Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Heeft de Nederlandse iPad Wifi problemen?

Geschreven door
Geplaatst op6 april 2012, 11:56 CategorieApple

Naar aanleiding van het artikel gisteren op deze site over de WiFi problemen die sommige iPads (in Amerika) ondervinden heb ik ook een paar tests gedaan met mijn eigen iPad (WiFi only, 64GB). Ik kom na tientallen speedtests tot de conclusie dat de iPad iets langzamer is qua internet verbinding dan mijn Macbook.

Waar mijn Macbook gemiddeld zo’n 18mb/ps down en 2 mb/ps up haalt doet de iPad het iets minder qua download snelheid met 12 mb/ps maar beter met de uploadsnelheid met 3.5 mb/ps. Ik heb de tests meerdere malen herhaald in 3 verschillende smaken: Potrait, Landscape en Landscape waar ik de iPad stevig rondom te speaker vast hield (laten we het ‘gaming grip’ noemen). Het verschil tussen potrait en landscape is te verwaarlozen maar het wordt met de gaming-grip een ietwat ander verhaal.

Bij de gaming-grip is de snelheid in sommige gevallen tot wel 40 keer langzamer (0.30 mb/ps down) dan in andere tests setups. Het verbazingwekkende is echter dat ik deze langzame resultaten in ‘gaming-grip’ niet consistent behaal, soms is het ongeveer net zo snel als in de normale setups. Van de ongeveer 10 tests die ik in deze setup heb gedaan was maar 2 keer het resultaat de teleurstellende 0.3 mb/ps down.

Voorbeeld van de ‘gaming-grip’ maar dan met één hand ivm het maken van de foto

Apple NL: Bij ons geen Wifi problemen bekend

Omdat het probleem gisteren al (via een interne memo die 9to5mac heeft bemachtigd) een soort van erkend is door Apple US en ook op deze site door verschillende lezers ervaren wordt heb ik contact opgenomen met Apple NL. Bij Apple NL is op dit moment nog niets bekend over eventuele problemen met de WiFi ontvangst van iPads. Apple NL heeft aantekeningen gemaakt over mijn vragen en beschrijving van de testresultaten en starten een onderzoek, ze hebben mij verzekerd de situatie serieus te nemen.

Er is op het moment nog niet een regeling waar iedereen die problemen ondervindt zijn iPad kan komen omruilen bij een verkooppunt dus daarin verschilt de situatie dus nog duidelijk met die in Amerika. Voordat er tot eventuele reparatie of omruil wordt overgegaan moet je eerst met het Apple NL nummer bellen (10 cent per minuut) om door een paar hoepels te springen als factory reset en het opnieuw instellen van de netwerkeigenschappen, hou hier dus rekening mee als je contact op wilt nemen met Apple (lees: Zorg dat je een iTunes backup hebt). Als je door het traject met Apple support heengelopen bent en er zijn nog steeds WiFi problemen heeft Apple mij verzekerd dat er met de klant naar een passende oplossing gezocht wordt (lekker vaag inderdaad).

Ik ga de komende dagen nog regelmatig de test herhalen op zowel verschillende locaties zodat ik hopelijk iets meer kan zeggen over de WiFi ontvangst van de nieuwe iPad. Ik wil wel duidelijk zeggen dat ik tot ik vanmorgen las over Amerika en reacties op dat artikel hier het allerminst als probleem heb ervaren. Misschien is het dus net als bij de heat-gate zoeken naar een probleem dat eigenlijk geen probleem is. Later meer.

Update (13:17)

Automatiseringsgids:

[…]

Hij adviseerde om eerst de netwerkinstellingen terug te zetten naar de af-fabriekinstellingen (via Instellingen, onder algemeen: stel opnieuw in, herstel netwerkverbindingen) . Vervolgens zou men de procedure moeten herhalen en ‘herstel alle instellingen’ moeten kiezen. Dan moet men wel het wifi-wachtwoord bij de hand hebben, aldus de redactie van ComputerWorld, die ook opmerkt dat deze procedure gegevens en apps op de iPad ongemoeid laat.

[…]

Volgens het artikel op CultOfMac en Computerworld zou dit wel eens de oplossing kunnen zijn voor iPad eigenaren die last hebben van het WiFi probleem. Het proberen waard in ieder geval! Ik merk iets snellere download snelheden maar het lijkt mij nog wat te vroeg om er echt wat over te zeggen. Nogmaals, als je problemen hebt lijkt me dit het proberen waard.

 

 • Delen:

Reacties

 1. heico
  06 april, 2012 om 12:17

  bedankt Sam ,het is goed dit te weten.

 2. stijn
  06 april, 2012 om 12:58

  is er een app om je wifi te testen of hoe doe je dit?
  android heeft wifi analyser maar ios niet?

  • Sam
   06 april, 2012 om 13:12

   De speedtest(.net) app is gratis in de appstore te downloaden, ik heb deze app gebruikt voor bovenstaande tests.

   • stijn
    06 april, 2012 om 13:21

    ok thx, en hoe gebruik je die dan op bv je laptop?
    gewoon de site speedtest.net?

  • Sam
   06 april, 2012 om 13:23

   Yeah, gewoon de site gebruiken. Maar ik denk dat de mensen die echt een probleem hebben met het bereik het alweer gemerkt hebben, daarom heb ik ook het stukje over ‘zoeken naar een probleem’ erbij gezet. Voor de mensen die echt last hebben heb ik net het artikel geupdated met een eventuele oplossing. De moeite waard om te proberen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.