Apple in het onderwijs: Leuk voor jou, minder voor scholen

22 januari 2012 7 Minuten 7 Reacties
Apple-iBooks-2-Feature

Het is nu een paar dagen na de Apple aankondiging van iBooks 2, iBooks Author en iTunes U. Ik heb er een paar dagen langer over na kunnen denken en veel (heel veel) over kunnen lezen. Het is een onderwerp dat niet alleen veel techblogs bezighoudt maar ook voor gezonde discussie zorgt op onderwijs blogs/sociale netwerk groepen.

Niet geschikt voor het onderwijs

Ik ga er vanuit dat de aankondiging van afgelopen week nog maar het begin is van Apple in het onderwijs, maar als we de huidige stappen op zichzelf bekijken ga ik er niet vanuit dat dit een succes gaat worden voor het onderwijs (of Apple). Een iPad is nog steeds een zeer kostbaar apparaat en hoewel we niet heel veel weten over de deals die Apple met onderwijsinstellingen sluit kun je er vanuit gaan dat het een substantieel deel van de beschikbare budgetten inneemt. De nieuwe interactiviteit die mogelijk is met iBooks 2 is heel erg leuk maar er is nog (lang) niet genoeg content om een volledig curriculum aan te bieden. Omdat er nog geen end-to-end pakketen zijn is de iPad dus een extraatje of toevoeging, maar wel eentje die een enorm deel van het budget mag opvreten?

Het beschikbaar zijn van volledige pakketten die al het materiaal bevatten dat bijvoorbeeld een middelbare scholier nodig heeft lijkt nog ver weg, en gaat er denk ik ook niet snel komen. Hoewel de iBooks Author app een leuk stukje software is waarmee je relatief gemakkelijk interactieve boeken kan maken heeft de app een enorm probleem: het spuugt alleen boeken uit die op een iPad (met de nieuwste software) gelezen kunnen worden. Dit betekent niet alleen dat de publicist beperkt wordt in de verspreiding maar ook dat onderwijsinstellingen die hier gebruik van willen maken vastzitten in en aan één platform, en dat is zelden een goed idee. Zolang er geen mogelijkheden zijn iBooks 2 boeken te lezen op andere platformen (er is zelfs geen Mac App) en vooral op het web (dus vanaf je Windows, Linux of Android tablet) dan lijkt het mij onwaarschijnlijk dat er genoeg wil is bij uitgeverijen en schrijvers om voor dit gesloten formaat te schrijven.

iBooks 2 (het formaat) is een beetje zoals een native app vs. een webapp is. Met de native app zijn er veel meer toegangsmogelijkheden en de native app ‘kan veel meer’ maar kent een beperking omdat het alleen draait op bijvoorbeeld het iOS platform. iBooks 1 maakte gebruik van Epub, een standaard in de eboeken wereld. Met iBooks 2 is de ondersteuning voor Epub er natuurlijk nog wel, maar iBooks 2 in het iBooks 2 formaat zijn geen Epubs maar een door Apple aangepast formaat (dat wel weer op Epub is gebaseerd). Epubs kan je op zo’n beetje elk platform lezen (met als verbazingwekkende uitzondering de Kindle, maar dat is een ander verhaal) en zelfs op het web (ik raad MagicScroll.net aan). Uit bovenstaande alinea blijkt waarschijnlijk ook dat de keuze voor naamgeving hier ook niet echt heel erg helder is. Er is dus een iBooks 2 formaat dat door de nieuwe iBooks app gelezen kan worden.

Er zijn natuurlijk een groot aantal argumenten te geven waarom het niet verstandig is je te beperking tot één enkel platform. Ik denk niet dat ik daar nog heel veel aandacht aan hoef te geven. Maar de platformafhankelijkheid is niet het enige probleem. Er is op het moment ook nog geen goede tool voor het beheren van honderden iPads tegelijk, iets dat voor veel hoofdpijn zorgt voor IT afdelingen van scholen maar ook bij docenten. Het is met de huidige functionaliteit bijvoorbeeld ook nog niet mogelijk om te zien welke student aan wat werkt, of waar die student moeite mee heeft. O, en dan vergeet ik nog bijna dat het maken van al die interactiviteit ook een hoop extra kosten met zich mee (kan) brengen. Denk aan het schieten van filmpjes en ontwikkelen van HTML/Javascript voor de interactieve onderdelen.

Maar wel leuk voor ons

Als ik het bovenstaande even snel teruglees is het toch wel een hoop negativiteit en is het tijd om de leukere kant van dit nieuws te bespreken, namelijk dat het voor ‘ons’ wel erg gaaf is dat Apple deze stappen aan het zetten is.

Hoewel er nog geen 100 procent duidelijkheid bestaat lijkt het erop dat Apple een plafond van 15 dollar hangt aan de schoolboeken die in iBooks 2 (formaat) aangeboden gaan worden, en dat is een stuk minder dan een goed studieboek in traditionele vorm kost. De reden dat dit kan is omdat scholen (in het Amerikaanse model in ieder geval) boeken aanschaffen bij de uitgeverij en dan een jaar of 5 gebruik maken van die boeken. Met iBooks 2 moet er ieder jaar voor iedere student een boek worden aangeschaft en dat betekent terugkerende inkomsten, en dat vinden de uitgeverijen natuurlijk interessant.

Voor ons is het interessant omdat ook wij studieboeken kunnen kopen voor die 15 dollar, en dat is waarschijnlijk de prijs voor de beste (meest uitgebreide) boeken. Het lijkt mij logisch dat een vrij groot deel van het aanbod ook rond de 5 en 10 dollar gaat liggen, impulsaankoop prijzen. Dit geeft ons dus mooi de kans dit soort boeken te kopen en de onderwerpen die we tijdens onze schoolperiode minder interessant vonden nog eens na te lopen. En een goed geschiedenisboek (en ja ‘goed’ is lastig te definiëren) leest ook nog eens een stuk fijner dan Wikipedia.

iBooks Author is voor de gewone gebruiker denk ik niet interessant, al is het vast leuk om even mee te spelen en eventueel wat PDF’s mee te maken (Maar die PDF’s hebben niet de iBook 2 mogelijkheden dus het is alleen interessant als je de thema’s mooi vind).

Maar Apple heeft naast iBooks 2 en iBooks Author dus ook iTunes U vernieuwd, en iTunes U is nu niet alleen meer een onderdeel in iTunes maar heeft zijn eigen app. Dit is voor mij verreweg het mooiste omdat ik nu eenmaal graag probeer te blijven leren. Waar iTunes U in oude vorm voornamelijk bestond uit beeld en audiomateriaal van opgenomen college’s is dat in de nieuwe app uitgebreid met leerschema’s, syllabi, opdrachten en relevante links naar websites en apps.

Begrijp mij niet verkeerd, ook voor deze update van iTunes U was het materiaal dat beschikbaar was via iTunes al heel waardevol, maar nu er volledige pakketten aangeboden worden is de effect van dat materiaal veel groter. Het gaat nu om volledige pakketten waar je toegang tot krijgt, en dat geeft je de mogelijkheid net als de studenten op Stanford University zelf de cursus Robotica van Stanford te volgen, of net als studenten op Yale University je te laten onderwijzen over Autisme. Op dit moment zijn er een stuk over 24 cursussen gratis beschikbaar van onderwijs instellingen als het Harrison Community College, Standford, MIT, Yale en Open University. Gratis is natuurlijk een toverwoord hier en het aanbod van gratis cursussen gaat naar verwachting natuurlijk groeien.

De volledigheid en de manier waarop het gepresenteerd is (al mag je klagen over het faux-hout effectje natuurlijk) maakt de iTunes U app in mijn ogen enorm speciaal en waardevol. Ik zou zelfs zover durven gaan dat alleen om deze app de iPad voor een vrij grote groep mensen een belangrijk onderdeel zou moeten vormen in hun keuze tussen iOS en Android. Want de toegang tot studieboeken voor (maximaal) 15 dollar en het gratis toegang hebben tot volledige cursussen van onderwijsinstellingen als Yale en MIT is voor ons heel erg leuk.

Reacties (7)