Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple maakt studeren digitaal en interactief met iBooks 2 en iTunes U

Geschreven door
Geplaatst op19 januari 2012, 19:39 CategorieApple

Altijd leuk natuurlijk zo’n Apple event, de wereld verwacht er altijd vrij veel van. Dit keer geen nieuw hardware product maar een “Education announcement”. Apple en het onderwijs dus. Het testen van gebruik van iPads in de klaslokalen is iets waar je vrij veel over leest en hoort en wat in potentie erg interessant is. Schoolboeken zijn zwaar, snel verouderd (altijd verouderd), kostbaar en nu niet bepaald interactief.

De iPad (en de tablet op zich) heeft eigenlijk altijd wel de belofte gehad enorm geschikt te zijn voor interactieve boeken, maar tot nu toe waren er nog niet heel veel mooie voorbeelden te vinden in de iBook Store. Nu moet ik toegeven dat ik persoonlijk ook echt niet heel veel gezocht heb en dus best wat gemist kan hebben. Ik weet wel van een app van Al Gore waar hij een heel interactieve app aan had met informatie over ons klimaat en de wereld. Dat was eigenlijk wat je van een interactief boek verwachte – van een iBook dus – maar alleen maar kreeg via een app.

iBooks 2

Vandaag heeft Apple iBooks 2 geïntroduceerd en daarmee lost ze eigenlijk de belofte in van al die interactiviteit. In deze boeken is het mogelijk om heel veel ‘extra’ content te verwerken, zoals video, afbeeldingen, 3D modellen, slideshows, definities en quizvragen. Multitouch wordt dan ook ondersteund in de boeken. Dikke kans dat ik nog wat mis maar er zijn dus opeens enorm veel mogelijkheden voor interactieve content bijgekomen. De getoonde boeken zien er natuurlijk erg gelikt uit en van het gratis voorbeeld dat ik tijdens het schrijven van dit stukje probeer te downloaden verwacht ik niets anders. Het nieuws waar ik misschien nog wel het meeste van onder de indruk ben is dat schoolboeken in iBook vorm voor 15 dollar of minder beschikbaar zullen komen. Tijdens de presentatie ging het over iBooks 2 en Textbooks, wat eigenlijk hetzelfde is, maar Textbooks zijn dus studiematerialen in iBook 2 vorm. iBooks 2 is vanaf nu te downloaden voor iOS apparaten.

iBooks Author

Zo’n boek met al die extra content en mogelijkheden is natuurlijk hartstikke mooi maar het maken van zo’n boek schijnt (en ik ben geen expert) nogal lastig te zijn. Apple zou Apple niet zijn als ze juist daar verandering in zouden willen brengen en komen dan ook met een (gratis!) Mac app: iBooks Author. Waar de laaste paar dagen de beschrijving van de meeste websites ‘Garageband voor iBooks’ was kan dat nu wel bevestigd worden. Apple probeert het zo makkelijk mogelijk te maken dit soort boeken te gaan maken en de author app lijkt het meest op een combinatie van Keynote en Pages, dus eigenlijk niet echt op Garageband. De lay-out lijkt dus op de bekende office suite van Apple maar als het gaat om drag, drop, en snap-to-grid mogelijkheden doet het wel heel erg aan Garageband denken. Volgens Apple hebben uitgevers de totale vrijheid hoe ze een pagina indelen en opmaken. De mogelijkheid om nu makkelijk interactieve boeken te maken gaat er hopelijk voor zorgen dat we veel meer van dit soort content gaan terugvinden op de iPad.

Eigenlijk dacht ik op het moment dat de presentatie over iBooks Author het feest over was en was ik, hoewel redelijk onder de indruk, er niet echt van overtuigd dat dit nu de digitale uitgeverij enorm zou veranderen. Het is natuurlijk leuk dat dit soort dingen kunnen maar het aanbod is niet groot genoeg om een volledig curriculum mee op te stellen. Dan is zo’n interactief boek al snel een extraatje in plaats van je ‘echte’ studiemateriaal. iBooks Author is later vandaag gratis te downloaden in de Mac AppStore.

iTunes U

Dit stuk is er vrij lang en ik ga het dus kort proberen te houden als het om iTunes U gaat, maar niet omdat dit nieuws minder belangrijk is. Eigenlijk is iTunes U wel het onderdeel waar ik het meest van onder de indruk ben, en ik waarschijnlijk nog een aparte post op deze site aan ga wagen. Voor nu probeer ik het bij een overzicht te houden.

iTunes U krijgt vanaf nu zijn eigen app. Tot vandaag was het zo dat de studiematerialen in de meeste gevallen als video gedownload konden worden en dat was het dan wel zo’n beetje. Voor iedereen die bekend is met Blackboard (en iBooks) gaat de nieuwe iTunes U app wat herkenning opleveren. Onderwijsinstellingen en docenten kunnen namelijk via deze app een volledig curriculum beschikbaar stellen; schema’s (roosters), informatie over de cursus, studiematerialen, relevante links, video’s, informatie over de docent en nog veel en veel meer. Docenten kunnen ook berichten naar hun studenten sturen en opdrachten geven. Een automatische takenlijst toont zelfs aan welk huiswerk je nog aandacht moet besteden. Wanneer je huiswerk inlevert bij de docent wordt dit afgevinkt als voldaan. Kortom, alles voor een interactieve studie via de tablet is bij elkaar, op één plek te vinden.

De iTunes U applicatie is vanaf nu gratis te downloaden er zijn al een paar volledige gratis cursussen beschikbaar. Ik raad dan ook iedereen aan de iTunes U app te downloaden en een cursus te downloaden en bekijken.

Hands-on met iBooks 2 en iTunes U

Ik heb inmiddels al kort even met iBooks 2 en itunes U kunnen spelen en een tien minuten durende hands-on video gemaakt. Hierin leg ik de belangrijkste functies en mogelijkheden van iBooks 2 en iTunes U uit. Ik ga er vanavond eens rustig verder mee spelen en een begin maken aan de cursus van Stanford University over iPhone en iPad development.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.