Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab 7.7

Geschreven door
Geplaatst op9 maart 2012, 12:36 CategorieAndroid

Het blijft een leuke hobby om te schrijven over tablets en aanverwante zaken, zeker als je van tijd tot tijd ook een review kan schrijven over de apparaten die je gebruikt. Hopelijk hebben lezers wat aan die reviews en kan je wat bijdragen aan de beslissing die genomen moet worden om een tablet wel of niet te kopen. Vandaag schrijf ik de review van de Galaxy Tab 7.7, de derde Samsung tablet die ik in de afgelopen maanden heb mogen proberen.

Ik heb de Galaxy Tab 7.7 met Super AMOLED Plus scherm nu een kleine twee weken gebruikt en dat is genoeg tijd om een echte indruk te krijgen van het apparaat. Net als bij andere reviews heb ik heb geprobeerd de Galaxy Tab 7.7 als ‘hoofd’ tablet te gebruiken en dus overal mee naar toe te nemen.

Samsung Galaxy Tab 7.7 – Hardware

De hardware van de Galaxy Tab 7.7 is een van de beste tablets die je op dit moment in de winkel kunt vinden, en het moet gezegd worden dat het allemaal in een prachtig mooi pakketje verwerkt zit.

Design

De achterkant van het apparaat is van aluminium met wat plastic zodat het WiFi en GSM signaal de chips in het apparaat goed kan bereiken. Het zit erg strak in elkaar en het voelt dan ook echt als een premium tablet. Het gorilla glas op de voorkant in combinatie met het aluminium maakt dat het apparaat ook stevig aanvoelt en er is geen flex.

Specificaties

Deze tablet van Samsung beschikt over een high-end Super AMOLED Plus display dat moet zorgen voor extreem wijde kijkhoeken, een hoog contrast en scherpe beelden. Het 7.7 inch display heeft een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Verder beschikt de Galaxy Tab 7.7 over een 1.4GHz dual-core processor, 1GB aan werkgeheugen, Wifi, Bluetooth 3.0, een microSD card reader om het geheugen uit te breiden, HSPA+ (3G) connectiviteit, een 3 megapixel camera met LED flitser aan de achterzijde en een 1.3 megapixel camera voor videogesprekken aan de voorzijde. De tablet is met een gewicht van 335 gram erg licht en heeft een profiel van slechts 7.89mm.

Het scherm is wat mij betreft de absolute blikvanger van dit apparaat. Super AMOLED Plus zegt de meeste mensen waarschijnlijk weinig maar het komt er op neer dat er een andere techniek gebruikt wordt voor het scherm dan je kent van andere tablets. Je kan waarschijnlijk op een andere plek meer lezen over AMOLED en ik zal me hier beperken wat simpele beschrijvingen.

AMOLED

Omdat het met de AMOLED techniek het mogelijk is individuele pixels uit te schakelen zijn de zwartwaarden van deze tablet enorm mooi, zwart is zo’n beetje volledig en ‘echt’ zwart. Alle andere kleuren zijn echt helder en door de ietwat hoge saturatie lekker fleurig. Gecombineerd met de resolutie van 1280 bij 800 pixels (een resolutie die je niet alleen bij de andere tablets in de Samsung lijn vindt maar ook op vele laptops) maakt dat de Galaxy Tab 7.7 erg geschikt is voor het kijken van filmpjes en foto’s. Daarnaast zijn de kijkhoeken erg goed wat betekent dat je de tablet ook goed kan gebruiken als je hem niet recht voor je neus vasthoudt. Onder het kopje ‘batterij’ vindt je mijn ervaringen met het AMOLED display, het heeft natuurlijk invloed heeft op de batterijduur.

Smartphone

Maar de rest van de specs zijn ook niet misselijk, een prima (op papier) processor, 1 GB Ram, MicroSD card reader en – heel opvallend – de smartphone functionaliteit. De laaste twee zijn duidelijk anders dan we gewend zijn van Samsung tablets. In de grotere versies zit helaas geen MicroSD slot maar hier gelukkig wel.

De Galaxy Tab 7.7 is ook de enige Android Honeycomb tablet die het voor elkaar heeft telefoonfuncties in de 3.2 versie van Android te verwerken. Het ziet er allemaal net iets anders uit maar in principe heeft het apparaat dezelfde functies als een telefoon. Bruikbaar/charmant om het zonder bluetooth headset of oordopjes (meegeleverd!) zou ik het echter niet noemen.

Gebruik hardware

Het formaat van de Galaxy Tab 7.7 is denk ik iets voor de liefhebbers. Ik ben er persoonlijk nog niet helemaal over uit wat ik ervan vind. Het is net te groot om fatsoenlijk in een jas of broekzak te passen (waar 7 inch apparaten dat wel kunnen) en dus is – net als bij zijn grotere broertjes en concurrerende tablets – nodig de tablet te vervoeren in een tas of iets dergelijks. Ik ben een kleine 2 meter en 100kg en draag als logisch gevolgd geen kleine jassen en broeken. Ik kon de Galaxy Tab 7.7 in maar één van mijn jassen en broeken kwijt. Het scherm is prachtig voor films maar dan is 7.7 inch opeens toch niet zo groot. Leuk voor onder de dekens maar als je hem op het nachtkasje wilt zetten wil je toch snel wat groter.

Bellen met de Galaxy Tab 7.7 is mogelijk en dat is een leuke extra, hoeveel mensen het uiteindelijk ook zullen gebruiken durf ik niet te zeggen maar hier zie ik wel wat toegevoegde waarde in. Niet iedereen heeft of wilt nog een smartphone en dan is een combinatie met een tablet misschien wel interessant. Zeker voor de mensen die eigenlijk nog bij hoge uitzondering gebruik maken van hun telefoon/smartphone is een dergelijk combo erg interessant.

Camera’s (foto & video)

De camera’s zijn voor een apparaat met deze prijs en allure helaas geen hoogtepunt. Foto’s zien er redelijk uit maar missen echte scherpte en zien er ook vooral uitgewassen uit. Er lijkt weinig contrast in de foto’s te zitten waardoor de nogal grauw en levenloos overkomen. Je kunt qua instellingen een hoop veranderen maar feit blijft dat je beter af bent, zoals bij nagenoeg elke andere tablet, met een echte fotocamera of zelfs de fotocamera van je smartphone. Hieronder vind je een foto die is genomen met de Galaxy Tab 7.7.

Wat betreft video’s geldt eigenlijk hetzelfde. Artifacts zijn veelvuldig aanwezig en snelle beelden komen door de trage camera zeer rommelig over. Daarbij hoef je in een wat zwak verlichte omgeving niet te beginnen aan een video of foto, daar is de lichtgevoeligheid veel te matig voor. Wel leuk is het bewerken van de vide’s met de meegeleverde video editor.

Hieronder een video die niet alleen opgenomen is met de Galaxy Tab 7.7 maar ook direct bewerkt (en gedeeld is) via meegeleverde software.

Kortom, dit is een puntje waar Samsung meer aandacht aan had mogen besteden, de Galaxy Tab 7.7 is niet voor niets op dit moment de high-end tablet van Samsung. Aan de andere kant doen ze het toch beter dan de meeste tablets die op dit moment te koop zijn.

Samsung Galaxy Tab 7.7 – Software

De Galaxy Tab 7.7 draait op Android Honeycomb 3.2 en dat is een pure schande. Ik heb het al vaker gezegd, maar Android Honeycomb is gewoon niet stabiel genoeg om acceptabel te zijn als mobiel operating system. Ik weet dat de meeste van jullie je hier nog wel over zullen verbazen omdat die dure apparaten gewoon al een jaar in de winkels verkocht worden met Android 3.2, maar het is gewoon niet goed genoeg. Zoals alle Samsung apparaten komt de Galaxy Tab 7.7 ook met Touchwiz en dat maakt (in mijn ogen) Android 3.2 wel marginaal beter, visueel in ieder geval.

Deze interface biedt toegang tot een groot aantal extra, door Samsung ontwikkelde, applicaties zoals de Social Hub voor social media, de Music Hub voor muziek en de Readers Hub voor e-books. De Social Hub maakt het mogelijk om Tweets, Facebook updates en LinkedIn updates samen te voegen met e-mails en SMS berichten voor een compleet overzicht. Verder krijg je diverse homescreens die ingericht zijn met door Samsung ontworpen widgets. Denk hierbij aan de weersvooruitzichten, het laatste nieuws, favoriete websites, de kalender en de galerij. Natuurlijk zijn deze widgets naar eigen smaak toe te voegen of te verwijderen.

Verder krijg je onder meer applicaties als YouTube, Polaris Office, Google Maps, GMail, Latitude, FM Radio, Navigatie en Bol.com DigiLezen vooraf geïnstalleerd. Het delen van bestanden binnen je thuisnetwerk is mogelijk middels de AllShare applicatie welke gemakkelijk verbinding maakt met andere apparaten in je Wifi netwerk.  Naast toegang tot de Android Market kun je ook applicaties uit de Samsung Apps market downloaden.

Gebruik software

Ik heb tijdens de twee weken dat ik de Galaxy Tab 7.7 gebruikt heb mijn ergernissen zien toenemen en ben ondertussen overtuigd van de stelling dat iedere Android 3.2 tablet zonde is van je geld. Zeker nu er zoveel nieuws op de markt gaat komen dat wel met de laatste versie van Android (stabieler, al is het ook niet zo magisch als je wilt hopen) is uitgerust.

Constante vertragingen, opnieuw renderen van widgets, apps die crashen, een YouTube applicatie die je tijdens het kijken niet van oriëntatie kan veranderen zonder een nieuwe buffer (vanaf 0:00!) te forceren en ga zo maar door.

Het sterkste punt van deze tablet is ongetwijfeld het mooi scherm maar ook daar is een probleem. Android houdt (in deze versie in ieder geval) nog niet goed rekening met fabrikanten die 1280 x 800 pixels proppen op een 7.7 inch scherm. Niet alleen ziet alles er erg scherp uit maar is het ook erg klein. Dat betekent dat er veel gezoomd moet worden op teksten van websites. Android heeft maar heel weinig tolerantie voor scrollen als je bent ingezoomd. Dus als je een alinea aan tekst leesbaar in beeld hebt en je wilt scrollen zul je 99 van de 100 keer niet alleen van boven naar beneden bewegen maar ook van rechts naar links of links naar rechts, wat betekent dat je opnieuw mag ‘uitlijnen’. En dat is alleen als je de mazzel hebt dat je de volledige versie van de website te zien krijgt. Je krijgt namelijk heel vaak ook de mobiele versie van een website te zien en daar is zoomen doorgaans geen optie en zijn de teksten (met uitzondering van sommige titels) gewoon niet leesbaar – wel scherp en superklein. Verderop in deze zie je dit geïllustreerd met de browser maar ook de Twitter app. Al met al een frustrerende ervaring.

De browser crasht ook met regelmaat dus ben ik snel naar een alternatief gaan zoeken om al snel bij de meest bekende alternatieve browser van Android, Dolphin HD, terecht gekomen. Helaas crashte deze nog vaker dan de standaard browser.

Ook apps uit de Android Market spelen lang niet altijd goed samen met de resolutie van het scherm. Soms krijg je daar een waarschuwing voor, zoals bij de live TV kijken app van KPN, maar een waarschuwing maakt het natuurlijk niet zomaar beter. Als de teksten in een app niet leesbaar zijn neemt dat een nogal groot deel van de bruikbaarheid weg. Apps die wel werken draaien soepel op de vrij krachtige processor en ook mulititasken (zo ver je dat doet op een tablet) gaat redelijk goed. Natuurlijk ben je daar wel afhankelijk van de type implementatie die door developers gekozen is.

Zoals altijd gaat het om de combinatie van hardware en software die verantwoordelijk is voor de uiteindelijke ervaring die het apparaat biedt. In dit geval is de hardware enorm mooi maar maakt de combinatie met Android 3.2 het een niet zo geslaagd apparaat.

Samsung Galaxy Tab 7.7 – Batterij

Het is goed te beseffen dat AMOLED schermen meer energie gebruiken tijdens het weergeven van wit en lichte kleuren. Dat betekent dat het browsen op het internet (waar de achtergronden toch nog steeds overwegen licht zijn) de batterij veel minder lang meegaat in vergelijking met het afspelen van video en film (waar de achtergronden overwegend donker zijn). 12 uur constant video afspelen vs 6-7 uur normaal gebruik. Op zichzelf net voldoende om een dag lang een tablet her en der te gebruiken maar het houdt niet over.

Een van mijn oplossingen was om onder andere mijn RSS reader op een donker thema te zetten, maar ook dat heeft weer zijn eigen problemen. Doordat het met de AMOLED techniek het mogelijk is individuele pixels uit te schakelen zodat zwart ook echt als zwart weergegeven wordt is het dus ook nodig pixels weer ‘aan’ te zetten als er lichtere pixels weergeven moeten worden. Dit resulteert – vooral als het donker is en je geen felle lampen aanhebt – in flikkeren van het scherm. Dit is enorm vermoeiend voor je ogen en kan zeker in een RSS app al snel voor irritaties zorgen.

Samsung Galaxy Tab 7.7 – Review video

Samsung Galaxy Tab 7.7 – Conclusie

Als ik het snel probeer te vergelijken met de andere twee Samsung tablets die ik heb gereviewed (Galaxy Tab 8.9 en Galaxy Tab 10.1) dan is de ervaring hier wat slechter. Misschien heeft Android 3.2 meer problemen met het aansturen van een AMOLED scherm of is het constrast met de mooie hardware groter, maar ik heb betere herinneringen aan de andere twee, al is ook daar Android 3.2 niet goed genoeg als ik eerlijk ben.

Het is niet de hardware maar de software die tekort schiet in dit geval. Combineer dat met de prijs van dit apparaat en dan is mijn advies heel simpel: Koop de Samsung Galaxy Tab 7.7 nog maar niet. Misschien als de ICS update er is (en dat duurt waarschijnlijk nog wel even en dus dikke kans dat hij ook wat goedkoper is tegen die tijd) kan dit apparaat weer interessant worden. Want de hardware is prachtig, de afwerking super, het voelt als een premium apparaat maar de software is niet goed genoeg.

Minpunten

 • Hoge prijs
 • Matig besturingssysteem (Android 3.2)
 • Matige camera

Pluspunten

 • Indrukwekkend AMOLED display
 • Veel extra’s met de TouchWiz interface
 • Goede hardware, fraai design
Tablets Magazine
Beoordeling
6.010Sam Rijverproduct • Delen:

Reacties

 1. heico
  10 maart, 2012 om 8:39

  Jammer….ik lees de ervaringen van andere over de hele wereld en het komt overeen met jullie bevindingen.heb dat gezegd dan zijn de bevindingen van de mensen die hem gekocht hebben heel anders, die zijn er heel wild mee namelijk!!
  ik reis veel en ik heb nog geen tablet gekocht ,ik was verkocht aan the prime maar ik lees daar te veel verschillende meningen over.daarom zat ik aan deze galaxy 7.7 te denken .de vraag op dit moment is wat is goed of perfect??die heb ik nog niet kunnen vinden .ik heb deze galaxy in mijn handen gehad en ja toch wel gaaf als je veel reist.bedankt voor jullie review.

  • T.A Blet
   10 maart, 2012 om 10:04

   Ziet er mooi uit maar functioneel is het dus gewoon een onding, video kijken daar gelaten.
   Blijkt maar weer eens dat de juiste maat voor een tablet 10 inch is of groter.
   De opmerking dat Samsung altijd wel de tijd voor iets neemt vind ik wel grappig. lol
   Na bijna een jaar draait mijn eerste tablet de 10.1v nog altijd op een Fred Flintstone versie van Android 3.01.

   Mijn conclusie: Tansformer Prime Rulezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

 2. sellon
  10 maart, 2012 om 20:22

  ben hier totaal niet mee eens.

  Heb deze tablet bijna 2 weken. Hoe kan je tevreden zijn over de 8.9 10.1 met hun zwakke tegra 2 chipa. 1080p lags het os lags van de 8.9 10.1. Betere formaat bestaat niet. Het telefooneren werkt uitstekend. Het scherm is te geil voor woorden. Sd uitbreiding. Het apparaat is vet snel. Kijk naar de testen hij is bijna net zo snel als de prime met tegra 3.
  Flash loopt als water. Ik heb ipad 2 1 galaxy tab 7 allea al gehad en dit is echt me droom tablet gebruik hem dagelijks en het scherm is erg erg mooi.

  Imderdaad het word tijd voor Ics update. En zoals het probleem bij android is. Waar blijvwm die premium apps die zo mooi zijn ingedeeld als op een ipad. Dan al die uitelkaar getrokken goedkope apps. Maar xit is niet het schuld van dit apparaat.

  • Sam
   10 maart, 2012 om 21:26

   Bedankt voor je reactie.

   Ik geef niet zoveel om technische specificaties maar ga uiteindelijk vol voor de ervaring die het apparaat biedt. Hier is het onder de maat en dat zie je dan ook terug in mijn review. Ik heb helaas geen 1080p filmpjes geprobeerd (aangezien dat zelfs op dit scherm toch niet weergegeven kan worden) dus daar kan ik niets over zeggen.

   Het scherm is inderdaad heel mooi en als apps (of bv flash) eenmaal draait is het inderdaad soepel. De telefoonmogelijkheden en de SD uitbreiding zijn ook mooie opties.
   Deze dingen nemen helaas niets weg van de problemen in normaal gebruik die je ondervind in 3.2, zoals je zegt is het tijd voor ICS. Ik ben ook met je eens dat de apps voor Android onder de maat zijn qua design.
   Tot ICS blijft dit wat mij betreft een apparaat dat niemand moet kopen, Samsung is geen held in updaten en verdient liever geld aan nieuwe modellen (die ongeveer de zelfde hardware hebben EN ICS) in plaats van bestaande klandizie tevreden te houden. Dit is niet de schuld van de hardware, wel van het bedrijf dat het aan je verkoopt.

  • Danny
   13 maart, 2012 om 17:41

   Ik weet niet waar jij vandaan komt, maar 1080P lags echt totaal niet. Heb verschillende films zitten kijken op de tab 10.1 maar helemaal niks last gehad van lag.

 3. sellon
  10 maart, 2012 om 21:52

  bLuister heel goed dit ding doet niets ten onder dan iedere android tablet. Beter vertel je gewoon dat iedere huidige android tablet die op honeycomb 3.2 draait een afrader is. Dit toestel draait honeycomb 3.2 beter dan alle huidige honeycomb toestellen met zijn exynos processor. (op transformer prime na).

  Hoe kan je de 8,9 en 10.1 de hemel in prijzen terwijl honeycomb als een idioot lagged op de zwakke tegra 2 processor.

  Kom op real talk.

  • Sam
   10 maart, 2012 om 22:43

   Ik vertel ook dat iedere 3.2 tablet een afrader is, en prijs helemaal nergens de andere formaten de hemel in. Daarnaast is het verstandig een beetje normale toon aan te slaan anders is de lol er snel af. Prima dat je tevreden bent met je tablet maar ik raad hier, in andere artikelen en in de podcasts alle android 3.2 tablets af. Neemt niet weg dat de 8.9 en 10.1 wel marginaal stabieler waren in het draaiende houden van apps.

 4. sellon
  10 maart, 2012 om 22:51

  Dan is het beter om geen een android tablet te nemen. En gewoon een ipad 3 te pakken.
  Persoonlijk vind ik apple en hetnis hellaas zo de beste tablet maar vooral beste os en beste apps.

  Maar voor iedereen die iets anders wil mag ik zeggen dat deze tab zeker een goede aanrader is. En Ics jaaa dat kan lang duren laten we hopen dat de gaste van XDA snel met een costum ics rom komen.

  Ik denk dat er nog heeeeel veel moet worden veranders aan de user experience als dat nu gaat over het os (wat al zeker vet is verbeterd).

  Google moet ervoor gaan zorgen dat we ipad achtige apps gaan krijgen want die uitgestretschte apps gaan letterlijk nergens over. Sommige apps zijn wel op tablet ontwordpen en dat ziet er zeker beter uit.

  Nee een slechte tablet kan je dit niet noemen. Het is een topper qua alles en zelfs voor 3.2 doet hij het beter dan welke andere 3.2 tablet

  • Sam
   10 maart, 2012 om 22:54

   Dat is precies wat ik zeg. Misschien moet je de review nog maar een keer lezen en vooral mijn conclusie. Op dit moment is het een afrader wat mij betreft niet omdat de hardware slecht is maar omdat de software slecht is. Dat de combinatie tussen die hardware en software beter is dan andere combinaties wilt niet zeggen dat het daarna goed is, helaas. Combineer dat met de Samsung update situatie en dan kom ik tot die conclusie.

 5. sellon
  10 maart, 2012 om 23:20

  Je hebt vet gelijk. Ben zelf een gadget freak. Maar idd niets is beter dan een ipad. Klaar dat is een feit en idd wua updates is samsung waaaaaardelooos.

  Maar ik vind wel voor dagelijks gebuik lekker whatsappen bellen internetten mailen. Films downloaden via torrents en deze downloaden met de tab en gelijk kijken wel heek erg handen en ok.

  Maar er mag nog heel wat verbeterd worden. Bij ios ben je een end-user.
  Bij android ben je net een beta-user

  Succes en ik kijk iedere dag op je site succes verder.

 6. asil
  14 augustus, 2012 om 19:24

  Heb sinds een week een update voor mijn tab 7.7 . Ik vind het een vooruitgang maar ben benieuwd wat de rest er van vind :) (niet echt een critische tablover) dus misschien datik nog wel wat minpunten te horen krijg.. Maar het is ook een van de weinige tabs die ik in bezit heb gehad .

 7. asil
  14 augustus, 2012 om 20:49

  Oke. Werd even uitgelachen door mijn “supperslimme” ahum ..vriendin :p spelfouten voorbehouden haha.. Heb er genoeg smoesjes voor ..maarja. Van mijn tab 7.7 aan het genieten. En hoop echt dat er meer mensen zijn die de software update waarderen. Anders luid de conclusie dat ik gwn te goedgelovig ben….

  • Sam Rijver
   14 augustus, 2012 om 22:27

   Ik denk dat er niemand is die zal ontkennen dat 4.0 beter is dan 3.2, je bent dus zeker niet gek :)

   Hoewel Samsung enorm slecht is (langzaam) met hun updates zijn ze meestal wel relatief stabiel. Een stabiele Android 4.0 (in zo’n mooi hardware pakketje) is ongetwijfeld een prima ervaring. Zeker in vergelijking met 3.2.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.