Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Note

Geschreven door
Geplaatst op17 februari 2012, 1:19 CategorieApplicaties

Tijd om de vraag te beantwoorden of we hier te maken hebben met een tablet of een smartphone. De Samsung Galaxy Note is een apart geval en zal voor iedereen een andere definitie hebben maar het is absoluut een interessant apparaat met vele mogelijkheden. Na de Galaxy Note een week als smartphone en als tablet gebruikt te hebben ben ik er nog steeds niet helemaal uit.

Samsung Galaxy Note – Hardware

Om te beginnen natuurlijk even de specificaties om duidelijk te maken waar we mee te maken hebben. De Galaxy Note is een 5.3 inch smartphone/tablet – of zoals Samsung zegt, een Note – die beschikt over een zeer indrukwekkend Super AMOLED display en een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Verder beschikt het apparaat over een 1.4GHz processor, 1GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader, Wifi, Bluetooth, GPS, 3G, een USB 2.0 aansluiting, een 2 megapixel camera aan de voorzijde en een 8 megapixel camera aan de achterzijde. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk met de Note te bellen en te sms’en. Alsof dat alles nog niet genoeg is beschikt de Note over een fraaie S-Pen stylus die gebruikt kan worden voor complete bediening of voor het maken van notities, bewerken van foto’s of tekenen.

Samsung Galaxy Note – Design

Het design van de Galaxy Note is natuurlijk meteen iets dat opvalt. Het apparaat is een stuk groter dan de gemiddelde smartphone en een stuk kleiner dan de gemiddelde tablet. Op zich ziet de Note er zeer fraai uit met een glanzend zwarte voorzijde, een zilveren omlijsting en een zwarte achterzijde die voorzien is van wat structuur voor een betere houvast. De S-Pen Stylus is netjes verwerkt in het design en de bediening van zowel de capacitieve knoppen als de hardware knoppen gaat zonder problemen.

Samsung Galaxy Note – Software

Qua software krijg je te maken met Android 2.3 Gingerbread met daar overheen Samsung’s eigen TouchWiz interface. Deze interface zorgt ervoor dat je Android 2.3 nauwelijks meer herkent en biedt toegang tot een groot aantal extra, door Samsung ontwikkelde, applicaties zoals de Social Hub voor social media, de Music Hub voor muziek en de Readers Hub voor e-books. De Social Hub maakt het mogelijk om Tweets, Facebook updates en LinkedIn updates samen te voegen met e-mails en SMS berichten voor een compleet overzicht. Ook voor de S-Pen zijn een aantal applicaties ontwikkeld zodat je eenvoudig aantekeningen kunt maken, foto’s kunt overtrekken en foto’s kunt bewerken. Samsung heeft al aangegeven binnenkort een Android 4.0 Ice Cream Sandwich update uit te rollen voor de Galaxy Note maar ook hier overheen zal de TouchWiz interface liggen.

Samsung Galaxy Note – Preview

In dit artikel vind je een video preview van de Galaxy Note waarin we kijken naar het design, de meegeleverde software, de features en de specificaties.

Samsung Galaxy Note – Kwaliteit

Hardware

De algemene bouwkwaliteit van de Galaxy Note is erg goed. De behuizing is stevig, knoppen zijn netjes verwerkt en niks kraakt of voelt aan alsof het uit elkaar kan vallen. Ook de S-Pen stylus is stevig in de behuizing verwerkt zodat deze er niet snel uit zal vallen. De achterzijde van de Note kan verwijderd worden om de batterij te vervangen, een microSD card in te voegen en je SIM kaart in te voegen.

Een nadeel van de lay-out van de knoppen is dat de aan/uit knop aan de rechterzijde zit, terwijl de volume knoppen hier direct tegenover op de linkerzijde zitten. Wanneer ik de Note op standby wilde zetten gebeurde het regelmatig dat ik het volume tegelijkertijd bediende, of andersom. Het lijkt een klein probleem maar wanneer dit 5 van de 10 keer gebeurt gaat het je snel irriteren.

Display

Het display is een van de mooiste features van de Galaxy Note. De Super AMOLED techniek maakt het het 5.3 inch display een prachtig plaatje, ongeacht de content die je er op toont. Het contrast is zeer hoog en kleuren springen van het scherm af. Het contrast kun je overigens zelf bijstellen als het te hoog is voor je. Hiervoor kun je kiezen uit drie schermmodi; Dynamisch, Standaard en Film. Ook de zwart waarden zijn zeer diep, dieper dan andere tablets die ik tot op heden in handen heb gehad. Verder worden door de hoge resolutie van 1.280 bij 800 pixels objecten zeer scherp weergegeven wat het spelen van games, surfen op het internet en bekijken van video’s zeer aangenaam maakt. Ook kun je duidelijk zien dat Samsung meer informatie kwijt kan in widgets en applicaties door de hoge resolutie. Door de hoge helderheid van het Super AMOLED display blijft ook de leesbaarheid in sterk verlichte omgevingen of in de buitenlicht zeer goed.

Audio

De Audiokwaliteit van de Galaxy Note is niet bijzonder te noemen. De audio komt van de onderzijde van de Note en klinkt in veel gevallen nogal schel en zonder dynamiek. De meegeleverde oordopjes zijn hiervoor de uitkomst en maken de muziek stukken levendiger.

Camera’s

Een interessante feature van de Note is de 8 megapixel camera met LED flash aan de achterzijde. Deze maakt fraaie plaatjes, zowel foto’s als video’s. Foto’s zien er natuurgetrouw uit en zijn zeer scherp maar video’s hebben een contrast wat in sommige situaties wat onnatuurlijk overkomt. Groen wordt te groen en rood is te rood. Video’s kunnen opgenomen worden in een 1080p Full HD formaat en door een uitstekende verwerking kun je prachtige beelden maken, zelfs in mindere lichtomstandigheden of met snel bewegende objecten in beeld. Hieronder vind je een video, gemaakt met de 8 megapixel camera aan de achterzijde.

Over het algemeen is de kwaliteit van deze camera zeer goed en in de camera applicatie zijn voldoende instellingen te vinden om de output naar eigen smaak in te stellen. De kwaliteit van de camera aan de voorzijde is niet spectaculair maar deze dient dan ook vooral voor het voeren van videogesprekken. Hieronder vind je een foto, gemaakt met de 8 megapixel camera van de Galaxy Note.

Samsung Galaxy Note – Gebruik

Het gebruik is een punt waar ik iets langer bij stil wil staan want dit beantwoordt de vraag of het nu een smartphone of een tablet is. Eigenlijk kan ik al zeggen dat ik er geen passend antwoord op heb. De Note is multifunctioneel en kan voor sommigen beide functies goed invullen. Toch zitten er nadelen en voordelen bij het gebruik van de Note als smartphone en als tablet.

Smartphone

De Note is compleet uitgerust om te dienen als volwaardige smartphone. Je kunt ermee bellen, sms’en, browsen, notities maken en applicaties downloaden. De belangrijkste functie van een smartphone is natuurlijk de communicatie die per sms/mail en gesprekken plaatsvindt. En op dit punt zijn er toch wat nadelen te vinden. Zo is de Note te breed en te lang om eenvoudig met één hand te bedienen. Als je in de auto zit (ja, ik weet dat het niet mag..) is het nagenoeg onmogelijk de Note er even bij te pakken om snel een bericht te sturen of eenvoudig een contact te zoeken. Je vingers reiken gewoon niet zo ver. Het apparaat is simpelweg te groot en te lomp om snel te bedienen wanneer je niet beide handen vrij hebt. Daarnaast ziet het er eerlijk gezegd niet echt uit om een apparaat van dit formaat aan je oor te houden. Ik kreeg al snel vragen over waar ik tegen aan het praten was of waarom ik een tablet tegen mijn oor hield.

Wel is het ontzettend handig om een groot en scherp display bij de hand te hebben als je onderweg bent en even de weg moet vinden of iets moet opzoeken op het internet, er vanuit gaande dat je niet achter het stuur ziet. Het grote display heeft dus in smartphone situaties zeker zijn voordelen. Nadeel qua grootte is weer dat de Galaxy Note niet in elke broekzak of binnenzak past. Ik heb nogal wijde zakken dus het paste wel maar erg comfortabel voelt het niet aan zodra de Note in je broek zit en je gaat zitten.

Tablet

Naast het feit dat de Galaxy Note over alle gewenste smartphone functies beschikt, beschikt het apparaat ook over nagenoeg alle gewenste tablet functies. Je kunt er alles mee doen wat je met een tablet doet, alleen is het display iets kleiner. Zoek je een tablet waarmee je wat simpele games kunt spelen, die je overal bij je wilt hebben en waarmee je ook per telefoon bereikbaar wilt zijn dan is de Note ideaal. Op het 5.3 inch display is het ideaal om games als Fruit Ninja of Bubble Shoot te spelen, iets waar mijn vriendin sinds de komst van de Note helemaal verslaafd aan is. Je pakt de Note er net iets sneller en makkelijker bij dan een 10.1 inch tablet. Aan de andere kant is de Note voor volwaardige media consumptie gewoon net iets te klein. Een video bekijken kan wel maar je gaat geen 15 minuten naar een 5.3 inch scherm staren, zeker niet als er iemand meekijkt. Daarbij is een 10.1 inch display (of 7 inch zelfs) een stuk indrukwekkender bij een spannende film of een geavanceerde game.

Tablet of smartphone?

Zoals je merkt is er niet echt een antwoord op te vinden. Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen hierboven goed doorleest en aan de hand daarvan kiest of de Note voor jou geschikt is. Zoek je een tablet voor mediaconsumptie op de bank of in bed? Dan is de Note wellicht niet de juiste keuze. Zoek je een multifunctioneel apparaat dat je ook nog eens met je mee kan dragen? Dan zou de Note wel interessant kunnen zijn.

S-Pen stylus

Een van de meest interessante features van de Galaxy Note, naar mijn mening, is de S-Pen stylus. In het begin is het een wat vreemd idee om weer met een stylus te werken nu we net een paar jaar verwijderd zijn van al die PDA’s met stylus. Maar, wanneer je eenmaal door hebt wat de mogelijkheden van de stylus zijn zul je hem steeds vaker gebruiken. Mijn vriendin werkte de afgelopen week zelfs alleen maar met de stylus, zowel bij het schrijven van berichten als het spelen van games als het navigeren.

De S-Pen heeft verschillende functies. Zo kun je de pen gebruiken om notities te maken, kun je er foto’s mee bewerken of kun je er het scherm gewoon mee bedienen zoals je dat met je vingers zou doen. Ook kun je berichten (e-mail en sms) schrijven met de pen waarna het door de Note omgezet wordt in digitale tekst. Deze laatste feature werkt behoorlijk goed wanneer je handschrift goed leesbaar is, iets wat bij mij helaas niet het geval is. Ook kun je met de stylus simpel en snel een notitie maken wanneer je even direct iets moet opschrijven of kun je een screenshot maken. Het schrijven en maken van notities is bijzonder nauwkeurig, vooral doordat het scherm zeer snel reageert en de punt van de stylus klein genoeg is. Daarbij zijn er maar liefst 256 niveaus van drukgevoeligheid.

Er zijn voldoende (capacitieve) styli voor tablets en smartphones te vinden maar ik heb er nog geen een ervaren die zo snel en nauwkeurig als de S-Pen stylus reageert. Dit komt omdat Samsung de complete hardware op de stylus heeft afgesteld en hiervoor een samenwerking is aangegaan met Wacom, bekend van onder meer styli.

Mocht je niet met de stylus willen werken maar wel notities kunnen maken kun je binnen de notitie applicatie eenvoudig schakelen tussen de twee functies. Zo is het mogelijk om je notities te typen en hierbij een diagram te tekenen. Beide opties zijn zowel in portrait modus als in landscape modus beschikbaar. Wanneer je de stylus wel gebruikt wordt de capacitieve aanraking van je hand uitgeschakeld en kun je je handpalm dus ook op het scherm laten rusten.

Verder krijg je met een klik op de Samsung S-Choice applicatie toegang tot verschillende applicaties die je kunt downloaden voor gebruik met de S-Pen. Zo kun je onder meer Soonr, OmniSketch, Zen Brush, ComicBook! en iAnnotate PDF downloaden. Al deze applicaties zij geoptimaliseerd voor de S-Pen stylus.

Software

Qua software is de Galaxy Note rijkelijk uitgerust. Samsung biedt zoals eerder omschreven diverse applicaties waarmee je toegang krijgt tot applicaties, video’s, e-books, nieuws en muziek dus qua entertainment zit je helemaal goed. Je hebt, zoals we kennen van andere Samsung Android smartphones, diverse homescreens die ingericht zijn met door Samsung ontworpen widgets. Denk hierbij aan de weersvooruitzichten, het laatste nieuws, favoriete websites, de kalender en de galerij. Natuurlijk zijn deze widgets naar eigen smaak toe te voegen of te verwijderen.

Verder krijg je onder meer applicaties als YouTube, Polaris Office, Google Maps, GMail, Latitude, FM Radio, Navigatie en Bol.com DigiLezen vooraf geïnstalleerd. Ik heb kort geprobeerd om de GPS functie te gebruiken in zowel Google Maps en de Navigatie applicatie en dat gaat vlekkeloos. Satellieten worden snel gevonden en locatiebepaling is zeer nauwkeurig. Het delen van bestanden binnen je thuisnetwerk is mogelijk middels de AllShare applicaties welke gemakkelijk verbinding maakt met andere apparaten in je Wifi netwerk. Het uitwisselen van bestanden tussen de Note en je PC of Mac kan draadloos via de Kies Air applicatie. Naast toegang tot de Android Market kun je ook applicaties uit de Samsung Apps market downloaden.

Zoals gezegd draait de Galaxy Note op Android 2.3 Gingerbread maar merk je hier door de zeer fraai en intuïtief vormgegeven TouchWiz interface weinig van. Applicaties zijn snel toegankelijk, widgets zijn zeer fraai vormgegeven en de touch-ervaring is zeer positief. Ook heeft Samsung een aantal eigen ‘gestures’ toegevoegd om een aantal functies eenvoudiger toegankelijk te maken. Wanneer je bijvoorbeeld met je hand verticaal (dus met de zijkant van je hand) over het scherm veegt wordt er een screenshot gemaakt en wanneer je je hand plat op het scherm legt wordt het volume op mute gezet en worden video’s gepauzeerd.

Samsung Galaxy Note – Prestaties

Kijkend naar de prestaties is de Galaxy Note absoluut een topper. De 1.4GHz processor werkt naadloos samen met Android 2.3 en de TouchWiz interface waardoor de Note met geen enkele applicatie, game of wat dan ook problemen heeft. Multitasking is ook geen probleem aangezien de tablet bij veeleisende taken snelheid blijft behouden. HD video’s worden zonder problemen weergegeven en gameplay in geavanceerde games is bijzonder indrukwekkend.

Ook is in de menu’s, animaties en applicaties geen vorm van lag te merken. Het touchscreen reageert zeer snel op input, zowel van vingers als van de stylus. Ook het browsen is een verademing in vergelijking met sommige andere Android apparaten. Hoewel de Google Chrome browser nog niet voor Android 2.3 apparaten te downloaden is voldoet de standaard browser in dit geval voldoende. Websites worden snel geladen, zoom en draai functies gaan soepel en snel, en ook weergave van video’s in de browser is een positief punt.

Batterij

Met een Super AMOLED display en een hoge resolutie zou je denken dat de batterij redelijk snel leeg getrokken wordt en in sommige situaties is dat ook zo. Bij het intensief spelen van games, het bekijken van video’s en het surfen op het internet heeft de Note het na een uur of 6 wel gezien. Doe je het wat rustiger aan en gebruik je de Note echt als smartphone voor bellen sms’en en mailen dan kun je er het dubbele of iets meer uithalen. Toch is dit stukken minder dan ik bijvoorbeeld uit mijn iPhone haal. Van een gemiddelde high-end smartphone mag je toch verwachten dat deze zo’n 24 uur meegaat voordat deze opnieuw aan de lader moet. Natuurlijk spelen de beeldinstellingen hierbij ook een belangrijke rol.

Samsung Galaxy Note – Video review

Hieronder vind je mijn video review van de Galaxy Note waarin de belangrijkste punten uit de geschreven review getoond worden.

Samsung Galaxy Note – Conclusie

De Galaxy Note was en blijft een twijfelgeval wanneer het aankomt op de vraag of het een tablet of een smartphone is. De Note kan gezien worden als een mobiele versie van de Samsung Galaxy Tab 7.7 en een geavanceerde versie van een Android smartphone. Het aantal mogelijkheden van de Note is enorm en ook de prestaties zijn indrukwekkend. Ben je op zoek naar een mobiel multimedia apparaten dat flexibel is in de mogelijkheden en waarmee je zowel content kunt consumeren als produceren dan ben je bij de Galaxy Note aan het juiste adres.

Minpunten

  • Meer smartphone dan tablet
  • Matige batterijduur
  • Mobiliteit is beperkt

Pluspunten

  • Flexibel gebruik van de S-Pen stylus
  • Goede prestaties
  • Fraai design en mooi formaat
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.