Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eerste budget tablet met Linux besturingssysteem

Geschreven door
Geplaatst op30 januari 2012, 17:20 CategorieBesturingssystemen

Een van de belangrijkste succesfactoren voor een tablet (en een smartphone) is de hoeveelheid en diversiteit aan applicaties die ervoor beschikbaar is. Android en iOS zijn de grotere spelers op dit gebied en daaronder vinden we kleine spelers als BlackBerry en webOS en Windows 7. Toch denkt de ontwikkelaar van de Spark tablet een kans te maken met een Linux tablet zonder apps.

Het ontbreken van de applicatiebibliotheek zou de Spark moeten compenseren met een compleet open Linux platform, waarin zowel software als hardware vrij toegankelijk is. Qua hardware beschikt de Spark onder meer over een 1GHz AMLogic ARM processor, 512MB aan werkgeheugen, een 7 inch display met een resolutie van 800 bij 480 pixels, een opslaggeheugen van 4GB, Wifi, HDMI, USB en een SD card reader. De software wordt gevormd door het zelf ontwikkelde Plasma Active GUI wat vooral voor een gebruiksvriendelijke touch-ervaring moet zorgen.

De Spark, wat eigenlijk een rebrand van de Zenithink ZT-180 C71 Android tablet is, is dan ook vooral gericht op de ontwikkelaars, hackers en de technisch onderlegden onder ons. Het lijkt dan ook een product voor de hobbyisten die zelf met een tablet aan de slag willen. Concurreren met Apple’s iOS Google’s Android lijkt onbegonnen werk aangezien de ‘normale’ consument erg veel waarde hecht aan een platform dan wordt ondersteund door apps. 

Het is nog niet bekend wanneer de Spark exact op de markt zal verschijnen maar de prijs moet ergens rond de 200 euro komen te liggen.

Bron: Hardware

 • Delen:

Reacties

 1. Erik
  31 januari, 2012 om 11:30

  Zoiets zou ik nou nooit kopen.. zeker nog niet in dit begin stadium met matige ondersteuning, been apps, geen ervaringen en overigens ook nog zeer matige specs.. Denk dat dit een faler gaat worden. Maar je weet maar nooit, misschien slaat het idee van linux gebruiken op een tablet wel aan.. Hoewel mij persoonlijk een op linux gebaseerd touch platform(zoals android) toch beter blijft..

 2. Marvin
  31 januari, 2012 om 15:07

  Exact dit zelfde tablet met Android 2.3 er op kost € 159,00 via postorder, gewoon vanuit Nederland. Waarom zou je dan meer uitgeven aan het zelfde tablet maar dan met Linux er op? Een beetje hacker kan dat zelf ook nog wel op het kreng zetten…

  Overigens loopt die (single core!) processor geen 1 GHz maar “slechts” 800 MHz.

  • Martijn
   31 januari, 2012 om 15:19

   Ja, daar heb je inderdaad gelijk in. Al zit daar dan niet de Plasma Active GUI op maar die zul je er vast dan ook op kunnen zetten. Verder lees ik toch overal 1GHz voor de processor.

 3. Marvin
  01 februari, 2012 om 10:59

  Dat je overal 1 GHz leest klopt, maar metingen wijzen toch echt uit dat het ding 800 MHz loopt. Overigens klopt dat met de spec van de processor (een AML8726-M) maar dat terzijde.

  PS: sorry als dit een dubbelpost oplevert, de website lijkt mijn vorige reply te weigeren?

  • Martijn
   01 februari, 2012 om 11:02

   Ok, dat is goed om te weten. Dank voor de info.
   Ik zie geen dubbelpost. Wellicht had je er een linkje instaan die als spam gezien werd.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.