ASUS reageert op GPS problemen en gelockte bootloader Transformer Prime

03 januari 2012 2 Minuten 16 Reacties
Transformer-Prime-video-2

Gisteren berichtten we al over de kritieken die ASUS momenteel te verwerken krijgt over problemen met de Eee Pad Transformer Prime en vandaag reageert ASUS Italië op deze problemen. De Transformer Prime zou last hebben van Wifi problemen, de GPS functie zou niet naar behoren werken, de bootloader is vergrendeld zodat de tablet niet te 'rooten' is en de batterij zou volgens sommige gebruikers niet de beloofde uren halen.

Uit een Facebook bericht van ASUS Italië kunnen we opmaken dat het (volgens het bedrijf zelf) allemaal wel meevalt en dat het probleem ligt bij onze verwachtingen. De Wifi problemen zouden opgelost zijn, wat in ieder geval positief is, maar de GPS problemen zijn een gevolg van de verwachtingen van consumenten. Zo geeft ASUS aan dat we een GPS module van een tablet niet mogen vergelijken met die van een smartphone. Deze twee dienen een heel ander doel en bovendien heeft een smartphone hulp van de 3G module die de locatie bepaalt. Wanneer je wilt navigeren gebruik je volgens ASUS toch in 99 procent van de gevallen een smartphone en niet een tablet. De Transformer Prime zou minder snel verbinding maken met satellieten en eerder de verbinding verliezen maar volgens ASUS is dit dus een ‘normale’ gang van zaken.

Verder klaagden sommige gebruikers over een kortere batterijduur dan beloofd maar ASUS geeft aan dat dit niet kan kloppen. De batterijduur is volgens de fabrikant exact zoals beloofd. Het laatste punt, en wellicht het belangrijkste punt, is de vergrendelde bootloader. Hierdoor kunnen gebruikers hun Transformer Prime niet meer ‘rooten’ en dus voorzien van een eigen firmware. Volgens ASUS is dit een logische keuze. Verschillende firmware kan zorgen voor verandering in de basisfuncties van de tablet en daarnaast vervalt de garantie en de betrouwbaarheid van de tablet wanneer gebruikers zelf met de firmware aan de slag gaan.

Update 03/01 18.28:

ASUS heeft op haar wereldwijde Facebook pagina een reactie gegeven die wat positiever is. De fabrikant laat weten dat de eerder deze week uitgebrachte firmware update de GPS functie zal verbeteren, maar dit is alleen merkbaar wanneer je via Wifi verbonden bent. Het blijft overigens hetzelfde verhaal als hierboven. Het is immers geen smartphone volgens ASUS en daardoor niet geschikt voor uitgebreide navigatie functies. Daarbij beschikt de tablet over een metallic unibody design waardoor het signaal verminderd kan worden.

Ook geeft ASUS aan en dat er een bootloader unlock tool uitgebracht zal worden voor die groep ontwikkelaars en consumenten die hun tablet graag willen ‘rooten’. De bootloader was vergrendeld om het systeem te beveiligen voor DRM diensten als Google’s Video Rental en om een goed functionerend systeem te waarborgen. Goed nieuws dus voor iedereen die zijn tablet graag van een custom ROM voorziet. Let hierbij wel op dat je complete ASUS garantie vervalt.

Een niet geheel onbelangrijk punt dat ASUS nog weet te melden is dat de Android 4.0 update voor de Transformer Prime wereldwijd op 12 januari uitgerold zal worden.

Reacties (16)