Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Internet op je tablet middels tethering en mobiele hotspot

Geschreven door
Geplaatst op22 februari 2012, 14:00 CategorieAndroid

Internetten op je tablet kan op verschillende manieren. Zo hebben nagenoeg alle tablets de mogelijkheid om verbinding te maken met een Wifi netwerk. Daarnaast beschikken sommige tablets over een 3G module met SIM-kaart slot om mobiel te kunnen internetten. Nadelen van deze opties zijn dat je niet altijd de beschikking hebt over een Wifi netwerk en dat een data abonnement voor je tablet nogal duur kan zijn.

Hoe kunnen we dit oplossen? Je hebt namelijk waarschijnlijk al een mobiele telefoon waarbij je een mobiel internet abonnement aangeschaft hebt dus dit zou je moeten kunnen gebruiken. Via functies als tethering en mobiele hotspot kun je de internetverbinding die je smartphone opzet gebruiken om te internetten op je tablet. Je tablet maakt simpel gezegd verbinding met je smartphone en je smartphone heeft verbinding met het internet. Je kunt de tablet draadloos met een smartphone verbinden middels Bluetooth of Wifi of bedraad verbinden middels USB. Hieronder vind je een korte handleiding over hoe je dit op je smartphone en tablet in kunt stellen.

Voordat je verbinding maakt

Vanzelfsprekend beginnen we bij de apparatuur die je wilt gebruiken. Je hebt een tablet nodig die beschikt over Wifi (of Bluetooth of een USB aansluiting) en een Android (versie 2.2 of hoger) smartphone of een iPhone in combinatie met een abonnement waarbij je gebruik kunt maken van mobiel internet. In dit artikel gaan we uit van een Wifi verbinding. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoeveel je betaalt voor het gebruik van dit internet.

Zodra je met je tablet het internet opgaat zul je flink wat data gaan verbruiken dus is het verstandig te kijken of je per MB betaalt of een abonnement hebt met een beperkte bundel. Om je dataverbruik bij je houden is het aan te raden een applicatie te gebruiken op je smartphone. Zo zul je niet snel over je bundel heengaan en extra moeten betalen. Ook zeggen de meeste providers in Nederland dat het verboden is om te tetheren of moet er een speciale extra bundel voor afgesloten worden. De controle hierop is minimaal en ze kunnen het lastig zien maar het is dus altijd op eigen risico.

Tetheren met een iPhone

iPhone instellingen

Een iPhone is simpel in te stellen voor het gebruik van tethering/mobiele hotspot. In het instellingen menu vind je bij de Netwerk tab de optie Personal Hotspot. Zet deze aan, kies Wifi en voer een wachtwoord in. Vervolgens zie je in het Instellingen menu de optie Persoonlijke Hotspot verschijnen welke je aan of uit kunt zetten.

Het zal sommigen opvallen dat er helemaal geen Persoonlijke hotspot functie te vinden is. Dit is in de meeste gevallen op te lossen met de volgende stappen;

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Mobiel datanetwerk
 2. Vul onderaan deze pagina de instellingen voor je internetverbinding in
 3. Zodra deze zijn ingesteld zal op de vorige pagina de Persoonlijke hotspot optie verschijnen.
Mocht dit niet lukken kun je onderstaande proberen;
 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen
 2. Reset deze instellingen en zodra de iPhone opnieuw opgestart is zou de Persoonlijke hotspot functie in het instellingen menu bij Netwerk moeten verschijnen

Daarbij lijken sommige providers deze functie geblokkeerd te hebben waardoor je deze functie niet terugziet in het menu. Mocht je het alsnog willen is het alleen mogelijk via een zogenaamde Jailbreak.

Tablet instellingen

Wanneer je de Persoonlijke hotspot eenmaal geactiveerd hebt kun je op je tablet de Wifi functie activeren. Zoek via de Wifi instellingen naam het Wifi netwerk dat door je iPhone aangemaakt wordt (de naam van je iPhone). Zodra je deze gevonden hebt maak je verbinding door het eerder gekozen wachtwoord in te voeren. Eenmaal verbonden kun je internetten via het abonnement dat je gebruikt voor je iPhone.

Tetheren met een Android smartphone

Android smartphone instellingen

Voordat je begint is het belangrijk om te weten op welke versie van het Android besturingssysteem je smartphone draait. Tethering via Wifi is namelijk alleen mogelijk met Android smartphones die draaien op Android 2.2 of hoger. Wanneer dit klopt kun je doorgaan om de Wifi verbinding op te zetten.

Ha naar het Instellingen menu en kies de tab ‘Draadloos en netwerken’. In dit menu kun je, afhankelijk van de Android versie die je gebruikt, een optie voor tethering of Hotspot aanzetten. Ga naar de instellingen van deze optie en kies een naam en wachtwoord voor het op te zetten netwerk.

Tablet instellingen

Wanneer je het netwerk eenmaal aangemaakt hebt kun je op je tablet de Wifi functie activeren. Zoek via de Wifi instellingen naam het Wifi netwerk (SSID) dat door je Android smartphone aangemaakt wordt. Zodra je deze gevonden hebt maak je verbinding door het eerder gekozen wachtwoord in te voeren. Eenmaal verbonden kun je internetten via het abonnement dat je gebruikt voor je Android smartphone.

Mobiel data abonnement

Mocht je toch graag willen internetten middels een abonnement dat speciaal voor je tablet is dan vind je een compleet overzicht van alle abonnementen op deze pagina.

 • Delen:

Reacties

 1. kabouter
  20 juni, 2013 om 22:17

  dat lijkt me inderdaad interessant. Ben volop aan het zoeken naar een tablet die voor mij kan passen en kan mij dus via deze tip de kost van 3G besparen. Het wordt dan waarschijnlijk een TOSHIBA AT 300SE- 101. Bedankt voor de tip.

  groeten

 2. Kniertje
  02 mei, 2014 om 10:16

  Bedankt voor de duidelijke instructie. De mobiele hotspot heeft 1 avond gewerkt. De volgende dag zag ik op de tablet wel de naam van de verbinding weergegeven, maar deze was niet in bereik terwijl de mobiele telefoon naast me ligt.

 3. Louis
  02 juli, 2016 om 20:08

  Ik wil mijn tab s2 via de hotspot op mijn Samsung s7 laten werken op het internet. Alleen het werkt niet. Ik zie op mijn tablet s2 dat Hotspot op mijn s7 aan staat en dat ik kan verbinden. Verbinden lukt ook. Op de s7 zie ik dat de tab s2 is verbonden. Maar toch kom ik het netwerk niet op. Weten jullie een oplossing?
  Hoor graag iets, dank alvast.
  Gr. Louis

 4. Alfredo
  22 november, 2017 om 20:04

  Hallo Goede avond ,ik wil mijn tablet gebruiken via nijn mobiele telefon ,wel ik daar op een abonement heb voor me te kunnen werken , hoe doe ik dit ,wel ik probeert heb met bluet.en sie een naam met issd war vind ik dat?
  groet Alfredo

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.