Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Chameleon is het ideale homescreen voor Android 4 ICS

Geschreven door
Geplaatst op13 maart 2012, 11:26 CategorieAndroid

Het homescreen van een tablet is het belangrijkste onderdeel van de Android interface. Fabrikanten kunnen zich hier differentiëren van de concurrentie. Niet alle fabrikanten doen dit, maar bijvoorbeeld Samsung en HTC hebben een eigen interface ontwikkeld die hier overheen gelegd wordt. Deze interfaces van fabrikanten werken niet altijd even soepel en de standaard Android interface is niet zo boeiend. Tijd dus voor vernieuwing.

Het Canadese Teknision heeft zelf een interface ontwikkeld voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich die meer ruimte biedt voor eigen invulling, een compleet ander uiterlijk heeft en gaat onder de naam Chameleon. Teknision focust zich vooral op het ontwerpen van user interfaces en was onder meer verantwoordelijk voor de interface van de BlackBerry PlayBook.

Smart widgets

In principe is Chameleon een UX dat over Android 4.0 gelegd is en beter gebruikmaakt van de ruimte op het scherm dan de standaard Android interface. Je zou het uiterlijk ervan aardig kunnen vergelijken met de Metro interface van Windows 8; het homescreen bestaat uit zogenaamde ‘smart widgets’ die ook nog een interactief zijn. Zo kun je de laatste e-mails en de laatste RSS nieuwtjes voorbij laten komen.

Aangepast op de gebruiker en de locatie

Een unieke feature van Chameleon is dat het zichzelf aanpast aan de omgeving en de gebruiker. De applicatie maakt namelijk gebruik van gezichtsherkenning om te bepalen wie de tablet op een bepaald moment gebruikt. Vervolgens wordt hier een specifiek profiel aan gekoppeld en verschijnt jouw eigen interface. Daarbij kun je bepaalde gebruikers beperkingen opleggen voor bijvoorbeeld het surfen op het internet. Ook de locatie waar je werkt wordt bijgehouden en de content die verschijnt kan hier vervolgens op aangepast worden. Ben je thuis dan krijg je de ‘media consumptie’ applicaties te zien en ben je op je werk dan krijg je de ‘media productie’ applicaties te zien. Natuurlijk is dit naar eigen wens in te stellen.

Geavanceerde notificaties

Android kent natuurlijk al notificaties maar Teknision wil nog een stap verder gaan dan simpele notificaties. Het bedrijf wil de gevolgen van een notificatie analyseren en middels zogenaamde smart agents een actie uitvoeren. Als voorbeeld geeft het bedrijf de melding dat de vlucht van een zakenman gecanceld is. Chameleon kijkt vervolgens naar de consequenties van deze melding zoals reserveringen en vergaderingen die niet gehaald kunnen worden.

Chameleon en Android

Dit klinkt allemaal natuurlijk erg interessant maar voorlopig blijft het nog bij beloften. Teknision zegt in gesprek te zijn met verschillende fabrikanten van tablets maar of en wanneer de interface op een tablet verschijnt is nog onduidelijk. Mochten de onderhandelingen vastlopen dan is het altijd nog mogelijk dat Chameleon aangeboden wordt via de Google Play Store.

Bron: Androidauthority

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.