Een half uurtje met de nieuwe iPad (eerste indruk)

18 maart 2012 4 Minuten 14 Reacties
new-ipad-3

Omdat ik niet de grootste fanboy ben die ik ken moet ik het soms van anderen in mijn buurt hebben. Ook in dit geval heb ik het genoegen dat ik iemand ken die helemaal naar Duitsland is gereden om een nieuwe iPad aan te schaffen. Voor mij is dat leuk want ik heb er ook een half uurtje mee mogen spelen. Zelf probeer ik eind van deze week een nieuwe iPad te bemachtigen en na een tijdje met dat ding rommelen schrijf ik, zoals altijd, een review van het apparaat.

Vandaag kan ik toch een paar eerste indrukken optekenen die jullie misschien interessant vinden: Het scherm is erg mooi, ik merk niet gek ver verschil in gewicht en formaat en de nieuwe camera is boven verwachting indrukwekkend.

Retina display

Dat gezegd hebbende is het interessant om te kijken HOE indrukwekkend het nieuwe scherm (na een half uurtje gebruik) is. Op het moment dat je een nieuwe iPad in handen krijgt valt het nieuwe scherm misschien wel wat tegen. Vooral omdat alle reviewers zonder uitzondering in combinatie met superlatieven schrijven over het scherm was de verwachting misschien wat te hoog. Ja, het scherm is superscherp en nee, ik kan geen pixels herkennen. Het is goed om te beseffen dat het scherm op de iPad 2 ook een goed scherm is en je dus van een goed scherm naar een super scherm gaat, niet van een slecht scherm naar een super scherm.

Afmetingen en gewicht

Het verschil in dimensies en gewicht is nu echt zo iets dat mij weinig kan interesseren. Mijn eigen iPads gebruik ik zonder uitzondering altijd icm een hoes en dus zijn mijn vingers niet gefinetuned om deze kleine verschillen te herkennen. Zowel een iPad 1, 2 als de nieuwe iPad is te zwaar om lange tijd voor je uit te houden (langer dan een kwartier zeg maar) en gebruik je vooral al steunend op je knie of in een of andere handige hoes met stand.

Camera

De camera is wel heel erg indrukwekkend. Voor wie dit belangrijk is mag dit erg goed nieuws genoemd worden. Het probleem is alleen dat bijna iedereen er nog van overtuigd is dat je als een enorme geek eruit ziet als je met dit ding foto’s of video’s aan het opnemen bent. Doe een YouTube search om test footage van de nieuwe iPad te vinden en bekijk de kwaliteit zelf. Zelf begin ik warm te lopen voor het idee van foto’s en video’s maken op de iPad maar dat is voer voor een andere post.

Conclusie

Al met al ben ik niet zo onder de indruk als ik had verwacht. Het scherm is heel erg mooi en zal op termijn de belangrijkste feature blijven van de nieuwe iPad. Het is echter niet zo’n verschil dat ik kan zeggen dat een upgrade vanaf een iPad 2 de moeite waard gaat zijn. Andere extraatjes zoals de camera en 4G is maar voor een heel beperkt deel van de markt interessant; camera voor mensen die het niet boeit wat anderen van ze denken en 4G is voor Amerikanen.

Het interessante is dat het gevoel van ‘niet overweldigd zijn’ eigenlijk van toepassing is op een heel zooitje van Apple’s product releases. Denk iPad (toen wisten we nog niet echt wat we er mee moesten), iPad 2 (“hmm, dat is toch niet zo heel veel verschil met iPad 1?”) en iPhone 4s (“hmm dat is toch niet zo heel veel verschil met iPhone 4?”). Toch zijn bovenstaande producten absolute (onbeschrijfelijke) successen geweest voor Apple en in het geval van tablets verreweg de beste van de klas. Dus met de nieuwe iPad zal Apple ook wel weer een winnaar hebben. Zelf twijfel ik alleen of het verkopen van mijn iPad 2 de moeite waard was, maar dat gevoel had ik bij iPad 1 naar iPad 2 ook.

Later meer in mijn volledige review.

Reacties (14)