Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google’s eerste concept voor een Android tablet interface

Geschreven door
Geplaatst op26 april 2012, 12:34 CategorieAndroid

Google en Oracle zijn al maanden in een hevige strijd verwikkeld om onder meer het gebruik van code in Android waarvoor nooit een licentie afgenomen zou zijn. Nou ga ik daar niet dieper op in maar wel interessant is de informatie die door deze rechtszaak naar buiten komt. Zo zijn er afbeeldingen opgedoken van het eerste concept voor een Android tablet interface.

Zoals je in bovenstaande en onderstaande afbeeldingen, welke uit begin 2010 komen, kunt zien lijkt de eerste tablet interface gebaseerd te zijn op Android Froyo (2.2) of Gingerbread (2.3) met toevoegingen die we de afgelopen maanden teruggezien hebben in Android 3.2 Honeycomb en Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Er zijn heel wat dingen aangepast sinds dit eerste concept, zoals de icons (snelkoppelingen) in de menubar onderin voor Gtalk, Gmail en de kalender. Ook de vormgeving van widgets was in eerste instantie iets vrijer en speelser. 

Verwachtingen

Uit de documenten blijkt ook dat Google in 2010 de verwachting had in 2012 een marktaandeel van 30 procent te hebben in de tabletmarkt. In die periode was de eerste Xoom tablet nog niet te koop dus dat waren redelijk hoge verwachtingen. Toch is dit doel behaald aangezien Google afgelopen jaar een marktaandeel van 27 procent had en de verwachting is dat dit in 2012 over de 30 procent zal gaan.

Touchscreens

Voordat Android voor smartphones de markt bereikte had Google natuurlik al voldoende ideeën over wat we in de toekomst zouden gaan zien. Een opvallende regel die in Android specificatiedocumenten gevonden is gaat over het gebruik van touchscreens. De regel komt uit mei 2007, een paar maanden na de lancering van de eerste iPhone, en luidt;

Touchscreens will be supported. However, the Product was designed with the presence of discrete physical buttons as an assumption, therefore a touchscreen cannot completely replace physical buttons.

Hieruit valt op te maken dat tijden snel veranderen en dat ook grote bedrijven als Google het meer dan eens niet bij het rechte eind hebben. Vanaf Android 1.5 werd het soft keyboard toegevoegd en was de transformatie naar een op touch gebaseerd platform compleet.

Gratis mobiel internet

Google had nog meer interessant ideeën om Android aan de man te brengen. Zo was in eerste instantie het idee om data abonnementen voor Android smartphone gebruikers te subsidiëren. T-Mobile zou gebruikers voorzien van een data abonnement van 9,99 dollar per maand en Google zou de gebruikers zelf voorzien van een smartphone. Het geld dat Google binnenkreeg voor de smartphone zou vervolgens gebruikt moeten worden voor het subsidiëren van het data abonnement.

Dit klinkt natuurlijk erg mooi maar ook hier geldt dat tijden veranderen. T-Mobile heeft namelijk geen abonnementen aangeboden voor 9,99 dollar per maand aangezien de prijzen hiervoor fors omhoog gingen. ook het direct verkopen van smartphones aan de consument werkte niet.

Kortom, een interessante kijk op de plannen en gedachten van Google de afgelopen paar jaar.

Bronnen: Android Community, The Verge

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.