Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia Tab A200

Geschreven door
Geplaatst op22 maart 2012, 15:26 CategorieAndroid

Acer heeft voor 2012 een aantal interessante tablets gepland staan. Een daarvan, de Iconia Tab A200, is inmiddels een een tijdje in Nederland verkrijgbaar. De Iconia Tab A200 is de ‘budget’ variant in de Iconia Tab serie en beschikt dan ook niet over high-end specificaties en er ontbreken wat features. Wel krijg je de nieuwste versie van Android; Ice Cream Sandwich.

Acer Iconia Tab A200 – specificaties

De Iconia Tab A200 is eigenlijk te vergelijken met de Iconia Tab A500 van vorig jaar. Ten opzichte van deze tablet is het design verbeterd en zijn er een paar specs gewijzigd. Wat overeenkomt zijn het 10.1 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, de dual-core Tegra 2 processor en 1GB aan werkgeheugen. Verder beschikt de tablet over zowel een microUSB als een volwaardige USB aansluiting, een microSD card reader om het geheugen van 8GB of 16GB uit te breiden, Wifi, Bluetooth en een 2 megapixel camera aan de voorzijde. Geen HDMI en geen camera aan de achterzijde dus.

Qua software krijg je vanuit de winkel Android 3.2 Honeycomb maar de tablet is sinds eind februari al te updaten naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De Iconia Tab A200 is dan ook een van de weinige tablets op de Nederlandse markt die beschikken over de nieuwste versie van Android. OVer Android heeft Acer haar eigen Acer Ring interface gelegd welke je middels een speciale ring toegang geeft tot de belangrijkste functies.

Ook de prijs komt aardig overeen met die van de Iconia Tab A500. De 16GB versies van beide modellen zijn te koop voor een prijs die ligt tussen de 350 en 400 euro. Op zich brengt dit meteen een interessante vraag. Waarom zou je voor de nieuwe variant gaan terwijl de oudere variant meer te bieden heeft (camera aan de achterzijde, HDMI) en ook een update naar Android 4.0 krijgt? Het antwoord is vrij simpel; de A500 verschijnt langzamerhand uit de schappen dus is het geen keuze meer. Maar opvallend is het zeker aangezien je voor dezelfde prijs nu dus minder krijgt.

Acer Iconia Tab A200 – hardware & design

Design en afmetingen

De Iconia Tab A200 is wel iets lichter dan de Iconia Tab A500 maar weegt nog steeds 720 gram. Dit is behoorlijk wat voor een tablet en het in één hand houden voor een langere periode is dan ook niet echt comfortabel. Ook is de tablet niet een van de dunsten van een profiel van 12.4mm al vind ik dat persoonlijk weer iets minder belangrijk.

Het uiterlijk van de Iconia Tab A200 is wel wat mooier dan dat van de Iconia Tab A500. De voorzijde is compleet zwart en de omlijsting en achterzijde kun je in het grijs of rood krijgen. De achterzijde is verder voorzien van een structuur die je wat meer grip geeft bij het vasthouden van de tablet. De tablet ligt dan ook ondanks het hoge gewicht redelijk goed in de hand. Verder voelt de tablet absoluut stevig en solide aan hoewel het materiaal niet van het hoogste niveau is.

Aansluitingen

Qua aansluitingen en draadloze mogelijkheden is bijna alles aanwezig dat je nodig hebt. Je krijgt zelfs twee USB aansluitingen, met zowel host als slave functie. Hierdoor kun je onder meer keyboards, muizen, game controllers en externe harddisks aansluiten. Verder krijg je  een microSD card reader, Wifi en Bluetooth. Helaas dus geen HDMI aansluiting om het beeld van je tablet op TV weer te geven. Hiervoor zul je gebruik moeten maken van een DLNA verbinding.  Ook heeft Acer ervoor gekozen om geen 3G varianten op de markt te brengen.

Display

Het display van de Iconia Tab A200 is niet bijzonder. Helaas heeft Acer ervoor gekozen om geen IPS techniek te gebruiken, wat ook niet op de A500 te vinden was. Hierdoor ligt het contrast net iets lager en zijn ook de kijkhoeken wat minder dan bijvoorbeeld op de iPad of de ASUS Transformer series. Het display presteert redelijk gemiddeld met een aardige kleurweergave, gemiddelde zwartwaarden en een scherpe weergave. Het is echt op alle vlakken van het display een speler in de middenmoot.

Geluid

De Iconia Tab A200 beschikt over twee stereo speakers die achterop de tablet geplaatst zijn. Het geluid hiervan valt niet tegen, maar door de positionering komt het nogal eens voor dat je in horizontale modus je handen over de speakers legt. Dat is dus een puntje van kritiek. Muziek wist wat dynamiek en de dialoog bij films is wat ondergeschoven maar voor een tablet is het geluid dus vrij aardig. toch is het altijd aan te raden en externe luidspreker of een koptelefoon te gebruiken bij een film of het luisteren van muziek.

Camera’s

De tablet heeft geen camera aan de achterzijde wat ik op zich geen verkeerd idee vind. Waarom zou je een 10.1 inch tablet gebruiken voor foto’s en video’s? Ik zie daar nog steeds de toegevoegde waarde niet van. Wel krijg je een 2 megapixel camera aan de voorzijde die je goed kunt gebruiken voor videogesprekken.

Acer Iconia Tab A200 – review video

Acer Iconia Tab A200 – software

Zoals gezegd draait de Iconia Tab A200 vanuit de winkel nog op Android 3.2 Honeycomb maar inmiddels is er een update voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich beschikbaar. Ik heb dan ook geen tijd gestoken in Android Honeycomb aangezien de ervaringen hiermee vooral negatief zijn. Daarbij is het natuurlijk aan te raden meteen alle nodige updates door te voeren zodra je een tablet koopt.

Over Android 4.0 heeft Acer haar eigen Ring interface gelegd. Deze moet zorgen voor een betere multitask-ervaring en biedt snel toegang tot belangrijke applicaties en functies. Acer heeft aangegeven dat de verwerking van de Ring interface in Android niet exact zoals op de nieuwe series naar de oudere Iconia Tab series zal komen. Acer heeft er bij de nieuwe modellen voor gekozen de Ring interface prominenter aanwezig te laten zijn.

Het eerste waar je de Ring interface terugziet is in het zogenaamde lock-screen. Ook hier zie je een ring, met aan de rechterzijde het slot waarmee je toegang krijgt tot de tablet. Aan de linkerzijde bevinden zich meteen snelkoppelingen naar belangrijke applicaties zoals de browser en je e-mail. Handig wanneer je snel ergens zijn moet. Deze snelkoppelingen zijn natuurlijk zelf in te stellen.

Dat de Ring interface prominent aanwezig is zie je meteen terug in de menubalk onderin. Daar bevindt zich namelijk een Ring button. Wanneer je hier op drukt krijg je een Ring met daarin verschillende snelkoppelingen naar functies en applicaties. Via een zoekfunctie in het midden van de ring kun je zoekopdrachten uitvoeren en via de volumeregelaar aan de linkerzijde kun je het volume aanpassen. Aan de rechterzijde bevinden zich een aantal snelkoppelingen naar websites.

Wat betreft de vooraf geïnstalleerde software krijg je alles wat je nodig hebt om de tablet meteen in gebruik te nemen. Zo heeft Acer applicaties als VirusScan, Documents to Go, Evernote, Zinio, Navigatie, YouTube, Google+, GMail, Google Play Market (Android Market), clear.fi, Media Server (DLNA streaming), SocialJogger (Social media apps) en AUPEO! (internet radio) toegevoegd.

Acer Iconia Tab A200 – prestaties

De trend van 2012 is natuurlijk de quad-core Tegra 3 processor voor Android tablets. In tegenstelling tot de high-end tablets en ook de middenklasse tablets van andere fabrikanten heeft Acer er voor gekozen de A200 uit te rusten met de dual-core Tegra 2 processor van vorig jaar. Op zich is dit gen probleem aangezien je er bij het normale dagelijkse gebruik weinig van zult merken. De besturingssysteem (Android 4.0) is zeer stabiel en van lags of spontane crashes is nauwelijks sprake. Ook multitasking met een grote hoeveelheid apps open is geen probleem voor de A200. Pas wanneer je wat uitgebreidere/geavanceerdere games gaat spelen of 1080p video’s afspeelt kun je soms wat lag merken, al is dit niet nadrukkelijk aanwezig.

Acer Iconia Tab A200 – batterij

Volgens Acer moet de batterij van de A200 bij intensief gebruik minimaal 7 uur meegaan en dat klopt aardig. Wanneer je de hele dag met je tablet bezig bent, zowel met games als video’s en het internet, dan haal je er een kleine 7 uur uit. Doe je het wat rustiger aan en check je zo nu en dan je e-mail, kijk je soms een video en speel je soms een game dan kun je gemakkelijk de tablet ’s ochtends van de lader halen en de tablet ’s avonds voordat je naar bed gaat weer aan de lader hangen.

Acer Iconia Tab A200 – conclusie

De Acer Iconia Tab A200 is eigenlijk een gewone nieuwe tablet die niet veel nieuws biedt ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Heb je dus al een Android tablet dan zou ik dit model niet snel aanraden, tenzij je huidige tablet geen Android 4.0 update krijgt. Daarbij is het gewoon geen uitstekende tablet met tal van mogelijkheden en uitmuntende prestaties. Het is een echte middenklasser die de beginnende gebruiker voldoende opties biedt in een fraai design. De prijs van ongeveer 379 euro is wat aan de hoge kant naar mijn idee en geeft je de mogelijkheid uit te wijken naar concurrenten als de Eee Pad Transformer en de Archos 101 G9 (beiden inmiddels Android 4.0).

Wil je gaan voor maximale prestaties, meer aansluitingsmogelijkheden, een high-end display en een langere batterijduur dan is het wellicht verstandig om naar de nieuwe modellen van ASUS te kijken of wellicht een stapje hoger te gaan in de 2012 Iconia Tab serie. Acer komt dit jaar namelijk ook met de Iconia Tab A510 en Iconia Tab A700. Beiden zijn uitgerust met een quad-core processor, een camera aan de achterzijde, een beter display (A700 zelfs Full HD) en HDMI.

Minpunten

 • Relatief hoge prijs gezien minimale uitrusting
 • Geen HDMI aansluiting
 • Gemiddelde, niet bijzondere tablet

Pluspunten

 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich
 • Ligt goed in de hand
 • Twee USB poorten (host en slave)
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. diana
  01 mei, 2012 om 15:00

  Ik heb een ander a200 met android versie 4.0 maar erg veel problemen met internet. Vaak blijft het laden van pagina’s hangen met als gevolg server time out. Hebben jullie hier meer over gehoord. Heb al diverse forums bezocht, maar niets over kunnen vinden.

  • Martijn Chel
   01 mei, 2012 om 19:06

   Ik heb het zelf niet ervaren. Heb je al eens geprobeerd om via een ander Wifi netwerk te werken? Wellicht dat het daar ergens fout gaat.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.