Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 8 Consumer Preview: Wat is er nieuw?

Geschreven door
Geplaatst op29 februari 2012, 18:07 CategorieBesturingssystemen

Vandaag heeft Microsoft een nagenoeg complete preview versie van het nieuwe Windows 8 besturingssysteem uitgebracht. Iedereen kan deze versie gratis downloaden en op deze manier een goede eerste indruk krijgen van Windows 8. Er is veel veranderd ten opzichte van de Developers Preview die Microsoft in september uitbracht, maar wat is er allemaal nieuw en interessant? Een overzicht.

In de Consumer Preview zijn een aantal zaken toegankelijk die we nog niet eerder gezien hebben. Zo werken de zogenaamde ‘tiles’ (tegels) in de Metro Style interface volledig en interactief. Je ziet bijvoorbeeld tegels live bijgewerkt worden met nieuwe e-mails. Daarnaast is de Windows Store inmiddels toegankelijk en zijn alle applicaties die er momenteel instaan gratis. Ook heeft Microsoft een groot aantal nieuwe gestures toegevoegd die de werking van touch, een van de belangrijkste focuspunten van Windows 8, nog eenvoudiger en intuïtiever moeten maken.

Windows 8 preview

The Verge heeft al kort met de Consumer Preview (een iets eerdere versie) mogen spelen en laat in onderstaande video zien wat de meest interessante features en functies zijn.

Windows 8 Start knop

Een opvallende afwezige in het hele verhaal is de Start knop die we kennen van Windows. Microsoft heeft ervoor gekozen de start knop in de traditionele Windows interface te vervangen voor een soort recente applicaties scherm dat we kennen van Android. Ga met je muis (of druk met touch) over de hoek linksonder er verschijnt een waaier van recent geopende applicaties. Ga over de hoek rechtsonder of rechtsboven en er verschijnt een zogenaamde ‘charms bar’ die je toegang geeft tot de belangrijkste functies.

Xbox Live integratie

Met het succes met de Xbox 360 kon een integratie van Xbox Live met Windows 8 natuurlijk niet ontbreken. Vanuit het Start menu kun je direct toegang krijgen tot je Xbox Live account en wanneer aangemeld wordt al je informatie over games en jezelf weergegeven. Je kunt daarnaast recent gespeelde games en Xbox applicaties uitvoeren op en bedienen met je Windows 8 apparaat, met een aantal beperkingen. Engadget laat het op video zien.

Windows Store

Vanaf vandaag stelt Microsoft ook de Windows Store open voor gebruikers. De Store biedt een aantal applicaties die voorlopig gratis te downloaden zijn en waarmee je de Metro style interface goed leert kennen. Standaard worden er al een aantal applicaties met de Consumer Preview (en de uiteindelijke versie) meegeleverd, zoals Mail, Calender, People, Messaging en Photos.

Windows 8 communicatie applicaties

De hierboven benoemde communicate applicaties worden standaard met Windows 8 geleverd en zijn compleet ingericht voor de Metro style interface.

Windows 8 en tablets

De Consumer Preview is te downloaden voor tablets, laptops als dekstop PC’s maar deze moeten wel over een Intel (x86) processor beschikken. Wanneer Windows 8 officieel gelanceerd wordt zal er ook een versie voor ARM apparaten beschikbaar zijn. Op het podium toonde Microsoft vandaag een groot aantal concept tablets die draaiden op zowel Intel x86 processors als ARM processors van onder meer Nvidia en Qualcomm. Toekomstige ARM tablets zullen een iets beperktere Windows 8 ervaring krijgen dan tablets met een Intel processor maar zijn waarschijnlijk ook een stuk dunner, lichter, energiezuiniger en goedkoper.

Windows 8 downloaden

Wil je de Consumer Preview van Windows 8 downloaden dan kan dat hier. Hou er wel rekening mee dat je computer aan een aantal eisen moet voldoen.

Deze versie van Windows 8 moet erg dichtbij de uiteindelijke versie liggen. De vraag is alleen nog wanneer deze gelanceerd wordt. Microsoft zelf heeft er nog niks officieel over gezegd maar de laatste geruchten spreken over een lancering ergens in oktober. Tegelijk met de lancering worden ook de eerste tablets met Windows 8 verwacht. Wil je meer weten over Windows 8? Bekijk dan ons Windows 8 archief.

 • Delen:

Reacties

 1. stijn
  01 maart, 2012 om 8:33

  Ben ik de enige die dit wat rommelig over vind komen?
  Ik heb het nog niet getest (zal ik wel doen) maar aan de filmpjes te zien, lijkt mij dit OS voor desktop toch echt niet handig…
  Voor een tablet zal dit wel beter zijn , maar geef mij toch maar liever android zo op het eerste gezicht.
  Zijn er mensen die het al geprobeerd hebben (op tab of desktop?) en wat zijn de bevindingen?

  • tim
   03 maart, 2012 om 19:44

   Ik had het zojuist geinstalleerd. het is in het begin erg onduidelijk. je word in het diepe gegooid en begrijpt er in het begin niks van. het is extreem vernieuwend. wat ik zelf erg lastig vind ( omdat ik nogal veel msn ) is dat windows people totaal niet naar mijn verwachtingen is. de instellingen van die Messaging app kan je niet aanpassen. en zo zijn mijn contacten erg rommelig. ( zoals categorieén instellen )

   maar we moeten uiteraard weten dat het nog lang niet af is.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.