Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft geeft duidelijkheid over Windows 8 voor ARM tablets

Geschreven door
Geplaatst op10 februari 2012, 11:47 CategorieBesturingssystemen

Microsoft’s President Steven Sinofsky heeft gisteren op het Building Windows 8 Blog meer informatie vrijgegeven over het gebruik van Windows 8 op tablets en andere apparatuur met een ARM processor. Zo zal de desktop interface ook voor ARM tablets beschikbaar zijn en verschijnen de eerste Windows 8 ARM apparaten tegelijkertijd als Windows 8 x86 en x64 varianten van Intel en AMD.

Windows 8 voor ARM apparaten krijgt de korte naam WOA mee en moet dezelfde look, feel en gebruikerservaring bieden als Windows 8 voor x86 processor. Toch zitten er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee versies in het gebruik van applicaties, het gebruik van de desktop interface, de restricties van het platform en het functioneren van de apparaten.

Om even te beginnen met waar het allemaal begonnen is. Windows 8 wordt de opvolger van het Windows 7 besturingssysteem en is vooral gericht op een optimale touch-ervaring, zowel voor tablets als voor laptops en desktops. Een van de belangrijke veranderingen van Windows 8 is de toevoegen van de zogenaamde Metro interface, een intuïtieve homepage waar vanuit je alles kunt doen. Er komen simpel gezegd twee verschillende versies van Windows 8 op de markt; een voor producten met ARM processors en een voor producten met x86/x64 processors. De Android tablets die nu op de markt te verkrijgen zijn draaien bijvoorbeeld op een ARM processor.

WOA – applicaties en desktop interface

Qua uiterlijk zal er op het eerste gezicht geen verschil zijn tussen WOA en Windows 8 voor x86. Zo is het inlog scherm hetzelfde, is de homepagina hetzelfde en krijg je bij beide versies toegang tot de Metro interface. Ook krijgen WOA apparaten toegang tot een desktop interface maar het gebruik ervan is niet geheel hetzelfde. Je kunt simpelweg een muis of keyboard aansluiten en vervolgens de tablet (of een ander apparaat) als computer gebruiken maar het aantal te gebruiken applicaties/programma’s is beperkt. WOA biedt namelijk geen ondersteuning voor applicaties en programma’s die zijn ontwikkeld voor de x86/x64 architectuur. Dit zijn programma’s die we kennen als de .exe bestanden. Wel zijn standaard Windows programma’s zoals de verkenner, Internet Explorer en Office te gebruiken in de desktop interface. Microsoft spoort ontwikkelaars aan om nieuwe applicaties te schrijven die gericht zijn op de ARM architectuur en gebruikmaken van de touch-vriendelijke Metro interface.

Microsoft Office 15

Opvallend is het feit dat Microsoft de nieuwe versie van Office, Office 15, niet introduceert als Metro applicaties. In plaats daarvan blijft het een programma dat draait op de desktop interface, zowel op x86 als op ARM apparaten. Wel is de Metro interface voorzien van standaard (touch) applicaties voor onder meer contacten, mail en kalender.

Voordelen WOA

Je zou op het eerste gezicht zeggen dat WOA dus behoorlijk wat beperkingen heeft, zeker voor de zeer actieve Windows gebruiker. Maar, WOA is vooral bedoeld voor mobiele apparaten als tablets en heeft daarvoor ook een aantal voordelen. Zo kunnen deze apparaten veel langer gebruikt worden op een volle batterij aangezien ze minder energie vebruiken. Ook bieden ze de mogelijkheid om in een zogenaamde “connected standby” modus te staan in plaats van een “slaap” of “uit” modus. Deze connected standby modus is wat we kennen van de huidige tablets. Ook genereren ARM processors veel minder hitte en hebben dus minder ruimte in de hardware nodig. Tablets kunnen dus dunner en lichter gemaakt worden.

Nadelen WOA

Naast de beperkingen in de desktop interface (het niet kunnen gebruiken van de bekende Windows .exe programma’s) is WOA ook zeer gesloten. Het besturingssysteem wordt alleen geleverd aan fabrikanten en is niet door consumenten zelf te installeren. Je kunt dus niet naar de winkel om een WOA softwarepakket te kopen. Wil je een WOA computer/tablet dan zul je er een moeten kopen die vanuit de winkel voorzien is. Voordeel hiervan is dat de kans op fragmentatie zoals we dat bij Android zien uitgesloten is. Ook is de afstemming van hardware en software op deze manier optimaal.

Een ander nadeel is dat je applicaties alleen maar kunt kopen of gratis kunt downloaden uit de Windows Store. Aan de andere kant biedt dit wel de zekerheid van kwaliteit en controle over wat er allemaal te downloaden valt en hoef je je maar bij één partij te registeren om apps te downloaden. Bovendien zullen hackers het systeem snel onderhanden nemen om ook applicaties die niet in de Windows Store staan toegang te geven.

Conclusie

Het is dus nog allemaal wat onzeker wat deze ‘beperkingen’ uiteindelijk voor effect gaan hebben. Het kan een groot voordeel zijn voor Windows 8 en Microsoft maar het kan ook tegen het nieuwe besturingssysteem werken. Ik ben benieuwd naar jouw mening. Hoe zie jij de toekomst van Windows 8 met deze ontwikkelingen?

Wanneer Windows 8 daadwerkelijk op de markt verschijnt is nog altijd niet duidelijk maar we gaan er vanuit dat dit in de herfst gebeurt. Tegen die tijd kunnen we dus ook de eerste Windows 8 Intel/AMD tablets en Windows 8 ARM (NVidia, Qualcomm, etc.) tablets verwachten. Tot die tijd moeten we het doen met een Consumer Preview van het besturingssysteem die eind deze maand gelanceerd zal worden.

Bronnen: Engadget, Slashgear, Netbooknews

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.