Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS Eee Pad Transformer Prime

Geschreven door
Geplaatst op19 februari 2012, 1:12 CategorieAndroid

Na ook voor mij een periode van lang wachten heb ik ruim een week geleden eindelijk de ASUS Eee Pad Transformer Prime binnengekregen voor een uitgebreide review. De verwachtingen waren hoog door de quad-core Tegra 3 processor en Android 4.0 Ice Cream Sandwich maar het is natuurlijk de vraag of de (momenteel nog) premium tablet van ASUS hier aan kan voldoen.

De Eee Pad Transformer Prime is de derde consumenten tablet van ASUS, na de eerste generatie Transformer en de Eee Pad Slider. Alle drie de modellen beschikken over een keyboard, twee met optioneel en afneembaar dock en een met geïntegreerd dock. Net als dat ik bij de review van de Eee Pad Slider gedaan heb schrijf ik deze review momenteel op het keyboard dock van de Transformer Prime om zo een goed gevoel te krijgen over hoe comfotabel de tablet (met keyboard dock) is bij het tikken van lange teksten.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Hardware

Om te beginnen even de hardware waar we mee te maken hebben. De Transformer Prime is een 10.1 inch tablet met een Super IPS + display dat beschikt over een resolutie van 1.280 bij 800 pixels.  Binnenin bevindt zich 1GB aan werkgeheugen, een quad-core Tegra 3 processor en 32GB of 64GB aan opslaggeheugen. De tablet zelf is qua aansluitingen niet heel uitgebreid. Zo krijg je een microHDMI aansluiting (versie 1.4a met 3D ondersteuning), een 3,5mm audiojack ingang voor een microfoon of koptelefoon, en een microSD card reader. Aan de buitenzijde van de tablet bevindt zich aan de voorzijde nog een simpele 1.2 megapixel camera en aan de achterzijde een 8 megapixel camera met een LED flitser. De losse tablet weegt 586 gram.

Het keyboard dock is voorzien van een QWERTY keyboard en beschikt over een extra USB 2.0 aansluiting en een volwaardige SD card reader. Ook beschikt het keyboard over een eigen accu waardoor je volgens ASUS 6 uur extra speel- of werkplezier hebt. Het dock weegt 537 gram.

Voor deze review heb ik een 32GB plus dock variant gekregen in de kleur champagne. De Transformer Prime is ook als losse tablet met 64GB aan opslaggeheugen te koop en daarnaast kun je kiezen voor een graphite/paarse kleur.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Design

Zodra de doos open gaat zie je meteen al dat je met een qua uiterlijk indrukwekkend apparaat te maken hebt. In dit geval sprong de champagne kleur met de aluminium afwerking meteen uit de doos. Zonder de tablet aan te raken heb je meteen al een gevoel van hoge kwaliteit.

Ook eenmaal uit de doos en in de handen voelt de tablet aan als een high-end exemplaar. De stijl van de tablet is exact doorgetrokken in het keyboard dock wat het geheel een premium look geeft. Alle knoppen en aansluitingen zijn netjes afgewerkt en verwerwerkt waardoor je in ieder geval vol goede moed begint. De tablet is niet een van de dunsten met 0,86 centimeter maar dat is absoluut geen probleem. Zelfs samen met het keyboard dock, welke 0,8cm dun is, voelt de tablet mobiel aan en ziet deze er ook mobiel uit. Het totaalplaatje van de Transformer Prime klopt gewoon helemaal en laat zien dat hier veel aandacht aan besteed is. Toch heeft het design ook een nadeel waar ik later op terug kom.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Preview

In dit artikel vind je een video preview van de ASUS Eee Pad Transformer Prime waarin we kijken naar het design, de meegeleverde software, de features en de specificaties. Scroll verder naar beneden voor de complete video review.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Software

Qua software beschikt de Transformer Prime vanuit de winkel nog over Android 3.2 Honeycomb maar sinds een aantal weken is er al een update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich beschikbaar. Het is dan ook aan te raden eerst alle software updates uit te voeren zodat je met de beste middelen aan de slag kan. Android 4.0 moet een stabielere en snellere ervaring bieden dan Honeycomb dat deed en daarbij moet ook het gebruik van een extern keyboard plus muis verbeterd zijn. Toch zie je het niet overal aan af dat je te maken hebt met Android 4.0. Het besturingssysteem lijkt erg veel op Android 3.2, vooral wanneer je puur naar het homescreen kijkt. Aan het scrollen en swypen in de applicatiebrowser kun je wel weer merken dat je te maken hebt met Android 4.0 door de toegevoegde animaties. Ook komen er met Android 4.0 een aantal nieuwe widgets die je op de homescreens kunt plaatsen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung en HTC heeft ASUS de Android interface grotendeels met rust gelaten en alleen hier en daar wat dingen toegevoegd. Zo kun je rechts onderin, waar tegenwoordig de notificaties verschijnen, in het menu de instellingen van het beeld aanpassen. Hier kun je kiezen om de Super IPS + functie in te schakelen wanneer je in sterk verlichte omgevingen zit en ook kun je kiezen uit een Power Saving, Balance of Performance modus. Gevolg van je keuze is betere prestaties met een kortere batterijduur of iets mindere prestaties met een langere batterijduur.

Natuurlijk komen er ook een groot aantal applicaties meegeleverd met de Transformer Prime. Denk aan de standaard Google applicaties als de Android Market, GMail en YouTube. Daarnaast heeft ASUS diverse applicaties toegevoegd zoals de Amazon Kindle reader, App Backup zodat je nooit applicaties kwijtraakt, MyCloud voor gratis online opslagruimte, MyNet voor het delen van bestanden binnen je thuisnetwerk, Polris Office voor het aanmaken en bewerken van onder meer Word en Excel bestanden, SuperNote voor het maken van geavanceerde notities en de TegraZone voor het downloaden van games. Ook krijg je een demo versie van de Glowball game meegeleverd. Deze game is geoptimaliseerd voor Tegra 3 tablets en zou de ware kracht van de processor moeten tonen. Daarover later meer.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Kwaliteit

Hardware

Zoals hieboven al kort aangegeven is de kwaliteit van de hardware iets wat je meteen opvalt. Niks kraakt of klinkt vreemd tijdens het werken, het dock sluit netjes en vooral eenvoudig aan op de tablet en het geheel voelt kwalitatief hoogwaardig aan. Bij de eerste generatie Transformer tablets was het nog wel eens lastig om de tablet los te krijgen van het keyboard dock maar ook dat is bij de Transformer Prime verbeterd en nu kinderlijk eenvoudig. De knoppen van het keyboard dock voelen aan zoals ze op een laptop aanvoelen en zijn comfortabel in het gebruik.

GPS & Wifi problemen

Die mooie unibody aluminium behuizing heeft ook zijn nadelen. Zo beperkt dit het Wifi en GPS signaal van de Transformer Prime. Veel gebruikers hebben hier tot op heden al over geklaagd maar ASUS zegt zelf dat het probleem niet aanwezig is en dat alles binnen de standaarden valt. Natuurlijk heb ik uitgebreid met de Wifi en GPS functie gespeeld.

Het bereik van Wifi is nogal afhankelijk van waar je zit, hoeveel muren er tussen jou en de router zitten en welke kant de tablet op wijst. Zo heb ik 10 meter van de router met drie muren ertussen een goed signaal met redelijk wat snelheid maar wanneer ik dichtbij de router zit en de tablet in een bepaalde positie hou valt het signaal snel weg. Het is duidelijk dat het Wifi bereik erg wisselend is en beperkt wordt door de behuizing. De verschillende reacties van bezitters van de tablet komen mijns inziens door het verschillende gebruik van het apparaat en daarbij komende factoren als de locatie in huis. Natuurlijk mag je van een high-end tablet van de Transformer Prime verwachten dat de Wifi functie, een van de belangrijkste functies, gewoon naar behoren werkt dus de negatieve reacties zijn zeker te begrijpen.

De GPS functie presteert duidelijk minder dat die op een smartphone en wordt sterker beïnvloed door de aluminium behuizing. Wifi heeft het voordeel van een krachtiger signaal dan GPS. Binnenshuis is het dan ook bijna onmogelijk een GPS signaal te ontvangen en buitenshuis is het vaak veel geduld hebben voordat de eerste satellieten opduiken. Het is natuurlijk de vraag of je dit echt nodig hebt, maar ook hier moet gewoon gezegd worden dat een tablet van deze categorie gewoon een goed functionerende GPS module zou moeten hebben. Dit zijn dus twee punten waar ASUS meer aandacht aan had moeten besteden.

Display

Het display van de Transformer Prime beschikt over de zogenaamde Super IPS + techniek. Deze moet zorgen voor een zeer hoge helderheid waardoor het lezen in sterk verlichte omgevingen en in zonlicht zonder problemen gaat. Dit is ook zeker het geval. Ik heb meerdere tablets buitenshuis proberen te gebruiken maar door het zonlicht wat erop viel was het nagenoeg onmogelijk om fatsoenlijk met de apparaten te werken. De Transformer Prime biedt een zeer hoge helderheid waardoor alles goed te lezen is. Wel is het display zeer gevoelig voor reflecties die de leesbaarheid om sommige momenten een stuk lastiger maken.

Wat mij gelijk opviel toen ik de tablet voor de eerste keer aanzette was een vorm van backlight bleeding onder aan het scherm. Er lag op twee kleine punten aan de onderzijde een lichte witte waas over het display. Dit is een probleem wat je bij meer tablets tegenkomt maar hoeft geen groot nadeel te zijn. Het valt alleen echt op wanneer je naar een compleet zwart scherm kijkt (als de tablet aanstaat) en bij normaal gebruik zul je het bleeding effect niet of nauwelijks terugzien.

Het display heeft een resolutie van 1.280 bij 800 pixels wat niet bijzonder hoog is. Zo beschikt onder meer de Galaxy Tab 10.1 over dezelfde resolutie. Wel zien objecten en lijnen er zeer scherp uit, is het contrast erg hoog, zijn kleuren natuurlijk en zijn de zwartwaarden redelijk diep. In vergelijking met de Galaxy Note is het allemaal iets minder maar dat neemt niet weg dat de Transformer Prime over een uitstekend display beschikt, wellicht het beste display in de 10 inch tablet categorie.

Een ander punt dat me opviel was dat het scherm nogal gevoelig is voor vingerafdrukken en vuiligheid. ASUS gaf bij de lancering aan een speciale coating gebruikt te hebben die dit moet tegengaan maar hier valt in de parktijk weinig van te merken. Voor het kijken van een filmp is het dus aan te raden even een doekje over het scherm te halen.

Audio

Helaas gaan ASUS en audio niet hand in hand. Net als bij de Eee Pad Transformer en de Eee Pad Slider klinkt het allemaal te schel en levenloos. Daarbij beschikt de Prime wel over stereo speakers maar deze zijn beiden aan de rechter achterzijde van het display geplaatst waardoor het geheel nogal mono overkomt. Ook in dit geval raad ik dus aan een extern setje luidsprekers aan te sluiten of om met oordopjes te werken.

Camera’s

Een van de nieuwe features van de Transformer Prime is de 8 megapixel camera aan de achterzijde. Daarbij is de camera voorzien van een LED flitser. Toen de eerste camera beelden van de Transformer Prime vorig jaar opdoken waren we allemaal nogal onder de indruk maar na het uitgebreid gebruiken van de camera is duidelijk dat er ook veel beperkingen aanzitten. Ten eerste moeten een omgeving goed uitgelicht zijn om tot indrukwekkende foto’s en video’s te komen. Wanneer het iets te donker is heeft de camera al behoorlijk wat moeite om nog tot een aardig plaatje te komen. De LED flitser kan dit redelijk compenseren maar een kwalitatief hoogwaardig plaatje wordt het niet.

Ook is de scherpte niet heel indrukwekkend. Details zijn aanwezig maar het lijkt vaak alsof de camera niet helemaal goed gefocust is. Daarbij zien foto’s en video’s er 9 van de 10 keer wat vaal en uitgewassen uit en zijn foto’s die buiten gemaakt zijn vaak iets te blauwig. Net als foto’s hebben ook video’s flink wat licht nodig. Full HD opnamen zijn zeer vloeiend maar bij snelle bewegingen worden artifacts snel zichtbaar.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Gebruik

Een review exemplaar met keyboard dock vraagt er natuurlijk om dat het dock gebruikt wordt. Omdat ik van de reviews van de Eee Pad Transformer en Eee Pad Slider al wist dat ik het dock alleen nog maar zou gebruiken wanneer deze aangesloten was heb ik de eerste dagen geprobeerd zoveel mogelijk zonder dock te werken. Ondanks dat ik het werken met dock om verschillende redenen een zeer prettige ervaring vind was de ervaring met de losse tablet ook zeer positief.

Hoewel de Transformer Prime niet de dunste of lichtste tablet op de markt is ligt het apparaat zeer goed in de hand. Daarbij is het werken in zowel portrait als landscape modus comfortabel. Als stand-alone tablet is de Transformer Prime dan ook zeker aan te raden. Wanneer een keyboard dock geen noodzaak is kan de tablet alle functies die het keyboard biedt ook bieden. Het on-screen keyboard heeft grote knoppen, en werkt snel en nauwkeurig. ASUS heeft ook het touchscreen van de Transformer Prime naar eigen zeggen een stuk sneller gemaakt qua reactietijd. Of je dit verschil zult merken is de vraag maar feit blijft dat de touch ervaring zeer positief is, de tablet snel reageert en handgebaren moeiteloos herkend worden.

Keyboard dock

Mocht je voor de 32GB variant + keyboard dock versie willen kiezen dan krijg je er vanzelfsprekend een keyboard bij. Zoals gezegd had ik meteen al de neiging om het keyboard aan te sluiten. Voor mij maakt het keyboard het niet alleen makkelijker en sneller om teksten in te voeren maar ook zet het de tablet in een comfortabele standaard voor op het bureau. Je hoeft je tablet dus niet plat op tafel te leggen of in de hand te houden om het touchscreen te gebruiken. Het wordt eigenlijk een laptop met touchscreen wat in mijn geval productief werken bevorderde.

Toch zitten er ook nadelen aan het werken met het keyboard. De meeste toetsen zijn groot genoeg om comfortabel mee te werken maar sommige toetsen zijn simpelweg te klein. Bijvoorbeeld de Shift knop aan de rechterzijde. Deze is zo klein dat je per ongeluk het pijltje naar boven aantikt. Ook de positionering van bepaalde knoppen is niet helemaal optimaal. Zo zit de Backspace knop gevaarlijk dichtbij de ‘lock’ knop en ik heb al menig keer meegemaakt dat tijdens het typen van een tekst de hele tablet op slot ging. Ook zijn er een paar knoppen die we kennen van Windos keyboard verwijderd. De ALT knop en de Windows Key zijn vervangen voor de Android specifieke knoppen Search en Home.  Aan de bovenzijde zijn de functie toetsen vervangen voor shortcuts naar belangrijke functie als Wifi, browser, camera, de helderheid en Bluetooth. Natuurlijk is dit laatste punt een kwestie van wennen.

Helemaal onderaan het keyboard bevindt zich een zogenaamde trackpad dat we kennen van laptops. Onderaan het trackpad zijn ook nog een linker en een rechter muisknop geplaatst die je naar eigen smaak kunt instellen. Het trackpad werkt redelijk fijn maar is in sommige gevallen iets sneller dan je zou verwachten. Ook is het trackpad voor mijn gevoel net wat aan de kleine kant op uitgebreid met de muis te kunnen werken. Toch moet ik eerlijk toegeven dat het gebruik van het touchscreen of een snelkoppeling op het keyboard voor mijn gevoel sneller ging en comfortabeler was.

Software

In de inleiding heb ik de belangrijkste applicaties die meegeleverd worden al besproken, maar toch licht ik er een paar nog kort uit; de SuperNote notitie applicatie, de TegraZone applicatie, MyCloud en MyNet.

SuperNote is een applicatie die ontwikkeld is door ASUS en je verschillende mogelijkheden biedt om geavanceerde notities te maken. Vooral voor tijdens een vergadering of in de klas is dit een zeer geschikte applicatie. Je kunt eenvoudig content toevoegen middels de vingerinput of via het keyboard en daarbij is het mogelijk te tekenen, grafieken of diagrammen toe te voegen, geluidsfragmenten te koppelen, en afbeeldingen of video’s toe te voegen.

TegraZone is een app bibliotheek voor games. De applicatie is ontwikkeld door chipfabrikant Nvidia en biedt diverse games die geoptimaliseerd zijn voor tablets met een Tegra processor. Sommige games zijn gratis en voor andere games moet een klein bedrag betaald worden. Ook zullen er in de nabije toekomst meer games verschijnen die geoptimaliseerd zijn voor de quad-core Tegra 3 processor.

MyCloud is een applicatie van ASUS die je toegang geeft to een online opslagruimte voor al je muziek, video’s en bestanden. Van ASUS krijg je 8GB aan gratis opslagruimte waar je wel even mee vooruit kunt. Daarbij is het met MyCloud mogelijk op afstand toegang te krijgen tot je PC of Mac en deze zelfs te bedienen.

Zoals bij veel elektronicaproducten is de integratie met andere apparatuur in huis een belangrijk element. Met de MyNet applicatie kan eenvoudig via DLNA verbinding gemaakt worden met andere DLNA apparaten in huis, zoals een computer. Op deze manier kun je bestanden vanaf een PC weergeven op je tablet of video’s vanaf je tablet weergeven op een TV.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Prestaties

Touchscreen

Zoals gezegd heeft ASUS het touchscreen ook onder handen genomen en met de Transformer Prime naar eigen zeggen het snelste touchscreen in de markt geïntroduceerd. Het verschil met andere tablets is niet direct merkbaar maar duidelijk is dat het touchscreen zeer snel reageert, zowel op gestures als op simpele clicks.

Tegra 3, snelheid en multitasking

Een van de belangrijkste features van de Transformer Prime is de Tegra 3 processor die beschikt over vier kernen (quad-core). Voordelen van de Tegra 3 processor zijn een vloeiende weergave van HD materiaal, de mogelijkheid tot 3D weergave, een hogere snelheid, en verbeterde multitasking. Toch is het niet helemaal een quad-core processor. De Tegra 3 chip beschikt namelijk over een extra zuinige kern die ingeschakeld wordt wanneer er weinig processorkracht nodig is. Op deze manier worden de vier kernen niet gebruikt en verbruikt de vijfde kern een stuk minder energie. Wanneer je vervolgens een game gaat spelen is er meer kracht vereist en worden de vier kernen (gedeeltelijk) weer ingeschakeld.

Speciaal om aan te tonen waartoe de Tegra 3 processor in staat is heeft Nvidia de de Glowball game ontwikkeld. Deze game maakt gebruik van geavanceerde licht- schaduweffecten die op bijvoorbeeld een Tegra 2 processor niet mogelijk zouden zijn. Deze game ziet er zeer gelikt uit, alleen is het jammer dat het maar een demo versie met één level is. Toch zien ook andere games (niet gemaakt voor Tegra 3) er zeer fraai en dynamisch uit. Een vlak waarop Tegra 3 echt zijn meerwaarde laat zien is dan ook gaming. In de toekomst moeten er meer games verschijnen die voor de quad-core processor ontwikkeld zijn.

Mocht je een 3D game of 3D videomateriaal op de Transformer Prime hebben staan dan kun je dit via de HDMI 1.4A aansluiting weergeven op een 3D TV of een monitor met 3D weergave. Zo is een 3D game te besturen met controllers die je aansluit op de tablet en wordt de gameplay in 3D weergeven op een 3D compatibel display.

De snelheid van Android 4.0 in combinatie met de Tegra 3 processor ligt op een hoog niveau al is het verschil met de betere Honeycomb tablets niet overduidelijk. Het gebruik van Android 4.0 gaat soepel en snel, zonder lag in animaties of het laden van applicaties. Daarbij is bij multitasking wel een verschil merkbaar. In vergelijking met bijvoorbeeld de Archos 101 G9 tablet is de Transformer Prime een stuk sneller wanneer er een groot aantal applicaties geopend zijn en er veel van het RAM geheugen en de processor verwacht wordt. Waar de Archos 101 G9 bij 7 of 8 applicaties ging haperen heeft de Transformer Prime absoluut geen moeite met een 10 of meer openstaande apps.

Browsen

De browser van Android 3.x was al niet heel slecht maar Android 4.0 moet een stabielere browser met meer snelheid brengen. Dat de browser een stuk stabieler is valt meteen op. Waar de browser op Android 3.x apparaten nog wel eens crashte heb ik dit tot op heden nog niet meegemaakt. Dat de snelheid hoger ligt is niet direct merkbaar maar over het algemeen voldoet de browser erg goed voor surfen op het internet.

Toch heb ik na één dag al besloten om de Chrome beta browser voor Android te installeren. Niet omdat ik de standaard browser niet goed genoeg vind maar omdat de Chrome browser beter is qua opzet en meer interessante features biedt zoals synchronisatie van al je browserdata met andere apparaten. ik heb al een uitgebreide review gemaakt van de Chrome browser op de ASUS Eee Pad Transformer Prime. Deze kun je vinden in dit artikel. Overigens is het opvallend dat wanneer je de Chrome browser gebruikt en al je data synchroniseert je deze data ook kunt gebruiken in de standaard browser. Zo heb je in de standaard browser toegang tot de bladwijzers die je binnen hebt gehaald met de Chrome browser.

Android 4.0 biedt nog steeds Flash ondersteuning met Flash Player 11 maar zowel Google als Adobe hebben al aangegeven dat dit de laatste versie van Flash voor mobiele besturingssystemen zal zijn. Het afspelen van Flash in de standaard browser van Google is dan ook geen probleem, maar bij een toekomstige versie van Android zullen video’s middels een techniek als HTML5 weergegeven moeten worden. Overigens is de kans groot dat Chrome tegen die tijd de standaard webbrowser voor Android is. Deze browser biedt momenteel al geen ondersteuning voor Flash meer.

Batterij

Een belangrijk USP van de Transformer Prime is de batterijduur. Volgens de specificaties zou de tablet in combinatie met dock zo’n 18 uur mee moeten gaan. Op zich klopt deze indicatie wel wanneer je de tablet er zo nu en dan eens bij pakt voor het bezoeken van een website, spelen van een game of versturen van een mailtje. Bij wat intenser gebruik kom je eerder op een uur of 14/15 wat overigens nog steeds zeer goed is. De losse tablet zou 10-12 uur mee moeten gaan en dit wordt net gehaald wanneer je de tablet minimaal gebruikt. Bij intensiever gebruik kom je eerder uit op een uur of 8.

Alle cijfers die ik noem en die ASUS noemt zijn natuurlijk afhankelijk van het gebruik en afhankelijk van de instellingen die je gebruikt voor het display en de prestaties. Rechts onderin kun je in het instellingen menu de prestaties laten aanpassen op je gebruik zodat je meer uit de batterijduur kunt halen. Ik heb in de meeste gevallen gebruikgemaakt van de gebalanceerde modus. Verder kun je de batterijduur nog verder verlengen door de taken widget op je desktop te zetten. Hier kun je openstaande applicaties sluiten om minder energie te verbruiken.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Video review

Hieronder vind je mijn video review van de ASUS Eee Pad Transformer Prime waarin de belangrijkste punten uit de geschreven review getoond worden.

ASUS Eee Pad Transformer Prime – Conclusie

De ASUS Eee Pad Transformer Prime is een prachtig en indrukwekkend apparaat dat voorzien is van de nieuwste features, maar perfect is de tablet zeker niet. Het is jammer dat er problemen zijn met de Wifi en GPS modules, dat het keyboard dock niet altijd even comfortabel is en dat het gebruik van de camera nogal tegenvalt. Als dit geen nadelen voor je zijn dan biedt de Transformer Prime een redelijk stabiel besturingssysteem in combinatie met een krachtige processor die zowel content productie als content consumptie een plezierige ervaring meegeven. Daarbij krijg je een indrukwekkend display met vele mogelijkheden, een grote hoeveelheid interessante applicaties en een lange batterijduur. De Tegra 3 processor laat vooral de toegevoegde waarde zien tijdens het spelen van geavanceerde games dus als je echt van games houdt en graag een tablet wil dan is de Transformer Prime een echte aanrader. Het is alleen jammer dat er nog zo weinig games zijn die geoptimaliseerd zijn voor de Tegra 3 processor.

De Eee Pad Transformer Prime is in twee varianten te koop in Nederland; een 32GB variant met dock en een 64GB tablet-only variant. Beide modellen hebben een adviesprijs van 599 euro.

Minpunten

 • Wifi en GPS ontvangst is matig
 • Gebruik keyboard dock valt tegen
 • Matige camera aan de achterzijde

Pluspunten

 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich
 • Indrukwekkend design
 • Indrukwekkende prestaties
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. stijn
  19 februari, 2012 om 9:01

  Is de wifi nu een dealbreaker of niet? Voor zo’n duur toestel..
  Ik wou deze halen maar de wifi baart me erg zorgen!

  • Rautha
   24 februari, 2012 om 8:44

   Hey Stijn,
   De wifi is voor mij helemaal geen probleem, in huis kan ik hem overal gebruiken. Dus dat is zeker geen dealbreaker wat mij betreft.

 2. T.A Blet
  20 februari, 2012 om 20:26

  De nieuwste ICS update van vandaag laat duidelijk een verbeterde Wifi-snelheid zien.
  In een slaapkamer op 10 meter van de router (KPN Experia Box), gescheiden door 2 deuren en muren uiteraard haal ik nu snelheden rond de 20 Mbps waar ik voorheen 10-14 Mbps haalde.
  Nog verder de kamer in op zo’n beetje 15 meter van de router worden ook snelheden van +20 Mbps gehaald maar lijkt het signaal veel wispelturiger, de wijzer van de speedtest.net app gaat behoorlijk heen en weer.Ook laat een volgende test bijvoorbeeld een veel lagere snelheid zien waarna een andere test weer een veel hogere waarde laat zien.
  Maar samenvattend is de snelheid wel verbeterd naar mijn mening.

  • Martijn
   20 februari, 2012 om 21:39

   Helaas is de tablet alweer terug anders had ik het kunnen testen. Toch is het vreemd aangezien het Wifi probleem voornamelijk de behuizing is natuurlijk. Dat los je niet met een software update op.

 3. Ruud
  20 februari, 2012 om 22:18

  Heb nu al bijna 2 maanden een pre order op de Asus Prime. De verhalen over de WIFI zijn inmiddels erg wisselend en ook dat baart mij zorgen. Maar naar wat ik begrijp geeft Asus een tevredenheidsgarantie!? Ontevreden klanten kunnen hun geld terug krijgen via hun officiele verkooppunt. Dat is voor mij reden om rustig af te wachten todat de 2de zending eindelijk Nederland bereikt.

 4. Erik
  21 februari, 2012 om 22:44

  @T.A Blet volgens mij was de update alleen om het probleem met de spontane her opstart pogingen op te lossen. Maar misschien heb je wel gelijk hoor dat het iets beter is, maar zoals Martijn al zegt lijkt me dat wel lastig. Overigens moet ik zeggen dat ik helemaal niet ontevreden ben met het wifi bereik. Ik zat gister in college en zat achter iemand met een galaxy nexus en die kon geen vast signaal pakken en mijn transformer prime had wel een (redelijk laag) signaal.

 5. Lee-Roy
  22 februari, 2012 om 15:53

  Iemand ervaring met het “vastlopen” van de browser.
  Ik heb de tablet nu een week en mij valt op dat de browser vast loopt, vooral bij het afspelen van film bestanden op websites.
  @ Erik De spontane herstart lijkt inderdaad opgelost.

  @WIFI Ik ondervind geen WIFI problemen.

  Ook krijg ik Chrome niet geïnstalleerd.
  Krijg de melding dat de tablet er niet geschikt voor is.

  • Rautha
   24 februari, 2012 om 8:40

   Hey Lee-Roy,
   Ik heb de Dolphin HD browser geinstalleerd, die bevalt me beter dan de stock browser van Google. Chrome voor Andriod is in de maak, er schijnt een beta-versie uit te zijn in de US. Dus nog even wachten. Alleen ondersteund die geen flash … onbegrijpelijk!

   • Martijn
    24 februari, 2012 om 9:53

    Schijnt?
    Heb je de review wel gelezen? :) daarin staat een linkje naar een review van mij over de Chrome browser. De Chrome browser is ook gewoon via een APK bestandje voor Nederlanders te downloaden. en ja, Flash ondersteuning.. Dat krijg je bij Android 5.0 toch niet meer. Dat is echt verleden tijd.

 6. Rik
  22 februari, 2012 om 22:29

  Ik heb de prime nu een maandje. Geweldig apparaat. Wifi is voldoende tot goed (gebruik een zyxel 2602hw-d1a modem). Ik heb ook zojuist de firmware update gedraaid (9.4.2.14) maar heb niet het idee dat wifi daardoor verbeterd. Heb hetzelde bereik als voorheen. Niet slecht dus. Ik gebruik zowel de standaard browser als de chrome beta. De chrome beta loopt nog wel eens vast en heb daardoor een paar keer een complete reboot gehad. Ik hoop dat de definitieve versie dat oplost. De standaard browser is niet slecht maar moet soms wel wachten voordat site geladen wordt.

 7. l.boek
  27 februari, 2012 om 18:31

  Lijkt me een prachtig apparaat! Maar kan ik er ook mee op de server van mijn werk. daarvoor heb ik ‘verbinding maken met extern bureaublad’ nodig? Wie weet dit?

  • van Uden
   27 februari, 2012 om 18:47

   Dat gaat mij inziens niet lukken aangezien extern bureaublad een windows applicatie.

   Volgens mij zijn er wel verschillende alternatieven onder android.
   Ook ben ook nog zoekende om daar de juiste applicatie voor te vinden.

 8. willemijn
  27 november, 2013 om 0:28

  ik heb de eepad besteld…..moet ik alles zelf installeren,of wordt dat in de winkel gedaan??
  Of kan je het gemakkelijk zelf doen?

  • Martijn Chel
   27 november, 2013 om 9:57

   Is vanuit de doos al volledig bruikbaar. Apps moet je wel grotendeels zelf installeren via de Google Play Store.

   • willemijn
    07 december, 2013 om 18:19

    dank je wel Martijn Chel!!! Ik ben op vakantie geweest, met een kennis, en die wil de foto s doorsturen en dat lukt niet…..ik krijg dan steeds de melding van google drive om toestemming te vragen…..maar het lukt gewoon niet….dat moet toch eenvoudiger kunnen….normaal nooit geen problemen mee….(zijn wel heel veel foto s en filmpjes…….)maar dat moet toch geen probleem zijn……
    groetjes
    Willemijn

 9. willemijn
  27 november, 2013 om 0:30

  en ik hoor vaak dat de service van asus te wensen over laat..

 10. willemijn
  07 december, 2013 om 17:57

  we zijn op vakantie geweest, we willen de foto s doorsturen maar dat lukt niet, krijg iedere keer een melding van google drive…..snap er niks van, iemand een idee…..moet toch wel eenvoudig kunnen doorsturen…..

  Groetjes
  Willemijn

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.