Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Moet je nu een Android tablet of een nieuwe iPad kopen? (Android vs iOS)

Geschreven door
Geplaatst op14 maart 2012, 13:09 CategorieOpinie

Ook in 2012 blijven Android fabrikanten vol inzetten op tablets en Apple heeft onlangs een derde generatie van haar iPad gelanceerd. Hoewel het voor velen al duidelijk is of ze Android of iOS prefereren is het voor een groot deel van de consumenten nog steeds een lastig verhaal. Om deze reden probeer ik een antwoord op de vraag te geven of je nu een Android tablet of nieuwe iPad moet kopen.

Het antwoord op de vraag is van verschillende factoren afhankelijk, maar gebaseerd op verschillende reviews die ik (en Sam) heb mogen maken de afgelopen maanden is het antwoord momenteel makkelijker te vinden. Het belangrijkste element, naar mijn mening, is het besturingssysteem. Dit bepaalt voor 75 procent of de ervaring met een tablet positief is of negatief. Nu de iPad 3 binnen twee weken te koop zal zijn wordt voor veel consumenten de vraag belangrijk of nu gaan voor de iPad de juiste keuze is.

Android Honeycomb

99 procent van de Android tablets draaien momenteel op Android 3.2 Honeycomb of een eerdere versie van het besturingssysteem. De wat betere tablets beschikken over Honeycomb, dat geoptimaliseerd is voor tablets, en de budget varianten beschikken vaak nog over Android 2.x, dat geoptimaliseerd is voor smartphones. Op zich geen probleem want de functies werken allemaal wel. Maar, er zit één groot nadeel aan beide systemen.

Android Honeycomb is, zoals ook Sam in de review van de Samsung Galaxy Tab 7.7 aangaf, verre van optimaal. Het besturingssysteem zit nog vol fouten, bugs en lag waardoor de tablet-ervaring vaak tegenvalt. Android 2.x is speciaal ontwikkeld voor smartphones en mist dus aardig wat tablet features en functies. Daarbij is de interface niet optimaal voor tablets. Al met al werken deze twee versies van Android niet mee aan een optimale tablet-ervaring.

Android Ice Cream Sandwich

Natuurlijk heeft Google hiervoor Android 4.0 Ice Cream Sandwich gelanceerd die dit probleem moet oplossen. Maar, de uitrol van dit besturingssysteem gaat zo traag en gaat gepaard met zoveel problemen dat veel mensen hier ook niet vrolijker van worden. Zo hebben onlangs de Eee Pad Transformer en de Archos G9 tablets een update naar Android 4.0 gekregen maar zijn de reacties van gebruikers zo negatief dat ASUS de uitrol voorlopig stop heeft gezet.

Koop geen Android tablet

Eigenlijk is de conclusie van bovenstaande punten dat op dit moment Android geen goede keuze is. Wanneer je kijkt naar het belangrijkste element van een tablet, het besturingssysteem, dan heeft Android nog een lange weg te gaan.

Koop wel een Android tablet

Toch zijn er twee redenen om wel een Android tablet te kopen. De eerste is de ASUS Eee Pad Transformer Prime. Deze tablet is compleet ingericht op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, hoewel deze in eerste instantie met Android 3.2 Honeycomb geleverd werd. De update naar Android 4.0 verliep zeer soepel en de meeste gebruikers zijn behoorlijk tevreden met de prestaties van de software. Ook ik kwam in de review van de Transformer Prime nauwelijks problemen tegen met de software. Combineer dit met een zeer fraai design, productief werken met het optionele keyboard en indrukwekkende hardware specs en je krijgt een Android tablet die wel degelijk aan te raden is.

Maar, er is nog een andere reden waarom je voor Android kan kiezen, iets wat eigenlijk een argument is wanneer je voorkeur er nu al naar uitgaat. Mocht Android Honeycomb voor jou voldoende bieden en kun je leven met de negatieve punten dan is het wellicht een optie voor een Android tablet te gaan. Daarbij kun je natuurlijk wachten op de uitrol van Android 4.0 voor de desbetreffende tablet maar helaas is dat gezien de recente updates geen garantie voor een optimale tablet-ervaring.

Ook kan ik me voorstellen dat je qua hardware specs graag een Android tablet wilt kopen. Kijk bijvoorbeeld naar de Samsung Galaxy Tab 7.7. Deze tablet beschikt over een zeer fraai 7.7 inch Super AMOLED display en maakt een filmpje kijken wel zeer indrukwekkend. Ook hierbij moet je dus goed beseffen wat de nadelen van Android Honeycomb zijn en ermee willen leven, totdat Google – in samenwerking met de fabrikanten – de software problemen heeft opgelost.

‘Open Android’

Een argument dat door veel Android liefhebbers en gebruikers wordt gegeven om voor Android te kiezen is het feit dat het besturingssysteem ‘open’ is, in ieder geval minder gesloten dan iOS. Dit houdt in dat je meer mogelijkheden en minder restricties hebt. Fabrikanten kunnen specifieke software aanpassingen doen en developers (derden) kunnen met de software aan de slag aangezien Android ‘open-source’ is. Daarbij het is beleid minder strict wat extra functies mogelijk maakt zoals gebruik van Torrents, bredere ondersteuning van video- en audioformaten en niet afhankelijk hoeven zijn van een programma als iTunes voor het overzetten van media. Dat biedt dus zeker mogelijkheden maar naar mijn idee komen deze mogelijkheden pas in the picture wanneer het besturingssysteem naar behoren functioneert.

Daarbij kun je zeggen dat door het stricte en gesloten beleid van Apple de controle over alles dat je kunt doen een stuk groter is en daardoor de kwaliteit ook gewaarborgd blijft. Apple zal geen functies introduceren of toestaan die maar half werken of die negatieve invloed kunnen hebben op de prestaties van het product.

Apple’s iOS en de iPad

Kijkend naar de software, het iOS besturingssysteem, ligt Apple momenteel dus een paar stappen voor op Android. iOS is compleet afgesteld op de hardware die Apple produceert en biedt dan ook een optimale tablet-ervaring. Natuurlijk zullen er functies op Android zitten die je wellicht niet op iOS tegenkomt maar over het algemeen bieden beide besturingssysteem hetzelfde maar op een andere manier. Daarbij is de keuze qua tablets zeer beperkt, hoewel de iPad 2 voorlopig voor een lagere prijs te koop zal blijven. iOS is momenteel het meest stabiele pakket en zal het grootste deel van de consumenten dan ook een positievere ervaring bieden.

Daarbij is de hardware die Apple biedt ook nog eens van hoge kwaliteit. Je ‘mist’ misschien wat extra opties zoals een microSD card reader of een USB en HDMI aansluiting maar weegt dit op tegen een stabiel en optimaal besturingssysteem?

Android of iOS ecosysteem

Een belangrijke element waar niet veel mensen rekening mee houden bij de keuze tussen Android en iOS is het ecosysteem. Zonder er al te diep op in te gaan – iets wat Sam binnenkort in een apart artikel zal doen – heeft de keuze die je maakt invloed op wat je in de toekomst zal aanschaffen of waar je mee te maken zult krijgen.

Applicaties 

Wanneer je kiest voor iOS of Android kies je natuurlijk automatisch ook voor de applicaties die voor het OS beschikbaar zijn. Als je veel applicaties koopt dan heb je na een bepaalde periode heel wat geïnvesteerd in het OS waardoor overstappen naar een ander OS je vaak teveel zal kosten. Je moet namelijk je applicaties, mochten ze ook voor het andere OS beschikbaar zijn, opnieuw aanschaffen. Je wordt dus in principe afhankelijk van het besturingssysteem waar je voor kiest.

Apparatuur

Daarbij krijg je ook te maken met andere apparatuur die van dezelfde software gebruikmaakt. Je hebt bijvoorbeeld een iPad en een MacBook en bent op zoek naar een nieuwe mobiele telefoon. De kans dat de vervolgens voor een Android telefoon kiest is zeer klein, puur omdat je al in het ecosysteem van Apple werkt en hierdoor onder meer applicaties kunt uitwisselen, je content kunt delen middels iCloud en middels iTunes je muziek aanschaft en synchroniseert tussen apparaten.

Google heeft grootse plannen met Android en gaf onlangs nog aan dat ze pas begonnen is. Zo is Android onlangs op Google TV’s verschenen, wil Google het naar huishoudelijke apparatuur brengen en moeten auto’s voorzien worden van Android. Dit is natuurlijk nog toekomstmuziek maar zal zorgen voor een groot en geavanceerd ecosysteem waarin alle producten gebonden zijn aan Android. Ook Apple probeert dit gedeeltelijk te doen met Apple TV, de iPad, de iPhone en wellicht binnenkort een Apple HDTV.

Android heeft wat dit betreft wel een voordeel ten opzichte van iOS.  Apple doet namelijk alles zelfs en creëert dus beperkte keuze, zowel in producten als in prijs. Google doet bijna niets zelf, laat alles aan fabrikanten over, en zorgt dus voor veel meer keuze, zowel in de verscheidenheid aan producten en prijzen van Android producten.

Toekomst

Een ander punt is dat Android momenteel een gratis besturingssysteem is voor fabrikanten en dat Google er nagenoeg geen geld mee verdient. Toch moet ooit de grote investering in Android terugverdiend worden. Hoe gaat Google dit aanpakken? Gaan we gepersonaliseerde advertenties op Android apparatuur ontvangen? Moeten we voor bepaalde Android diensten abonnementen gaan afsluiten? Ook dit ligt nog in de verre toekomst maar Google zal ooit met een plan hiervoor moeten komen.

Android tablet of nieuwe iPad?

Concluderend is het wel duidelijk dat momenteel de nieuwe iPad naar mijn idee de beste keuze is. Toch kun je, wanneer de hardware interessant voor je is of Android je voorkeur heeft, kijken naar bijvoorbeeld de ASUS Eee Pad Transformer Prime. Deze tablet biedt momenteel de beste ervaring op het gebied van Android. Zoals gezegd, wanneer je genoegen neemt met de mindere prestaties van eerdere Android versies of als hardware belangrijker voor je is dan een optimale tablet-ervaring, is Android nog steeds een optie. Tot het moment dat Google en fabrikanten Android optimaal draaiend krijgen zijn Android tablets wat mij betreft momenteel geen aanraders. Of dit met nieuwe tablets wel gebeurd of dat we moeten wachten op Android 5.0 is nog maar de vraag.

Over een paar maanden

Laat ik duidelijk maken dat ik over het hier en nu spreek. Er komen binnenkort (binnen drie maanden) een hoop tablets op de markt die net als de Transformer Prime compleet ingericht zijn voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich en dus niet afhankelijk zijn van een update die maar half werkt. Fabrikanten als Samsung, ASUS en Acer komen met nieuwe modellen die beschikken over interessante specificaties en dus wel degelijk een optie kunnen zijn. Je kunt hier op wachten maar wederom moet gezegd worden dat Google en de fabrikanten eerst maar moeten bewijzen dat Android stabiel en soepel kan draaien op tablets. Dat nu één tablet aan de verwachtingen voldoet wil niet zeggen dat Android nu ook een aanrader is.

Meer informatie

 • Delen:

Reacties

 1. stijn
  14 maart, 2012 om 13:46

  Dit is DE vraag die ik me ook stel
  Nu voor de ipad 3 gaan of wachten op asus tf700
  (ik heb reeds een android smartphone) dus ergens is de keuze al gemaakkt, maar ik wil anders wel voor 1 keer die bruggen opblazen
  maar ik moet het zeker zijn

  Vandaar dat ik 9/10 reviews afwacht v beide, want naart schijnt is de ipad3 soms ook “schokkerig” voelt hij niet vloeiend aan, en zijn de apps enorm groot 1a2 gig door de resolutie vh scherm, dit in combinatie met het feit dat je maar 32 of 64 gig kan hebben, raakt dit zeer snel vol en kun je zelfs geen extra sd gebruiken
  Daarnaast zijn er een hoop apps die ik op android heb en terug wil maar niet te vinden zijn bij apple (denk maar aan “ttorrent” , file explorer enz)

  ik weet het dus nog niet en wacht geduldig nog een maand of 4 af

 2. Hylke
  14 maart, 2012 om 14:04

  Wat een slechte vergelijking zeg! Ten eerste vergelijken jullie een tablet die jullie nog helemaal niet uitvoerig getest hebben (new ipad) met tablets die jullie wel uitgebreid getest hebben (bijv. Transformer Prime)
  Daarnaast gaan jullie wel erg snel voorbij aan de uitbreidingsmogelijkheden van Android. Als je kiest voor een iPad weet je zeker dat je nooit meer opslag zal hebben dan wat intern aanwezig is (16,32 of 64 GB) Met vrijwel iedere Android tablet kan je op een relatief goedkope manier ongelimiteerd je opslag uitbreiden d.m.v. SD geheugenkaartjes. En misschien wel het allergrootste voordeel van Android boven iOs is het “open” systeem. Downloaden vanaf websites, torrents gebruiken, uitwisselen van bestanden zonder tussenkomst van Itunes, je homescherm helemaal naar wens aanpassen, ondersteuning voor bijna ieder video- en muziekindelingen, etc: je kan het allemaal vergeten op iOs. Dat zijn zaken die iedereen in overweging moet nemen als hij/zij kiest voor de realtief dure maar ow zo hippe Ipad. Succes met kiezen! P.S. Ik koop een ipad3 met 32 GB om de zomer door te komen en ruil hem dan na de zomer in voor een Infinity Tab van Asus. Dat is het voordeel van Ipads, die behouden hun waarde ;)

  • Martijn
   14 maart, 2012 om 14:13

   Beste Hylke,
   Dat we de nieuwe iPad nog niet getest hebben wil niet zo heel veel zeggen. Het gaat om iOS in dit geval, wat al tijden stabiel draait op de iPad (en andere producten). Ik heb ook niet alle Honeycomb en Android 2.x tablets getest maar kan door ervaringen met sommige producten wel een lijn trekken die tot deze conclusie leidt.
   Daarbij zal Apple nooit een iPad 3 op de markt brengen die minder presteert dan de iPad 2.

   Uitbreidingsmogelijkheden zijn, naar wat ik hoor en lees, niet voor veel mensen een hele interessante reden. Daar hou je rekening mee bij aankoop en de gemiddelde consument gebruikt niet meer dan 64GB. Het is zoals ik zeg inderdaad een nadeel maar ik denk dat het in schril contrast staat met de besturingssysteem.

   Het ‘open’ systeem van Android hoor ik inderdaad wel vaker voorbij komen en zie ik ook, maar dan gaan we in op de functies van het besturingssysteem. Dat hoort wel er bij maar komt na de constatering dat het besturingssysteem niet goed genoeg werkt. Als de ervaring niet positief is dan zijn deze extra mogelijkheden met Android niet perse relevant. Ik ben het met je eens zodra Android op hetzelfde niveau ligt als iOS. Dan kunnen we echt de functies en de ‘openheid’ van het OS naast elkaar gaan leggen. Ik zal het ‘open Android’ stukje er als aanvulling bijzetten.

   • Hans
    14 maart, 2012 om 15:33

    Voor een héél belangrijk stuk eens met Hylke!!! Ik heb een Asus Eee Pad Transformer (niet de Prime). Die beviel mij tot nu toe uitstekend. Tot nu toe, want Asus heeft vorige week de 4.0 update uitgebracht en die is niet stabiel. Ik vond Honeycomb (Android 3.x) wel uitstekend werken. Die versie is speciaal voor tablets gemaakt en voldoet daarvoor ook uitstekend. Zoals Hylke al zei, Android blinkt uit in uitbreidbaarheid en openheid. Ik heb mijn hele agenda met todo’s in een grote widget op mijn homescreen staan. Doe dat maar eens met iOS. Dat kan niet. Het toetsenbord van de Transformer is erg handig. Je hangt er zo een USB muis aan of prikt er een SD kaart in met foto’s. Die foto’s kun je neerzetten waar JIJ wilt, en niet op een onbekende plek waar wijlen Jobs dat wilde. Ondersteunde filmformaten zijn heel groot en ook die zet je gewoon op een geheugenkaartje en afspelen maar. Gewoon voor een paar euri een micro HDMI kabel kopen en je speelt die films ook nog op je TV af (bij Apple betaal je voor een lullig verloopstukje zo € 40). Dàt zijn de verschillen waardoor ik voor Android kies! En ik heb een iPad 1 gehad, dus ik ken de verschillen. En ik zou niet zo maar weer terug willen!!!

  • stijn
   14 maart, 2012 om 14:18

   Voor een stuk toch eens met Hylke

   • Martijn
    14 maart, 2012 om 14:27

    Wellicht is het zelfs in één zin samen te vatten: Android 3.2 Honeycomb is het niet en was het niet, Android 4.0 moet zichzelf nog bewijzen en iOS heeft zichzelf al bewezen. Aangezien het OS naar mijn idee het belangrijkste van een tablet is, is deze vergelijking niet heel moeilijk, ongeacht andere minder belangrijke factoren.

 3. Hylke
  14 maart, 2012 om 15:03

  Ik dacht dat jullie de nieuwe iPad vergeleken met Android tablets (zie titel) In dat geval kan je nu gewoon nog niet met zekerheid zeggen dat de iPad3 beter draaid dan de Prime op ICS. Eerst volledige reviews afwachten denk. En wat voor jullie misschien minder belangrijke factoren zijn (geen uitbreidingsmogelijkheden, het dichte iTunes-systeem, dure accesoires, etc) is voor de gemiddelde gebruiker wel degelijk van belang. Al met al blijft het appels met androidperen vergelijken.

  • Martijn
   14 maart, 2012 om 15:12

   Jawel, ik vergelijk Android tablets met de iPad, dus iOS met Android. Nogmaals, omdat het OS naar mijn idee het belangrijkste is.
   Ik denk dat het puur kijkend naar de gebruikerservaring niet appels met peren vergelijken is. Je kunt nooit zeggen dat de iPad 3 beter draait dan ICS op de Prime maar je kunt wel zien dat bijvoorbeeld Android 3.2 niet goed draait op de Galaxy Tab 7.7 en iOS zeer stabiel en zonder lag draait op de iPad 2.
   Over de andere factoren ben ik het niet helemaal met je eens. Het zijn nadelen en ik noem ze maar allereerst is het van belang dat de gemiddelde consument een besturingssysteem voor zich heeft dat snel is, geen lag heeft, geen bugs bevat en van hoog niveau is. Voor mij is het een afrader als dat al niet werk en dus zijn de overige factoren minder van belang.
   Maar, daarom is het ook een column :) Het is mijn mening.

 4. heico
  14 maart, 2012 om 15:07

  bedankt stijn en hylke, ik wil erg graag een tab kopen ik lees er dus veel over.veel reviews lees ik ook vanuit het buiteland de hele wereld eigelijk.ik vind jullie toelichting heel erg duidelijk.wat te kopen hangt af van de vrijheid die je hebt als je er een aanschaft.het is ook het imago van het product wat belangrijk is vind ik .het lijkt wel of veel van de side s die een review geven gesponserd worden door apple de hele wereld over.ik hou van vrijheid dus niet gedwongen worden door een fabrikant om hun dingen alleen te downlaoden of te kopen .voor mij komt dat erg arogant over,ik heb het dus over een imago van een product. ik heb ook wel begrepen dat android nogal wat problemen met zich mee brengt maar het is zoals jullie al geschreven hebben het brengt wel zijn vrijheden met zich mee.
  wat mij ook op valt is dat ik elke keer lees in de reviews van over de hele wereld,dat er heel veel zeer tevreden android gebruikers zich steeds moeten verdedigen dat ze wel blij zijn met hun gekochte product.bijv er word wereld wijd geschreven over de samsung 7.7 ,dat de android op deze tab niet zo lekker uit de verf komt,de mensen die deze tab gekocht hebben gaan er mee door het dak .het is en blijft dus erg persoonlijk wat men uiteindelijk kiest.

  • Martijn
   14 maart, 2012 om 15:20

   Dat het persoonlijk is ben ik met je eens, maar mensen die er een kopen en vervolgens erg tevreden zijn hebben wellicht andere verwachtingen/referenties. Ik zie wekelijks tablets voorbij komen die ik uitvoerig bekijk. Natuurlijk vallen verschillen dan eerder op en ben ik minder snel ergens tevreden mee. In een review ga ik dan ook uit van hoge verwachtingen. Als je mindere verwachtingen hebt is het alleen maar goed en kan een bepaalde Android tablet interessant voor je zijn.
   Wel denk ik dat er nu teveel nadruk op de ‘vrijheden’ van Android gelegd wordt. Je noemt het als belangrijkste argument.. Maar hoe staat het dan met de bugs, lags, mindere apps, trage software updates, etc? Telt dat niet mee?
   Apple is arrogant wanneer het aankomt op eigen accessoires en software maar dit heeft dus ook zijn voordelen.

  • Sam
   14 maart, 2012 om 17:31

   Dat noemen ze cognitieve dissonantie Heico.
   http://www.spaarblog.nl/2009/02/19/miskopen-goedpraten/

   Ik kan je ook met zekerheid beloven dat deze site (en 99.9% van alle andere techblogs) niet door Apple gesponsord worden. Apple verkeerd in de gelukkige positie dat ze het niet nodig hebben maar voor sites als deze zijn er ook andere redenen te bedenken.
   1. Iedere techblogger zou maar wat graag het verhaal breken dat sites inderdaad gesponsord worden door Apple, geloof me dat het de droom van iedere pundit is zoiets te kunnen optekenen.
   2. Sites als deze verdienen geld door linkjes naar producten onderaan posts en (automatisch gegenereerde) advertenties. Bij een Transformer Prime staat doorgaans een advertentie (en linkjes) naar de TP en bij de Samsung naar Samsung. Het wel positief schrijven over spullen die niet echt goed zijn is dus lucratiever dan het negatief schrijven over (in dit geval android) producten.
   3. Juist omdat Android fabrikanten niet alleen tegen Apple maar ook tegen elkaar concurreren is er ‘wel eens wat mogelijk’. Dit houdt in dat er soms word aangeboden een review unit te houden in de hoop dat er daarna positiever geschreven wordt. Ik weet dat dit gebeurd bij een paar grote NL (en buitenlandse) sites en ik ben persoonlijk van mening dat je dit ook terug kan lezen in de reviews. Tabletsmagazine doet daar overigens niet aan (anders had ik al een hoop blije familieleden kan ik je verklappen).

   Ik vind de titel van dit stuk misschien ook wel wat ongelukkig gekozen aangezien het minder om de iPad vs de rest gaat maar over iOS vs Android. Voor de rest is het op dit moment wel zo dat het no-contest is, iOS is voor 98% van de consumenten verreweg de verstandigste keuze om te kiezen.

   Open Android is ook altijd nog maar relatief, dat is teveel om nu op in te gaan maar een simpele Google opdracht kan je ene heel eind brengen. Torrents weet ik niet of die kunnen op iOS maar er zijn in ieder geval de wereld aan apps die allerlei video en audioformaten ondersteunen, en net als bij Android moet je die eerst zien te vinden en downloaden. Voordeel van een appstore lock in is in ieder geval dat je weet waar je moet zoeken. Android heeft zijn eigen voordelen, open is niet eentje de ik vaak noem.

 5. stijn
  14 maart, 2012 om 16:10

  Martijn eens en onees met je.
  Akkoord ios heeft meer kwalitatieve apps, maar langs de andere kant zie ik toch ook dat je bij android meer keuze hebt qua apps…
  ze zijn misschien niet allemaal even goed maar wel veel meer keuze
  Ivm de lag die je zegt, naar het schijnt heeft de ipad 3 ook lag , dus even de reviews afwachten of dit klopt
  Van de beloofde snelheid lijkt het mij ook raar, ook dit zie ik graag in benchmarks ipv zo maar aan te nemen.

  Feit is wel dat als je voor android kiest, ik nu wel een van de laatste modellen zou nemen (acer 700 of asus 700) en geen lager model meer (mss nog prime maar dan wel wifi probs)

  • Martijn
   14 maart, 2012 om 16:37

   Kwaliteit van apps is inderdaad het probleem van Android. Er zijn design guidelines maar als niemand zich daar aan houdt komen we geen stap verder. De hoeveelheid is er maar hoeveel daarvan is geoptimaliseerd voor tablets? Het blijft allemaal zo traag achter..
   Benchmarks zeggen me niet zoveel maar we moeten inderdaad wat reviews afwachten voor de 100% zekerheid dat de gebruikerservaring verbeterd is of gelijk gebleven is. De enige die echt wat negatief hierover was is tweakers.
   Verder is het verstandiger om voor een nieuw model te gaan zoals je zegt.

   • Sam
    14 maart, 2012 om 17:33

    Er is niet meer keuze qua Android apps. Zou mooi zijn als het wel zo was maar het is gewoon niet zo. Op dit moment zijn er 200.000 + apps voor iPad ontwikkeld. Voor 3.2 en 4.0 kom je denk ik nog niet eens tot een 10de.

 6. Marvin
  14 maart, 2012 om 17:36

  Als iOS het betere OS is, als Apple alle apps van te voren scant op kwaliteit en de verscheidenheid aan Apple hardware onvergelijkbaar veel kleiner is dan Android’s, hoe kan het dan dat Android apps minder vaak crashen dan iOS apps? (http://technorati.com/technology/article/apple-ipad-and-iphone-apps-crash/).

  Dat iOS “stabieler” zou zijn moet je met een enorme korrel zout nemen. En HC afserveren als een mislukking is ook triest; het isceen behoorlijke stap voorwaarts t.o.v. Gingerbread en de kracht van Android zit ‘m in de community – HC3.2 draait heel soepeltjes op mijn budget tablet terwijl de fabrikant op GB bleef zitten.

  Overigens zou ik het prijsverschil tussen de iPad2 en de new iPad niet willen neerleggen voor alleen het betere scherm. De new iPad mist echte innovatie t.o.v. de iPad2. Als ik moest kiezen tussen die twee werd het een iPad2 en zeker geen iPad3-die-geen-iPad3-mag-heten. Hoe ironisch trouwens dat het nieuwe scherm door Apple’s grootste rivaal geleverd wordt…

  Nee, Apple, dat kan beter. Veel beter. Gooi die hardware nou eens echt op de schop. USB, SD, HDMI, dat zijn maar simpele dingen. Kom met een 3-D camera (leuk voor video-chats), touchless bediening, ik noem maar wat.

  • Martijn
   14 maart, 2012 om 18:19

   Natuurlijk is stabiel in zoverre dat de nadelen minimaal zijn. Het crashen van apps/programma’s kom je overal tegen. Het probleem is dat kijkend naar mijn ervaringen Android veel meer last heeft van deze ‘foutjes’, bugs, lags, etc. Verder serveer ik Honeycomb niet af als een mislukking maar als verre van optimaal en verre van af. Dat is wat anders natuurlijk.
   Het is een vooruitgang tov Android 2.x maar moeten we daarom maar accepteren dan het verre van een goed besturingssysteem is? Ik denk het niet.

  • Martijn
   14 maart, 2012 om 19:51

   Heb je link toegevoegd.

   • Marvin
    14 maart, 2012 om 22:07

    Dank voor het toevoegen van de link.

    Maar al deze ‘bugs’ (ik ken er op mijn tablet zegge en schrijve eentje, en van lags heeft vegacomb ook al geen last) zijn erg afhankelijk van de effort die de diverse fabrikanten er in gestopt hebben.

    Ik heb diverse Apple-minded collegae die mijn tablet (een PoV Mobii TEGRA2 met VegaComb 3.2 er op) soepeler vinden lopen dan hun eigen iPad2.

    Laten we wel eerlijk blijven, iOS is niet perfect en Android evenmin. Beide platformen hebben hun voors en tegens, maar de keuze voor een van beide op basis van het OS is m.i. geen goede.

   • Martijn
    14 maart, 2012 om 22:30

    Het kan blijkbaar flink verschillen :) Ik heb ook Honeycomb tablets in handen gehad waarbij de ‘foutjes’ minimaal waren maar het overgrote deel viel toch echt tegen. iOS is zeker niet perfect en inderdaad zijn er voors en tegens, maar toch kijkend naar het totaalplaatje blijf ik erbij dat iOS momenteel het meest geschikte platform is voor het overgrote deel van de consumenten.

   • Sam
    14 maart, 2012 om 23:38

    Alle 3.2 tablets die meer dan 200 euro kosten zijn terrible. Als je echt weinig uitgeeft kan ik me nog wel voorstellen dat je er niet veel van verwacht. Maar als je serieus munten neerlegt voor een product mag het ook wel een beetje werken ook. Het is nu ook weer niet zo alsof anderen het niet onder de knie hebben/hadden.

 7. Tablet Specialist
  14 maart, 2012 om 19:10

  Goed verhaal en uitweiding van de mogelijkheden op tabletvlak.

  Wellicht is het leuk op te merken dat Windows ook bestaat en bezig is met een revanche die velen zullen verbazen met Windows 8 in combinatie met professionele tablets.

  Het is van belang om een onderscheid te maken tussen privé of zakelijk gebruik. In specifiek zijn de eisen en wensen van de zakelijke gebruiker weer anders, laat staan ‘het umfeld’; is het een industriële of zakelijke omgeving? Is het continu -30 of +30 graden celcius? Wil men RIFD identificatie voor procesversnelling of specifieke rechten of workflows accorderen? Wat zijn de doelstellingen heeft men met de tablet? Procesverbetering of kostenbesparing of beiden?

  Last but definitely not least: wat is de huidige IT infrastructuur en welke programma’s draait men op de huidige besturingssystemen? Realiseer dat meer dan 90% van de bedrijven (nog) draaien op Windows en dat het ‘plug and play’ gehalte hoog zal zijn in de B2B du moment Microsoft Win8 lanceert.

  Ik heb werkende pre-win8 tablets in mijn handen gehad waar de hele wereld meteen mee aan de slag kan..

  Resume: 2012 wordt een interessant tabletjaar waarin de “tabletisering van Nederland” concreter zal worden en uiteindelijk de touch-beleving completer zal maken voor elke eindgebruiker, ongeacht welk OS.

  Derck Mekkering
  Tablet Specialist

  • Martijn
   14 maart, 2012 om 19:53

   Natuurlijk komt Microsoft eind dit jaar ook met iets dat de markt weer op zijn kop gaat zetten. Dat zal voor een ander beeld zorgen, vooral op de zakelijke markt. Alleen helaas is dat nog een paar maandjes wachten waardoor ik het nog niet meegenomen heb.

 8. Robin Schatsbergen
  15 maart, 2012 om 9:33

  Goed geschreven verhaal. De reacties op het verhaal zijn ook erg interessant! Het klopt beide OS hebben voor en nadelen. Maar het is goed dat deze besproken worden. Dan krijg je namelijk een goed overzicht van de voor en nadelen en dan kun je namelijk voor je zelf bepalen welk OS je meer aan spreekt. Dit heeft mij doen besluiten om nog even een aantal maanden te wachten. Ik kijk uit naar de reviews maar dan moeten we nog even geduld hebben.

 9. Robus
  15 maart, 2012 om 15:05

  Leuk zo’n reviw met alle adviezen en voors en tegens van Android t.o. Apple.
  Wat niet genoemd wordt (en zeker interessant is)is dat Samsung bijv. een werkelijk SCHITTEREND tablet 8.9 heeft uitgebracht.
  Als je de reviews leest, dan is deze zeker te vergelijken met de iPad 2 en wellicht is deze nog beter dan de Apple-adept.
  Wat een helder scherm en een vlotte bediening !
  Zo smooth en makkelijk “vegen” ben ik nog bij weinig tablets tegengekomen. Ik vind het dus nogal prematuur om nu te roepen dat je op dit moment beter voor een iPad kan kiezen.
  Natuurlijk: zit je eenmaal in die familie, dan blijf je daar en het zijn ook goede apparaten.
  Ik ben heel tevreden met mijn Samsung 8.9: snel, mooi scherm, makkelijke bediening, licht en ……….android !

 10. Nima
  16 juli, 2012 om 6:32

  Hoi.
  Al om het al een zeer goed verhaal, als je de reactie meeneemt. Alleen was je eigen analyse, mening op zich zelf niet voldoende om die conclusies te trekken. ( ook niet in maart)

  Het feit dat Apple bedachtzaam een versalvings strategie en of gevangenneming strategie bedenkt om aan zijn gebruiker vast te houden zal op den duur niet stand houden naar mijn mening. De beperkingen die je met een Apple iPod hebt en de omslachtigheid waarbij verschillende media en apparaten met elkaar moet kunnen samen laten werken zonder poespas of te veel geld kwijt te zijn is bij hun de grootste beperking. En dan zal ik maar niet spreken over het feit dat je vrijheid beperkingen op geled krijgt en alles in huis een i voor te zetten wil men een beetje gemakkelijk vooruit. Het Apple addictie… Dit heb jij ook zelf door aan je verhaal te lezen.
  En ook als er nieuwe technologie ontwikkeld worden als het niet van apple komt, op het gebied van media is het altijd maar wachten wat mijn i ermee kan of beter gezegd niet kan.

  Een iOS besturingsteem blijft dat wat het is maar de bugs en etc. zijn te verhelpen. Maar ook de wordt tegenwoordig op zeer korter termijn verandert en/of verbeterd. De onstabiliteit daarvan hangt samen met de ontwikkelingen die nu reeds razend snel gaan. Over het algemeen gezien ben je wat zekerder met een iPad besturingssysteem maar dat is minim en weegt niet op tegen de kosten en de rest van de nadelen van iOS naar mijn mening. De grootste set back van iOS is dat het niet niet voor de simpelste handelingen niet universeel is. Het is altijd met een omweg of gaat gepaard met veel kosten en tijd en anders als je niet in de familie zit met de rest van je producten. Eigenlijk zou microsoft niet eens de iPod pad moeten herkennen als je hem inplugt dan waren we van dat probleem ook verlost. :) dan had meneer steef jobs wel even langer aan de tafel gezeten met de mannen van Microsoft.

  Ook om te gaan speculeren over strategieën die nog bedacht moeten worden over android kosten, is denk ik niet relevant in je analyse voor de consument. Ik denk dat je je onverschilheid hierdoor laat doorschemeren over je conclusie. Dan kan men denk ik ook speculeren over dat apple misschien in de toekomst een ikoelkast uitbrengt die mijn zus als cadeau voor haar bruiloft krijgt maar ze besluit die weg te doen omdat ze Microsoft of android persoon is en zij daarom haar koelkast deur niet kan openen met haar Samsung Phone…ofzoiets…:)

  Een beter conclusie is naar mijn menig heb je veel apparaten van de iOS dan zou ik geen overstap maken naar een Android vanwege de kosten en de onhandigheid. Bij apple blijven is dan goed omdat je geld bespaart 2 op dit moment een van de betere tabletten (stabiliteit, softwarematig en apps.) bezit van ” het moment ” 3. Je kan van Apple zeker zijn dat je apparaat de komende technologie ontwikkeling zonder moeite meemaakt (je bent teslotte familie)Lang genot plezier zal hebben. Maar heb je nooit een eerder een tablet gehad en wilt graag nu eentje gaan kopen om wat voor reden dan ook zakelijk en of privé dan raad ik aan om geen iPad aan te schaffen maar eerder een samsung of een assus en misschien nog betere opensource……. Wil wel eraan toevoegen dat je zelf wel eerst moet afvragen wat je ermee wilt doen, wat je budget is en zelf onderzoek moet doen voordat je wat voor een tablet dan ook gaat kopen.

  Apple zou voor mij het ideale product zijn als ze nou eens over dat gevecht met de rest heen waren en ook apparaten en software maakten voor iedereen. Maar dat geldt ook natuurlijk andersom. Meer medewerking van elkaar opzoeken. Maar concurreer dan alleen door proberen de beste de veiligste en stabielste en de consumentgerichte en als laatste de goedkoopste te zijn.

  Maar goed ik zou willen weten wat nu drie maanden later je aanrader zou zijn voor de consument. Ik persoonlijk ben al mijn i producten systematisch aan het weg doen want ik ga voor eigen wil…

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.