Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eerste reviews ASUS Transformer Pad 300 (TF300T)

Geschreven door
Geplaatst op22 april 2012, 12:42 CategorieAndroid

ASUS heeft met de Eee Pad Transformer en Eee Pad Transformer Prime al twee tablets op de markt gebracht die zeer populair zijn maar het is tijd voor vernieuwing met nieuwe 2012 modellen. Later dit jaar, waarschijnlijk in juni, lanceert ASUS de high-end Transformer Pad Infinity maar eerst is het in mei de beurt aan de ASUS Transformer Pad 300.

De Transformer Pad 300 is de opvolger van de eerste Eee Pad Transformer maar heeft heel wat weg van de begin dit jaar gelanceerde Transformer Prime. Toch zijn er een aantal kleine verschillen. Zo is de tablet iets zwaarder en dikker dan de Transformer Prime, krijg je een 1.2 GHz Tegra 3 processor in plaats van een 1.3GHz Tegra 3 processor en krijg je een ‘normaal’ IPS LCD display in plaats van het Super IPS + display van de Transformer Prime. Daarbij komt de Transformer Pad 300 in drie kleuren; rood, blauw en wit.

Geen grote verschillen dus maar wel genoeg om de Transformer Pad 300 iets goedkoper in de markt te zetten. De 32GB variant zonder dock zal namelijk 399 euro gaan kosten (nog niet officieel bevestigd) en het keyboard dock zal je 149 euro (nog niet officieel bevestigd) extra kosten. Dit komt neer op 50 euro minder dat de 599 euro kostende Transformer Prime. Maar, is die 50 euro terug te zien in de kwaliteit? Inmiddels zijn in de VS de eerste review van de Transformer Pad 300 gepubliceerd, waarvan je hieronder een overzicht vindt.

Transformer Pad 300 specificaties

In onderstaande tabel vind je een vergelijking tussen de Transformer Pad 300 en de Transformer Prime.

Transformer Prime Transformer Pad 300
10.1 inch 10.1 inch
Android 4.0 Android 4.0
1.280 x 800 pixels 1.280 x 800 pixels
Super IPS + display IPS Display
1.3Ghz quad-core chip 1.2GHz quad-core chip
1GB RAM 1GB RAM
8MP camera achter 8MP camera achter
1.2MP camera voor 1.2MP camera voor
Wifi Wifi
HDMI HDMI
263 x 180.8 x 8.3mm 263 x 180.8 x 10.2mm
microSD microSD
32GB/64GB 16GB
Optioneel dock Optioneel dock
12 uur + 6 uur batterij 10 uur + 5 uur batterij
Grijs/Champagne Rood/Wit/Blauw
   
Adviesprijs Adviesprijs
599 euro (32GB, dock) 399 euro (32GB)
599 euro (64GB, tablet) dock 149 euro
   
Productpagina Productpagina
Bekijk Bekijk

Reviews Transformer Pad 300

Hieronder vindt je de belangrijkste conclusies van een aantal grote Amerikaanse websites. Hou er rekening mee dat in de VS de prijzen 379 dollar voor de 16GB versie en 399 dollar voor de 32GB versie zijn. Het dock kost daar 149 dollar en de Transformer Prime heeft een prijs van 599 dollar.

TechnoBuffalo

Volgens TechnoBuffalo is de Transformer Pad 300 absoluut een degelijk apparaat en is er maar weinig dat er niet goed aan is. De kwaliteit van het display is wat minder dan de Transformer Prime maar het is nog steeds een van de betere displays in de markt. Natuurlijk moet je hem niet naast de nieuwe iPad leggen want dan is het verschil erg groot. Daarvoor brengt ASUS de Transformer Pad Infinity later op de markt. De Transformer Pad 300 ligt op hetzelfde niveau als de betere Android tablets op de markt en dit tegen een aardige prijs. Daarbij krijg je natuurlijk Android 4.0 Ice Cream Sandwich en een quad-core Tegra 3 processor. Voor de prijs van 399 dollar kun je ook een 16GB iPad kopen maar als je geen fan van iOS bent dan is de Transformer Pad 300 een van de beste keuzes wat betreft Android.

Bekijk de review

CNET

Volgens CNET is de Transformer Pad 300 op bepaalde punten een verbetering ten opzichte van de Transformer Prime. Zo is de camera aan de achterzijde verbeterd (niet qua megapixels), werkt Wifi naar behoren, is GPS eindelijk een officiële en werkende functie, en is de reactietijd van het display verbeterd. Toch zijn er ook elementen minder, zoals het display, het minder slanke design en het minder elegante design (ook qua gevoel). Als conclusie geeft CNET aan dat de Transformer Pad 300 qua prijs en specs de beste ‘full-Android’ tablet waarde op de markt biedt. Je krijgt zeer goede prestaties voor een aantrekkelijkere prijs.

Bekijk de review

Anandtech

Anandtech benadrukt dat de Transformer Pad 300 geen problemen met Wifi en GPS heeft die de Transformer Prime wel had. Niet alleen dit is een voordeel; ook het design is nog steeds zeer fraai en de prestaties zijn indrukwekkend. De gebruikservaring is met Android 4.0 ICS nog niet zo goed als die van de iPad 2 maar Android biedt aan de andere kant ook weer wat voordelen ten opzichte van iOS. Als vervanger voor je laptop is de Transformer Pad 300 volgens Anandtech dan ook zeker een goede optie, al is Android natuurlijk geen volledig laptop OS. Toch zijn er ook negatieve punten te noemen, zoals het vaak (vaker) crashen van applicaties en het minder stabiele besturingssysteem. Volgens Anandtech is deze versie van ICS niet zo stabiel als de laatste versie van Honeycomb of de eerste ICS versies. Wel is het positief dat ASUS zich focust op het produceren van goede hardware in plaats van nutteloze (en vertragende) aanpassingen aan het OS. De aanpassingen die gedaan zijn voegen ook daadwerkelijk iets toe. Als conclusie is de Transformer Pad 300 een goede opvolger van de originele Transformer en een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een nieuwe Android tablet.

Bekijk de review

Engadget

Engadget ziet de Transformer Pad 300 als een ietwat afgeslankte Transformer Prime wat vooral terug te zien is in het design (plastic in plaats van metaal), een zwaardere en dikkere tablet, een iets minder display en een minder lange batterijduur. Het verschil in display is binnenshuis nauwelijks te merken maar zodra je de deur uitgaat is de extra helderheid van de Transformer Prime toch wel welkom. Hoewel de benchmark resultaten van de Transformer Pad 300 positief zijn merkte Engadget nogal wat vertragingen binnen het besturingssysteem en was de ervaring met de web browser niet geheel positief. Toch zijn de prestaties van de Transformer Pad 300 nog steeds boven gemiddeld. Volgend Engadget is de Transformer Pad 300 een van de beste deals, kijkend naar de prijs, de specs en de hardware.

Bekijk de review

Androidcommunity

Androidcommunity is zeer positief over de Transformer Pad 300 en ziet de tablet dan ook als een van de betere Android tablets in de markt. Natuurlijk levert de tablet in op bepaalde punten ten opzichte van de Transformer Prime. Zo is de buitenzijde gemaakt van plastic wat zorgt voor een iets goedkoper gevoel, mis je de LED flitser bij de camera op de achterzijde en is de processor net iets trager dan die van de Transformer Prime. Toch biedt de Transformer Pad 300 alles wat je nodig hebt, met goede prestaties. Het is volgens Androidcommunity lastig een tablet te vinden voor dit geld die hetzelfde aantal features en dezelfde kwaliteit biedt. Ook heeft met de Transformer Pad 300 en Transformer Prime vergeleken in een video welke je hieronder vindt.

Bekijk de review

Androidandme

Volgens Androidandme is de Transformer Pad 300 nagenoeg gelijk aan de Transformer Prime, met hier en daar wat kleine wijzigingen in voordeel van de Transformer Prime. Toch wordt dit ook duidelijk in de prijs aangezien de Transformer Pad 300 ook iets goedkoper is. Een groot pluspunt wat genoemd wordt is het keyboard dock. Hierover heeft Androidandme niks negatiefs te melden, behalve dat het dock niet compatibel is met eerdere Transformer modellen. Ook de prestaties zijn zeer goed en het browsen was ‘smooth as butter’. De tablet biedt een premium tablet-ervaring voor minder geld dan vergelijkbare tablets op de markt. Wederom laat ASUS zien dat ze goede (high-end) tablets op de markt kan brengen die de concurrentie op veel vlakken wegblazen. 

Bekijk de review

Transformer Pad 300 in Nederland

De verwachting is dat de Transformer Pad 300 ergens begin volgende maand in Nederland verschijnt. Helaas heeft ASUS Benelux nog niks officieel bekendgemaakt. Ook de prijzen in euro’s zijn dus nog onder voorbehoud. Daarbij gaf ASUS eerder aan dat de tablet in Nederland alleen als 32GB variant gelanceerd zou worden en heb ik van een online winkel begrepen dat ook niet alle kleuren beschikbaar zullen zijn. Later dit jaar, in juni waarschijnlijk, verschijnt de high-end Transformer Pad Infinity met Full HD display.

 • Delen:

Reacties

 1. Pletman
  23 april, 2012 om 3:52

  Mooi overzicht. Ik zelf twijfel nog om nu al de 300 te kopen of toch maar even te wachten op de 700. Wordt waarschijnlijk de 700 vanwege formfactor en toch ietwat hogere specs.

  • Ben
   23 april, 2012 om 6:15

   Ik ga ook voor de 700, maar het is toch al leuk om te weten dat de 300 goeie reviews krijgt. Backup plan voor als de 700 suckt… (zeer onwaarschijnlijk ;-) )

 2. summer
  23 april, 2012 om 9:59

  Denk dat ik ook wacht op de 700, als het allemaal maar niet te lang duurt.
  Hopelijk voor September, dit jaar.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.