Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Het grote verschil tussen de iPad en Android tablets: Apps

Geschreven door
Geplaatst op28 maart 2012, 14:26 CategorieAndroid

Ik zie dagelijks vragen voorbij komen van mensen die opzoek zijn naar een nieuwe tablet en niet weten of ze nu voor een Android tablet of een iPad moeten gaan. Er zijn veel verschillen te noemen, met zowel voordelen als nadelen van beide systemen, welke in dit eerdere artikel al uitgebreid besproken worden maar één verschil is nog steeds overduidelijk een groot pluspunt voor Apple’s iPad.

PC Magazine heeft eerder deze week een interessant stuk geschreven over het verschil tussen Android tablets en de iPad en waarom het lastig is een Android tablet aan te raden aan de gemiddelde consument. Ik krijg ook vaak de reactie dat ik snel richting Apple wijs bij een advies maar dat is niet zonder reden. Zoals PC Magazine omschrijft ligt een belangrijk verschil tussen beide systemen bij de applicaties, een zeer groot onderdeel van een tablet natuurlijk.

Slechte vormgeving

Vergeleken met de iPad zijn de apps voor Android tablets simpelweg niet zo goed. Dit is niet alleen Google’s fout maar ook dat van luie ontwikkelaars. Google biedt namelijk tools om een applicatie compleet te optimaliseren voor tablets maar veel ontwikkelaars kiezen de gemakkelijke weg om de bestaande Android applicatie voor smartphones simpelweg op te laten rekken naar een tablet applicatie. Dit werkt wel maar het ziet er in 9 van de 10 gevallen gewoon niet aantrekkelijk uit door het grotere display van een tablet. Google geeft ontwikkelaars deze mogelijkheid en zou dus wellicht zelf eens moeten kijken of dit wel de juiste strategie is. Apple biedt minder ondersteuning voor verschillende resoluties waardoor iPhone apps er op de iPad dermate slecht uitzien dat ontwikkelaars zich ervoor schamen en een applicatie speciaal voor de iPad uitbrengen.

Het vinden van Android apps

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zijn een aantal zeer fraai vormgegeven en voor tablets geoptimaliseerde applicaties te vinden maar dit aanbod is in vergelijking met applicaties (geoptimaliseerd) voor de iPad bijzonder klein. In de Google Play Store wordt zelfs bijzonder weinig aandacht besteed aan applicaties voor tablets en alleen met goed zoeken kun je vinden wat je nodig hebt.

De iPad krijgt altijd voorrang

Een groot aantal bedrijven, waaronder het Nederlandse Ziggo bijvoorbeeld, focust zich ook altijd eerst op fatsoenlijke en uitgebreide applicaties voor de iPad alvorens een complete applicatie voor Android tablets te ontwikkelen. Wanneer er een goed werkende app voor de iPad ontwikkeld is kijken veel bedrijven pas naar de mogelijkheden voor een voor tablets geoptimaliseerde Android app.

Aandacht voor applicaties

De vormgeving en de beschikbaarheid van voor tablets geoptimaliseerde applicaties is dus een punt waar Google nog flink zal moeten aanpoten en ontwikkelaars zal moeten pushen om dichter in de buurt van de iPad te kunnen komen. Google heeft onlangs nog aangegeven dat tablets een zeer belangrijke productgroep zijn en blijven, en om hier de vruchten van te kunnen plukken moet er eens goed naar één van de belangrijkste aspecten van mobiele apparatuur, de applicaties, gekeken worden.

 • Delen:

Reacties

 1. Rudy
  30 maart, 2012 om 1:45

  ik heb nu voor de new IPad gekozen 64gb en 4g (ok 3g)de asus prime was het niet de bekende problemen en voor de nieuwe asus (3e kwartaal) heb ik geen geduld meer voor.
  al heb ik hier eerder gezegd dat ik daarop zou wachten.
  heb de apple sinds vandaag dus tijd zal het leren.

  • stijn
   31 maart, 2012 om 8:08

   idem ;)

 2. Marcel Tito
  28 augustus, 2012 om 6:39

  Ik wil een tablet kopen maar weet nu niet of ik moet kiezen voor een tablet of ipad. Het gaat om het geven van presentaties van dor mij gemaakte websites bij de desbetreffende klant.

  Mijn oog viel op de “Acer ICONIA Tab A200 webtablet – WiFi – 32 GB”.
  Wie heeft deze en wat kan die mij vertellen over beeldkwamiteit en snelheid.

 3. William
  29 maart, 2013 om 21:24

  Ik heb vorige week een tablet van Kruidvat gekocht, ik vind hem geweldig! Snel, alles werkt alleen accu wel snel leeg, maar voor de rest super. Nu weet ik niet wat de verschillen zijn tussen andere types of ipad ben geen kenner maar wel kritisch. Voor maar €99,- echt een supertablet. Ook geen moeilijk gedoe met dowloaden van apps of tv gemist. Wel vind ik vreemd dat sommige Apps na downloaden ook op de vaste pc moeten worden geinstalleerd. Maar goed ik ben zo blij als een kind-)
  Succes !

 4. Kevin
  08 december, 2016 om 23:19

  Maar om bijvoorbeeld muziek op een iPad te zetten heb je wél een gewone Apple computer of laptop nodig en dat heb ik er dus NIET voor over..!!!

 5. Florens
  19 september, 2018 om 1:10

  Wat voor voordelen biedt een iPad ten opzichte van een tablet?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.