Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 8 en tablets: Alles wat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op6 maart 2012, 15:40 CategorieBesturingssystemen

De lancering van Windows 8 komt steeds dichterbij en inmiddels hebben we middels de onlangs uitgebrachte Consumer Preview een goed idee kunnen krijgen van het besturingssysteem. Tijd om alles eens onder elkaar te zetten wat betreft Windows 8 voor tablets, een van de belangrijkste productgroepen voor Windows 8.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste feiten over Windows 8 en links naar interesante video’s en artikelen. Hou er wel rekening mee dat Windows 8 wat we tot nu toe gezien hebben nog niet helemaal definitief is. Microsoft heeft nog een paar maanden om alles te finetunen.

Wat is Windows 8?

Windows 8 is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft en de opvolger van Windows 7. Toch is het niet zomaar een opvolger. Met Windows 8 gaat Microsoft zich namelijk vooral focussen op een optimale touch-ervaring voor onder meer tablets. Om deze reden heeft Microsoft naast de traditionele desktop ook een speciale Metro interface ontwikkeld. Deze is voor touch geoptimaliseerd en biedt een overzichtelijk startscherm voor je applicaties.

De Metro interface is het belangrijkste onderdeel van Windows 8 maar je kunt nog steeds schakelen naar de desktop zoals je deze gewend bent. Toch ligt de focus op de Metro interface. Ontwikkelaars zullen zich gaan richten op applicaties die hier op draaien en in dezelfde stijl ontwikkeld worden. Wel kun je via de desktop interface nog traditionele programma’s draaien, zoals Internet Explorer 9 (ook middels de Metro interface mogelijk), Microsoft Office, de Verkenner en zelf geïnstalleerde programma’s als Adobe Photoshop.

Veranderingen in Windows 8

Zoals hierboven al aangegeven kent Windows 8 veel veranderingen ten opzichte van eerdere versies. Niet alleen de Metro interface is er aan toegevoegd, ook de Start knop zoals we die kennen is bijvoorbeeld verdwenen.

Lees dit artikel voor een video overzicht met de belangrijkste features en functies van Windows 8 en bekijk deze video voor een uitgebreide preview van Windows 8 op een tablet.

Windows 8 voor ARM en x86 tablets

Een belangrijk maar lastig element van Windows 8 is het verschil tussen Windows 8 voor ARM tablets en x86 tablets. ARM tablets zijn tablets die uitgerust zijn met een ARM processor van onder meer Qualcomm en Nvidia. x86 tablets zijn tablets die uitgerust zijn met een Intel of AMD processor. Deze twee varianten zijn gebaseerd op een andere architectuur en verschillen iets wat betreft de functionaliteit. Wel geeft Microsoft aan dat de gebruikerservaring voor beide systemen hetzelfde moet zijn.

ARM tablets zijn in principe tablets die gericht zijn op de gemiddelde consument. Deze beschikken over een volledige Metro interface en daarnaast beperkte toegang tot de desktop interface. Het aantal te gebruiken applicaties/programma’s is namelijk beperkt. Deze versie biedt namelijk geen ondersteuning voor applicaties en programma’s die zijn ontwikkeld voor de x86/x64 architectuur. Dit zijn programma’s die we kennen als de .exe bestanden. Wel zijn standaard Windows programma’s zoals de verkenner, Internet Explorer en Office te gebruiken in de desktop interface. Een ander ‘nadeel’ is dat WOA (Windows 8 on ARM) een gesloten systeem is en niet los gekocht kan worden. Je kunt dus geen ARM tablet kopen en hier later Windows 8 op installeren. Het voordeel van AMD tablets is dat de dunner, lichter en energiezuiniger zijn dan x86 tablets.

x86 (Intel en AMD) zullen vooral gericht zijn op de zakelijke markt en bieden wel volledig gebruik van .exe bestanden zoals we die nu gebruiken onder Windows. Het nadeel van deze tablets is dat ze waarschijnlijk iets dikker en zwaarder zijn, minder lang meegaan op een volle accu, en een prijs hebben die hoger ligt dan AMD tablets.

Lees dit artikel voor een complete uitleg over de verschillen tussen Windows 8 voor ARM tablets en Windows 8 voor x86 tablets.

Windows 8 en apps

De combinatie van Windows 8 met tablets kan natuurlijk niet zonder een goede basis van applicaties, een van de belangrijkste factoren waarop consumenten besluiten voor het ene of andere besturingssysteem te gaan. Microsoft steekt hier veel geld en energie in en wil dan ook een grote bibliotheek gaan aanbieden.

De Windows Store is het platform waar dit allemaal op moet gebeuren. In deze gesloten omgeving kunnen applicaties voor Windows 8 tablets gedownload worden. Microsoft heeft aangegeven dat applicaties alleen gedownload kunnen worden uit de Windows Store en niet uit applicaties stores van derden wat bij Android wel mogelijk is.

Een korte eerste indruk van de Windows Store vind je een dit artikel.

Windows 8 zien of proberen

Nu je alles gezien en gelezen hebt wil je natuurlijk ook zelf met Windows 8 aan de slag. Dat is mogelijk want de Consumer Preview versie (beta versie) van het besturingssysteem is inmiddels te downloaden. Deze kun je installeren op je eigen laptop of PC en zo het besturingssysteem zelf ervaren. Meer informatie over het installeren van de Windows 8 Consumer Preview vind je in dit artikel.

Lancering Windows 8

Microsoft heeft nog niet officieel bekendgemaakt wanneer Windows 8 gelanceerd wordt maar uit de roadmaps van fabrikanten en uit geruchten kunnen we halen dat het ergens in de herfst plaats zal vinden. Tegelijk met de lancering van Windows 8 verwachten we ook de eerste tablets.

Gaat Windows 8 de tablet markt veroveren?

Dat is natuurlijk een belangrijke vraag maar nog lastig te beantwoorden. Het grote voordeel van Microsoft is dat een hele grote groep gebruikers al gebruikmaakt van Windows en ook in de toekomst Windows wil blijven gebruiken. Daarnaast is Windows op de zakelijke markt zeer groot en kunnen bedrijven met Windows 8 hun eigen servers en software behouden en uitbreiden naar tablets. Toch moet Windows 8 wel overeind kunnen blijven staan tegenover Android en iOS welke ook steeds verder geoptimaliseerd worden.

Bekijk deze video voor een vergelijking tussen de iOS en Windows 8.

Daarbij is het afhankelijk van hoe fabrikanten hardware op de markt zetten en tegen welke prijs, twee punten waarover nog niet veel duidelijk is. Een ding is zeker; nagenoeg alle grote spelers in de tablet markt, chipfabrikanten en tabletfabrikanten, gaan aan de slag met de ontwikkeling van Windows 8 en hebben aangegeven het platform breed te zullen ondersteunen. Het begin voor mogelijk succes is dus in ieder geval gemaakt.

Welke tablets met Windows 8 worden er verwacht?

Er gaan al veel geruchten over nieuwe tablets die uitgerust zijn met Windows 8 maar harde feiten zijn er nog niet. Tal van fabrikanten hebben al roadmaps getoond waarin Windows 8 tablets staan en verschillende fabrikanten hebben aangegeven druk bezig te zijn met de ontwikkeling van hardware. Zo zouden onder meer ViewSonic, Samsung, Toshiba, HP en ASUS met Windows 8 tablets komen.

Lees het complete Windows 8 dossier op deze pagina.

 • Delen:

Reacties

 1. Timmy
  06 maart, 2012 om 16:33

  Zou Windows 8 ook op de Tegra 3 processor kunnen draaien???

  • Martijn
   06 maart, 2012 om 17:36

   Ik weet niet zeker of dat zou kunnen en ik denk dat ARM fabrikanten wellicht een nieuwe chip hiervoor ontwikkelen.

 2. Boudewijn
  04 januari, 2013 om 21:31

  Ik heb op mijn Samsung tablet Windows 8 geinstalleerd. Dit ging prima.
  In het begin kreeg ik steeds de mogelijkheid op te starten met Windows of met Android. Maar ineens is dat niet meer mogelijk: hij wil alleen nog maar met Windows 8 starten.
  Weet iemand een oplossing om het keuzemenu weer terug te krijgen?

  • Martijn Chel
   05 januari, 2013 om 1:18

   Dat is een lastige, ik heb geen ervaring met dual-boot systemen icm een root. Hopelijk komt er snel iemand voorbij die je verder kan helpen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.