mei, 2014 om 18:01

   Beste,
   Als ik u was zou ik naar de winkel gaan en beiden eens vasthouden, dat zegt al heel veel. Een iPad mini is over het algemeen voor de meeste mensen inderdaad wat makkelijker overal mee naar toe te nemen, maar het scheelt niet eens zoveel met een normaal formaat iPad. Ook die is tegenwoordig (iPad Air) erg licht. Het is dus even uitproberen in de winkel. Wel zou ik zeggen dat voor foto’s, recepten aflezen en surfen een groter scherm een voordeel is.

 2. inga coucke
  01 mei, 2014 om 9:11

  U mag het antwoord op mijn reactie ( inga coucke) ook via e-mail laten weten!

 3. M. Scheltes
  19 maart, 2015 om 11:05

  Beste Martijn,

  Op dit moment probeer ik mijn weg te vinden in het kiezen van een tablet. Deze ga ik vooral gebruiken om mijn afbeeldingen die ik heb bewerkt in Photoshop naast mijn schildersezel of op locatie te gebruiken voor mijn beeldende kunst. Mij lijkt dan een 10 inch formaat het meest aantrekkelijk, maar een mooie weergave is ook heel belangrijk. Wat zou een goede keuze zijn als ik niet meer dan 300 euro uit wil geven ?
  Met Vriendelijke groet,
  M. Scheltes

 4. Inge
  18 november, 2016 om 21:55

  Mijn dochter wordt 10 jaar en krijgt een tablet voor haar verjaardag. Het wordt een een Samsung maar 7 of 10 inch????Wie heeft ervaring hiermee??

 5. Yvonne Mulder
  21 juni, 2018 om 18:34

  Ik wil puur een tablet alleen om Messenger en Facebook ! Eventueel YouTube omdat ik op mijn smartphone de letters erg klein vind. Ik dacht dat 7 inch wel groot genoeg is? Maar twijfel daar nu over?! Ik stel geen grote eisen! Graag raad van u!? Groetjes Yvonne Mulder!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.