Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

ASUS Transformer Prime lancering en eerste hands-on ervaringen

Geschreven door
Geplaatst op7 januari 2012, 0:18 CategorieAndroid

Vandaag werd de ASUS Eee Pad Transformer Prime officieel gepresenteerd aan de Nederlandse pers en natuurlijk was TabletsMagazine daar ook bij. Sam was voor ons naar Amsterdam afgereisd voor een hopelijk mooie presentatie en eerste hands-on ervaring met de quad-core tablet. Opvallend was dat nog voor de presentatie de Transformer Prime al opdook bij de eerste winkels. In dit artikel lees je Sam’s verslag van de presentatie en de hands-on ervaring.

Helemaal naar Amsterdam om bij het Benelux launch event van de Transformer Prime te zijn; zou het die 20 minuten wel waard zijn? Zo stond ik vanmorgen op en aangezien het niet heel hard regende had ik echt geen excuus om niet te gaan. Nu is het niet zo dat ik echt een hekel heb aan dit soort dingen want je komt telkens weer gezellige mensen tegen en je krijgt de mogelijkheid toch weer met mooi speelgoed te spelen, maar ik was een beetje Transformer Prime moe.

Deze tablet heeft nog voordat hij in de Nederlandse winkels ligt al een grote schare fans weten te verzamelen, bijna des Apple’s. Ik heb de afgelopen weken dus enorme bergen berichten om mij heen zien vliegen met als hoogtepunt  #occupyASUS. Occypy ASUS was een actie (volgens mij heette het iets van Androiders Unite) met als doel de enorme onvrede te uiten over de gelockte bootloader. Ondertussen weten we dat ASUS werkt aan een unlocktool en vandaag tijdens de presentatie heeft ASUS Benelux gezegd dat de verwachting half februari is voor de daadwerkelijke release van de tool. En ook hier is er meteen bijgezegd dat je wel je garantie kwijt bent en geen Google Movies kunt kijken.

Dus er werden in ieder geval een paar interessante dingen tijdens het launch event verteld. Toch waren er niet echt veel mensen naar de Escape gekomen want ik denk dat er zo’n 30-40 aanwezigen waren tijdens de uur durende presentatie. Natuurlijk een hoop gebabbel over dat het ding snel is, heel veel cores heeft en dat dat keyboarddock toch wel heel mooi is. Goed, dat wisten we natuurlijk allemaal wel en we zullen het eerst met onze eigen ogen willen zien voordat we het geloven. Een paar interessante dingen die wel tijdens de presentatie en Q&A naar voren kwamen:

 • Er komen 3G modellen (over een maand of twee)
 • Unlocktool wordt half februari verwacht
 • GPS is ook uit de NL speck-sheet gehaald
 • ASUS denkt dat de tabletcamera heel belangijk is (lol)
 • ASUS denkt dat champagne de populairste kleur gaat zijn (2x lol)
 • ASUS medewerkers van Asus noemen een tablet een Pad. Dat ergerde mij (en anderen) enorm.
 • 64GB versie wordt alleen zonder dock verkocht
 • Op dit moment geen plannen om de dock los te gaan verkopen (!?)
 • Er komt een multimedia dock (naast keyboard dock) voor een optimale game en film ervaring
 • Je krijgt 8GB aan cloud opslagruimte gratis (levenslang)
 • Er wordt nog gewerkt aan een Belgische ‘Azerty’ variant welke begin februari waarschijnlijk in België verschijnt

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Tijdens de presentatie bevestigde ASUS ook nogmaals dat de Transformer Prime vanaf 12 januari voorzien zal worden van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Toch betekent dit niet dat je ook daadwerkelijk op de 12e een update kunt verwachten. Deze wordt namelijk in fases uitgerold dus het kan even duren voordat je aan de beurt bent. Daarnaast wist ASUS ook het goede nieuws te melden dat de eerste generatie Eee Pad Transformer tablets ook vanaf 12 januari voorzien wordt van een Android 4.0 update. Ook hier geldt dat niet iedereen de update gelijk op 12 januari zal ontvangen.

Hands-on ervaring ASUS Eee Pad Transformer Prime

Na de presentatie mochten we allemaal even meekijken/spelen in de experience zone. Er waren drie verschillende tableaus gemaakt: Huiskamer, GameOscoop en een kantoor. De bedoeling was waarschijnlijk dat er per situatie extra aandacht was voor de apps en ‘use cases’ van de tablet. Gelukkig werden de verschillende Transformer Primes al snel van hun plekjes gehaald en kon iedereen er rustig even mee spelen, natuurlijk niet zonder drie anderen die meekeken.

De Transformer Prime voelt als een heel degelijk apparaat en waar ik de champagne kleur spuuglelijk vind is die grijze (graphite?) erg mooi. De algehele kwaliteit van het apparaat voelde heel goed aan en de verbinding tussen dock en tablet is gewoonweg heel stevig en daarmee wat mij betreft perfect. Doordat er voor hetzelfde type hoeken is gekozen als op de iPad 2 voel je ook echt dat hij dunner is (het scheelt een hele halve millimeter). Op de meeste apparaten draaide Honeycomb nog en er waren er twee met Android 4.0 ICS. Helaas heb ik daar niet heel veel mee kunnen spelen maar het zag er allemaal strak uit. Vooral van de reactietijd (bij beide versies) op touchinput was ik erg onder de indruk. Het voelde echt net zo snappie aan als op die iPad. Dezelfde hoeken en zelfde snappieness als de iPad 2 was kennelijk nog niet genoeg want ASUS had ook een paar Origami Smartcovers meegenomen en daar is de gelijkenis (inclusief kleurtjes) toch wel heel erg nauw, maar gelukkig boeit niemand dat.

ASUS had na de presentatie en de hands-on tijd ook nog een prima de luxe verzorgd buffet geregeld en een heuse afterparty waar bier gecombineerd werd met Ice Cream Sandwich koekjes en het was zoals altijd leuk om een paar van de mensen die je van het internet kent (weer) in het echt tegen te komen.

Al met al ben ik een stuk meer onder de indruk van het apparaat dan ik was (en ik had hem al eerder in het echt gezien) en was het de reis naar Amsterdam meer dan waard. In onderstaande video toont een woordvoerder van ASUS een mooie preview van Ice Cream Sandwich op de Transformer Prime. Het was vrij donker in de Escape dus het helaas geen hoogstandje.

ASUS Eee Pad Transformer Prime kopen

Inmiddels is de quad-core Tegra 3 tablet bij verschillende Nederlandse winkels te bestellen. Voor zowel de 32GB + dock versie als de 64GB tablet-only variant betaal je 599,00 euro. Een los dock is voorlopig niet aan te schaffen. Een volledig overzicht van alle winkels waar je de Transformer Prime kunt kopen vind je op deze pagina.

 • Delen:

Reacties

 1. Erik
  07 januari, 2012 om 0:59

  Bedankt voor het laat op de avond nog even verslag doen!
  Ben het trouwens met je eens over de kleuren, hoewel ik de gouden nu ook weer niet spuuglelijk vind. Was vandaag bij de coolblue groningen en had de kans om een gouden morgen op te halen (grijs hadden ze helaas niet), maar vind de grijze mooier dus heb die nu maar online besteld, hopelijk dinsdag bezorgd:)

 2. Rob
  07 januari, 2012 om 8:51

  Het is toch niet zo raar dat Asus het een Pad noemt in plaats van een tablet? Het ding heet toch ook een ASUS Eee Pad Transformer Prime.

  • Mr_MdR
   11 januari, 2012 om 23:36

   “pad” is een onderdeel van een schaal aanduiding, “tablet” niet

 3. mumzel
  07 januari, 2012 om 9:07

  coolblue had m niet op de site staan maar heb er 2 gescoord bij de mm :-)

 4. mumzel
  07 januari, 2012 om 10:41

  jaaaaa chauffeur is onder weg :D :D daar wordt men blij van

 5. Math vandijck
  07 januari, 2012 om 11:19

  Hallo…… Gisteren om 11:00 u naar de mediamarkt gebeld hadden hem op voorraad maar mochten de eerste pas om 16:00 verkopen. Ben er naar toe gegaan en heb er een gereserveerd. Om 16:00 naar de winkel opgehaald. De grijze… Alles wat ik op mijn htc aan programma’s had geïnstalleerd van de android market werd netjes op de asus gesynchroniseerd perfect. Ook navigatie. De route opgegeven en naar buiten.. Binnen een halve minuut gps!!!. Alles werkt snel en voortreffelijk wacht met spanning op mijn ijsje van 12 januari…

 6. Tom
  07 januari, 2012 om 16:37

  Waarom wordt de 32Gb met keyboard verkocht en de 64 zonder? Ik snap de strategie niet, je neemt een EEE juist vanwege de mogelijkheid voor een keyboard.

 7. Paul
  08 januari, 2012 om 16:47

  Meh, net naar de BCC geweest, hadden ze hem nog niet eens binnen. Daarna naar de Mediamarkt, alles uitverkocht! Kerel zei dat ASUS mondjesmaat die dingen verkoopt aan filialen en dat er al een hoop mensen dagen voor de release kwamen reserveren… Flauw hoor.
  Heb er nu ook eentje gereserveerd om mn kansen te vergroten, 32GB Amethyst Gray. Waarschijnlijk dinsdag of woensdag binnen en dan spelen maar :)
  GPS: ach wat boeit het. Een prachtig tablet met eigenlijk alleen maar goede dingen en dan één dingetje: De GPS werkt niet altijd helemaal geweldig.. Dat gaat voor mij echt geen reden worden om hem niet te kopen ;)
  Verder vind ik het ook geen probleem dat Honeycomb erop staat, integendeel! Nu kan ik mooi eerst even Honeycomb ervaren en dan het verschil zien met ICS, mooi toch? :p

 8. Arnold
  10 januari, 2012 om 7:01

  Grappig dat sommigen er geen moeite mee hebben 600,= neer te tellen voor een stukje elektronica, waarvan een voor mij toch wel belangrijk onderdeel (GPS) het laat afweten. Dit wordt zelfs door Asus toegegeven, maar blijkbaar is het verlangen naar dit speeltje bij sommigen zo groot, dat ze dit falen maar voor lief nemen.
  Als je nog een beetje geduld heb, dan wacht je gewoon op de opvolger, die nu al is aangekondigd en waarbij behalve een veel hoger resolutie scherm (1920×1200) ook het design is aangepast om de GPS en WIFI antenne beter te laten functioneren. Ik ga m’n geld iig niet aan deze Prime versie uitgeven, maar wacht geduldig af tot de opvolger.
  “Asus heeft de behuizing opnieuw ontworpen waardoor de gps- en wifi-ontvangst verbeterd zou moeten zijn. De behuizing van de Prime is van aluminium en Asus gaf recentelijk toe dat dit niet ideaal is voor de ingebouwde gps- en wifi-antennes. De Transformer 700 moet in het tweede kwartaal van dit jaar in Amerika uitkomen en gaat tussen 599 en 699 dollar kosten.”

  • Sam
   10 januari, 2012 om 13:29

   Veel van de mensen die nu al die 600 euro hebben uitgeven hebben nu ook spijt, of in ieder geval een zure nasmaak. Ik begrijp je reactie volkomen.

   • melati01
    13 januari, 2012 om 16:04

    maar de opvolger komt pas in de derde kwartaal uit en misschien nog later in nederland

 9. Paul
  10 januari, 2012 om 14:01

  Tja, of die TF701T het nou weer waard is.. Asus kennende wordt “Q2” ergens in oktober terwijl er tegen die tijd ook weer een hoop nieuwe, misschien mooiere tablets uit zijn.. Ik had een site gevonden die een beetje de sting weg kan halen van vroege Prime eigenaren. Weet de site niet meer, maar het kwam eig hier op neer:
  1. Betere camera voorzijde. “Beter” als in een resolutievergroting van 0.8 megapixel. Die cam gebruik ik uberhaupt niet dus dat cared me vrij weinig.
  2. 1200×1920 resolutie. Heel mooi en scherp allemaal, maar wat betekent dit voor de batterijduur? Daarnaast is het scherm van de huidige Prime scherp genoeg voor mijn doen. Verder belast een hogere resolutie de GPU ook meer. Weet niet of de fps er onder lijden, maar het is iets om rekening mee te houden.
  3. Door nieuw backpanel werkt de GPS beter. Dit klopt. Ik vind persoolijk dat de achterkant er niet mooier op geworden is though :p
  Wat kost dit? 100 euro meer waardoor dit kreng op 700 euro komt te liggen. Verder blijft de TF201 ook nog gewoon op de markt als “underdog” model en zal dus niet vervallen of obsolete worden. Technologie evolueert altijd. Mensen die lurken op de TF701T, pas op! De TF901T ligt op de loer! ;) de TF201 is echt geen tablet om je voor te schamen. Iedereen die hem gekocht heeft: Wees er maar gewoon blij mee want je hebt een heel mooi stuk technologie in je handen ;)

 10. Leon van den Elsen
  16 januari, 2012 om 19:53

  Ik heb een prime gekocht bij Coolblue. De service daar is gewoon super! Toen ik de tablet had gekregen was ik echt impressed over het uiterlijk.

  Na het 8 uur opladen van de tablet ben ik hem gaan verkennen. Als snel kwam de belangrijkste beperking aan het licht, nl. de wifi verbinding. Ik heb beneden (waar de router zit) redelijk bereik en op de 1e etage helemaal niet. Mijn 4 jaar oude laptop heeft zelfs op zolder nog goed bereik.

  Dit is voor mij de reden om hem terug te brengen. Ik vind het echt een blunder van Asus 1e klas! Je gebruikt een tablet toch hoofdzakelijk om draadloos te internetten? Ik baal enorm omdat de tablet voor de rest boven mijn verwachting was. Nog maar even wachten op de 700…..

 11. Arnold
  16 januari, 2012 om 20:08

  Ach, er zullen best liefhebbers zijn, die naast een falende GPS ook een falende wifi voor lief nemen ;-)
  Asus heeft gewoon enorm geblunderd met de Prime, hoe leuk ‘ie er ook uit ziet en hoe snel die Tegra3 ook moge zijn, als twee belangrijke onderdelen halfbakken werken door een designfout, dan blijf ik nog lekker met m’n eerste Transformertje werken, daar doet alles het tenminste en is snel zat voor de toepassingen die ik gebruik. Het wachten is wmb op de 701.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.