Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Yarvik TAB260 budget tablet

Geschreven door
Geplaatst op15 februari 2012, 16:06 CategorieHardware

Ik heb al wat mooie high-end tablets mogen reviewen de laatste maanden maar natuurlijk is er ook een markt voor zogenaamde budget tablets. In Nederland is het aanbod van deze tablets zeer groot en een van de grotere spelers is Yarvik. De fabrikant heeft al een groot assortiment budget tablets in Nederland gelanceerd in schermformaten van 7 inch tot 10 inch.

Yarvik TAB260 – Specificaties

De Yarvik TAB260 maakt gebruik van Android 2.3 Gingerbread als besturingssysteem, wat in principe geoptimaliseerd is voor smartphones. Toch zijn er genoeg budget tablets die van dit besturingssysteem gebruikmaken.Verder beschikt de Yarvik TAB260 over een capacitief display met een formaat van 7 inch en met een resolutie van 800 bij 480 pixels. Binnenin vinden we nog een 1.2GHz Boxchip A10 Cortex A8 processor, 512MB aan werkgeheugen, een VGA webcam aan de voorzijde, Wifi ondersteuning, een miniHDMI poort en een miniUSB aansluiting. Het opslaggeheugen van de tablet is 4GB maar kan wel middels de microSD card reader uitgebreid worden met maximaal 32GB. Qua software moet je het doen zonder de Android Market. Applicaties kunnen gedownload worden uit een alternatieve Android market.

Yarvik TAB260 – Kwaliteit

De bouwkwaliteit is niet zo luxe als bijvoorbeeld een iPad of een Galaxy Tab maar valt me niet tegen. Het is niet het dunste apparaat maar het lijkt allemaal redelijk goed in elkaar te zitten. Het scherm is van plastic en dat merk je natuurlijk wel als je ietwat te hard de tablet vasthoudt tijdens vervoer of enthousiast dingen aan probeert te raken op het scherm. Maar omdat het een 7 inch tablet is, is dit een minder groot probleem dan bij 10 inch tablets met een niet zo’n rigide scherm.

Qua knoppen en buttons mag je wel wat extra geluid en gekraak verwachten. Je kunt ze een beetje rammelen in de ruimte die vrij gemaakt is in de casing en ook het klikken geeft een duidelijk hoorbare klik. Toch is het niet enorm storend. Het probleem zit hem wat mij betreft dus niet in het design of de manier waarop de onderdelen in elkaar geschroefd, maar helaas wel in de onderdelen die gebruikt zijn om deze tablet samen te stellen. De langzame processor zorgt voor een ietwat langzame ervaring bij het browsen maar dat is overkomelijk, je betaald immers een stuk minder dan voor een ‘normale’ tablet.

Maar het scherm heeft een lage resolutie en dat ‘probleem’ kan niet opgelost worden door meer geduld te hebben tijdens laadtijden. 800 bij 480 pixels kunnen gewoon niet voor een scherpe tekst zorgen en beperkt de mogelijkheid websites volledig – leesbaar- weer te geven. Dit vertaalt zich in de noodzaak bij (bijna) elke pagina die je bezoekt op de TAB260 in te zoomen op de tekst om die te kunnen lezen. Gelukkig is de reactiesnelheid in de 2.3 browser redelijk goed maar ik kan me voorstellen dat gebruikers ietwat teleurgesteld zullen zijn dat het echt nodig is om te zoomen om zoiets simpels als titels op een site als nu.nl te kunnen lezen. De kijkhoeken en kleurweergave is ook niet je van het. Het is duidelijk dat het scherm dus een van de onderdelen is waar flink wat geld op bespaard is.

Dat de rest van de onderdelen ook niet al te kostbaar geweest zijn merk je onder andere bij de speakers en de ingebouwde microfoon (die wat mij betreft beiden onbruikbaar zijn) maar dat zijn van die onderdelen die wat mij betreft niet zo enorm belangrijk zijn. De speakers zijn waarschijnlijk niet zo geschikt voor film of muziek kijken/luisteren maar voor een spelletje voldoen ze natuurlijk wel. Skypen op de Yarvik TAB260 was echter geen succes te noemen, en ik kan dan ook niemand aanraden deze optie überhaupt te gebruiken op de TAB260.

Dat er maar 4GB ruimte beschikbaar is lijkt een groter probleem dan het is, door andere beperkingen van de tablet zie ik dit ding niet als een tablet waar je films op wilt kijken (en dus opslaan) of zou gebruiken als MP3 speler. Mocht je wel veel apps en media willen opslaan is de aanwezige MicroSD slot een uitkomst. Het is wat mij betreft echt een tablet die leuk op een bijzettafeltje ergens kan liggen of in de wachtkamer van een of andere praktijk.

Yarvik TAB260 – Software

De TAB260 draait op Android Gingerbread 2.3, maar zoals in de inleidende alinea’s al gemeld moet de Yarvik het helaas doen zonder Google’s goedkeuring. Dat betekent op zijn beurt dat er dus geen standaard Google apps aanwezig zijn en dat er geen gebruik gemaakt kan worden van de Android Market. Yarvik levert de TAB260 wel met een geïnstalleerde appstore, de Getjar winkel. Getjar heeft helaas niet hetzelfde aanbod als de Android Markt en zelfs de apps die wel verschijnen in Getjar krijgen niet dezelfde aandacht als hun Android Market broertjes krijgen, en dus heb je vaak wat oudere – niet geüpdate – apps tot je beschikking. Natuurlijk zijn apps als Angry Birds en Fruit Ninja wel beschikbaar en te spelen, maar iets simpels als de Google+ applicatie kun je wel vergeten. Zelfs met wat ‘truckjes’ blijkt het bijna onmogelijk (voor mij in ieder geval) om sommige Google Apps aan de praat te krijgen.

Al met al is het missen van de Android Market qua software het grootste nadeel van deze tablet. Dat de rest van de UI er niet zo gelikt uitziet als de wat duurdere tablets wen je snel aan, maar als je een leuke app op het internet of bij een vriend/vriendin voorbij ziet komen is de teleurstelling dat het voor jou niet beschikbaar is elke keer even groot. In andere (Google approved) Android versies heb je de mogelijkheid in de settings een paar van je sociale media accounts (Google, Twitter, Facebook, ect) in te voeren zodat verschillende apps en systeemfunctionaliteiten makkelijk gebruik kunnen maken van deze informatie, dit is ook iets dat je moet missen op de Yarvik TAB260.

Misschien is het grootste gemis nog wel een goed werkende Youtube app. In de Getjar markt is wel een ‘officiële’  Youtube applicatie te downloaden maar zover ik kan zien stuurt die je door naar de mobiele versie van Youtube (m.youtube.com). Het grootste probleem hiervan is dat de mobiele versie helaas niet lijkt te werken in de browser van Android 2.3 (in ieder geval in deze build niet). Als je de desktopversie binnen youtube.com selecteerd (eerst naar beneden scrollen en dan op desktop klikken) dan kun je wel filmpjes kijken maar dat is dus een hoop extra gedoe om een filmpje te kijken. Omdat de filmpjes in flash geladen worden duurt het wel wat langer en is de reactiesnelheid van de knoppen op de TAB260 opeens 3x zo lang.

Yarvik TAB260 – Video review

Yarvik TAB260 – Conclusie

Voor 135 euro is de Yarvik TAB260 wat mij betreft een twijfelgeval. Ik denk dat het voor een bepaalde groep kopers best een interessante tablet kan zijn. Wel lijkt het mij erg belangrijk dat voordat er tot aankoop overgegaan wordt goed nagedacht wordt over de beperkingen die het scherm met zich meebrengt maar vooral over het gemis van de Android Market. Maak een lijstje met de apps die je kent en graag wilt gaan gebruiken en controleer of die beschikbaar zijn in de Getjar markt. Als de meeste apps beschikbaar zijn en je vindt de lage resolutie van het scherm (en dus de noodzaak veel te zoomen) niet zo’n probleem dan is dit een leuk apparaat.

Dat gezegd hebbende heb ik deze tablet – onder andere naam – volgens mij ook regelmatig bij winkels als de Kruidvat in de aanbieding gezien, voor maar 89 euro. Dat maakt de afweging of dit een goede koop is iets makkelijker want voor dat geld heb je wel een leuke tablet waar je tijdens het bankhangen even kan internetten (en aangezien je op de bank hangt heb je waarschijnlijk wel wat tijd om te wachten/zoomen) en spelletjes als Angry Birds kan spelen. Verder maak voor weinig geld je stereo installatie (of TV met audio-in) geschikt voor Spotify. Wordfeud is ook gewoon beschikbaar, en aangezien dat grafisch niet zo heel ingewikkeld opgezet is lijkt de lage resolutie van het beeldscherm haast een voordeel, de letters zijn een stuk groter en daarmee makkelijker leesbaar dan op bijvoorbeeld de iPhone.

Minpunten

 • Matig display
 • Geen Android Market
 • Goedkoop design

Pluspunten

 • Aantrekkelijke prijs
 • Aardige prestaties voor gemiddeld gebruik
 • Volledig: USB, HDMI en microSD
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Sam Rijverproduct • Delen:

Reacties

 1. Tom
  15 februari, 2012 om 18:08

  Bruikbare review! Bevestigt mijn vermoedens dat budget tablets gewoon bagger zijn.

  • Sam
   16 februari, 2012 om 0:17

   Voor deze prijzen zou ik het niet als bagger willen omschrijven, je krijgt nog best veel waar voor je geld. Al is het wel erg afhankelijk van je eisenpakket en verwachtingen natuurlijk.

  • bokkiewokkie
   16 februari, 2012 om 14:43

   naja wat een idiote opmerking. Laat me raden: iSheep, 16 jaar?

 2. Robin
  15 februari, 2012 om 23:42

  De Yarviks staan op Tweakers ook niet best aangeschreven. De Qware Pro 3 (4 schijnt er binnenkort aan te komen) is wel een redelijk alternatief voor rond de 100 euro is/was de 7inch te verkrijgen en de nieuwe 4 schijnt zelfs 4.0 te krijgen van Android.

  Momenteel heeft China ook enkele zeer interessante tablets voor hetzelfde bedrag echter moet je dan wel op internet shoppen.

  Een goed alternatief: Ainol Novo 7 Aurora – 8GB / 1GB geheugen /1Ghz processor / Android ICS4.01 / 135 euro incl verzending naar NL (wel risico’s ivm evt extra invoerrrechten). Een 16GB versie is rond de 160 euro.
  Nadeel is daarvan ook dat ie standaard geen Android Market heeft en Google apps maar daar kun je via Google of Youtube wel trucjes voor vinden. Ik overweeg de Ainol met 16GB aan te schaffen.

  • Sam
   15 februari, 2012 om 23:45

   Ik hoor goede dingen over de Novo Ainol 7 Elf. Ik heb laatst nog geprobeerd er eentje te bestellen maar was toen uitverkocht. Ook hier weer geen Android Market.

  • bokkiewokkie
   16 februari, 2012 om 14:56

   Schijnt dat ze android market niet mogen voor-installeren maar dat het gewoon werkt wanneer je hem als APK installeert.

   Een tip is om je GSM te gebruiken en vervolgens deze middels een backupprogramma de app’s als APK’s te laten wegschrijven. Je kunt dan in 1x al je favoriete APK’s overzetten naar je tablet en installeren.

   Wie heeft de market nog nodig ;)

   • Sam
    16 februari, 2012 om 15:03

    Ik heb voor deze tablet verschillende apk’s en manieren geprobeerd om de market te installeren. Installeren was nog niet eens het probleem, downloaden van apps ook niet, maar bij het installeren van die apps gedownload via de android market ging het constant fout. Ik heb een stuk of 5 verschillende versies geprobeerd, no luck.

 3. Smiles
  23 februari, 2012 om 18:19

  Momenteel wordt de Ainol Elf en Aurora niet uitgeleverd wegens leveringsproblemen fabrikant.

 4. ruddy
  12 april, 2012 om 14:36

  Does anyone know, what GPU does it have? Is it Mali400?

 5. anita
  21 mei, 2012 om 13:39

  ik heb vanmiddag een yarvik tab224 ontvangen , maar hij wil nu al niet m,eer opstarten , wie weet hoe dat kan of heeft daar ervaring mee ?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.