Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nieuwe iPad apps veel groter; is 16GB nog wel genoeg?

Geschreven door
Geplaatst op14 maart 2012, 19:01 CategorieApple

Toevallig heb ik eerder deze week een artikel geschreven over welke iPad je het beste kunt kiezen. Hierin gaf ik een aantal argumenten waarom je voor een 16GB, 32GB of 64GB model zou moeten gaan. Inmiddels wordt meer en meer duidelijk dat 16GB wellicht voor de meeste kopers een te krappe keuze wordt.

De Vietnamese website Tinhte.vn publiceerde eerder deze week al een hands-on video van de nieuwe iPad en komt nu met interessante informatie over de grootte van applicaties die vernieuwd zijn. Apple heeft er namelijk voor gekozen om applicaties voor de iPad te optimaliseren voor het hoge resolutie Retina display. Dit display bevat een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels wat inhoudt dat de vormgeving binnen apps deze resolutie aan moet kunnen. Ondersteuning van een hogere resolutie betekent ook meer MB’s om alles mee te sturen.

Grotere apps

Volgens Tinthe is bijvoorbeeld de Keynote app van 115MB gegaan naar 327MB, Numbers van 109MB naar 283MB, Pages van 95MB naar 269MB en is iMovie zelfs ruim vijf keer zo groot door van 70MB naar 404MB te gaan. Daarbij kan de app nog wat groter zijn zodra deze geïnstalleerd is.

Natuurlijk zitten er ook nieuwe features en functies in deze applicaties maar het grootste deel van de toename in grootte komt door de ondersteuning van het Retina display. Daarbij komt dat niet alleen de door Apple ontwikkelde apps hiermee te maken krijgen. Ook ontwikkelaars van andere applicaties wordt aangeraden de hoge resolutie te gaan ondersteunen waardoor ook deze apps groter zullen worden.

Gevolgen voor de iPad en iPad 2

Daarnaast is dit geen nadeel wat alleen bezitters van de nieuwe iPad voor hun kiezen krijgen. Apple heeft namelijk een beleid waarin het woord fragmentatie niet voorkomt en daardoor is er maar één versie van een applicatie. Mocht je iMovie dus op je iPad 2 hebben dan wordt deze net zo groot als de app op de nieuwe iPad. Zit je al krap met 16GB dan kun je dus met een update van deze apps opslaggeheugen tekort komen.

Is 16GB nog wel genoeg?

De vraag is dan natuurlijk of 16GB nog wel groot genoeg is. Met een tiental ‘grote’ applicaties, een aantal zelf gemaakte filmpjes en foto’s en je eigen muziek zit je zo aan dit getal. Het is in ieder geval een belangrijk punt om rekening mee te houden bij de keuze van een nieuwe iPad. Bekijk hier het artikel waarin ik wat meer uitleg geef over welke variant voor welke gebruiker geschikt is.

Via: The Verge

 

 • Delen:

Reacties

 1. stijn
  15 maart, 2012 om 9:19

  Mooi voor ipad2 gebruikers
  Wordt hun opslagcapaciteit de helft minder zodra de apps er zijn voor ipad 3

  Das wel erg vind ik…
  ipad 2 bezitters zouden nog steeds de oude vorm moeten kunnen gebruiken

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.