Het grote verschil tussen de iPad en Android tablets: Apps

28 maart 2012 2 Minuten 6 Reacties
Galaxy-Note-10-vs-iPad-2

Ik zie dagelijks vragen voorbij komen van mensen die opzoek zijn naar een nieuwe tablet en niet weten of ze nu voor een Android tablet of een iPad moeten gaan. Er zijn veel verschillen te noemen, met zowel voordelen als nadelen van beide systemen, welke in dit eerdere artikel al uitgebreid besproken worden maar één verschil is nog steeds overduidelijk een groot pluspunt voor Apple's iPad.

PC Magazine heeft eerder deze week een interessant stuk geschreven over het verschil tussen Android tablets en de iPad en waarom het lastig is een Android tablet aan te raden aan de gemiddelde consument. Ik krijg ook vaak de reactie dat ik snel richting Apple wijs bij een advies maar dat is niet zonder reden. Zoals PC Magazine omschrijft ligt een belangrijk verschil tussen beide systemen bij de applicaties, een zeer groot onderdeel van een tablet natuurlijk.

Slechte vormgeving

Vergeleken met de iPad zijn de apps voor Android tablets simpelweg niet zo goed. Dit is niet alleen Google’s fout maar ook dat van luie ontwikkelaars. Google biedt namelijk tools om een applicatie compleet te optimaliseren voor tablets maar veel ontwikkelaars kiezen de gemakkelijke weg om de bestaande Android applicatie voor smartphones simpelweg op te laten rekken naar een tablet applicatie. Dit werkt wel maar het ziet er in 9 van de 10 gevallen gewoon niet aantrekkelijk uit door het grotere display van een tablet. Google geeft ontwikkelaars deze mogelijkheid en zou dus wellicht zelf eens moeten kijken of dit wel de juiste strategie is. Apple biedt minder ondersteuning voor verschillende resoluties waardoor iPhone apps er op de iPad dermate slecht uitzien dat ontwikkelaars zich ervoor schamen en een applicatie speciaal voor de iPad uitbrengen.

Het vinden van Android apps

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zijn een aantal zeer fraai vormgegeven en voor tablets geoptimaliseerde applicaties te vinden maar dit aanbod is in vergelijking met applicaties (geoptimaliseerd) voor de iPad bijzonder klein. In de Google Play Store wordt zelfs bijzonder weinig aandacht besteed aan applicaties voor tablets en alleen met goed zoeken kun je vinden wat je nodig hebt.

De iPad krijgt altijd voorrang

Een groot aantal bedrijven, waaronder het Nederlandse Ziggo bijvoorbeeld, focust zich ook altijd eerst op fatsoenlijke en uitgebreide applicaties voor de iPad alvorens een complete applicatie voor Android tablets te ontwikkelen. Wanneer er een goed werkende app voor de iPad ontwikkeld is kijken veel bedrijven pas naar de mogelijkheden voor een voor tablets geoptimaliseerde Android app.

Aandacht voor applicaties

De vormgeving en de beschikbaarheid van voor tablets geoptimaliseerde applicaties is dus een punt waar Google nog flink zal moeten aanpoten en ontwikkelaars zal moeten pushen om dichter in de buurt van de iPad te kunnen komen. Google heeft onlangs nog aangegeven dat tablets een zeer belangrijke productgroep zijn en blijven, en om hier de vruchten van te kunnen plukken moet er eens goed naar één van de belangrijkste aspecten van mobiele apparatuur, de applicaties, gekeken worden.

Reacties (6)