Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple onthult nieuwe iPad: Alle informatie, specs en prijzen

Geschreven door
Geplaatst op7 maart 2012, 21:06 CategorieApple

Apple heeft vandaag tijdens de Keynote in San Francisco de langverwachte derde generatie iPad onthuld. Het meest opvallende, wat meteen ook zeer belangrijk is, is dat de naam geen iPad 3 of iPad HD is maar gewoon de nieuwe iPad. De nieuwe iPad komt overeen met de meeste geruchten die we voorbij hebben zien komen en beschikt dan ook over een Retina display, een snellere dual-core processor, een 4G module en een betere camera aan de achterzijde. Voor de rest helaas geen verrassingen maar wel weer een reden om op 23 maart in de rij te gaan staan.

iPad – De naam

Tja, geen iPad 3, geen iPad HD maar gewoon een nieuwe iPad. Wellicht verwarrend voor sommigen onder ons maar wel een duidelijke strategie van Apple. Je wilt als consument natuurlijk altijd de nieuwste iPad en dat is waar je dan naar op zoek moet. Je zoekt ook niet naar de iMac 2 of iMac 4. Zien we dan dit jaar ook gewoon een nieuwe iPhone verschijnen?

iPad – Commercial

iPad – Display

Een feature waar eigenlijk alle geruchten het over eens waren is het Retina Display. De iPad beschikt over de hoogste resolutie in de markt met 2048 bij 1536 pixels, nog steeds met een 9.7 inch display. Dit komt neer op 264 pixels per inch. Scherper dan dit ga je het momenteel niet krijgen, zelfs de nieuwe Acer Iconia Tab A700 en ASUS Transformer Pad Infinity hebben een lagere resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels.

Apple geeft aan dat je bij de iPhone op normale afstand geen individuele pixels waargenomen kunnen worden en hetzelfde geldt nu voor de iPad 3. Verder belooft Apple een 44 procent betere kleurverzadiging met het nieuwe display.

Model Formaat Resolutie PPI
Nieuwe Apple iPad 9.7 inch 2048 x 1536 264
iPad / iPad 2 9.7 inch 1024 x 768 132
Acer Iconia Tab 700 10.1 inch 1920 x 1200 224
ASUS Transformer Pad Infinity 10.1 inch 1920 x 1200 224
Samsung Galaxy Note 10.1 10.1 inches 1280 x 800 149

iPad – Processor

Om die hoge resolutie aan te sturen en graphics op een indrukwekkende manier weer te geven heeft Apple een nieuwe Apple A5X chipset ontwikkeld. Deze processor beschikt over twee cores voor de rekenkracht en vier cores voor het aansturen van de graphics. ‘Helaas’ geen quad-core processor maar volgens Apple is dit ook absoluut niet nodig om de beste prestaties in de markt te kunnen krijgen. Apple geeft aan dat de grafische prestaties viermaal beter zijn dan Nvidia’s Tegra 3 quad-core processor en tweemaal beter zijn dan de A5 processor in de iPad 2.

iPad – Camera

Het is geen 8 megapixel camera maar wel een 5 megapixel camera die direct van de iPhone 4S overgenomen is. De iSight camera aan de achterzijde kan daarom dus ook Full HD (1080p) video opnamen maken. Verder beschikt de camera over Auto-exposure, auto-focus, auto-face detection, edge-to-edge detail, AF-lock en een ingebouwde stabilisator. Aan de voorzijde bevindt zich een FaceTime camera voor videogesprekken.

iPad – Voice dictation

Een nieuwe feature is ‘voice dictation’, oftewel het dicteren tekst middels spraak. Apple heeft een nieuwe knop aan het on-screen keyboard toegevoegd waarmee je eenvoudig teksten kunt inspreken. De iPad dicteert vervolgens wat je inspreekt. Helaas is de Nederlandse taal voorlopig niet beschikbaar en moeten we het doen met Engels, Frans, Duits en Japans.

iPad – 3G/4G LTE

Dit jaar krijgen we niet alleen iPad tablet met een 3G module maar ook met 4G / LTE. Ook de modellen die in Europa te koop zullen zijn beschikken over een 4G module, al hebben we in Europa natuurlijk nog amper 4G netwerken tot onze beschikking. De iPads die in Europa uitgebracht worden beschikken daarnaast over HSDPA+ voor een download snelheid van maximaal 42Mbps. Middels 4G/LTE is het mogelijk met een snelheid van 72Mbps te downloaden. Groot voordeel is dat de batterijduur van de 3G en 4G modellen niet achteruit gaat. Net als vorig jaar belooft Apple 10 uur met een volle batterij, en 9 uur wanneer je gebruikmaakt van 3G of 4G.

De nieuwe iPad kan ook als personal hotspot gebruikt kunnen worden, maar dan moet je telecomprovider dit wel ondersteunen.

iPad – Software

Met het nieuwe display komt natuurlijk een hogere resolutie. Apple zou Apple niet zijn als daar geen rekening mee gehouden is qua software. Alles is helemaal bijgewerkt om optimaal van de hoge resolutie te profiteren. Volgens Apple zien ook de huidige iPad applicaties er goed uit op het Retina display maar als ontwikkelaars een klein beetje tijd steken in hu applicatie kunnen ze een indrukwekkende app creëren. De applicaties van Apple zelf, zoals iMovie, iWork en Garage Band zijn inmiddels bijgewerkt en geoptimaliseerd voor het Retina Display.

Ook heeft Apple verschillende nieuwe functies aan iMovie en Garageband toegevoegd. Zo kun je middels een Wifi verbinding met maximaal vier iPads tegelijkertijd iets opnemen in Garageband en kun je in iMovie een eigen storyboard maken voordat je daadwerkelijk je video’s maakt. iPhoto is een compleet nieuwe applicatie voor de iPad en biedt onder meer het bewerken van foto’s, het maken van een dagboek, het delen van foto’s en het ‘beamen’ van foto’s naar andere apparaten. Deze applicatie kost 4,99 dollar.

Lees meer over iPhoto, en bekijk een hands-on video, in dit artikel.

iOS 5.1

Niet geheel onbelangrijk is dat Apple vanaf vandaag ook iOS 5.1 uit zal rollen naar alle iPads, iPhones en iPods. Deze versie brengt onder meer een aantal bugfixes, een nieuw ontwikkelde camera app met video stabilisatie, de mogelijkheid om foto’s uit Photo Stream te verwijderen en ondersteuning voor het hierboven genoemde voice dictation in Engels, Frans, Duits en Japans. Verdere verbeteringen binnen iOS 5.1 zijn niet bekendgemaakt dus daar hoeven we niet veel van te verwachten. De update kan Over The Air gedownload worden op alle iOS apparaten.

iPad – Design

Mocht je graag een nog dunnere en lichtere iPad willen dan is deze nieuwe iPad wellicht een tegenvaller. De iPad 2 had een dikte van maar 8.8mm en de nieuwe iPad is iets dikker geworden met 9.4mm. Daarnaast is het gewicht van 601 gram naar 652 gram. Ik kan me voorstellen dat het voor sommigen een nadeel kan zijn al is de iPad natuurlijk nog steeds een zeer mobiel apparaat. Belangrijk is wel dat door de nieuwe afmetingen er mogelijk een aantal cases niet meer te gebruiken zijn, let hier dus op wanneer je voor de nieuwe iPad gaat.

iPad – Prijs en beschikbaarheid

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de prijs en wanneer je voor de nieuwe iPad naar de winkel kunt. Helaas zit Nederland niet in de eerste uitrol op 16 maart. Dan is de iPad onder meer te koop in de VS, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Nederland is een week later, op vrijdag 23 maart aan de beurt. De nieuwe iPad komt in dezelfde varianten als de iPad 2; 16GB, 32GB, en 64GB. En hierbij heb je nog de keuze uit een wit of zwart model en Wifi-only of Wifi plus 3G. Onderstaand vind je alle prijzen, welke overigens gelijk zijn gebleven met de introductieprijzen van de iPad 2.

Model 3G/Wifi Prijs
Apple iPad 2 16 GB Wifi 479 euro
Apple iPad 2 32 GB Wifi 579 euro
Apple iPad 2 64 GB Wifi 679 euro
     
Apple iPad 2 16 GB Wifi + 3G 599 euro
Apple iPad 2 32 GB Wifi + 3G 699 euro
Apple iPad 2 64 GB Wifi + 3G 799 euro

 

Hou de productpagina van de iPad 3 in de gaten voor de eerste winkels die de tablet verkopen, de laatste nieuwtjes en de eerste reviews.

De eerste voorraad zal snel op zijn dus hou de Apple Store in de gaten zodat je de nieuwe iPad kunt pre-orderen.

iPad 2 – Lagere prijs

De iPad 2 blijft wel in het assortiment maar zal een prijsreductie van 100 dollar (80 euro) krijgen. Het 16GB Wifi-only model van de iPad 2 kost in de Online Apple Store momenteel 399 euro, terwijl de 3G variant 519 euro kost. De 32GB en 64GB modellen worden niet meer gevoerd, wel heb je nog de keuze uit een zwarte of witte variant.

iPad – Video

iPad – Conclusie

Valt het mee of tegen? Eigenlijk geen grote verrassingen dus, behalve de naam dan. De nieuwe iPad zal natuurlijk weer heel wat consumenten naar de winkels lokken met als belangrijkste nieuwe feature het Retina Display. Sta jij 23 maart in de rij voor een nieuwe iPad?

Bekijk de eerste hands-on video’s met de nieuwe iPad in dit artikel. Mocht je overigens de gehele Keynote presentatie terug willen kijken kan dat hier.

 • Delen:

Reacties

 1. Erik
  07 maart, 2012 om 22:38

  Ja inderdaad precies als verwacht. Moet eerlijk bekennen dat ik tijdens de presentatie nog wachtte op een extra feature die super awesome zou zijn, helaas kwam die niet. Toch wel een leuke verbetering op de ipad 2.
  Maar ik sta er niet voor in de rij.. Blijf bij de prime, misschien haalt de ipad 4/ nieuwste nieuwe ipad me over volgend jaar.

 2. breda
  08 maart, 2012 om 1:49

  Mooi en duidelijk artikel, thanks.

  Ok dan, na ruim 2 jaar wachten en teleurstellingen komt het er dan toch van: ik ga een tablet aan schaffen. Ga denk ik voor de 32 versie.

  Ik heb nog geen tablet, en al helemaal geen smartphone, dus voor mij is het al snel awesome. En het is toch ook gewoon een fantastisch apparaat.

  • Martijn
   08 maart, 2012 om 14:33

   Thanks voor je compliment. Jij bent overstag met de nieuwe iPad? :)

   • breda
    08 maart, 2012 om 23:25

    Jazeker, ik ben om, ;-).

 3. stijn
  08 maart, 2012 om 8:42

  moeilijk
  ik sta te twijfelen tss deze 32 gig
  de asus 700 32 gig zonder dock
  acer 700 32 gig
  of huawei 10 inch 32 gig

  feit is dat apple wel een beter scherm heeftn en ik voor 550 euro nooit een asus 700 ga hebben die eigenlijk minder goed is
  ik wel al een android smartphone

  graag meningen!

 4. stijn
  08 maart, 2012 om 9:02

  prijzen hier vermeldt staan zijn van de twee?
  kan je trouwens ook bij de nieuwe een extra 32 bijsteken? zoalsbij asus?

  • Sam
   08 maart, 2012 om 9:41

   Nee je kan achteraf geen geheugen toevoegen.

   • stijn
    08 maart, 2012 om 10:18

    damn een asus wel?
    is 32 dan wel genoeg?

   • Martijn
    08 maart, 2012 om 14:32

    ASUS wel ja, maar 32GB is al redelijk wat hoor. Ik weet niet wat je er allemaal mee wilt doen? :)

   • stijn
    08 maart, 2012 om 10:42

    is er flash ondersteuning?

   • Martijn
    08 maart, 2012 om 14:32

    Nee

 5. Rob
  08 maart, 2012 om 10:55

  Apple begint achterop te raken. Vergeleken met bv. de Asus Eee Pad Transformer Prime TF201 verliest ‘The New Ipad’, muv de hogere resolutie van 2048*1536, het op vrijwel alle punten.( plus het ontbreken van Flash, USB, micro-SD, HDMI )

 6. u
  11 maart, 2012 om 1:25

  ik heb heel lang gewacht op deze, wilde geen ipad 1 of 2 halen maar ‘de nieuwe ipad’ ga ik zeker halen.

  alleen al om de display met de geweldige graphics !!! wauw
  zeker waard om deze te kopen

  APPLE altijd tevreden mee !

  • Martijn
   11 maart, 2012 om 1:43

   Dat is goed om te horen! Hou de site in de gaten voor updates en aanbiedingen!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.