Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Texas Instruments: OMAP 5 dual-core chip sneller dan quad-core Tegra 3

Geschreven door
Geplaatst op24 februari 2012, 11:47 CategorieHardware

Chipfabrikant Texas Instruments wil de komende jaren flink wat marktaandeel winnen op het gebied smartphones en tablets. Onder meer de TI OMAP 5 dual-core processor moet hiervoor gaan zorgen en kijkend naar een onlangs gepubliceerde preview video kunnen we veel verwachten van deze nieuwe chip.

De TI OMAP 5 processor is gebaseerd op de ARM Cortex A15 architectuur en zou in theorie sneller en energiezuinger moeten zijn dan de snelste chips vandaag de dag. Toch is het niet alleen theoretisch want Texas Instruments heeft een tablet (of smartphone) met de OMAP 5 processor naast een tablet (of smartphone) met een ARM Cortex A9 processor gezet.  Aangezien de Tegra 3 quad-core processor van Nvidia momenteel nagenoeg de enige is die van deze architectuur gebruikmaakt is de kans groot dat het om deze chip gaat.

In onderstaande test worden de twee processors vergeleken in het afspelen van MP3 bestanden, het downloaden van een videobestand, en het laden van websites met HTML5 animaties. Opvallend is ook dat de OMAP 5 chip geklokt is op 800MHz (kan overklokt worden tot 2GHz), terwijl de andere chip een kloksnelheid heeft van 1.3GHz.

Er vanuit gaande dat alles in de test netjes verlopen is lijkt de OMAP 5 processor alle taken in bijna de helft van de tijd die de A9 chip nodig heeft af te ronden. Helaas verschijnt de OMAP 5 chip pas eind 2012 of begin 2013 in de eerste producten wat natuurlijk de kans een stuk groter maakt dat concurrenten als Nvidia en Qualcomm ook alweer snellere chips hebben.

Bron: Anandtech

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.