Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Wat maakt een budget tablet een budget tablet?

Geschreven door
Geplaatst op6 februari 2012, 14:32 CategorieAndroid

We hebben het er al vaak over gehad; budget tablets. De vraag of je er een moet kopen hebben we al eens beantwoord. Een van de elementen die we toen behandeld hebben was het besturingssysteem. Natuurlijk een belangrijk element van een tablet maar binnenkort geen belangrijke overweging meer bij de keuze tussen een budget tablet en een duurdere ‘merk’ tablet.

Natuurlijk hebben we het dan niet over de keuze tussen de verschillende besturingssystemen zoals Android, iOS en BlackBerry. De verschillen hiertussen zijn inmiddels wel duidelijk. Daarbij kunnen we budget tablets direct verbinden met Android aangezien van de andere besturingssystemen (nog) geen budget modellen te koop zijn. Tot op heden werden budget tablets vooral gezien als budget door de (natuurlijk) lage prijs en een oudere versie van het Android besturingssysteem. Dit gaat nu drastisch veranderen met de komst van Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Het besturingssysteem

Begin vorig jaar kwam de tablet hype echt van de grond en zagen we steeds meer tablets verschijnen. Google zal dit natuurlijk ook en kwam met een voor tablets geoptimaliseerd besturingssysteem onder de naam Android Honeycomb. Veel consumenten die op zoek waren naar een tablet zochten dan ook naar modellen die van Android Honeycomb voorzien waren. Een groot nadeel van Android Honeycomb is dat Google de broncode nooit vrijgegeven heeft zodat elke willekeurige fabrikant ermee aan de gang kon. Alleen de ‘merk’ tablets kregen hierdoor toegang tot het besturingssysteem en de goedkopere budget tablets moesten het doen met een mobiele versie van Android, zoals Android 2.3 Gingerbread. Dit werd het afgelopen jaar (en nog steeds) dan ook gezien als een belangrijk verschil tussen een budget tablet en een ‘merk’ tablet.

Dit verschil gaat binnenkort niet meer op aangezien Android 4.0 Ice Cream Sandwich wel vrijgegeven is en alle fabrikanten ermee aan de slag kunnen. Of je nu budget tablets maakt of high-end tablets; het besturingssysteem hoeft niet meer te verschillen. Dit is een belangrijke ontwikkeling die het gat tussen budget tablets en high-end tablets een stuk kleiner maakt. Maar, natuurlijk zijn er nog steeds belangrijke verschillen. Hieronder vind je een lijstje met belangrijke punten die van een tablet een budget tablet maken.

De prijs

Budget tablets variëren in prijs van 75 euro tot 200 euro. Ook dit punt zal binnenkort veranderen maar deze keer in het ‘voordeel’ van de duurdere tablets. Deze worden namelijk door verzadiging van de markt en de hevigere concurrentie steeds goedkoper verkocht waardoor je met een kleiner budget toch een hoge kwaliteit tablet kunt kopen. En het is natuurlijk een voordeel voor de consument en niet direct voor de fabrikanten zelf.

Archos Arnova budget tablet serie

De bouwkwaliteit

Bij de eerste aanraking voel je vaak al dat de kwaliteit van het materiaal te wensen overlaat. Denk bijvoorbeeld aan een krakende behuizing en loszittende knoppen.

Componenten

Budget tablets maken gebruik van goedkopere componenten om de prijs laat te houden. Verschillen kun je vervolgens zien in de kwaliteit van het display en de gebruikte touchscreen techniek (capacitief of resistief), de snelheid van het systeem door een tragere processor en de matige multitasking functie door een kleiner RAM geheugen gecombineerd met een minder krachtige processor. Ook missen budget tablets vaak features als een camera aan de achterzijde of hebben wel een camera maar van mindere kwaliteit.

Software

Het besturingssysteem mag dan binnenkort gelijk zijn tussen budget tablets en ‘merk’ tablets maar dat betekent niet dat ook de volledige software invulling vergelijkbaar is. Zo beschikken high-end tablets 9 van de 10 keer over Google’s eigen aanvullende software en toegang tot de Android Market. Dit is op zich een groot voordeel aangezien je met de Google software applicaties als GMail en Google Maps vooraf geïnstalleerd krijgt en daarbij toegang hebt tot een zeer grote bibliotheek aan officiële Android applicaties. Budget tablets moeten het vaak doen met een alternatieve applicatie bibliotheek die minder applicaties bevat en nagenoeg geen controle kent.

Kortom, er zijn nog voldoende verschillen tussen budget tablets en de duurdere modellen maar, zoals gezegd, wordt het gat iets kleiner door het gelijktrekken van het besturingssysteem. Heb je zelf nog verschillen die hier bij zouden moeten? Laat het dan in een reactie hieronder weten. Ben je er wel uit en wil je weten of het kopen van een budget tablet verstandig is? Lees dan dit artikel.

Bekijk alle tablets, waaronder de budget Archos Arnova serie en de Yarik budget tablets, in de Tablet Productgids.

 • Delen:

Reacties

 1. monique
  06 juli, 2013 om 16:53

  iemand die me kan zeggen wat beter is: aindroid 4.1 jelly bean of 4.0 sanwich?

  • Martijn Chel
   06 juli, 2013 om 19:03

   De meest recente versie is (nagenoeg) altijd beter. Android 4.1 Jelly Bean dus. Beter en sneller op tablets met meer handige functies en minder bugs.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.